Wszystko o:

białko całkowite we krwi

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

dużo białka, najlepiej zwierzęcego, a wyeliminować z diety gluten, którego źródłem jest pszenica; dla osób z grupą krwi "A" najkorzystniejsza jest dieta wegetariańska; a dla osób z grupą "B" - korzystne są produkty mleczne; z kolei osobom z grupą krwi "AB" generalnie

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

(białka odpowiedzialnego za regulację stężenia żelaza we krwi). Gdy brakuje żelaza Kiedy w organizmie zaczyna brakować żelaza, sięga on najpierw do rezerw, zmagazynowanych głównie w wątrobie, a także szpiku i śledzionie. Im dłużej jednak trwa stan niedoboru, tym bardziej widoczne i odczuwalne są jego

Rodzinna gorączka śródziemnomorska

Rodzinna gorączka śródziemnomorska

jest bardzo niskie - i CRP) oraz badanie moczu (pod kątem obecności krwi i białka). Dodatkowo pobiera się wycinek z nerek bądź odbytu do testów histopatologicznych. Obecność amyloidu (szkodliwe białko) nie pozostawia wątpliwości. Leczenie W leczeniu rodzinnej gorączki śródziemnomorskiej stosuje się

Alkaptonuria, czyli wrodzone błędy metabolizmu

Alkaptonuria, czyli wrodzone błędy metabolizmu

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wywołująca chorobę mutacja genetyczna sprawia, że w czasie rozkładu białek organizm nie wytwarza wszystkich niezbędnych enzymów umożliwiających ich prawidłowy metabolizm. Zalegające resztki, a przede wszystkim kwas homogentyzynowy, przenikają do krwi oraz płynu

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

wykazały, że pobudza ona organizm do efektywniejszego spalania tłuszczów, może przyczyniać się do redukcji objętość tkanki tłuszczowej, a także w efekcie powyższych obniża poziom trójglicerydów we krwi. Kapsaicyna wpływa również na termogenezę, pobudzając proces wydzielania ciepła. Organizm pracuje na

Hemoglobina

Hemoglobina

sierpowatą, jedną z wrodzonych chorób krwi W niektórych przypadkach oznacza się także hemoglobinę glikowaną (HbA1c), której obecność potwierdza cukrzycę . Właściwy poziom Prawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 11,0-17,5 g/dl. Należy jednak pamiętać, że większość

Pneumocystoza

Pneumocystoza

, co powinno zwrócić szczególną uwagę lekarza, to narastająca duszności. W badaniach krwi obserwuje się podwyższony poziom LDH (więcej o tym enzymie przeczytasz tutaj), lipofemiii (nieprawidłowe stężeni limfocytów) oraz spadek albumin, czyli białka wpływającego na ciśnienie krwi w naczyniach

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

przeze mnie zespół, to konflikt płytkowy, czyli sytuacja, gdy matka nie ma antygenu HPA-1a, specyficznego białka na płytkach krwi, a ojciec go ma. Ona jest więc HPA-1a ujemna, on dodatni. W przypadku Rh o problemie wiemy. Przy HPA-1a, niestety, nie. I co z tego może wynikać? Organizm matki może wówczas

Sferocytoza wrodzona

Sferocytoza wrodzona

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rozwój schorzenia to konsekwencja mutacji genetycznej. Zaburzenie to sprawia, że okalająca krwinkę błona jest nieprawidłowa. Uszkodzenie łańcucha jednego z białek (spektryny lub ankyryny) bądź ich całkowity brak sprawia, że erytrocyty mają nie tylko zmieniony

Fenyloketonuria

Fenyloketonuria

chorobowych) wykonywane u niemowląt pozwalają jednoznacznie zdiagnozować lub wykluczyć chorobę. Do końca lat 90. wykonywano tzw. test Guthriego (badanie krwi pozwalające wykryć wady genetyczne wpływające na metabolizm). Pozwalał on bardzo dokładnie określić poziom fenyloalaniny we krwi. Niemal 100 proc

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Wahania wagi

Od ponad roku mam niesamowite wahnięcia wagi. Potrafię przytyć nawet 5 kg w ciągu tygodnia. Mam uczucie ciężkości nóg, odczuwam ich gwałtowne puchnięcie. Jestem wegetarianką dbającą o dietę. Cierpię od dziecka na problemy z zasypianiem. W czasie ostatniego pobierania krwi (wyniki dobre) moja krew

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

całkowite 5,74 g/dl 6,40 - 8,30 Białko ostrej fazy CRP (s) 6,18 mg/l < 5,00 D-dimery ilościowo (osocze)02-10-2014 D-dimer (o)1,32 ug/ml< 0,5 Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,48 mg/dl 0,50 - 1,20 GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73 m2 > 60 e-GFR wyliczony wg uproszczonego wzoru MDRD ma wyłącznie wartość

Re: Dieta od hematologa :(

mamy do czynienia z celiakią, gdzie gluten trzeba całkowicie wyeliminować? Pozdrawiam -- Agnieszka Białek www.dietetyk-wroclaw.net

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

,70 - 11,50 - ok Globuliny beta 1 #6,42 g/l norma: 3,60 - 7,80 - ok Globuliny beta 2 #3,88 g/l norma: 1,60 - 4,60 - ok Globuliny gamma #7,09 g/l norma: 6,40 - 16,20 - ok Wskaźnik A/G 0,88 norma: 1,5 - obniżony Białko całkowite 56,30 g/l norma: 64,00 - 83,00 - obniżony Białko całkowite cały czas spada

Alergia wielopokarmowa - co jeść?

Synek ma 10 miesięcy i alergię. W testach z krwi wyszło IGE całkowite 52 białko kurze - 3 klasa żółtko - 2 klasa mleko - 4 klasa kazeina - 1 klasa białka mleka 2 i 3 klasa orzech laskowy - 3 klasa ziemniak - 4 klasa mąka pszenna - 1 klasa Soja, orzech laskowy, ryż, marchew, jabłko, dorsz - nic nie

Re: Koty a karma wege.

To parę cytatów z artykułu o żywieniu kotów - polecam jednak cały artykuł. (...) Ich organizmy posiadają specjalne mechanizmy biochemiczne, aby poradzić sobie z dietą bogatą w białko i tłuszcz zwierzęcy, a pozbawioną całkowicie lub prawie całkowicie produktów roślinnych. Dlatego mechanizmy

Re: Autyzm u dwulatka

badań i konsultacji, wykonane u dziecka: Konsultacja neurologiczna oraz badanie EEG (ew. badanie obrazowe CSN – MR lub TK) Badanie słuchu Badania z krwi: morfologia z obrazem, OB., CRP, AlAT, AspAT, jonogram, glukoza, cholesterol całkowity, TSH, badanie ogólne moczu, IgE całkowite

Śluz w kupie - powinien zacząć niepokoić?

Moja córka ma 2,5 miesiąca. Od ok 4 tygodnia życia robi śluzowate i wodniste kupy. Czasem są to małe pojedyncze pasemka na całkowicie wsiąkniętej w pieluchę kupie, a częściej większa ilość, jakby cała kupka składała się ze śluzu o konsystencji białka jajka + pojedyncze, nieliczne grudki żółtej

Re: Interpretacja wyników

wyniki są np. : Białko całkowite = 80,0 g/L Cholesterol całkowity = 4,81 mmol/L Cholesterol LDL = 2,70 mmol/L Wnioskuje wysokie wartości... Wapń = 2,54 mmol/L Natomiast niskie : Żelazo = 58,1 Dziękuje za odpowiedzi.

Re: TIBC poniżej normy?

, stężenie żelaza jest wysokie, a TIBC prawidłowa lub niska, co powoduje znaczny wzrost wysycenia transferyny. Ponieważ transferyna jest produkowana w wątrobie, TIBC lub UIBC mogą być obniżone w chorobach tego narządu. Stężenie transferyny we krwi spada także dość gwałtownie w przypadku niedoboru białka w

Re: Sarkoidoza, tarczyca, bałagan hormonalny - pr

(prosił o to jak dostanę wyniki) - i jestem ciekawa, co powie, skoro jakoś nie wygląda na to, że jestem zagłodzona i niedożywiona... (a tego się spodziewał zlecając białko całkowite i albuminy). O właśnie - odnośnie info o wysokiej B12 i chorobach autoimmunologicznych: wygląda na to, że podobnie rzecz ma

Białko Z

Białko Z jest kodowane u ludzi przez gen PROZ.Białko Z należy do kaskady krzepnięcia krwi, grupy białek, które są odpowiedzialne za formowanie skrzepu krwi. Jest zależne od witaminy K, a jego działanie zostaje zaburzone podczas stosowania warfaryny. Białko Z jest glikoproteiną. FizjologiaChociaż

Białko C-reaktywne

Białko C-reaktywne, CRP (ang. C Reactive Protein) – białko należące do tzw. białek ostrej fazy. Wytwarzane głównie w wątrobie i komórkach tłuszczowych, a następnie wydzielane do krwi. FunkcjaBiałko C-reaktywne bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, ponieważ ułatwia wiązanie dopełniacza

Białko S

Białko S – glikoproteina produkowana przy udziale witaminy K przez hepatocyty (główne źródło), komórki śródbłonka, megakariocyty, komórki Leydiga jąder.Znajduje się w osoczu krwi. Występuje w dwóch formach: wolnej oraz związanej z białkiem wiążącym składnik komplementu C4b (C4b-binding

Białko C

Białko C – jedno z białek hamujących proces krzepnięcia krwi. Należy do białek zależnych od witaminy K. Kodowane jest przez gen PROC zlokalizowany na chromosomie (2q13-q14). Pod względem biochemicznym jest proteazą serynową, która w formie aktywnej degraduje aktywny czynnik V

Badanie biochemiczne krwi

moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Profil wątrobowy aminotransferaza alaninową (AlAT) aminotransferaza asparaginianowa (AspAT) fosfataza alkaliczna (AlP) bilirubina całkowita GGTP antygen HBs przeciwciała

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.