Wszystko o:

badanie tsh - norma

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma n

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

. W oparciu o generowane natężenie światła określa się poziom hormonu. Norma T3 Badanie trijodotyronina (T3) wykonywane jest zazwyczaj u tych chorych, u których wskaźnik TSH nie był prawidłowy. Także analiza wyników T3 zależy od jego poziomu. U zdrowej osoby, przy prawidłowym TSH (więcej o hormonie

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

, jak i końcu określonego procesu. Dzięki temu możliwe jest przekazanie danemu układowi informacji o wszystkich zachodzących w nim zmianach i procesach. Badanie TSH Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Przy nadczynności, czyli nadmiarze

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Obok analizy objawów konieczne jest wykonanie badań krwi pod kątem poziomu hormonów tarczycy. U osób z subkliniczną nadczynnością tarczycy obserwuje się spadek wartości TSH przy prawidłowym poziomie hormonów tarczycy tj. fT3 i fT4. Ponieważ różnica między klasyczną a utajoną postacią nadczynności

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

doktor Małgorzatę Gietkę o wypowiedź w najbardziej gorących i najmocniej komentowanych kwestiach. "TSH to wyjątkowo głupie i szkodliwe badanie (...) Normy to czysta statystyka i dlatego uważanie ich za wyrocznię jest pomyłką intelektualną. Niewolnicze trzymanie się ich redukuje lekarza do poziomu

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przy rozpoznawaniu schorzeń tarczycy oznacza się podstawowe hormony tarczycy tj. TSH i tzw. wolne hormony FT3 i FT4. Konieczne jest również przeprowadzenie badań pod kątem przeciwciał, które u osób z prawidłowo funkcjonującym gruczołem nie występują wcale. Do

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

. Zdaniem specjalistów jego wartość u zdrowej osoby może mieścić się między 2 a 70 ng/ml/. W skład Tg wchodzą m.in. trójjodotyronina (T3) oraz tyroksyna (T4). Nie tylko tarczyca Badanie krwi lub moczu pod kątem przeciwciał anty-Tg ma znaczenie nie tylko przy diagnozowaniu chorób tarczycy. Ich

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej jednak, profilaktycznie, drugi

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.Decyzję o

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: in vitro pazdziernik 2014

Dziewczyny robilam badanie tsh, wyszlo 3,18.....myslalam ze miesci sie w normie, ale gdy sie wczytalam okazalo sie ze to za duzo:/czy to jest jakies powazne zagrozenie dla ciazy?dzieki za odp

Re: prosze o interpretacje wyników

Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma TSH TSH 1,63 µIU/ml 0,350 4,940 N takie wyszło tsh jestem z Ślaska

Re: Problemy hormonalne.

Dla ścisłości badanie z 29.09.2014 TSH 1,700 (norma 0,270 -4,200) Ft4 1,27 (norma 0,93 -1,70) anty TPO 10,02 (norma 0,00 -34,00) USG tarczycy w normie. Endokrynolog zachwycony rezultatem brania euthyroxu przez 3 miesiące, a moje samopoczucie od połowy pażdziernika nienajlepsze, nie wspominając juz

Re: wzrost TSH po euthyroxie, jakim cudem?

Dzięki za rady :) Już się poprawiam! Nie mam niestety przy sobie USG ale reszta poniżej BADANIE 1 (bez leków) - 2014-08-06 TSH 3,250 µIU/ml, norma 0,270 - 4,200 BADANIE 2 (bez leków) - 2014-09-12 TSH 2,250 µIU/ml, norma 0,270 - 4,200 FT3 3,07 pg/ml, (44.58%) norma 2,00 - 4,40 FT4 1

Re: Wyniki po 3mc, letrox 100

Dziękuję Ci bardzo za taką odpowiedź. Bardzo bardzo. Jeśli chodzi o przyjmowanie zmnieszonej dawki raz w tygodniu, zostało to zalecone w wyniku badania TSH poniżej normy.

Re: Interpretacja wyników w kierunku HASHIMOTO (P

strony, wyszlo, że "istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3"

Re: dawkujesz l-tyroksynę na podstawie tsh?

Lol, wiem o tym... nie tylko tsh, mam robiony okresowo cały panel badań. Wszystko mieści się w normach, także ft3 i ft4. Cyferki się zgadzają...

Re: No, to jestem w Londynie.... Breaking news! :

bisiek10 napisała: > Masz zlecony caly panel tarczycowy i ft3 jeze > li pozostale wyjda zle( o tym czy zrobic to badanie czy nie czesto decyduje lab Hahaha, to znaczy, że w przypadku TSH "w normie" - laboratorium może zdecydować że nie zrobi ft3 i ft4? Przecież wiadomo, że TSH

Re: POMOCY

Dzięki za odpowiedź. Tego samego dnia miałam m.in. robione badanie hTSH II - hormon tyreotropowy, wynik: 1,65 uIU/mL (norma 0,27 - 4,20). Czy o to badanie chodzi?

Re: Proszę o pomoc dla mojej babci

> Ostatnie badanie pokazało TSH 75 przy normie do 5, czyli chyba bardzo mocno przekroczone i zamiast metizolu jest Euthryox 12,5 na dobę Przy takim tsh zrobiłabym jednak badania całej trójki tarczycowej i na pewno zwiększyłabym dawkę, bo babcia jest jeszcze całkiem niestarą kobietą i

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwi – badanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Badanie zdolności dyfuzji gazów w płucach

Badanie zdolności dyfuzji gazów w płucach (DLCO) – badanie czynnościowe układu oddechowego oceniające ilościowo przebieg dyfuzji gazów z pęcherzyków płucnych do płucnych naczyń włosowatych podczas oddychania. Oceny dokonuje się na podstawie pomiaru różnicy między ciśnieniami cząstkowymi

Nadczynność tarczycy

– przyspieszenie wzrostu Diagnostyka badanie palpacyjne zwiększenie poziomu fT3 i fT4 poziom TSH przeciwciała anty-TSHR, anty-TPO i anty-Tg USG tarczycy scyntygrafia tarczycy LeczenieMa na celu doprowadzenie, a następnie utrzymania prawidłowych wartości hormonów tarczycy (eutyreozy). W zależności od sytuacji

Eutyreoza

– 20 ng/L) Implikacje kliniczne (eutyreoza, hipotyreoza, hipertyreoza) ' TSH FT3, FT4 Eutyreozaprawidłowa czynność tarczycy Norma(0,4 – 4,0 ?IU/ml) Norma(FT3 2,25 – 6 pmol/L (1,5 – 4 ng/L)FT4 10 – 25 pmol/L (8 – 20 ng/L)) Hipertyreozanadczynność tarczycy ?(? 0,4 ?IU

Pomiar czucia odbytnicy

Pomiar czucia odbytnicy – badanie diagnostyczne w wykonywane w trakcie manometrii odbytu i odbytnicy, zwane także pomiarem czucia prostniczego, polegające na pomiarach progów odczuwania pierwszego bodźca przy diagnostycznym wypełnianiu odbytnicy, parcia na stolec i bólu.W trakcie powolnego

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!