Wszystko o:

cholesterol hdl wyniki badań

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

przyswajaniu cholesterolu w tkankach, a także nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie. Jeśli w wyniku tych procesów stężenie LDL jest za wysokie we krwi, nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy. Ponieważ takie zmiany miażdżycowe mogą powstawać

Cholesterol normy

Cholesterol normy

oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l), LDL

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

w ukryciu choroba nie spowodowała już powikłań w różnych narządach. Nie tylko pomiar U chorych z nadciśnieniem należy wykonać badania podstawowe, do których należą: - morfologia krwi - glukoza na czczo - stężenie potasu - stężenie cholesterolu frakcji HDL (high-density lipoproteins) i LDL (low

Insulinooporność

Insulinooporność

glukozy polegający na oznaczeniu glukozy przed i po obciążeniu glukozą. Innym badaniem jest określenie profilu lipidowego - poziomu HDL, LDL, triglicerydów i cholesterolu całościowo. Dodatkowo przeprowadza się badania poziomu insuliny. Insulinooporność zazwyczaj ten poziom podwyższa. Lekarz może także

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

paznokci coraz częściej przyjmowany jest formie suplementów. Bez kontroli łykają go też palacze, wierząc, że uchroni ich przed rakiem. Tymczasem jest już co najmniej kilkanaście wiarygodnych, doskonale udokumentowanych wyników badań, które dowodzą, że palaczowi może pomóc jedynie rzucenie palenia, a nie

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

frakcji HDL-cholesterolu (tzw. "dobrego cholesterolu"). Jest również istotny dla prawidłowej pracy mózgu. Wspiera funkcjonowanie między innymi procesów percepcji czy zapamiętywania. Dba również o nasze dobre samopoczucie - jego niedobory obserwuje się u osób z depresją. Cynk to także prawdziwe

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

bardzo wysokim. Uzyskane informacje, dane i wyniki badań za pomocą specjalnego modelu Framingham umożliwiają wyliczenie 10-letniego, absolutnego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wynosi ono odpowiednio: < 15% (niskie), 15-20% (umiarkowane), 20-30% (wysokie) i > 30% (bardzo wysokie

Kwasy omega 3 - wciąż ich za mało w diecie Polaków. Jak działają i gdzie ich szukać?

Kwasy omega 3 - wciąż ich za mało w diecie Polaków. Jak działają i gdzie ich szukać?

odpowiednich proporcjach wpływają korzystnie na dwa główne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, które wciąż są przyczyną połowy przedwczesnych zgonów w Polsce. Chodzi o profil związków tłuszczowych (lipidów) we krwi oraz nadciśnienie. Ostatnie badanie NATPOL, którego wyniki ujawniono we wrześniu 2011 r

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

podniesieniu poziomu zdrowego cholesterolu (HDL) i hamuje zlepianie się płytek krwi. Należy do substancji uznawanych za cenne w profilaktyce nowotworowej, gdyż ma zapobiegać niekorzystnym mutacjom komórkowym. Ochrona przed infekcjami W sezonie infekcji grypopodobnych i zagrożenia nadkażeniami bakteryjnymi

Która dieta najskuteczniejsza?

Która dieta najskuteczniejsza?

cholesterolu (HDL). Jego zdaniem w ostatnich 50 latach w zaleceniach dietetycy przestali zwracać uwagę na znacznie poszczególnych produktów, sądząc, że wystarczy wyeliminować przede wszystkim tłuszcze i węglowodany. Ciemne oblicza diety Autor powyżej przytoczonych badań podkreśla, że najbardziej niekorzystne

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Leki na nadciśnienie a wyniki badań

Czy leki na nadciśnienie mogą fałszować niektóre wyniki np. na cukier, cholesterol?Leki stosowane do leczenia nadciśnienia tętniczego nie fałszują wyników badań laboratoryjnych. Przyjmowanie niektórych leków może powodować, np. zaburzenia stężenie jonów (diuretyki, leki wpływające na układ renina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Co byście zrobiły? Choroby małego dziecka

Suellen wyluzuj, wysoki cholesterol jest wynikiem stanu zapalnego i zly cholesterol (HDL) wzrasta na trakcie ostrej infekcji wraz z tzw. acute phase response proteins. Normalne zjawisko ukladu odpornosciowego i opublikowane przy wielu chorobach inkekcyjnych i autoimmunologicznych o ostrym przebiegu

Re: Hashimoto a cholesterol

powoduje więcej problemów. Poza tym - tak naprawdę cholesterol, który krąży w żyłach (czyli ten, który mamy na wyniku badania) nie jest groźny. Groźny jest ten, który osadził się na ścianach żył - ale tego nie zbadamy, bo we krwi już go nie ma... Problem w tym, że nie da się łatwo zbadać cholesterolu

Re: Poronienie a niedoczynność tarczycy(przed cią

Mam wyniki kolejnych badań: B12: 351,2 (norma 191-663) Ferrytyna: 23,18 (norma 13-150) Cholesterol całkowity: 186,3 (norma 130-200) Cholesterol HDL: 70,3 (norma powyżej 35) Stosunek cholesterolu HDL do całkowitego: 37,7% (norma powyżej 20%) Cholesterol LDL: 107,8 (norma do 129) Trójglicerydy: 41

młody wiek, a cholesterol

Myslałem ze cholersterol młodych ludzi nie dotyczy. Mam 24 lata i zrobiłem sobie od niechcenia badania. cholesterol 210 HDL 46 LDL 142 Trójglicerydy 111 Glukoza 81 Czy to bardzo złe wyniki? wiem że złe. A odzywiam sie zdrowo, jestem aktywny fizycznie, przy wzroście 188 waże 84 kg. Skąd się

Nowe wyniki i "nowa" endo

doktor spojrzała na wyniki i powiedziała ,że nie jest źle ale zapalenie tarczycy jest ,więc przepisała eutyrox N25 i kazała przyjść za 2 miesiące.Zleciła tez badanie anty CCP (ze względu no moje bóle stawów )i cholesterolu. Wyniki wyszły takie: Anty CCP -0,6 U/ml <5,0. (Ujemny) Ferrytyna 32.3 ng

nowa prosi o pomoc - wyniki

moje wyniki: TSH - 4.7 (0.27-4.2) fT4 - 1,31 (0.932-1.71) fT3 - 2.82 (2.02-4.43) glukoza - 93 (60-110) żelazo - 39 (37-145) ferrytyna 4.92 (5-148) cholesterol cał. - 268 (<200) HDL 62 (>62) LDL 185 (<130) Trójglicerydy 108 (<150) Morfologia: WBC 5,3 czerwone 4,93 hemoglobina 12 (11

Pomożecie zinterpretować mi wyniki córki

nieorganiczny 1,54 norma 0,87 do 1,45 Żelazo 77 norma 33,00 do 193,00 zrobiłam też morfologię z rozmazem i wyszły podwyższone monocyty 9 norma od 1,00 do 6,0 ma też lekko podwyzszony cholesterol 192 norma 115 do 190 Cholesterol HDL 41 cHOLESTEROL LDL 121,8 Co sądzicie o takich wynikach, umówiłam sie do

Re: Wysokie TSH a początek ciąży

Dziękuję za przesłanie artykułu. Ferrytyny i D3 nigdy nie robiłam, ginekolog nie zlecił mi nowych badań (ostatnie miałam w lutym) i kazał unikać słońca. Zanim dowiedziałam się o ciąży calkiem sporo czasu przebywałam na słońcu, takżę myślę, że udało się wytworzyć witaminkę D3. Wyniki z lutego

Re: podwyzszony,wysoki?,cholesterol u dzieci

A nie zabrałaś wyników mojej córce ;) ? Moja ma chyba 216, LDL i HDL są w normie, pozostałe wyniki też, z krwi robiłyśmy całkiem sporo badań. Lekarka stwierdziła tylko, że trzeba to monitorować - powtórzyć badanie za jakiś czas, jeśli wynik będzie podobny - udać się do poradni metabolicznej, bo

Re: Prośba HCV

serca) - ostre WZW Wyniki fałszywie ujemne FibroTestu: - zapalenie - posocznica - hipercholesterolemia (z wysokimi HDL) - leczenie substytucyjne menopauzy Ze względu na powyższe ograniczenia na to badanie powinien kierować lekarz, który ocenia, czy to jest dobry moment i czy badanie nie będzie

Cholesterol

cyklodekstryny (M?CD) usuwającej cholesterol z błony komórkowej. Cholesterol a choroby układu krążeniaPotocznie "cholesterolem" nazywa się kompleksy białkowo-lipidowe występujące w osoczu krwi – lipoproteiny. Tzw. "zły" (niskiej gęstości – LDL) i "dobry" (wysokiej gęstości – HDL) cholesterol

HDL

HDL może odnosić się do: skrót od High Density Lipoprotein – co oznacza lipoproteina wysokiej gęstości. Ta lipoproteina potocznie określana jest nazwą dobry cholesterol. Hardware Description Language – język opisu sprzętu. Stosowany w technice cyfrowej. Inne artykuły zawierające HDL

Izraelski Instytut Badań nad Biologią

uniwersytetami, realizuje rządowe oraz międzynarodowe projekty badawcze. Wyniki badań często są publikowane w krajowych i międzynarodowych publikacjach naukowych.W instytucie opracowuje się bronie masowego rażenia. HistoriaInstytut został założony w 1952 przez profesora Ernesta Bergmanna, doradcę naukowego

Metody badań marketingowych

określenie udziału rynkowego ustalenie częstotliwości i intensywności zakupu określonych produktów zbadanie wierności do danego produktu uchwycenie zmienności upodobań nabywców, itp. Wyniki tych badań mogą być wykorzystane m.in. przy opracowywaniu prognoz średnioterminowych i długoterminowych

Światowa Rada Badań nad Polonią

, organizowanie zjazdów, konferencji odczytów naukowych, gromadzenie dokumentacji i wydawnictw polonijnych, wydawanie periodyku prezentującego wyniki badań polonijnych, upowszechnianie wiedzy o Polonii, współpracę z władzami, instytucjami oraz organizacjami krajowymi i zagranicznymi.Aktualny skład Zarząd

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!