Wszystko o:

cholesterol w moczu

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

w ukryciu choroba nie spowodowała już powikłań w różnych narządach. Nie tylko pomiar U chorych z nadciśnieniem należy wykonać badania podstawowe, do których należą: - morfologia krwi - glukoza na czczo - stężenie potasu - stężenie cholesterolu frakcji HDL (high-density lipoproteins) i LDL (low

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

nawracające zapalenie pęcherza moczowego, czasami nazywane nawet "chorobą miodowego miesiąca". U znacznej części kobiet podczas stosunku płciowego dochodzi do podrażnienia cewki moczowej. Objawami są między innymi uczucie pieczenia i kłucia podczas oddawania moczu, bóle w okolicy łonowej, które

Nefropatia cukrzycowa

Nefropatia cukrzycowa

, niewłaściwej kontroli stężenia glukozy w przebiegu cukrzycy, u palaczy tytoniu. Diagnostyka Badanie moczu w celu określenia ilości wydalanego białka, USG nerek. Wśród badań dodatkowych mogą się znaleźć badania krwi: ogólne z OB, stężenia sodu, potasu, kreatyniny , cholesterolu, trójglicerydów. Powikłania

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

. Cholesterol spada, cukier stoi Kasza jęczmienna zawiera sporo tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu LDL ("złego"), stabilizuje poziom cukru we krwi. W połączeniu z wodą, zapewnia uczucie sytości na dłużej i sprawniejszą przemianę materii. Mocne naczynia i

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

pod uwagę inne istotne czynniki: - wiek chorego (mężczyźni > 55. roku życia, kobiety > 65. roku życia) - palenie tytoniu - zaburzenia lipidowe (objawiające się przede wszystkim wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów) - przedwczesne choroby sercowo-naczyniowe w rodzinie (mężczyźni < 55

Klimakterium

Klimakterium

poziomu cholesterolu, brak równowagi emocjonalnej, stany depresyjne, problemy z pamięcią i koncentracją. Dochodzą do tego zaburzenia ze strony układy moczowo-płciowego: suchość pochwy, nietrzymanie moczu, ból przy stosunkach płciowych. W okresie klimakterium kobiety, częściej niż mężczyźni, zmagają się z

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

życia, na taki, który pozwoli zahamować (a nawet częściowo cofnąć) procesy miażdżycowe: zero papierosów, aktywność fizyczna i dieta ograniczająca "zły cholesterol". W zaawansowanej chorobie niedokrwiennej konieczne jest chirurgiczne udrożnienie tętnic wieńcowych. Czytaj także: Jaki problem

Twój kalendarz badań

Twój kalendarz badań

dna oka Raz na 2 lata morfologia OB poziom cukru we krwi ogólne badanie moczu rentgen płuc (palaczki raz do roku) USG piersi i jamy brzusznej EKG Raz na 3 lata mammografia (przemiennie z USG piersi) badanie poziomu cholesterolu rozbiciem na frakcje LDL i HDL i triglicerydów we krwi badanie na obecność

Enzymy trzustkowe

Enzymy trzustkowe

amylazy określa się na podstawie badania krwi lub moczu. W zależności od rodzaju testu jej stężenie nie powinna przekraczać 20 - 125 m/l we krwi oraz nie więcej niż 600 m/l w moczu. Więcej o amylazie trzustkowej czytaj tutaj . Trypsynogen - to proenzym, który z trzustki transportowany jest do

Tylko spacerujesz, a nogi już bolą? Koniecznie zbadaj przepływy!

Tylko spacerujesz, a nogi już bolą? Koniecznie zbadaj przepływy!

Każdy chory, który sygnalizuje, że odczuwa chromanie, wymaga wykonania badania moczu (by wyeliminować ewentualne nasilenie objawów w związku z nieprawidłowościami w układzie moczowym, zwłaszcza w nerkach) i krwi: morfologii, poziomu cukru, stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Diagnostyka już samej

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Dziwny ból jąder

Ostatnio zacząłem odczuwać dziwny ból jąder, po wizycie u urologa i zrobieniu USG okazało się, że nie widać poważnych objawów, a ból prawdopodobnie spowodowany jest zapaleniem. Postanowiłem zrobić sobie wyniki krwi i moczu, wszystkie parametry okazały się w normie poza: Leukocytami 3,9 (zamiast 4,0

Problemy z przełykaniem pokarmów

około 8-10 godzin dziennie przy komputerze; niestety z braku czasu prowadzi siedzący tryb życia, mało się rusza; jest szczupły; nie schudł w czasie ostatnich 6 miesięcy; w zeszłym roku w maju robił badania krwi (morfologia z rozmazem, OB, biochemia - cholesterol, próby wątrobowe), badanie ogólne moczu

Co mi dolega?

Wyniki moich badań: 0,8 (N:0-8) ANTY TG 9,9 (N: 0-18) Cholesterol 221. Morfologia i mocz w normie. Rezonans magnetyczny głowy : W prawym płacie móżdżku ognisko płynowe o wym.6*5 mm, prawdopodobnie przewlekła zmiana naczyniopochodna. Poza tym w mózgowiu zmian ogniskowych nie wykazano. Układ

Problemy zdrowotne 19-latki

zaawansowane typu Alpicort, Novoxidyl, Zoxiderm. Efektów nie ma. Wszystkie badania(TSH,fT3,fT4,AST,ALT,mocz,MORFOLOGIA,glukoza w surowicy, trójglicerydy, cholesterol, kreatynina, próby pasożytnicze - są w normie, jedynie glukoza podniesiona do 105) wykonywałam prywatnie bez skierowania. Od kogo mogę uzyskać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: i cos takiego znalazlam. Czyli szkola nr 2

Moja ginekolog jest z tych, co partnerów też leczą, więc mąż przeleczony. Jeśli chodzi o wyniki (morfologia, mocz, tarczyca, cukier, cholesterol) to są wzorowe. Zmęczenie - no cóż... - dwójka małych dzieci, powrót do pracy - bywałam bardziej wypoczęta. Zdecydowanie największe pole do popisu mam

Re: Jaki prezent dla Mamy?

w cenie 360 pln masz morfologię i płytki, cholesterol, ob, badanie moczu, jesli dobrze piszę: transaminaza :) EKG i USG brzucha i piersi. jeszcze kilka ale zerknij na stronę. promocja jest tez wazna w czerwcu. Wygląda ciekawie, prawda?

Gdzie zrobię badania profilaktyczne?

Chcę sobie zrobić prywatnie badania profilaktyczne. Kiedyś zrobiłem odpłatnie takie coś w Szpitalu Kolejowym. Chodzi o: morfologia, OB, cholesterol, badanie ogólne moczu itp. Czy powinno się zrobić jeszcze jakieś badania profilaktyczne raz w roku?

Re: Interpretacja wyników

Nie leczę się na nic. Ostatnio źle się czułam tzn. byłam senna, osłabiona, miałam stany depresyjne, zdarzało mi się zapominać o różnych rzeczach. Lekarz rodzinny po przeprowadzeniu wywiadu skierował mnie na podstawowe badania tzn. mocz, morfologia, cukier, cholesterol i TSH. Wyszła ni

Re: Witam ponownie-zimowe dolegliwosci

Czy piasek w moczu, bole watroby, wysoki cholesterol ogolny moze miec jakis zwiazek ze stara borelioza??

Re: helikobakter pylori

a robiłaś komplet innych badań? na cholesterol, enzymy trzustkowe amylaza, lipaza, cukier, badanie moczu, itd? może trawiennie- co innego ci nawala, a reszta to grzybica.

Re: Lista potrzebnych badań! POMOCY

No i oczywiście u obojga: morfologia, CRP, cukier, cholesterol, badanie ogólne moczu- ale to każdy człowiek raz na rok powinien sprawdzić niezależnie od starań o ciążę.

Wynik Oli 6 LAT- centrum medyczne platany

Witam, Pani dr! Odebrałam wyniki Oli które Pani zleciła z powodu nadwagi. Napiszę co jest podwyższone: OB- 23 norma do 15 cholesterol całkowity 198 norma do 190 cholesterol HDL- 69 cholesterol LDL- 118.20 glikoza - 81 insulinia-10.5 trojglicerydy- 54 Nie wiem co myslec o przeciwciałach tarczycowych

Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó

zrobiłam badania ogólne, ferrytyna 51,33ng/ml norma 4,63- 204,00,wszystko w normie oprócz AST, bilirubiny całkowitej. nawet cholesterol jest w normie. zrobiłam tez badanie moczu - i to wszystko idealnie, oprócz ciał ketonowych, 50, w normie do 5. i tu pewnie mam zacząć panikować?

Re: Wysokie TSH a początek ciąży

wszystkie były w normie: glukoza, morfologia z rozmazem i płytkami, mocz, transaminaza ALT, OB, lipidogram ( cholesterol 170, norma 115-190, HDL 75,00, LDL 86,20, TG 44, norma 0-150) tokosmoplazmozy nie mam. Poza ferrytną i D3 może warto jeszcze skontrolować żelazo, chociaz nigdy anemii nie miałam... A co z

Badanie biochemiczne krwi

(kontrolny) morfologia krwi obwodowej ze zróżnicowaniem leukocytów odczyn opadania krwinek czerwonych (OB.) badanie ogólne moczu elektrolity w surowicy (sód, potas, chlorki) profil lipidowy (cholesterol, triglicerydy (TG), cholesterol HDL, cholesterol LDL) glukoza we krwi Profil nerkowy badanie ogólne

Progesteron

aktywności 5alfa reduktazy, przekształcającej testosteron w dihydrotestosteron. Spadek poziomu progesteronu po porodzie powoduje wahania nastroju, zwane depresją poporodową.Prekursorem progesteronu jest cholesterol syntetyzowany z acetylo-CoA oraz pochodzący z lipoprotein o niskiej gęstości frakcji (LDL

Witamina B3

) jako krytycznym działaniu ubocznym.Generalnie, poziom niacyny jest testowany poprzez badanie moczu, testy te są uznawane jako bardziej dokładne niż testy krwi. Przyczyny niedoboruNa szerszą skalę, niedobór niacyny czasami występuje w rozwijających się krajach, gdzie głównymi czynnikami powodującymi niedobór

Lowastatyna

dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADPH+H+), redukuje go do mewalonianu (stanowiącego substrat kolejnego etapu syntezy cholesterolu). Aktywność tego enzymu hamują w warunkach naturalnych kwasy żółciowe, cholesterol i sam mewalonian. Jest to kluczowy w tym procesie enzym, którego aktywność ogranicza

Markery nowotworowe

Markery nowotworowe (inaczej: znaczniki nowotworowe) – specyficzne substancje obecne we krwi, moczu bądź w wycinkach tkanek pacjenta, których identyfikacja wymaga analiz wykraczających poza typowe testy diagnostyczne używane w onkologii. Badanie ich rodzaju oraz stężenia ułatwia postawienie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!