Wszystko o:

biopsja płuc wyniki

Biopsja

Biopsja

trakcie bronchoskopii; wskazana w uszkodzeniach tchawicy i oskrzeli ; 4) biopsja żeńskich narządów płciowych (pochwy, szyjki macicy, trzonu macicy); wskazana w zapobieganiu na dużą skalę (skrining) nowotworom złośliwym; 5) biopsja igłowa tarczycy, płuc, wątroby, nerek , sutków; wskazana w

Węgorczyca

Węgorczyca

najlepiej czuje się w ziemi lub zwierzęcych odchodach. Z pomocą krwi zostaje kolejno przetransportowany do płuc , oskrzeli. Nieświadomie połknięty trafia do jelita cienkiego gdzie dojrzewa i składa jaja. Następnie zostaje wydalony z organizmu wraz z kałem . Czasem jednak mimo wydalenia wraca do ciała

Mięsak kościopochodny

Mięsak kościopochodny

staje się obrzęknięta, a czasem ulega deformacji. Dodatkowo obserwuje się rozwój anemii. W bardzo zaawansowanych przypadkach nowotwór rozprzestrzenia się do innych kości oraz do płuc . Diagnoza Podstawą przy rozpoznawaniu mięsaka kościopochodnego jest biopsja. Jednak przed pobraniem materiału do

Rak wątroby

Rak wątroby

badania mikroskopowego komórek chorej tkanki, pobranej podczas biopsji lub zabiegu operacyjnego. Dodatkowo przeprowadza się badanie radiologiczne klatki piersiowej w celu stwierdzenia przerzutów do płuc. Leczenie Jedynymi szansami na przeżycie jest wycięcie nowotworu wraz z marginesem zdrowej tkanki oraz

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

nieprawidłowy wynik PSA. Badanie przezodbytnicze jest bezcenne przed planowaną biopsją. Pokazuje miejsca o zmienionej echogeniczności, a to pomaga biopsję właściwie ukierunkować - lekarz wie, skąd powinien pobrać dodatkowy wycinek. USG "nieinwazyjne", badanie krwi i moczu - to nie wygląda źle. W jakim

Kaszel

Kaszel

). Jeśli pęcherzyki są umiejscowione na powierzchni płuc (podopłucnowe), ich zerwanie powoduje samoistną odmę opłucnej. W wyniku napadów kaszlu, szczególnie u pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, może wystąpić utrata przytomności, prawdopodobnie spowodowane nagłym zmniejszeniem rzutu serca

Mammografia lub USG, czyli którą metodę badań wybrać

Mammografia lub USG, czyli którą metodę badań wybrać

elastycznego. Zapobiega to powstawaniu krwiaków. Przez trzy dni po biopsji nie powinno się myć piersi wodą z mydłem. Trzeba nosić obcisły biustonosz i nie forsować się. Pierś może być po zabiegu lekko zasiniona i obolała. Na wyniki badania czeka się zazwyczaj dwa tygodnie. Na badanie lepiej nie wybierać się

Zespół Downa

Zespół Downa

w wyniku poronień, głównie w pierwszym trymestrze ciąży (> ciąża). Niektóre kobiety decydują się na aborcję po wykryciu zespołu Downa u płodu w badaniach prenatalnych. Na wystąpienie choroby nie wpływa żadne konkretne środowisko, nie zanotowano większej zachorowalności w żadnym szczególnym

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

był pierwszym rokiem działania w Polsce populacyjnego programu badań przesiewowych. W przypadku mężczyzn, wśród których w drugiej połowie XX w. najszybciej rosło zagrożenie nowotworem płuca, w ostatnich dwóch dekadach obserwuje się zahamowanie i odwrócenie tego wzrostu w wyniku zmniejszenia się

Badanie piersi

Badanie piersi

Piwowarska. - Gdy miałam 40 lat, poszłam na darmową mammografię. Odebrałam wynik i padł na mnie blady strach. Powtórzyłam badanie i diagnoza się potwierdziła. Potem była biopsja, mastektomia i dość długa chemia. Zupełnie się załamałam. Dawałam sobie półtora roku życia, tyle ile żyła mama po operacji

HRCT płuc

Mam 52 lata, wcześniej chorowałam na sarkoidozę, obecnie choruje na rumień guzowaty. Od 2 miesięcy mam suchy kaszel nieustępujący po antybiotykach, Encortonie. Miałam wykonane HRCT płuc - wynik - badanie na płytkim wdechu. Przepona po stronie lewej wyżej ustawiona. Miejscami obustronnie

TSH - wyniki

. Wyniki stężeń hormonów oraz obraz tarczycy w USG może przemawiać za niedoczynnością tarczycy spowodowaną chorobą Hashimoto.Dodatkowo w USG opisano obecność guzka, któremu według sugestii lekarza wykonującego badanie należy wykonać biopsję cienkoigłową żeby pobrać materiału do badania cytologicznego celem

Zapalenie płuc mykoplazma pneumonie

doktor wysłała mnie na tomografie komputerową HRCT. Wynik w uzyskanych warstwach płuca prawidłowo upowietrzone, bez zagęszczeń miąższowych i zmian ogniskowych. Szerokość drzewa oskrzelowego w normie. Z wynikiem HRCT udałam się do pani doktor gdzie miałam znów robioną spirometrię. Wyszła bardzo dobrze

Atopowe zapalenia płuc

Piszę bo chciałbym upewnić się co do decyzji lekarzy. Dwa miesiące temu miałem zapalenie płuc - crp 200, na pierwszym rtg bez zmian, osłuchowo ściszony szmer pęcherzykowy w dolnym płacie płuca lewego. Po trzech dniach na kolejnym rtg pojawiło się lekkie zacienienie w obrębie dolnego płata puca

Wynik kolonoskopii - polipy

badania jasno określa, jaki był charakter zmiany (łagodny czy złośliwy) i umożliwia podjęcie decyzji dotyczącej dalszego postępowania. Musi się Pani uzbroić w cierpliwość i czekać na wynik biopsji(średnio około 2-3 tygodni)

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Skutki ... no wlasnie - czego...

paliatywnego. >Nerka to przecież stosunkowo łatwy narząd do pobrania biopsji. Co nie znaczy, że nie ma wyników "materiał niediagnostyczny". Kłania się wiedza na temat ilości materiału pobranego w czasie BAC. > Kwestia pewnie, kto ja ma wykonać. Mowa o zmianach w płucu, wiec może je > dnak rak z

rak płuc- prośba o rozszyfrowanie wyniku biopsji

Mam gorącą prośbe o pomoc w rozczytaniu łacińskiego opisu biopsji- Dane kliniczne : Tu tegmenti thoracis ad dex cum meta ad axillae de cellulae carcinomatosae Carcinoma planoepithelaile male differentatium Może ktos potrafi to rozszyfrować?

Re: Biprolast - może to zaszkodzić?

Mialam robione rtg płuc, usg j.brzusznej, usg węzłów szyi - wyniki ok. W rtg zatol laryngolog zauwazyl niewielkie zmiany, ale to zdecydowanie zadne zmiany nowotworowe. Morfologia, rozmaz reczny OB, CRP, LDH w normie. Laryngolog kazal sie wstrzymac z biopsja. Teraz wezel juz prawie calkiem zniknął

Re: Nfz czy prywatnie, klatka piersiowa

, więc z ochotą olałam temat. Jeszcze po 2 miesiącach od tego najgorszego samopoczucia okazało się, że mam zapalenie tarczycy (nie hashimoto, wg. endo "być może wirus") i dużo guzków w tym 1 ma 3 centymetry średnicy "tarczyca do wycięcia". Miałam zleconą biopsję i po dobrym wyniku za rok usg. Już

Re: Guzek podopłucnowy

Ja też mam guzek podopłucnowy w prawym płucu 9 mm, wykryty w tomografii w marcu. W maju mam znowu iść do szpitala na dalszą diagnostykę, jeśli guzek urośnie to pewnie biopsja albo wycinek - nie wiem, to wszystko zależy od wyników kolejnych badań. Sama jestem zaniepokojona, mam nadzieję, że to nic

Re: Odszkodowanie od szpitala za zakażenie

> co do stopnia zwłóknienia to po przejrzeniu wszystkich papierów > nic nie mogę znaleźć Szukaj wyniku biopsji. Nie znasz najważniejszego, podstawowego parametru w twojej chorobie. Czyli nie wiesz, czy masz tylko katar czy ciężkie zapalenie płuc – taka jest różnica między F1 a F4. Nie

Boję się, że to jednak rak :(

(czyli tam, gdzie powiększony węzeł chłonny). Przepisał antybiotyk i p/zapalny: augmentin, apo-napro + osłonowe. Mam to brać przez dwa tygodnie, jak się węzeł nie zmniejszy, mam poprosić lekarkę kierującą o skierowanie na biopsję cienkoigłową. Konsultacja u laryngologa była wczoraj, dzisiaj z wynikami

męczę się 10 lat , czy to Hashimoto?

lekarzy) Ta stara endo kazała raz w roku robić usg i nic poza tym. Ta nowa spojrzała na usg i stwierdziła, że to Hashimoto. Dla pewności skierowała mnie na biopsję. Moje wyniki nie wskazują za bardzo na jakieś odchylenia TSH 2,24 (0,270-4,2) FT4 1,13 (0,9-1,80) 26% FT3 2,82 (2,00-4,40) 34,17% wyników tpo

Re: Boję się, że to jednak rak :(

tarczycy (z racji trochę podwyższonego TSH). Morfologia, OB, CRP, rozmaz krwi metodą Schilinga, RTG płuc - to już zrobione, wyniki już są (zresztą w pierwszym poście je napisałam). Węzeł spory (tylko jeden powiększony), ale dokładnej jego średnicy Ci nie podam. Twardy, niebolesny, przesuwa się przy

Re: Powiedzcie, że takie rzeczy sie nie zdarzają.

sprawa się odwlekła, a do profesora onkologa też się nie da dostać od razu, na wyniki biopsji czekali 2 tyg... Dziś tomograf płuc, oby nie było przerzutów. Od jutra 2 tygodnie chemii. A co potem?..