Wszystko o:

bardzo wysoki wynik psa prostaty

Męskie problemy, czyli nie bójmy się rozmawiać o jądrach i prostacie

pięć lat od postawienia diagnozy (tzw. przeżycia pięcioletnie są najczęściej stosowanym wskaźnikiem służącym do oceny skuteczności terapii danego nowotworu) przeżywa 86 proc. chorych. To bardzo dobry wynik świadczący o tym, że medycyna potrafi skutecznie walczyć z tą chorobą. Nie jest to jednak ideał

Rak jądra, prostata i problemy z erekcja

Rak jądra, prostata i problemy z erekcja

pięć lat od postawienia diagnozy (tzw. przeżycia pięcioletnie są najczęściej stosowanym wskaźnikiem służącym do oceny skuteczności terapii danego nowotworu) przeżywa 86 proc. chorych. To bardzo dobry wynik świadczący o tym, że medycyna potrafi skutecznie walczyć z tą chorobą. Nie jest to jednak ideał

Polka na badaniach

Polka na badaniach

schorzeniem tkankę przyrównać można do rzeszota -tak jak w sicie jest w niej dużo pustych przestrzeni, a wraz ze zniszczeniem kośćca rośnie ryzyko złamań. Choroba najczęściej atakuje kobiety (80 proc. chorych to panie po menopauzie), zwłaszcza wysokie i bardzo szczupłe, o jasnej karnacji, rude i piegowate

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

należy się również wykonać badanie na obecność we krwi substancji, której zwiększone stężenie powinno wzbudzić czujność. Jest nim antygen swoisty dla prostaty (PSA). W zależności od wieku wartości graniczne wahają się od 2,5 ng/ml dla przedziału wieku 40-49 lat, 3,5 ng/ml (50-59 lat), 4,5 ng/ml (60-69

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

;kosztuje ok. 40 zł. Badanie prostaty - USG i PSA Podobnie jak w przypadku raka jelita grubego w profilaktyce guzów stercza dużą rolę odgrywa regularne badanie. Każdy mężczyzna po 45. roku życia powinien co roku wykonywać badanie prostaty przez odbytnicę - palcem lub za pomocą

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Prostata?

Jestem mężczyzną mam 58 lat. Od niedawna mam częstomocz i takie wrażenie jakbym samoczynnie oddawał mocz chociaż się nie moczę. Czy to jest początek prostaty?Objawami rozrostu prostaty jest m.in. częste oddawanie moczu w małych ilościach, trudność z rozpoczęciem mikcji, osłabienie strumienia moczu

Wysoki wynik prolaktyny

Z powodu bólów głowy zrobiłam wyniki prolaktyny. Norma 250-496 . Mój wynik to 801. Do jakiego lekarza się udać? Jakie są tego przyczyny?Proszę koniecznie zgłosić się do lekarza endokrynologa lub ginekologa endokrynologa. Konieczne jest wykluczenie wielu przyczyn hiperprolaktynemii, np

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?Przedstawione przez Panią/Pana wyniki badań laboratoryjnych opisują funkcję wątroby i dróg żółciowych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Weterynarze ze skarpy wykończyli mojego psa!

jak ser, bardzo przerośnięta, w dodatku z dużym guzem przyrośniętym do pęcherza moczowego. (podobno na skarpie nadal używają też jakiś starych jednostek jeśli chodzi o wyniki badań) dodał też, że jeśli fosfataza jest aż tak wysoka, to niestety nastąpił już rozpad komórek i pies najzwyczajniej w

Re: po wizycie u urologa

Nie, nie powinien się upierać, urolog ma swoja rację, wysokie PSA może być wynikiem infekcji. Ponadto ten wynik USG z bardzo powiększoną prostatą daje pewną nadzieję, że mąż być może ma nie raka, tylko (dodatkowo, oprócz ostrego zapalenia prostaty na tle infekcji), również zaawansowany

Re: prostata - niepokojace wyniki PSA

. Poziom alarmowy w wieku 48 lat, zależnie od lokalnej szkoły interpretacji tego testu wynosi 3,6 do 4,0. Konieczna jest biopsja, która powinna odpowiedzieć na pytanie, czy zmiany w prostacie są nowotworowe czy niezłośliwe. Przy tak wysokim PSA, przygotujcie się na gorszą z tych dwóch możliwości. Co

Re: Prostata australijska - p. andy1959

pięciu testów PSA jakie zrobiłem w wieku lat 49, 50, 51, 52, 53 dała po kolei wyniki: 2,7 / 3,0 / 3,7 / 3,0 / 6,0 ng/ml. Nie robiłem wcześniejszych testów PSA, nie mając przypadków raka prostaty w rodzinie, a zatem nie bedąc w grupie wysokiego ryzyka. Miałem raz zrobione PSA 7 lat wcześniej, przy

po wizycie u urologa

No wiec maz jest po wizycie u konowala urologa, ktory powiedzial - w wyniki moczu sa zle, trzeba najpierw wyleczyc infekcje, poniewaz PSA moze przez te infekcje byc znieksztalcone. Twierdzi, ze raz mial nawet pacjenta z PSA totale 99 wskutek ostrego zapalenia prostaty. Maz ma brac antybiotyk

Re: Gruczoł krokowy

+diagnosis/ Kto powinien robić badanie PSA: • Wiek 50 do 70 lat • 40 do 70 lat jeśli w grupie wysokiego ryzyka (rak prostaty w rodzinie) • Test PSA i badanie palcem per rectum należy robić corocznie Biopsję należy wykonywać pacjentom, u których: • Badanie per rectum wykazuje anomalię

Zaniechanie badań a zaniechanie leczenia cd.

raka prostaty, PSA wynosi 48, wycinki potwierdziły raka, lekarz na razie podał 3 zastrzyki ?lucrin? w odstępach miesięcznych, następnie mamy zrobić wynik PSA, chciałabym się zapytać czy taki tryb leczenia jest odpowiedni, czy jednak można zrobić coś wiecej aby zahamować rozwój choroby

Re: prostata - niepokojace wyniki PSA

, tylko łagodny przerost. A Kangur i mój mąż przy braku jakichkolwiek objawów i niewysokim PSA (ok. 6) mieli nowotwór. Czyli różnie bywa. Tak czy owak, trzeba przygotować rodzinną "mapę drogową", ustalić priorytety, gdyż problemu absolutnie nie wolno lekceważyć. Do wyniku biopsji pozostało

Re: co dolega psu?

, nerki czyste, żołądek w porządku. Niestety, AP prawie 900 i bardzo wysokie wyniki enzymów trzustkowych. Zasugerowano wykastrowanie psa (ma 10 lat), dalej leczenie wątroby. Sugestia: nowotwór :((( Czym mam karmić psa? Suchej karmy nie chce jeść, po gotowanym jedzeniu ma rozwolnienia :( najchętniej je

Re: badanie PSA na marker prostaty

Witam.Jestem z grupy tzw.wysokiego ryzyka i tobie sobie badanie PSA co roku.Nie jest to jedyne badanie przydatne do zdiagnozowania stanu prostaty.Napewno dużo większe stężenie niz norma ( do 4,2) moze świadczyć o nowotworze , chociaż ja miałem 6,58 a było to wynikiem "tylko " zapalenia

Wczesny antygen raka prostaty

Wczesny antgen raka prostaty 2 (ang. – early prostate cancer antigen 2 – EPCA-2)- białko, które występuje u osób chorych na raka prostaty. Podwyższenie jego poziomu jest bardziej czułym i swoistym wskaźnikiem tego nowotworu, niż poziom PSA.Obecność tego białka została stwierdzona

Bolesław I Wysoki

Bolesław I Wysoki (ur. w 1127, zm. 7 lub 8 grudnia 1201) – książę śląski w latach 1163-1201 (do 1166 bez głównych grodów prowincji, Dolny Śląsk w podziale 1173, w 1201 ponownie Opole, w latach 1177-ok. 1185 strata Głogowa); w latach 1146-1163, 1172-1173, 1177 na wygnaniu. Pod opieką

Rak gruczołu krokowego

leczeniem (np. Finasteryd zaniża wartość PSA), badanie prostaty pre recum poziom PSA może zawyżyć- stąd badanie poziomu PSA nie powinno się odbyć wcześniej niż kilka tygodni po badaniu pre rectum); transrektalna ultrasonografia z biopsją gruczołu krokowego z następczą oceną pobranego materiału według skali

Swoisty antygen sterczowy

gruczołu krokowego, łagodnego przerostu prostaty lub raka gruczołu krokowego. HistoriaPSA po raz pierwszy wykryto w 1970 w nasieniu. Wykryta substancja nazwana została gamma-seminoproteiną. Obecność PSA w tkance gruczołu krokowego wykazano w 1979, a w 1980 potwierdzono identyczność PSA obecnego we krwi

Gruczoł krokowy

ucisk w tej okolicy wywołuje gwałtowne uczucie parcia na mocz oraz niekiedy pieczenie w okolicy żołędzi. Masaż prostaty wykonywany zarówno ze względów lekarskich (badanie per rectum) jak i erotycznych, prowadzi do czasowego podwyższenia stężenia PSA, co może skutkować oznaczeniem nieprawidłowego poziomu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!