Wszystko o:

branie jodu na tarczyce

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

tarczycy, obecnością nowotworu, wrodzonym lub pooperacyjnym brakiem tarczycy, niedoborem jodu, leczeniem jodem promieniotwórczym (radioterapia okolicy szyi) lub wadliwą budową tarczycy, co wpływa na nieprawidłową produkcję hormonów. Niedoczynność II-rzędowa spowodowana jest brakiem wydzielania TSH przez

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

kolanach i łokciach, łamliwe włosy, nadmierne pocenie się, powiększoną tarczycę czy guzki na szyi. Anatomia człowieka: tarczyca "Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego zaburzenia czynności tego gruczołu powinno się brać pod uwagę, gdy występują też

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

skutki uboczne, oraz u pacjentów, którzy nie zgadzają się na terapię jodem radioaktywnym. Jednakże jedynym precyzyjnym wskazaniem do leczenia chirurgicznego jest obecność pierwotnego nowotworu tarczycy. Rokowania Z wyjątkiem choroby Gravesa-Basedowa żadna ze znanych przyczyn nadczynności tarczycy nie

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

cały gruczoł. Leki na nadczynność niekiedy należy brać przez kilkanaście miesięcy. - Niestety, bywa, że chorzy, stwierdziwszy poprawę, zbyt szybko je odstawiają - mówi dr Grzesiuk. Leczenie radioaktywnym jodem polega na podaniu kapsułek z izotopem jodu 131. Tarczyca wybiórczo wychwytuje podany izotop z

Zadbaj o hormony

tabletki hamujące wytwarzanie hormonów, można podać jod radioaktywny lub zdecydować się na operację i usunąć część bądź całą tarczycę. Leki na nadczynność należy niekiedy brać przez kilkanaście miesięcy. - Niestety, bywa, że chorzy, stwierdziwszy poprawę, zbyt szybko je odstawiają - mówi dr Grzesiuk

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

Warszawie: Tarczyca - zawsze gorący temat Tarczyca stała się ostatnio modna. Sporo mówi się o jej funkcjach, chorobach. Internauci szukają informacji na ten temat. Czy niepozorny w sumie narząd na to zasługuje? Chociaż nie wiem dokładnie, skąd bierze się to nagłe zainteresowanie, uważam, że jest jak

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów.  W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy (więcej na ten temat: Jod: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? ). Spośród witamin, jest on natomiast najbogatszy w

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

. Warto ją stosować także ze względu na jod, gdyż mikroelement ten, wchodząc w skład hormonów wydzielanych przez gruczoł tarczowy, po części bierze udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych, od kontroli temperatury począwszy, poprzez pracę mięśni, metabolizm, a skończywszy na podziale komórek

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

tarczycę (dostarczając jod). Jest polecany alergikom i osobom z nawracającymi infekcjami dróg oddechowych. Zatem, jeśli macie do wyboru wodę z basenu, albo, niczym Afrodyta, morskie fale, wybór jest prosty. Nie trzeba dodawać, że jedna i druga powinna być czysta...   Apetyt na figle zwiększają też

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

na tę chorobę.Więcej na ten temat:Białka tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?Tarczyca nami rządziMakroelementy - po co je jeść?miedźPodstawowe informacjeMiedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w

Tarczyca?

. Dwa miesiące temu zrobiłem TSH - wyszło 3.0. norma od 0.27 do 4.2. Brałem wtedy Beto 100 ZK i dolegliwości sercowe po miesiącu ustąpiły na ponad dwa miesiące. Jednak wróciły z powrotem kilka dni temu. Zrobiłem więc z ciekawości TSH, FT3 i FT4. Oto wyniki: TSH: 3.65mlU/ml - normy: 0.27 - 4.2; FT4

Przymowanie chromu z jodem przy niedoczynności tarczycy

Od 10 lat leczę się na niedoczynność tarczycy i przyjmuję Euthyrox 75. Chciałabym schudnąć parę kilogramów(167cm wzrostu i 71kg). Kupiłam sobie w aptece do pomocy chrom plus, ale okazało się ze w swoim składzie ma jod. I mam pytanie, czy mogę przyjmować ten suplement przy swojej chorobie? Bardzo

Co z ta tarczycą?

3 lata temu miałam podany jod radioaktywny, aby zablokować pracę tarczycy - nadczynność. Od tego czasu mam niedoczynność. Mimo brania różnych dawek hormonu wyniki wskazują na niedoczynność. Oto mój ostatni wynik - ft3 - 0.78 norma 0.80-2.00, TSH 8.990 norma 0.270-4,200. Nadmieniam, że zmieniono mi

Odchudzanie a choroba tarczycy

Od niedawna mam problemy z tarczycą (niewielka nadczynność), dodatkowo biorę Luteinę z braku miesiączki. Mam słaba przemianę materii, więc i sporą oponkę na brzuchu. Zastanawiam się nad dietą lub suplementami wspomagającymi odchudzanie, tylko czy są jakieś suplementy nie kolidujące z moimi

Jod radioaktywny - dobry pomysł?

Thyrozol, a od miesiąca dodatkowo Latrox. Lekarz prowadzący proponuje jod radioaktywny. Proszę o poradę, czego dalej się mogę spodziewać? Czym to grozi?Niestety nie napisała Pani, z jakiego powodu była usuwana tarczyca i jaki był zakres operacji. Podejrzewam jednak, że przyczyną była choroba Graves

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niedoczynność- Jodid zamiast Euthyroxu?

zamiast być atakowana, nasza tarczyca dostaje kopa do pracy. nadal się boję jodu, ale jak będę brać, to z selenem. narazie robię test jodyną na skórze. (a eutyroxu to za Chiny nie będę brać)

Re: niedoczynność tarczycy a funkcjoniwanie

Cześć 1. Musisz zacząć brać leki. 2. Bardzo często podstawą problemu jest brak jodu w organiźmie ( nie tylko w tarczycy). Kup Płyn Lugola ( z wodą, nie z gliceryną!) i pij codziennie po kilka kropli. Zacznij od 1-2 na szklankę wody, a potem co drugi dzień dodawaj jedną. Chodzi o to, abyś nie

Re: Silne osłabienie przy hashimoto

Chyba nie do końca jest tak, jak napisałaś - my bierzemy tyroksynę w postaci Eutyroxu, a nie tyrozynę czyli tyrozyna to nie jest hormon tarczycy. Nazwy podobne, ale jest różnica. Tyrozyna - jak podaje Wikipedia, to aminokwas, do którego w tarczycy dołączany jest jod i dopiero wtedy powstaje hormon

Re: Witaminy

Ale dziecku jest też potrzebny ustabilizowany poziom hormonów tarczycy u matki. Przy czy, tak jak mówię, w przypadku ewidentnego niedoboru jodu - suplementacja jest oczywista. Ale w epoce jodowania soli te niedobory są skrajnie rzadkie, po co więc suplementować coś, czego nie brakuje, z potencjalną

Re: Niedoczynność- Jodid zamiast Euthyroxu?

powtarza wielu lekarzy, bo za mała tarczyca już w wieku niemowlęcym skutkuje niedorozwojem intelektualnym między innymi. Martui, moim zdaniem powinnaś poszukać innego lekarza. I nie brać jodu absolutnie. Tobie, przy takich wynikach, potrzebna jest syntetyczna tyroksyna.

Re: Pytanie o euthyrox

Ogólnie, tak jak piszą dziewczyny - min. 30 minut przed jedzeniem powinnaś brać te tabletki, dodatkowo często przepisuje się jod i/lub selen jako wspomaganie. Żadnych leków nie powinno się brać razem z euthyroxem, niektóre po 2 godzinach, inne dopiero po 4 (np., żelazo). Słabo trochę, że ci lekarz

kto brał jod radioaktywny na tarczycę?

witam, być może będę brała jod radioaktywny na tarczycę, kto brał i jak to się odbywa??? chodzi mi głównie o izolację "chorego".... z góry dzięki za odpowiedzi maria mój mail: poniatowska-bylina@wp.pl

Re: jod i włosy

brałaś jod czy miałaś jodowaną tarczycę? ustalmy to wreszcie bo "brać jod" to dla mnie znaczy łykać tabletki suplementujące niedobór jodu.... -- Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!

Re: suplementy

Dzięki Szpaczku :) no ja właśnie też mam mieszane uczucia więc staram się uzupełniać tyle ile niezbędne a jeżeli mam coś brać to własnie chce znaleźć coś prostego - D u mnie też nie dobór, jod biorę ze względu na chorą tarczycę a DHA dobrze działa na szare komórki ;) na razie biorę tylko to. żelazo

Re: Choroba Graves-Basedowa

Ja mam normalnie leukocyty maź 4000 i tak często jest przy tarczycy. Mi spadło z 4000 na 1800 a neuttofile odpowiadające za odporność do 400 w najniższym poziomie. Więc rzeczywiście nie ma co panikować . Lekarz mnie przestrzegał ale nie przypuszczałam że mam takiego pecha bo brałam metizol chyba

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!