Wszystko o:

bilirubina i kreatynina

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Resweratrol - długowieczność z winogron?

wpływ na organizm to bywa też niebezpieczny. Dopuszczalna i najbezpieczniejsza dawka nie powinna przekraczać 0,3g/kg masy ciała. Znaczne przekroczenie tych norm prowadzi do utarty masy ciała, braku apetytu, wzrost kreatyniny, bilirubiny, albuminy oraz znaczny spadek liczby białych oraz czerwonych

Badania krwi

Badania krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Badania kontrolujące funkcje nerek Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii. - Niepokojące jest m.in. zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny: Norma mocznika : 10-50 mg/dl; norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl

Analiza krwi

Analiza krwi

. - Norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl. Badania kontrolujące funkcje wątroby Wykonuje się je, gdy podejrzewane są schorzenia wątroby i dróg żółciowych. O zakłóceniach funkcji wątroby świadczy przekroczenie norm bilirubiny. - Norma - do 1,0 mg/dl. Bada się również: enzymy transaminazy (GOT i GPT): - Norma

Transplantacje - co, kiedy i od kogo możemy przeszczepić?

Transplantacje - co, kiedy i od kogo możemy przeszczepić?

;, czyli teoretycznie "prężniejszy", lepiej pracujący narząd, jest na tyle zniszczony przez inną chorobę lub styl życia, że nie można go zakwalifikować do zabiegu. Dlatego wszelkie wskaźniki laboratoryjne - kreatynina, mocznik dla nerek a enzymy, bilirubina i układ krzepnięcia dla wątroby muszą

Badanie krwi

Badanie krwi

cukru we krwi możne posłużyć w diagnostyce cukrzycy, kwasu moczowego w diagnostyce dny moczanowej, mocznika i kreatyniny w ocenie funkcji nerek, enzymów wątrobowych w ocenie wątroby a bilirubiny w diagnostyce chorób wątroby i dróg żółciowych. Ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań można ocenić badając

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

 skierowaniu zakreślił nam rubryczki: kreatynina i mocznik.  Kreatynina Norma - 0,7-1,4 mg/dl Im wyższy poziom kreatyniny, tym nasze nerki gorzej pracują  Mocznik Norma - 15-39 mg/dl Powyżej normy - choroby nerek, przewlekłe choroby wątroby, stany gorączkowe, 

Krew

Krew

. - Próby wątrobowe - Bilirubina (barwnik żółci). Norma: do 1 mg/dl - Transaminaza AspAT. Norma: 5-46 U/I - Transaminaza AIAT. Norma: 5-49 U/I - GGTP. Norma: 10-28 U/I - Fosfataza zasadowa. Norma: 31-115 U/I Badania kontrolujące pracę nerek - Mocznik. Norma: 10-50 mg/dl Kreatynina. Norma: 0,6-1,1 mg/dl

Polka na badaniach

Polka na badaniach

i asparaginianowa. Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy - uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie mięśni, np. na skutek stanu zapalnego lub działania niektórych leków. Bilirubina Norma -0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Powyżej normy

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

diagnostyki o badania laboratoryjne funkcji nerek (mocznik i kreatynina z wyliczeniem GFR), wątroby (AST, ALT, bilirubinę wolną i sprzężoną), jonogram i glikemię na czczo.

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Ból stóp od 2 lat

. CRP, AST, ALT, bilirubina, kwas moczowy, kreatynina w normie. Morfologia w normie poza MCH - 26,8, NEUT 1,65. Ból nasila się po chodzeniu. Osoba szczupła. Rehabilitacji przynosi niewielką ulgę. Co robić? Utrudnia mi to bardzo życie.W przypadku postępowania terapeutycznego podstawą jest dobra diagnoza

Problemy z wypróżnianiem

lekarzem rodzinnym celem wykonania podstawowych badań takich jak: morfologia, OB, jonogram, bilirubina, AST, ALT, glikemia na czczo, mocznik, kreatynina, badanie ogólne moczu. Ból w prawym podżebrzu najczęściej związany jest z kamicą pęcherzyka żółciowego lub powiększeniem wątroby, dlatego potrzebne będzie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Białaczka kota i co dalej?

MCH 12,3 pg MCHC 27,4 g/dl erytrocyty 7,1 mln/mm3 hematokryt 32,1% hemoglobina 8,8 g/dl leukocyty 15,7 tys./mm3 trombocyty 156 G/l limfocyty 5,5 10^9/l alfa-amylaza 756 U/l 25°C ALT 15 U/l AST 17 U/l 25°C białko całkowite 8,03 g/dl bilirubina 0,18 mg/dl AP fosfotaza zasadowa 17 U/l glukoza

Re: wyniki badań

> To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, zwłaszcza przy tak wysokim TSH. FT4 (0,93-1,70) - 1,01 Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom niewystarczający Kreatynina - 0,83 (0,50-0,90) Sód - 143 (136-145) Potas - 3,99 (3,50-5,10) Bilirubina 1,47 (00-1,2) - mam

Re: hcv leczenie i wyniki

mozna wnioakoqac na podatawie takiego spadku alat (z 141 na 76), ze jest troche lepiej z ta watroba? Kreatynina i inr tez w normie, wzrosla lwkko bilirubina, alw nie ma jej w moczu.

Re: hcv leczenie i wyniki

mozna wnioakoqac na podatawie takiego spadku alat (z 141 na 76), ze jest troche lepiej z ta watroba? Kreatynina i inr tez w normie, wzrosla lwkko bilirubina, alw nie ma jej w moczu.

Re: mam wyniki

> TSH III wynik 1,27 (0,35 - 4,94) > anty TPO wynik 0,00 (0,00 - 5,61) > FT4 37.18% > FT3 59.00% reszta wyników: CRP wynik 0,60 (<5,0) bilirubina całkowita wynik 0,46 (0,30 - 1,20) cholesterol całkowity wynik 203 mg/dl (120 - 200) glukoza wynik 86 (70-105) kreatynina wynik 0

Prosze o ocenę wyników badań

jego poziom, ponieważ córka miała w grudniu zapalenie płuc-przyjmowałą wóczas klacid 10 dni , do 26 grudnia) i podwyższone AST. Przy kreatyninie w moczu i przy stężęnieu wapnia w moczu nie mam podanych norm... W dniu badania córka była zdrowa:za wysoką dawkę vit. D otrzymałą we wtorek 13 stycznia

Re: Czy to była zła diagnoza? pomóżcie :)

BYŁAM JEDNAK DZIS NA BADANIACH.. zrobiłam d3 25OH (tylko takie robia), wapn, fosfor, magnez, pth, i cała godpodarke zelazem... wyniki za ok 7 dni zrobiłam tez proby watrobowe bo wczoraj mialam atak woreczka zółciowego, mam kamien i zrobiłam usg wynki takie Bilirubina całkowita w surowicy (I89) 0

ketony i podwyższona kreatynina w moczu

Ponieważ ostatnio kiepsko się czuję zrobiłam szereg badań z krwi i badanie moczu. We krwi wyszło wszystko ładnie, tylko za mała liczba eozynocytów. Mocznik w surowicy 30 (norma do 50), kreatynina w surowicy 0.74 (norma 0.50 - 0.90), GFR ok. Natomiast nie podobają mi się wyniki moczu: kreatynina w

Re: Ciąża po 30 i stres

, morfologia, OB, cukier, lipidogram, elektrolity, wapń, żelazo, magnez, potas, kreatynina (stan nerek), bilirubina (stan wątroby), marker Ca-125 (rak jajników), marker PSA (rak prostaty). 3. Pakiet hormonalny - TSH, LH, estradiol, testosteron (2-5 dzień cyklu), prolaktyna (ok. 10 dc), hormony tarczycy (TSH, f

Nerki...pogarszające się wyniki

właściwy : 1,019 g/ml (1,015 - 1,025) pH: 6,0 ( 5,0-8,0) Leukocyty: 25 leuk./ul (ujemny) Azotyny : ujemny Białko : 25 mg/ dl ( ujemny) Glukoza:w normie Ciała ketonowe: ujemny Urobilinogen : w normie Bilirubina: ujemny Erytrocyty : ujemny Osad - badanie cytometryczne: Nabłonki płaskie : 17,5 /ul ( <20

Skala MELD

; wynik powyżej 25 jest wskazaniem do pilnej transplantacji.Wzór pozwalający ocenić ilość punktów w skali MELD:3.78[Ln bilirubina w osoczu (mg/dL)] + 11.2[Ln INR] + 9.57[Ln kreatynina w osoczu (mg/dL)] + 6.43

Badanie biochemiczne krwi

moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Profil wątrobowy aminotransferaza alaninową (AlAT) aminotransferaza asparaginianowa (AspAT) fosfataza alkaliczna (AlP) bilirubina całkowita GGTP antygen HBs przeciwciała

Prawidłowy skład krwi

infekcje Kreatynina 0,05 – 0,1 0,6 – 1,1 Bez znaczenia klinicznego niewydolność nerek, zranienia Bilirubina 0,003 – 0,017 0,2 – 1,0 choroby wątroby choroby wątroby, leki Trójglicerydy < 2 < 180 choroby wyniszczające niewłaściwa dieta, choroby związane

Sepsa

, nerkowych (kreatynina, mocznik) czy wątrobowych (AspAT, AlAT, bilirubina). LeczenieLeczenie ciężkich postaci sepsy stanowi duży problem kliniczny. Powinno być prowadzone na oddziałach intensywnej terapii, gdzie pacjentowi można zapewnić odpowiednią opiekę. Jest długotrwałe, wymagające dużych nakładów

Koszatniczka

/l 9,4 9,4 5,6-14,1 8,9 8,9 5,5-13,1 Mocznik mmol/l 15,1 15,9 10,8-22,0 10,1 10,0 6,6-14,9 ? Kreatynina ?mol/l 56,5 57,8 34,4-87,2 51,4 51,0 29,9-77,3 Trójglicerydy mmol/l 1,8 1,5 0,01-4,47 1,9 1,59 0,44-4,85 Cholesterol mmol/l

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.