Wszystko o:

ciśnienie 70 na 50

sofia

Prawidłowe ciśnienie krwi

Ciśnienie tętnicze to nacisk płynącej krwi na ściany tętnic. Jego wartość zależy przede wszystkim od wydolności serca, szerokości naczyń i sprężystości ich ścian. Aby określić ten poziom, dokonuje się pomiaru ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Wartość górna, czyli ciśnienie skurczowe, powstaje w chwili skurczu serca, gdy krew wpychana jest do naczyń, natomiast wartość dolna, czyli ciśnienie rozkurczowe - podczas napełniania się serca krwią. Normy: Prawidłowe ciśnienie powinno utrzymywać się pomiędzy 120 na 80 a 135 na 85 mm HG. Granicznym ciśnieniem jest ciśnienie 140 na 90.

Eliza Dolecka

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

Puls za szybki, tętno zbyt wolne, nieregularne - taki stan często niepokoi, o czym świadczą choćby liczne pytania do lekarzy w naszym serwisie. Większość zmian rytmu pracy serca jest fizjologiczna - reaguje ono na stres, wysiłek, zmienia się z wiekiem. W pewnych sytuacjach jednak to ważny sygnał informujący o naszym stanie zdrowia. Zaburzone tętno wymaga wyjaśnienia, najlepiej u specjalisty kardiologa.

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Układ krwionośny to zamknięty obieg, który zajmuje się w naszym organizmie transportem gazów, substancji odżywczych, hormonów, produktów przemiany materii, itp. Składa się z serca i naczyń krwionośnych, którymi transportowana jest krew. W trosce o układ krwionośny powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia (w tym dbać o właściwą dietę), co pomoże nam ustrzec się przed rozwojem takich schorzeń, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy choroba wieńcowa.

Nadciśnienie - cichy zabójca

Choroby krążenia to główny zabójca naszych czasów. Czynników ryzyka sprzyjających ich rozwojowi jest wiele. Na niektóre, choćby na wiek, nie mamy wpływu. Nie poradzimy też nic na skłonności genetyczne. Ale są takie czynniki ryzyka, które możemy zniwelować albo przynajmniej kontrolować, np. nadciśnienie tętnicze.

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów. Największym zagrożeniem siedzącym w łososiu jest osadzająca się w jego ciele rtęć. Jednak są to wielkości o wiele niższe od maksymalnego dopuszczalnego poziomu. Aby dorosła osoba ważąca ok. 70 kg zatruła się pierwiastkiem musiałaby zjeść ok. 50 kg ryby. Na

Serce: doskonała pompa, zaprogramowana na ponad 100 lat. Jak pracuje i po co?

Serce: doskonała pompa, zaprogramowana na ponad 100 lat. Jak pracuje i po co?

obieg i udział w tym serca? Niełatwo to zapamiętać, ale jeśli chcesz zaimponować swojemu dziecku z gimnazjum, warto spróbować. Praca serca polega na stałym, naprzemiennym kurczeniu się i rozkurczaniu przedsionków i komór.Gdy jesteśmy rozluźnieni i zdrowi, serce bije zwykle około 70 razy na minutę. Gdy

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

większości pacjentów leczonych na nadciśnienie i zagrożonych powikłaniami w układzie krążenia, uznaje się wartości średnie poniżej 135/85 mm Hg w ciągu dnia i 120/70 mm Hg w nocy oraz poniżej 130/80 mm Hg w ciągu całej doby. Poza wartościami samego ciśnienia tętniczego przy obliczaniu ryzyka epizodu sercowo

Bolą cię nogi? Masz skłonność do żylaków? Nie lekceważ tych dolegliwości!

Bolą cię nogi? Masz skłonność do żylaków? Nie lekceważ tych dolegliwości!

laserem Bóle, skurcze i obrzęki Aż 70 procent kobiet skarży się na uczucie ciężkości i zmęczenia podudzi, wśród mężczyzn tego rodzaju dolegliwości podaje ponad 50 proc. Dolegliwości zazwyczaj nasilają się podczas stania i siedzenia, w szczególności w godzinach popołudniowych i wieczornych (wynika to z

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Dołącz do nas na Facebooku! Drugi raz, by potwierdzić, że mamy wysokie ciśnienie, już nie pójdziemy, bo nie mamy czasu, zapominamy. Do kolejnej wizyty w przychodni może nas zmusić bardzo zły wynik pierwszego pomiaru lub gorsze samopoczucie. Ale liczenie na to, że organizm ostrzeże nas w porę, jest

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

imbryka. Po co pić herbatę niebieską? Dowiedziono, że zbawiennie wpływa na ciśnienie. Już pół filiżanki dziennie obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego ( sprawdź czy ci grozi ) nawet o 50%. Działa moczopędnie i odchudza, jak czerwona. Trudno jednak powiedzieć czy ci będzie smakować. W PRL-u była popularna

Olej sezamowy - ratunek dla włosów. Poznaj właściwości i zastosowanie

Olej sezamowy - ratunek dla włosów. Poznaj właściwości i zastosowanie

i unormuje ciśnienie krwi. Z kolei witamina D wpłynie korzystnie na stan naszych kości. Może także zapobiec cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Oprócz tego olej sezamowy okazuje się pomocny w walce ze stresem. Ponadto, hamuje krwawienie, redukuje niebezpieczne działanie promieni UV, a także

Dobre ciśnienie, wariujące tętno

Od 2 lat mam problemy z nadciśnieniem. Teraz jest wszystko ok., ale moje tętno wariuje. Jednego dnia jest wszystko dobrze, a na drugi dzień bardzo wysokie ok. 160 u/min. W nocy spada do 48-50 u/min. Po konsultacji u kardiologa i zrobieniu echa serca, lekarz stwierdził, że mam miękka zastawkę

Zawroty głowy

). Był to lek psychotropowy, musiałam go jednak odstawić bo okropnie się po nim czułam. Poszłam z zawrotami głowy do laryngologa, chciałam aby laryngolog zbadał mi błędnik. Laryngolog stwierdził, że zawroty głowy mam z powodu niskiego ciśnienia 90/50, moje ciśnienie w ciągu dnia 100/70, 90/70. 90/45 i

Poranne silne bóle głowy

Budzę się z silnym bólem głowy, oczu. Co może być przyczyną? Czy fakt, że mam bardzo niskie ciśnienie 90/70 może mieć znaczenie?Często przyczyną porannego bólu głowy jest niskie ciśnienie tętnicze. Może się on nasilać w pozycji stojące czy też po posiłku. W takiej sytuacji należy dążyć do

Wtórny zanik miesiączki

budowę ciała i bardzo niskie ciśnienie tętnicze, 70/40, 90/50. Niepokojące objawy wcześniejsze oprócz niskiej masy ciała, mimo regularnego żywienia i zaniku miesiączki, która wcześniej też była nieregularna (od 11 roku życia), to: ciągle zimne, czerwone dłonie i stopy, które zagrzewają się dopiero po

Co mi dolega?

miesiącu zbadałam ponownie TSH i cholesterol. Wynik TSH -2,66 Cholesterol 218.70 Norma do 200. Obecnie biorę Euthyrox 50 pół tabletki rano. Mam niskie ciśnienie krwi, mierzę codziennie rano i wieczorem, waha się 100/65 do 115/70 Puls w granicach 70, 80, 90 na minutę. Dodam, że cały czas mam dziwnie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: nowe wyniki po leczeniu Propanololem

A i jeszcze. Jak biorę Propranolol dwa razy dziennie, ciśnienie mam w normie - odstawiłam Ramizek na obniżenie ciśnienia. Ciśnienie mam zazwyczaj ok 130/70-80. Wcześniej jak brałam 3 razy dziennie to zbijalo mi do 80/50.

Re: Niedoczynność nadnerczy i Hashi, jak to leczy

Zatem widzisz, moje ciśnienie 70/50 nie jest normalne, jeśli Ty pogotowie już wzywałaś :) Temperaturę ciała też mam dużo niższą, poniżej 35 zazwyczaj.

Re: zegar spożywania posiłków

amityr te napisał.... Trochę mam za duże ciśnienie bo 130/75 ---- to jest za wysokie?-toż to jak u niemowlaka-- jeszcze mniejsze ciśnienie to będziesz słaniał się jak pijany...to moj taki żarcik;).. ale puls 60-70 Ważne też są ASPAT i ALAT ????--co to są te twoje nazwy? mnie wynoszą w

Re: Lewopasowcy na Plebiscytowej

Wszystko zgoda, ale na litość, nie 50 lewym pasem. Powodujesz wyprzedzanie z prawej strony i wzrost ciśnienia u jadących nieco szybciej. W Opolu mało kto turla się 50 i możesz na to pomstować, ale tak jest. Jeździ się 60-70, więc trzeba dostosować się warunków na drodze. Nie bądź kapeluch i nie

Re: Niedoczynność nadnerczy i Hashi, jak to leczy

Teraz miewam nawet książkowe 120/70, co jest dla mnie nowością :) Generalnie mam jakieś 90/60, kiedyś 70/50 (Sz.M. wzywał pogotowie), różnie... Śmiałam się, ze stygnę (bo do tego dochodziła temp. ciała z reguły dobrze poniżej 36,0) i że jakbyśmy uśrednili moje i Sz.M. ciśnienie, to razem

Napady szybkiego bicia serca

się zimno i drzalam. Wybralam się do kardiologa-dostałam skierowanie na holter, badania...Wszystko wyszlo ok-tarczyca, wyniki kwi, EKG, holter tez w porzadku poniewz podczas tej doby nie miałam napadu...Dostalam Metocard 50 2x po pol tabletki...Dodam ze mam niskie ciśnienie krwi-zawsze poniżej 110\70a

Hashi dziwna zmiana samopoczucia

Leczę się od ponad 2 lat na hashi i nadciśnienie (prawdopodobnie z tym związane) Biorę euthyrox 50 i brałem do tej pory różne leki na nadciśnienie, ostatnio concor cor 10. Ciśnienie było na poziomie 120/65 puls 65 . Ostatnio obniżyło się do 110/55 puls 55, w związku z tym zmęczenie itp. Byłem u

po wizycie, nowe wyniki i skoki ciśnienia

jestem cały czas na dawce50 tsh 1,69 (0,2-4,2) ft3 2,81 (2,00-4,4) ft4 1,36 (0,93- 1,7) to dobrze; ? endo powiedziała że ft3 trochę niskie ale mam nic nie zmieniać, bo tsh ok i nie trzeba nic robić; samopoczucie raz lepiej raz gorzej, chociaż ostatnio mam epizody skoków ciśnienia i teraz mam

Nowa -proszę o pomoc w interpretacji wyników

tarczycy powiedziała że tarczyca nie jest w dobrym stanie ale w związku z tym że ostatnie tsh jest w normie nie da mi hormonów. Teraz ponownie zrobiłam sama wyniki: Tsh 3,800 (0,350-4,940) Ft3 3,02. (1,71-3,71) 65,50% Ft4 1,04 (0,70-1,48) 43,59% antyTPO <1 (0,00-5,61) antyTG. 844,11 (0

Re: zegar spożywania posiłków

Dodam, że cholesterol miałem kiedyś 230 mam 180 a w ogóle nie wiem czy wiecie ,że prawidłowy cholesterol to nie jakieś tam 170 . Ważny jest stosunek CHOL :HDL musi być poniżej 5. W tedy nie ma się czym przejmować. Trochę mam za duże ciśnienie bo 130/75 ale puls 60-70 Ważne też są ASPAT i ALAT mnie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!