Wszystko o:

badanie z krwi wyniki

Limfopenia

Limfopenia

. Limfopenia może być także wynikiem chorób hematologicznych lub endokrynologicznych, nowotworów, ale także przedłużającego się stresu czy długotrwałego wysiłku fizycznego. Podczas zmagania się organizmu z infekcjami bakteryjnymi występuje tzw. limfopenia względna, która nie jest chorobą, jest stanem

Hematokryt

Hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma n

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

uciśnięcie niewielki ranki, chroni przed powstaniem krwiaka, odradza się także forsowanie ręki. Osoba wykonująca badanie powinna mieć na dłoniach jednorazowe, gumowe rękawiczki oraz korzystać z jednorazowych narzędzi do pobierania krwi. Te środki bezpieczeństwa chronią zarówno badanego, jak i badającego. W

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

Smażone ryby nie tak zdrowe, jak myślano?

Smażone ryby nie tak zdrowe, jak myślano?

obserwacje będą miały na celu porównanie osób jedzących smażone ryby z niejedzącymi ich wcale lub przygotowującymi posiłki w inny sposób. Może się nagle okazać, że pozornie niekorzystny wynik nie jest wcale taki zły. Być może zachorowalność na udary byłaby jeszcze wyższa, gdyby osoby obciążone genetycznie

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

organizmie. Dlatego też badanie poziomu T3 odbywa się w dwóch etapach. Z pobranej z żyły łokciowej próbki wyodrębnia się wszystkie dodatkowe elementy budujące i znajdujące się we krwi. Następnie do tak "oczyszczonej" surowicy wprowadza się przeciwciało, które obok łączenia cząsteczek T3 promieniuje

Histerosalpingografia

Histerosalpingografia

morfologii pod kątem Hbs, HCV, HIV oraz z oznaczeniem grupy krwi. Konieczne jest także dostarczenie aktualnego posiewu z szyjki macicy. Należy pamiętać, aby w dzień poprzedzający badanie można spożyć lekką kolację, zaś na sześć godzin przed wykonaniem zdjęcia odradza się przyjmowanie płynów oraz pokarmów. Na

APTT

APTT

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie krwi z oznaczeniem APTT, czyli czasu kaolinowo-kefalinowego lub czasu częściowej tromboplastyny po aktywacji pozwala ocenić tzw. wewnątrzpochodną aktywację układu krzepnięcia. Proces ten uruchamia się gdy krew zetknie się z odsłoniętym kolagenem w uszkodzonym

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Rozmaz krwi polega na obserwacji pobranej od pacjenta próbki pod mikroskopem. W czasie badania określa się stan krwinek, przede wszystkim białych, oraz ich stosunek ilościowy do granulocytów, eozynofilów, limfocytów i monocytów. Badanie pozwala rozpoznać pierwsze zmiany

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Wyniki krwi na mykoplazmę

stwierdzenia rozwijającego się, bądź już przebytego zakażenia mykoplazmą bada się więc dwie próbki krwi pobrane w odstępie ok. 2 tygodni i ocenia się dynamikę zmian poziomu przeciwciał i ich wzajemny stosunek. Wysoki poziom przeciwciał IgG może utrzymywać się w surowicy u osób po przebytym zakażeniu jeszcze

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki badań krwi - Pani Doktor

Witam, proszę o konsultację wyników badań krwi dziecka, wizytę mam dopiero w poniedziałek i trochę się martwię. Dziecko 15 miesięcy, badanie wykonane kontrolnie 3 tygodnie po zakończeniu suplementacji żelazem, obecnie ząbkuje, nie ma żadnej infekcji, ale za to mało je i brak apetytu ogólnie, od

AKTUALNE wyniki badania krwi 24.04.2014

Moje aktualne wyniki badania krwi na dawce T4 112,5 oraz T3 6,25 FT4 63.64% FT3 69.17% Glukoza 46.67% ALT 169.44% Amylaza 25% Ferrytyna 99.19% Trochę poczytałem o magnezie i okazało się że chwalony w aptece chelat magnazu, to nie jest magnez który ma dobrą biodostępność. Aktualnie

Czy jest się czym niepokoić? Wyniki badań krwi.

Witam, synek ma 20 miesięcy, zrobiliśmy rutynowe badanie krwi (szczególnie zależało nam na gospodarce wapniowo-fosforowej, bo zdania lekarzy (tego z poradni i do którego od czasu do czasu chodzimy prywatnie) odnośnie suplementacji wit. D3 były różne (Mały ma nadal niezarośniete ciemiączko). Na

Re: Wyniki badań krwi

Gdyby nie to za wysokie Tsh, napisałabym ci ze jesteś okazem zdrowia. Masz dowód na swoja hipochondrię. Zrób jeszcze usg, tez tarczycy, ale nie ma tu sie do czego przyczepić. Jesli chcesz jeszcze cos sobie zbadać, możesz zrobić jeszcze antyciała tarczycy : antyTpo i antyTg

Wyniki badań krwi

x12/L HCT 44,6 41 - 53 % MCV 96,5 ? 82 - 94 fL MCH 34,1 ? 28 - 34 pg MCHC 35,4 31 - 36 g/dL RDW-CV 11,8 11,5 - 14,5 % PLT 325 135 - 450 10x3/µL MPV 7,8 7,0 - 11,0 fL PDW 15,7 15,0 - 17,0 PCT 0,253 0,108 - 0,282 % Rozmaz krwi ICD-9:C32

wyniki badań krwi

Pani Doktor, bardzo proszę o interpretację wyników morfologii (głównie MCV, MCH oraz rozmaz krwi obwodowej - neutrof. i limf.) mojej 10-cio miesięcznej córeczki. Badanie było wykonywane kontrolnie, bo dziecko ma alergię i ograniczoną dietę. Obecnie ząbkuje, nie przechodziła żadnych infekcji. Dodam

złe wyniki badań krwi w ciąży !

Lekarz mówił, że wyniki badan krwi w ciąży będą trochę gorsze ale nie spodziewalam się, że aż tak. Ostatnie badanie miałam miesiąc temu i wszytsko jeszcze było ok ( w normie). Dzisiaj odebralam wynik i trochę szok ( nie wiem czy słuszny) Moje wyniki - te nieprawidlowe Leukocyty 13 ( norma 4

Wyniki badań krwi a Histeroskopia

. Dzisiaj otrzymałam wyniki badań krwii dla anestezjologa i przyznam się że mnie zmartwiły. Wizyte kontrolną mam we wtorek a zabieg w środę. Czy moge prosic o pomoc w ocenie tych wyników, bo wiem że z tego stresu i niepewności zwarjuje przez weekend. Leukocyty 3.79 G/l 4.30 - 10.00 Liczba neutrocytów 2

Wynik badania krwi - obniżona odporność

Cześć - interesują mnie wypowiedzi mam,których dzieci miały podobnie. Synkowi (2,8 l) wyszedł wynik badania krwi - IgA obniżone, co oznacza obniżoną odporność. Jesteśmy jeszcze przed szczegółową rozmową z lekarzem, więc niewiele ponad to wiem. Czym poprawić taki "wynik"? Czy ten

wyniki badań krwi

Mam dzisiejsze wyniki badania krwi MAGNEZ 1,9 mg/dl WITAMINA B12 340,4 pg/ml HDL-cholesterol 36 mg/dl LDL-cholesterol 133 mg/dl WAPŃ 9,8 mg/dl FERRYTYNA 362,3 ng/ml SÓD 138 mmol/l POTAS 4,36 mmol/l PARATHORMON 29,5 pg/ml Niby wszystko ok, ale ja wolałem nawet już znaleźć jakieś braki, bo

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwibadanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Badanie krwi

Badanie krwibadanie obejmujące analizę właściwości krwi. badanie biochemiczne krwi czas krwawienia czas trombinowy morfologia krwi OB (odczyn Biernackiego)

Badanie ojcostwa

, w których prawo imigracyjne zezwala na łączenie rodzinDNA and Parentage Blood TestingGenetic Relationship Testing. Genetyczne badanie ojcostwa znajduje szczególne zastosowanie w pracy policji, prokuratury oraz sądów, które traktują wyniki tych badań jako najbardziej obiektywny element dowodowyBadania genetyczne

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi (obwodowej), rozmaz mikroskopowy, rozmaz ręczny – badanie laboratoryjne krwi polegające na mikroskopowej ocenie krwinek czerwonych, białych i płytkowych wraz z określeniem składu procentowego krwinek białych (wzoru Schillinga). Rozmazem krwi nazywa się także barwiony

Badanie omnibusowe

gospodarki. Badanie jest przeprowadzane na dużej próbie, jego wyniki są wiarygodne, gwarantują jakość, a jednocześnie jest zazwyczaj bardziej przystępne cenowo niż badanie realizowane ad hoc.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!