Wszystko o:

bilirubina w moczu prawidłowy poziom

Cholestazy u dzieci

Cholestazy u dzieci

, którymi przepływa żółć, ich niedrożnością bądź wrodzonymi zmianami w kanalikach żółciowych. Cholestazy wewnątrzwątrobowe związane są bezpośrednio z nieprawidłowym działaniem wątroby. Najczęściej pojawiają się wraz z różnego rodzaju infekcjami (wirusowymi, pasożytniczymi, układu moczowego; może pojawić się

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Jeśli czujesz się ogólnie wyczerpany, nienaturalnie zmęczony , a przy okazji częściej oddajesz mocz, wciąż chce ci się pić (niekoniecznie tylko w upalne dni), masz spory apetyt, ale i tak tracisz na wadze, możesz mieć cukrzycę . To znaczy, że twoja trzustka produkuje za mało insuliny (hormon

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

wchodzący w skład żółci. Gdy poziom bilirubiny we krwi, spowodowany np. brakiem wychwytu, przekracza 25 mg/dl, zażółcenie skóry staje się widoczne. Jego stopień bywa różny - od bladożółtego lub cytrynowego (żółtaczka hemolityczna), poprzez zielonawożółtawy (gdy żółć zalega w drogach żółciowych wskutek ich

Analiza moczu

Analiza moczu

Miarodajny wynik Aby wynik analizy był miarodajny, mocz musi zostać prawidłowo pobrany. Do badania oddajemy mocz rano, na czczo, koniecznie po uprzednim podmyciu się. Powinien on pochodzić ze środkowego strumienia. Najlepiej oddać go wprost do specjalnego pojemniczka, który możemy kupić w aptece

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

, bardziej skomplikowanych badań, np. poziomu hormonów, sposób przygotowania powinien być ustalony z lekarzem. OB - odczyn Biernackiego, czyli odczyn opadania krwinek czerwonych. Informuje nas o tym, z jaką szybkością opadają czerwone krwinki (erytrocyty) w osoczu (płynnej

Polka na badaniach

Polka na badaniach

, zaburzenia rytmu serca. Jeśli obserwujemy u siebie podobne objawy, poprośmy o skierowanie na badanie krwi, z którego zostanie ustalony poziom hormonów tarczycy. Inne badania Ogólne badanie moczu Badanie moczu to absolutne minimum, które każda z pań powinna zrobić raz do roku. Cena w prywatnym ośrodku to ok

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Wyniki badań - bilirubina

chodzi o bilirubinę całkowitą) i AspAT są w granicach normy. Poziom AlAT przekracza górną granicę normy, co często jest objawem przewlekłych chorób wątroby. Wśród potencjalnych przyczyn takiego stanu mogą być m.in. WZW B, WZW C, stłuszczenie wątroby, lekopochodne uszkodzenie wątroby lub

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Nieprawidłowe trawienie

przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników

Witam, wyniki morfologii, OB, CRP są prawidłowe. Podwyższone ASO sugeruje przebyte zakażenie paciorkowcowe. Podstawowym badaniem po szkarlatynie jest jednak badanie ogólne moczu. Może córka ma rodzinną skłonność do wysokiego poziomu cholesterolu - dobrze, że jest pod opieką Poradni Metabolicznej

Re: Jakie badania z krwi warto zrobić profilaktyc

osłabienie i zaburzenia nastroju. Bilirubina całkowita jest podstawowym badaniem odzwierciedlającym funkcje wątroby i stanowi podstawę rozpoznania żółtaczki. Żelazo nieprawidłowy, niski poziom żelaza może świadczyć o przewlekłej utracie krwi, niewystarczającej podaży żelaza lub jego złym przyswajaniu

Re: jakie badania zrobic przy czestych chorobach?

(Na, K) rozpoznawanie zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej występujących m.in. w chorobach nerek lub w odwodnieniu organizmu w następstwie biegunek i wymiotów. Nieprawidłowy poziom elektrolitów może powodować ogólne osłabienie i zaburzenia nastroju. Bilirubina całkowita jest podstawowym badaniem

Re: Żółtaczka u niemowlaka

Ostatni poziom bilirubiny jaki miała badany był 6.22 jak miała miesiąc. Było to po karkołomnych kombinacjach z gotowaniem pokarmu i karmieniu mieszanką. W ciągu dwóch dni poziom bilirubiny spadł z 9.23 do 6.23. Badania moczu też miała robione włącznie z posiewem i jest O.K. USG brzuszka też było O

rosnący aspat i alat oraz limfocyty w rozmazie

- wszystkie wynik prawidłowy. Po urodzeniu przechodziła silną żółtaczkę (22mg), była naświetlana. Po dwóch dniach spadł poziom do 10,48. Krew bez śladów infekcji. Po dwóch tygodniach dopadła mnie infekcja sromu (smarowana pimafucortem) następnie zapalenie piersi (karmię piersią). Brałam przez dobę paracetamol

morfologia i badania moczu a wątroba

również, iż w moczu osoby zdrowej nie występuje bilirubina, a o zapaleniu wątroby lub o innych związanych z nią schorzeniach może świadczyć zwiększony poziom urobilinogenu w moczu czy mając na względzie podane przeze mnie wyniki i odczuwane dolegliwości, mam się czegoś obawiać? wiem, że jestem panikarzem

rosnący alat i aspat oraz limfocyty

- wszystkie wynik prawidłowy. Po urodzeniu przechodziła silną żółtaczkę (22mg), była naświetlana. Po dwóch dniach spadł poziom do 10,48. Krew bez śladów infekcji. Po dwóch tygodniach dopadła mnie infekcja sromu (smarowana pimafucortem) następnie zapalenie piersi (karmię piersią). Brałam przez dobę paracetamol

Re: Zołtaczka czy mam sie martwic - wasze opinie

Karmienie piersią przedłuża żółtaczkę u dziecka i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. Mój dwutygodniowy maluch trafił z powrotem do szpitala z poziomem bilirubiny 16. Okazało się też, że ma infekcję w drogach moczowych, co też przedłuża żółtaczkę. Koniecznie zrób maluszkowi posiew moczu i

ASPAT ALAT rośnie, nowe badania!!!

cytomegalię, toxoplazmozę, różyczkę i opryszczkę - wszystkie wynik prawidłowy. Po urodzeniu przechodziła silną żółtaczkę (22mg), była naświetlana. Po dwóch dniach spadł poziom do 10,48. Krew bez śladów infekcji. Po dwóch tygodniach dopadła mnie infekcja sromu (smarowana pimafucortem) następnie zapalenie

Re: 3 tyg bilirubina 9,2 - odstawić na 3 doby:(

, diagnozuję dziecko:( Poziom bilirubiny po prawie 5 dobach (bez odstawiania od piersi) niestety pozostał bez zmian:( - badanie wykonywane w tym samym laboratorium dało dokładnie ten sam wynik. Dodatkowo zrobiliśmy usg brzuszka i główki, badanie ogólne i posiew moczu (starsza córka miała refluks układu