Wszystko o:

cholesterol badania jak się przygotować

Jak pacjent ma być przygotowany do badania poziomu cholesterolu?

Zjeść lekką kolację i zgłosić się rano na czczo, najlepiej do godziny 9. Nie ma szczególnych wymagań co do tego badania. Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidulnej porady lekarskiej.

Jak pacjent powinien być przygotowany do badania poziomu cholesterolu, by uniknąć błędów pomiaru?

Dieta powinna to być lekkostrawna, bez alkoholu. Lampka wina nie wpływa na wynik badania, ale tłusta i obfita kolacja w przededniu badania może zafałszować wyniki badania. Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

powodów innych niż niezdrowy styl życia. Przyczyną bywają ukryte schorzenia nerek, serca, rzadkie nowotwory. To badanie nie boli, nie kosztuje, nie wymaga szczególnych przygotowań, a ratuje życie. Nadciśnienie skutecznie się leczy. Jest mnóstwo skutecznych preparatów i innych sposobów obniżania ciśnienia

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

, celuloza, śluz czy gumy). Ten specyficzny rodzaj włókien roślinnych obok poprawy trawienia, spowolnionego przyswajania węglowodanów, a tym samym dłuższego utrzymywania się uczucia sytości czy oczyszczania z toksyn potrafią znacznie więcej. Mogą redukować wartość "złego" cholesterolu, a także, co

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

menedżerów jest stres. Wiadomo, że stresująca praca zwiększa ryzyko zawału. Są badania, które dowodzą, że powrót po zawale do stresującej pracy dwukrotnie zwiększa ryzyko kolejnego ataku. Tak samo jak życie w stresującym związku. Długotrwały stres powoduje utrzymujące się w organizmie zbyt wysokie stężenie

Cholesterol

Cholesterol

Jak przygotować się do badania - Do badania profilu lipidowego pobiera się próbkę krwi z żyły w zgięciu łokciowym. Badanie jest bezbolesne, nie wymaga więc znieczulenia. - Badanie powinno być wykonane na czczo, czyli po upływie co najmniej 8 godzin od ostatniego posiłku. Rano można wypić np

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

się kończy. Jajko dostarczy również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K, witamin z grupy B, składników mineralnych tj. wapń, związki fosforu i siarki, żelazo, oraz budującą błony komórkowe lecytynę. Niektóre badania wykazują co prawda, że jajek ze względu na dużą zawartość cholesterolu w

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

należy zwrócić uwagę, jak często należy je wykonywać i jakie parametry bada. Jak się przygotować? Teoretycznie, w przypadku klasycznego badania krwi, to czy przyjdziemy najedzeni czy nie, nie ma znaczenia. Ale tylko teoretycznie. Tłuste jedzenie czy wypity dzień wcześniej alkohol mogą przekłamywać wyniki

Tylko spacerujesz, a nogi już bolą? Koniecznie zbadaj przepływy!

Tylko spacerujesz, a nogi już bolą? Koniecznie zbadaj przepływy!

obserwujesz, że dystans, jaki możesz przejść bez wysiłku stale się skraca, nogi po zatrzymaniu się bolą coraz dłużej, "wysiadają" już po wejściu po schodach nawet na drugie piętro, a wreszcie męczy cię i spacer w umiarkowanym tempie, trzeba sprawę wyjaśnić. Sygnał alarmowy, absolutnie nie do

SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]

SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]

. Popularne od jakiegoś czasu borówki amerykańskie to nie tylko smaczna przekąska. W wielu badaniach wykazano, że są również niezwykle zdrowe. Podobnie jak orzechy włoskie przydadzą się zwłaszcza naszemu organowi zarządzającemu. Przede wszystkim chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Spowalniając

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Rezonans magnetyczny - jak się przygotować?

Jak należy przygotować się do badania rezonansem magnetycznym kolana? Jak długo czeka się na wyniki?Nie ma specjalnego przygotowania przed wykonaniem rezonansu magnetycznego kolana. Czas oczekiwania na wynik zależy od miejsca, w którym wykonuje się badania. W takiej sytuacji najlepiej skontaktować

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

morfologię, jest bez szału. Czy przed wizytą u lekarza endo zrobic jeszcze USB tarczycy (mam badanie sprzed 1,5 roku :()? Czy cos jeszcze badać? Na co się w ogolnie psychicznie i finansowo;P przygotować?

Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

Tak, warto zrobić usg tarczycy :) Wygląda na niedoczynność tarczycy. Masz ładny cholesterol jak na niedoczynność tarczycy. Warto zbadać witaminę D3, ferrytynę i witaminę B12. Warto poszukać taniego laboratorium, zwykle im większe tm tańsze. Bada się metabolit 25-OH witaminy D3. Psychicznie

Re: recydywa

Witam ponownie, zatem byłam u rodzinnego i na środę mam termin na badania( miałam mieć na poniedziałek ale akurat wtedy jestem w klinice, zobaczcie jakie tempo, normalnie jak to u nas - badania byłyby "na za miesiąc") : TSH,FT3,FT4,wapń,ferrytyna,żelazo,B12,Cholesterol,D3. Jak mam się do

Re: Czy dr O. wypisuje receptę dla wszystkich czł

no i chciałabym wiedzieć na co się nastawiać. Jakich badań wymaga? - mam badanie kału, przeciwciała z krwi, morfologia, próby wątrobowe, cholesterol (ale to będą wyniki do wizyty jakoś ponad miesięczne).

Re: recydywa

senciak napisał(a): zobaczcie jakie tempo, normalnie jak > to u nas - badania byłyby "na za miesiąc") : TSH,FT3,FT4,wapń,ferrytyna,żelazo > ,B12,Cholesterol,D3. no, no, no.........m.... napisz gdzie takie zlecenia badań wypisują medycy. Może zaoszczędziłabym trochę. Jak mam

Re: Jeszcze wróce do poprzedniego postu

pia.ed Myślałem,że wiesz,że cholesterol to alkohol. To co się określa cholesterolem to łańcuch białka z rodnikami alkoholu,który jest właściwym cholesterolem itd. Zresztą Pan Jerzy ładnie to opowiada. Twoja lekarka jest bardzo zakręcona. Proponuję Ci zrobić badanie kału na krew utajoną .Trzy razy

Re: Pierwsze dziecko w wieku 36 lat?

Ja co prawda pierwsze dziecko urodzilam w wieku 33 lat, ale starania zajely mi ponad 3 lata. Z tego co pamietam, po 35 roku życia po 6 miesiącach staran bez efektu warto isc do specjalisty. A z przygotowań to kwas foliowy (albo witaminy dla starających sie) no i rozsądna dieta. Badania: odporność

Re: -- krew badanie - kiedy odstawic witaminy, ze

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale zerknij... Przygotowania do badań laboratoryjnych Większość badań krwi nie wymaga bycia na czczo. W tej zakładce znajdziecie państwo przygotowania do niektórych badań krwi i moczu Cholesterol, cholesterol HDL, cholesterol LDL, trójglicerydy · przez kilka

"Masz cholesterol? To będziesz zdrowy!"

farmaceutyczny, oznaczałoby, że wszyscy dorośli na tej ziemi sąchorzy"; - czytamy w książce "Mity o cholesterolu", prof. W. Hartenbacha Według prof. Waltera Hartenbacha , "antycholesterolowe szaleństwo" jest największą mistyfikacją stulecia.Sprytnie przygotowaną i prowadzoną przez

No, to jestem w Londynie.... Breaking news! :)

? B12 / Folate (B12F) - uf, wiadomo :) Ferritin (FERR) - jw. U & E & Creatinine (UE) - jw. LFT (LFT) - to mi wygląda na jakąś próbę wątrobową Glucose Fasting (GLUF) - jakieś badanie na cukrzycę? HDL Cholesterol (Fasting) (HDLC) - wiadomo Uric Acid (UR) - pewnie kwas moczowy we krwi TFT (TFT) - "

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!