Wszystko o:

bilirubina całkowita wysoka

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Krew

Krew

całkowitego cholesterolu we krwi nie wystarczy. Trzeba jeszcze zbadać jego poszczególne frakcje (HDL i LDL) oraz poziom triglicerydów, czyli wykonać tzw. lipidogram. Jeśli masz zbyt dużo LDL lub nieprawidłowe proporcje między LDL oraz HDL - może to świadczyć o istniejącej już miażdżycy. Za wysokie

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma Kobiety -12-16g/dl lub 7,5-9,9 mmol/l 

Bilirubina

Bilirubina

Norma bilirubina całkowita <1.1 mg/dl bilirubina bezpośrednia (związana) < 0.3 mg/dl pośrednia (niezwiązana) = bilirubina całkowita - bilirubina bezpośrednia Wzrost Zniszczenie miąższu wątroby (zapalenie wątroby, alkohol , uszkodzenie toksyczne, nowotwory) Zewnątrz i wewnątrz wątrobowe

Wątroba i jej wrogowie

Wątroba i jej wrogowie

żadnemu ze zwierząt. HBV podobnie jak wywołujący AIDS HIV przenosi się przez seks (o czym rzadko pamiętamy), krew i z matki na dziecko. Ale uwaga. Zakazić się nim jest aż 100 razy łatwiej niż HIV! Wystarcza do tego znacznie mniejsza dawka wirusa, ponadto jest on wyjątkowo odporny na działanie wysokiej

Wątroba i jej wrogowie

jest aż 100 razy łatwiej niż HIV! Wystarcza do tego znacznie mniejsza dawka wirusa, ponadto jest on wyjątkowo odporny na działanie wysokiej temperatury. Dlatego, by wysterylizować narzędzia chirurgiczne, nie wystarczy ich zagotować, trzeba dodatkowo użyć wyższego ciśnienia. Dziś lekarze stosują coraz

Polka na badaniach

Polka na badaniach

i asparaginianowa. Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy - uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie mięśni, np. na skutek stanu zapalnego lub działania niektórych leków. Bilirubina Norma -0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Powyżej normy

Wyniki badań - bilirubina

chodzi o bilirubinę całkowitą) i AspAT są w granicach normy. Poziom AlAT przekracza górną granicę normy, co często jest objawem przewlekłych chorób wątroby. Wśród potencjalnych przyczyn takiego stanu mogą być m.in. WZW B, WZW C, stłuszczenie wątroby, lekopochodne uszkodzenie wątroby lub

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Autoimmulogiczne zapalenie watroby typ II

żółtaczka. Zrobiłam próby wątrobowe okazało się, że ASPAT= 2489, ALAT=1138, Bilirubina 320, GGT= 1138, Fosfataza alkaliczna= 249 CRP= 2,5 mg/dl. Trafiłam do szpitala przebywając w nim 6 tygodni. Wykluczono ostre zapalenie wątroby. W wynikach badań laboratoryjnych uwagę zwracały bardzo wysokie aktywności

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Interpretacja wyników morfologii (Proszę o pomoc)

- Pałeczkowate 0 Neutrocyty 28 % Eozynocty 2 % Bazocyty 0 % Limfocyty 59 % Monocyty 11 % I cholesterol: Cholesterol całkowity 269 Cholesterol HDL 34 mg/dl 40 L Trójglicerydy 156 mg/dl 150,00 H Cholesterol LDL 204 mg/dl Poza podkreślonymi, wszystko w morfologii jest w normie. Bilirubina, AST i ALT też, CRP

Re: Doradzicie w sprawie żółtaczki?

bardziej skuteczne niż pierwsza sesja, ale tak naprawdę zbyt wysoki poziom bilirubiny towarzyszył jej do ok 12 tygodnia. Strasznie nam to wszystko utrudniało karmienie piersią bo młoda po prostu po kilku chwilach ssania przysypiała. Ile ja się nakombinowałam, żeby ona jadła i przybierała.... Ehh

Re: Prośba HCV

„Biopsja z krwi” – badania krwi, na podstawie których próbuje się ustalić stan wątroby. • FibroTest (6 parametrów krwi: haptoglobina, alfa-2-makroglobulina, GGT, bilirubina, apolipoproteina A1, AlAT) – szacuje włóknienie wątroby • FibroTest + ActiTest &ndash

Re: Lucy proszę o poradę, dot. karmienia piersią

powikłań pod postacią encefalopatii (czyli uszkodzenia mózgu) bilirubinowej." Iki, wysokie poziomy bilirubiny to jest powyżej 20, a nie te 8 czy 9. A nie macie Wy aby konfliktu grup głównych na przykład? Reasumując, ja bym karmiła dalej, ewentualnie, dla całkowitego spokoju sumienia, oznaczyła te

Re: Słaby przyrost w 2 mcu na kp

wszystkich. Zrobiliśmy badania..krew - coś tam poniżej normy ale nieznacznie i bardzo wysoka bilirubina (sprawdzana była całkowita i frakcyjna), mocz, kał - ok, usg - ok, tylko gazów dużo w zołądku. Fatalne próby wątrobowe, bo zółtaczka z mleka matki (po teście ze sztucznym i moim podgrzewanym, spadła

Cytomegalia u dziecka 6 m-cy

prawidłowo stosownie do wieku, wzrost i waga w normie - w 3. dobie żółtaczka, bilirubina 286, 2 doby naświetlania, pobrano mi krew na obecność przeciwciał termostabilnych dla sprawdzenia hipotezy, że tak wysoka bilirubina wynika z konfliktu w grupach głównych (ja 0, dziecko B), przeciwciała były, więc

Prosze o ocenę wyników badań

Pani Doktor, z powodu przedawkowania vit. D3 (omyłkowo otrzymała ok. 20 kropel Devikapu zamiast tylu samo kropel pulneo....) córka (4lata) miała zlecone poniższe badania. Proszę o interpretację- wizyta dopiero we środę. Niepokoi mnie zwłaszcza ten wysoki poziom żelaza (pediatra chciała sprawdzić

Re: wyniki są ok a czuję się źle... od czego zacz

ogólne moczu Przejrzystość zupelna Barwa jasny zolty Ciężar właściwy 1,015 kg/l 1,005 1,03 N pH 8 5 7,5 H Glukoza ujemna Ketony + Urobilinogen w normie Bilirubina ujemna Białko ujemne Azotyny ujemny Osad moczu met. cytometrii przepływowej

Re: KKI - czy może być fałszywie pozytywne

; Inne: > > GGT : 23 (12 - 73) > Bilirubina: 0,6 ( 0,2 - 1,3) > Wit B12: 242 (193 - 982) > Glukoza: 94 (70 - 105) > Ferrytyna: 150,2 (18 - 340) > Żelazo : 100 (49 - 181) > Kreatynina/mocznik/kwas moczowy/ - w normień - > Wapń - 2,45 (2,15 - 2,5) > Prolaktyna: 198

bilirubina 6,6 u 9 tyg niemowlaka

Wiatam, Pani Doktor mój synek ma skończone 9 tygodni i bilirubine całkowitą na poziomie 6,6. kiedy miał 6 tygodni bilirubina całkowita wynosila 7,2. Jest karmiony wyłacznie piersią. Mały zostal zaszczepiony w 6 tygodniu i dopiero po szczepieniu lekarz zlecil badania krwi i wyszedł poziom