Wszystko o:

badanie torbieli

USG układu moczowego

USG układu moczowego

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Do badania wykorzystywane są fale ultradźwiękowe, które docierają do wnętrza ciała i odbijają się od badanego narządu. Tak powstały obraz pojawia się na ekranie urządzenia. Badanie najczęściej jest bezinwazyjne (także przy badaniu układu moczowego) i trwa od kilku

Torbiel Nabotha

Torbiel Nabotha

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Torbiel Nabotha zaliczana jest do tzw. torbieli funkcjonalnych, a jej średnica nie przekracza 2 mm. Powstanie torbieli zazwyczaj ma związek z niedrożnością przewodów gruczołowych wytwarzających śluz przez nabłonek płaski, który pokrywa gojąca się nadżerkę szyjki

Torbiele wątroby

Torbiele wątroby

pacjentów skarży się na bóle w nadbrzuszu , wzdęcia oraz wymioty. Najczęściej torbiel rozpoznawana jest przypadkowo podczas badania ultrasonografem lub tomografii komputerowej. Aby ją usunąć wykonuje się fenestrację, czyli wycięcie zmienionej chorobą ściany lub fragmentu miąższu wątroby. Torbiele

Badanie per rectum (badanie proktologiczne)

Badanie per rectum (badanie proktologiczne)

kolanach i podciągają je aż do brody, trzeci wariant to pochylenie się i oparcie jedynie tułowia na kozetce. Nie zależnie od tego w jakiej zanim lekarz rozpocznie prawidłowe badanie dokładnie obejrzy odbyt pod katem otarć, pęknięć skóry, hemoroidów (żylaków odbytu), przetok, ropni czy torbieli . Takie

Zapalenie gruczołu Bartholina

Zapalenie gruczołu Bartholina

dolegliwości bólowych i nie wywołuje gorączki . Zapalenie gruczołu Bartholina - diagnoza Zapalenie gruczołu Bartholina można potwierdzić w oparciu o analizę objawów klinicznych oraz badanie ginekologiczne. Niekiedy pobiera się wymaz z gruczołu i zleca badania serologiczne . Zapalenie gruczołu Bartholina

Zagrożenie utratą wzroku?

przyczyny Pani objawów. Bez dokładnego zbadania Pani i zebrania wywiadu nie jestem w stanie powiedzieć nic wiążącego, choć również w tym przypadku uważam poczynione przez Panią kroki za właściwe. Badanie okulistyczne i neurologiczne są konieczne dla wykluczenia wspomnianych przez Panią chorób. Sugerowałbym

Acholia

Acholia

wątrobowych. Pacjenci zgłaszający się do lekarza mają odbarwione, cuchnące i gliniaste stolce. Z powodu zaburzonego metabolizmu znajduje się w nich bardzo duża ilość kwasów tłuszczowych. Podstawą rozpoznania obok wywiadu są badanie USG oraz testy laboratoryjne pod kątem stężenia bilirubiny , ALT oraz AST

Ganglion (Torbiel galaretowata)

Ganglion (Torbiel galaretowata)

wszystkim w oparciu o badanie palpacyjne oraz wywiad z pacjentem. Jeśli guzek budzi jakiekolwiek wątpliwości lekarz zleca wykonanie badania USG lub rezonansu magnetycznego. Na dalsze postępowanie składa się wiele czynników. W przypadku gdy guzek nie wywołuje żadnych dolegliwości pozostawia się bez go

Diagnostyka obrazowa

Diagnostyka obrazowa

oraz ultradźwięków znacznie ułatwia rozpoznawanie oraz lokalizowanie takich zmian jak m.in. torbiele, ropnie, obrzęki, zmiany nowotworowe, dysplazje. Wykorzystywana jest także przy określaniu charakteru wad wrodzonych, a także przyczyny martwic czy niedokrwienia. Do diagnostyki obrazowej wykorzystuje

Samobadanie piersi - jak prawidłowo je wykonać?

Samobadanie piersi - jak prawidłowo je wykonać?

Torbiel na jajniku - wyniki badań

Lekarz stwierdził u mnie 'torbielik' na prawym jajniku i dodatkowo zlecił badanie TSH, FT-4 i PRL. Wyniki są następujące: TSH 3,45 mU/l (0,27-4,2); Tyroksyna wolna FT4 14,26 pmol/l (12-22); Prolaktyna 321 mU/l (127-637); w nawiasach normy. Zanim skonsultuję się ze swoim lekarzem, chciałabym uzyskać

Torbiel czy pęcherz?

wczoraj często oddaję mocz. To na pewno nie ciąża, gdyż nie współżyję od 16 miesięcy. Co to może być? jakieś torbiele/cysty czy raczej coś z pęcherzem? Proszę o radę.Sugeruję badanie USG, które pozwoli postawić rozpoznanie odnośnie ewentualnych zmian w obrębie jajników (np. torbiele). Ból w podbrzuszu

Leczenie torbieli jajnika

Mam 18 lat i torbiel jajnika lewego. Chciałabym wiedzieć, jak wygląda leczenie? Lekarz zlecił mi badanie krwi i Ca 125. Chciałabym mieć w przyszłości dzidziusia.. Można jakoś przyczynić się do pęknięcia pęcherzyka?Konieczne jest monitorowanie torbieli i w przypadku istnienia wskazań - jej usunięcie

Torbiel czynnościowa pęcherzykowa

Kilku dni temu, podczas monitoringu cyklu dowiedziałam się o przetrwałym pęcherzyku Graffa z poprzedniego cyklu. Badanie odbyłam w 11dc. Torbiel ma 44/40/35 mm. Staramy się z partnerem o ciążę i niezwykle utrudniło nam to sprawę. Interesuje mnie kilka kwestii: czy istnieje możliwość, żeby torbiel

Torbiele na jajnikach

Mam problemy z torbielami na jajnikach. W chwili obecnej mam dwa 4cm na lewym jajniku, a 3 miesiące temu pękła mi torbiel na prawym jajniku. Lekarz zlecił zrobienie badań i jak na razie te są w normie tj. CA-125 - 19,1 u/ML, prolaktyna - 16,03 ng/ml oraz TSH - 2,21 ulU/ml. Bardzo chciałabym zajść w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

przy procesie nowotworowym. To badanie ma znaczenie jako dodatkowy wskaźnik diagnostyczny oraz ewentualnie dla monitorowania procesu. Każda torbiel dwukomorowa będzie podejrzana. Z najdziwniejszych tworów miałam torbiel czterokomorową, która okazała się być czterema niepękniętymi pęcherzykami graffa

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

Witajcie dziewczyny, w ubiegłym tygodniu poszłam na zwykłe badanie do ginekologa bo już jakiś czas nie byłam. Na badaniu podczas USG dopochwowo wyszło że na moim lewym jajniku jest torbiel wielkości 5cm a w środku nie wiem jakiś guzek czy coś. Lekarz powiedział że sama torbiel by go nie martwiła

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

na jajniku to zmiany łagodne więc sie nie martw;) wiem jak się czujesz bo jeszcze niedawno sama z nerwów chodziłam po ścianach, tym bardziej, że ca wyszło 5krotnie podwyższone dopiero lekarz specjalista mnie uspokoił wycieli zrobili badanie histopatologiczne i sródoperacyjne okazało się, że endo

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

beti, spokojnie. Żywy organizm ma to do siebie, że jest dynamiczny, chyba każda kobieta miała kiedyś jakieś dolegliwości kobiece: nadżerkę, torbiel, cystę, stan zapalny, nieprawidłowy wynik cytologii... Bardzo dobrze, że byłaś u lekarza i zrobiłaś badania, bo sytuacja jest pod kontrolą. Badanie

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

najpewniejsze jest badanie histopat. Ja jestem z Wrocławia , więc specjalistów Ci nie polecę ,ale może ktoś się odzewie w tej kwestii.

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

Dziś mam pierwszą wizytę u dr fronckowiaka w olsztynie. w zeszlym tygodniu bylam u profesora emerlicha w sopocie. starszy lekarz od razu w trakcie badania powiedzial mi ze to nie nowotwor tylko endometrioza. zmartwil mnie jednak bo powiedzial ze na drugim jajniku tez jest torbiel podobnej wiekolsci

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

badanie USG to tylko badanie obrazowe. Niekoniecznie musi być wszystko widać. U mnie w kolejnych badaniach wychodziły różne dziwa. Skoro pigułka nie działa, to lepiej się szybciej pozbyć torbieli. Jeśli plamienie się utrzyma - idź do lekarza. Jeśli po kilku dniach zniknie - przestań się przejmować

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

a drugi powiedział, że bez sensu , więc nawet o nim nie rozmawialiśmy. Po prostu od razu chciał wycinać torbiel i robić histopat. Myslę, że te markery już nie raz wprowadziły lekarzy w błąd, a jedynym 100% badaniem jest badanie pobranego wycinka. O wątrobie napisałam w kontekście zapalnym nie

Re: torbiel dwukomorowa na jajniku i badanie Ca 1

Robiłam kontrolnie badanie USG tydzień temu, bo myślałam, że jeszcze się "wyślizgam" ze szpitala. Myślałam, że może się wchłonie. To oprócz torbieli nic nie wykazało. Z tym USG to też dziwna sprawa. Miesiąc temu wyszło że torbiel jest dwukomorowa, teraz że jednokomorowa. Jej rozmiar jest

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!