Wszystko o:

cholesterol -prawidłowe wyniki badań

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

związku w twojej krwi będzie niższy. Nie ma też pewności, jakie konsekwencje poniesiesz. Czy już masz problem? Najlepiej zrób badanie krwi (przynajmniej raz w roku), by się przekonać. Wysoki cholesterol nie boli, nie musi ci ostrzec... Norma dla osoby dorosłej: Cholesterol całkowity [mg/dl]: - prawidłowy

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Czytaj także: Za niski cholesterol to też źle! Co robić? Wiele osób spośród tych, u których stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu LDL (potocznie nazywanego "złym cholesterolem"), zawdzięcza przodkom skłonność do jego odkładania. Mają genetyczny defekt, który polega na nieprawidłowym

Cholesterol normy

Cholesterol normy

tego związku na organizm przy badaniu jego stężenia oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8

Nie można być otyłym i zdrowym - niezależnie od prowadzonego trybu życia?

Nie można być otyłym i zdrowym - niezależnie od prowadzonego trybu życia?

Wielu specjalistów twierdziło, że osoby otyłe mogą pozostawać zdrowe - o ile nie występują u nich inne zagrożenia dla zdrowia, a wyniki badań klinicznych są w normie. Zwiększone ryzyko dla zdrowia mimo prawidłowych wyników badań Zespół doktora Ravi Retnakarana z Mount Sinai Hospital w Toronto

Badanie cukru we krwi

Badanie cukru we krwi

nadwagą oraz te ze zdiagnozowaną chorobą układu krążenia. Glukoza we krwi - normy Zdrowa osoba powinna badać poziom glukozy raz w roku w czasie rutynowego badania krwi . Prawidłowy wynik mieści się w przedziale 70-99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L). Jeśli znajdzie się on na poziomie 100 do 125 mg/dL (od

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

wstępnie informuje o problemie: naczynia krwionośne mogą być zapychane i niszczone przez związki tłuszczowe. Pełniejszy obraz daje ocena frakcji cholesterolu (HDL i LDL), ale na wszelki wypadek zrób chociaż jedno badanie. Jeśli wynik przekracza 200 mg/dl, to już ostatni dzwonek, żeby się nad sobą

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Naukowcy z Griffith University w Gold Coast w Australii, dokładnie przeanalizowali wyniki kilku badań naukowych. Łącznie objęły one 543 dorosłych z prawidłowym lub podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Okazało się, że regularne spożywanie probiotyków obniżało

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

z pożywieniem. Bez niej człowiek nie jest w stanie żyć i prawidłowo funkcjonować. Za regulowanie stężenia glukozy w organizmie odpowiada trzustka i wydalana przez nią insulina, która transportuje do tkanek glukozę w momencie spadku jej poziomu. Zobacz: Badanie cukru we krwi. Poziom glukozy we krwi

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

, najlepiej wody niegazowanej. Podjadanie między głównymi posiłkami, których prawidłowo powinno być 4-5, nie jest wskazane, tak samo jak picie słodzonych napojów. Niedoczynność tarczycy w ciąża Przed planowaną ciążą wykonywane są badania przesiewowe w kierunku zaburzeń czynności tarczycy u kobiet ze

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Leki na nadciśnienie a wyniki badań

Czy leki na nadciśnienie mogą fałszować niektóre wyniki np. na cukier, cholesterol?Leki stosowane do leczenia nadciśnienia tętniczego nie fałszują wyników badań laboratoryjnych. Przyjmowanie niektórych leków może powodować, np. zaburzenia stężenie jonów (diuretyki, leki wpływające na układ renina

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

diagnostyka przy nieprawidłowej glikemii na czczo

Witam. Lekarz stwierdził u mnie nieprawidłową glikemię na czczo po wcześniejszym teście OGTT (wynik 141mg/dl. Następnie lekarz dał skierowanie na badanie usg jamy brzusznej - obserwacja trzustki i narządów jamy brzusznej oraz skierowanie na badanie krwi: amylaza, transaminazy ALAT, Trójglicerydy

Re: > okropna pogoda<

*Kenus,w skrocie : Lipidogram prawidłowycholesterol całkowity - 200 mg% (5,2 mmol/l) lub mniej ◦cholesterol LDL - mniej niż 139 mg% (3,4 mmol/l) ◦cholesterol HDL - powyżej 35 mg% (0,92 mmol/l) ◦trójglicerydy - poniżej 200 mg% (2,3 mmol/l), najlepiej 50-180 mg% Poziom

Re: FT3 wyższe od FT4

Uważam, że objawy, wyniki hormonów i obraz USG jednoznacznie wskazują na niedoczynność tarczycy z Hashimoto. Suche łokcie to sztandarowy objaw niedoczynności. Tak samo wysoki cholesterol, u osoby w takim młodym wieku, ze zdrową dietą, powinien być normalny. Niskie ciśnienie to też typowy objaw

Re: Wyniki w normie, niedoczynność w objawach?

Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Usg tarczycy - gruczoł tarczowy wielkości prawidłowej,normoechogenny,o niejednorodnej echogenstrukturze,bez zmian ogniskowych o char. guzków. W opcji Power Doppler umiarkowane wzmożone ukrwienie miąższu gruczołu. Obraz usg sugeruje zapalenie

Re: Przeliczanie wynikow na procenty

Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Usg tarczycy - gruczoł tarczowy wielkości prawidłowej,normoechogenny,o niejednorodnej echogenstrukturze,bez zmian ogniskowych o char. guzków. W opcji Power Doppler umiarkowane wzmożone ukrwienie miąższu gruczołu. Obraz usg sugeruje zapalenie

Re: Jednak potrzebne będzie leczenie?...

Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Usg tarczycy - gruczoł tarczowy wielkości prawidłowej,normoechogenny,o niejednorodnej echogenstrukturze,bez zmian ogniskowych o char. guzków. W opcji Power Doppler umiarkowane wzmożone ukrwienie miąższu gruczołu. Obraz usg sugeruje zapalenie

Re: czy to haschimoto?

Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Usg tarczycy - gruczoł tarczowy wielkości prawidłowej,normoechogenny,o niejednorodnej echogenstrukturze,bez zmian ogniskowych o char. guzków. W opcji Power Doppler umiarkowane wzmożone ukrwienie miąższu gruczołu. Obraz usg sugeruje zapalenie

Re: hashimoto? i co dalej?

naście lat temu - zasugerował, że może być to bielactwo). Mam przyjść z wynikami TSH, cholesterolu i poziomu cukru gdzieś w połowie lipca... zobaczymy co dalej będzie się działo... jak na razie senność, ciągłe zmęczenie, nerwowość - wciąż są...i zaczynam się zastanawiać czy kiedykolwiek przejdą

Re: bardzo proszę o interpretację wyników krwi

Witam, wyniki badań poza cholesterolemprawidłowe. W rozmazie ma jeszcze prawo utrzymywać sięprzewaga granulocytów. Pozdrawiam serdecznie

Bardzo proszę o interpretację wyników.

Witam Wszystkich Chciałbym prosić o interpretację wyników i poradę, bo już sama nie wiem co mam dalej robić. W listopadzie 2014 zaczęłam się czuć źle – drętwiały mi ręce, byłam otępiała taka niedotleniona i dostałam skierowanie na badanie USG tętnic szyjnych i kręgowych – wynik w miarę