Wszystko o:

badanie prolaktyny podczas miesiączki

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

" krwi i zawsze oceniasz sytuację orientacyjnie. Jeśli jednak podczas miesiączki zużywasz więcej niż 10 tradycyjnych podpasek lub ponad 6 o dużej chłonności, a zmiany podpaski czy tamponu co 2-3 godziny w ciągu dnia są niewystarczające i zdarza ci się zabrudzić bieliznę, okres jest na pewno zbyt

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

owulację. Gdy rozwinie się w niej gruczolak, może dojść do zahamowania, bądź rozregulowania produkcji hormonów. Rozpoznawaniem i leczeniem takich problemów także zajmuje się endokrynolog. Pamiętaj, że miesiączki nie ma wiele kobiet karmiących piersią, gdyż wydzielany hormon prolaktyna, który pobudza

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

miesiączce, gdyż jest ważnym źródłem informacji o twoim zdrowiu. Brzuch boli Charakterystyczne niezbyt nasilone skurcze podczas miesiączki są naturalne, a nawet potrzebne. Zwykle utrzymują się, z przerwami, do 48 godzin. Ten rodzaj bólu wywołują skurcze macicy, konieczne, by pozbyć się złuszczającej błony

Zaburzenia jajeczkowania

Zaburzenia jajeczkowania

aprzysadkę: FSH i LH. Podczas owulacji poziom FSH spada, a LH rośnie, dzięki czemu pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia się dojrzała komórka jajowa. Diagnostyka Określenie poziomu FSH, LH, estradiolu, prolaktyny we krwi na początku cyklu, badanie USG. Leczenie Stymulacja hormonalna owulacji. Humegon, Menopur

Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

sterowaną przez ten gruczoł. Szczęśliwie, ewentualne zaburzenia leczy (bądź nadzoruje) jeden specjalista, czyli endokrynolog. To do niego powinniśmy trafić, gdy z hormonami jest coś nie tak. Przedpotopowe myślenie sugerujące, że hormony wyrównają się same (trzeba tylko zajść w ciążę lub dożyć miesiączki

Choroba Glińskiego-Simmondsa

Choroba Glińskiego-Simmondsa

(głównie pod pachami i łonie, a u mężczyzn na twarzy i klatce piersiowej). U części pacjentów pojawiają się zaburzenia widzenia, podatność na stres, urazy oraz infekcje. Dodatkowo może dojść do zaniku popędu seksualnego oraz zaniku miesiączki. W skrajnych przypadkach gdy schorzenie nie zostało w porę

Żeńskie hormony

Żeńskie hormony

miesiączka (menarche). - U dojrzałej kobiety estrogeny wpływają na przebieg cyklu miesiączkowego i jego regularność. Ich stężenie wzrasta od pierwszego dnia cyklu aż do owulacji. Bez tego niemożliwe byłoby jajeczkowanie, a więc i zapłodnienie. Po owulacji ich poziom opada i najniższy jest przed okresem. Po

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

Dołącz do nas na Facebooku! Objawy - brak jajeczkowania, zaburzenia miesiączkowania (rzadkie, skąpe miesiączki) - hiperandrogenizm, czyli nadmiar męskich hormonów, przejawiający się m.in. występowaniem nadmiernego owłosienia typu męskiego (sztywne mocne włosy na ramionach, plecach) - otyłość

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

interpretowanych jako pierwsze objawy ciąży. Czy rzeczywiście na ich podstawie można określić, czy doszło do zapłodnienia? Dlaczego odczuwasz objawy mogące świadczyć o ciąży, skoro nie doszło do zapłodnienia? Brak miesiączki - to jeden z głównych objawów ciąży. Ale brak krwawienia może być równie dobrze

Wtórny zanik miesiączki

Mam 20 lat i wtórny zanik miesiączki i wyniki badań TSH 2,19uIU/ml(0,27-4,2), prolaktyna 7,8ng/ml, a po podaniu leku i badaniu za godzinę 82,12ng/ml( 4,79-23.3), testosteron 46,06ng/dl(6-80), DHEA S 617,6ug/dl(70-300),SHBG 34,30nmol/l (18-114). Czekam jeszcze na wynik jednego badania I7OHP. Przy

Jak wyleczyć brak miesiączki?

postępowanie jest poznanie przyczyny zaburzeń miesiączkowania. Jeżeli dotychczas miesiączki pojawiały się normalnie a kilka miesięcy temu krwawienia ustały, konieczne jest przeprowadzenie badań hormonalnych. Podwyższony poziom prolaktyny lub niedoczynność tarczycy są jednymi z najczęstszych przyczyn wtórnych

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Zbyt częste miesiączki

dziewiczej). Ginekolog dziecięcy jest również lepiej przygotowany od strony psychologicznej do prowadzenia rozmowy z młodzieżą.Jeśli więc nieregularne miesiączki są przyczyną niepokoju dla córki i dla Pani proszę rozważyć zapisanie się na badanie ginekologiczne w poradni dla dziewcząt (w Warszawie np. w

Brak miesiączki, ból jajników?

i przechodziły. Teraz mija czas w którym powinna pojawić się miesiączka, a jej nie ma. Poza tym moje piersi są nabrzmiałe, bardzo boli mnie brzuch oraz lewy jajnik, czuję się "spuchnięta", mam wzdęcia. Czy może okazać się to zapalenia jajników (kiedyś już je miałam- około pół roku temu). Bardzo

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Mam do was pytanie :)

Dziękuję za odpowiedź . Cóż ja mam nieregularną miesiączkę i nic więcej ... jednak badanie mi zlecił i faktycznie mam wysoki poziom prolaktyny 37,96 , a norma to 5.18-26.53 no nic wizytę mam za 15 dni to się dowiem dokładnie , choć chyba nie jest to , aż tak duża różnica. I jeszcze raz dziękuję za

Re: brak okresu,wysoki poziom prolaktyny

Prolaktyna na poziomie 30-35 to nie tragedia, ja mam 50. Czy lekarze szukali u was przyczyny braku miesiączki? Czy po prostu przepisali leki na jej wywołanie? Jesli to drugie, zmieńcie lekarza. Najlepiej na ginekologa-endokrynologa, możecie mieć np. niedoczynność tarczycy albo Hashimoto. Ale żeby

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

Dodam, że TSH robiłam dwa razy - raz od ginekologa (2,8 przy normie 0,27-4,2), a potem drugi raz od endokrynologa (1,49), kiedy już brałam Bromergon. Ślicznie w normie. > Ciekawi mnie taka rzecz, skąd wiesz, że masz za mało progesteronu? Badałam u ginekologa, bo mam nienormalne miesiączki

Re: Osoby, które długo nie leczyły niedoczynności

braku owulacji! W Trójmieście dużo jest bardzo dobrych endo, poszukaj, czytaj opinie w Internecie, a uda się :) Zupełnie wcale nie masz miesiączek? Brałaś kiedyś antykoncepcję hormonalną? Taki brak cykli może być szkodliwy dla kości. Czy badałaś witaminę D3? Czy po próbie z prolaktyną wcale Ci

za niska prolaktyna a po MTC za wysoka

Bromergon ponieważ pierwszy wynik jest za mały więc po Bromergonie jeszcze bardziej się obniży. Więc teraz już nie wiem co mam robić? Z pewnością powtórzę badanie i wybiorę się do endokrynologa ale czy miał ktoś podobny wynik? Jakie miał zalecienia?Co może oznaczać taki wynik? Dodam że miesiączki mam

1,5 roku starań....

.....a tu nie wiadomo dlaczego...nadal nic :( w przyszłym miesiącu będę miała robione badanie HSG. Martwi mnie, że mam regularne, ale bardzo, bardzo skąpe miesiączki....trwają zaledwie 3 dni....3 dzień to już tlyko brązowe plamienie...a w dwa pierwsze dni mogę używać wkładki tylko. To czekanie i bezradność

Proszę o wypowiedź wyniki badań...

męczyły mnie miesiączki i zerowe libido. Po 2ch ciążach, stąd badanie prolaktyny, bo jeszcze mimo że upłynęło 10 m-cy od zakończenia karmienia, jakieś śladowe ilości mleka lekarka zauważyła. I tak czytam w necie, czy to może być hasimoto? Czy to trzeba leczyć, a jak się nie leczy to co się dzieje. Proszę

Re: Proszę o interpretacją wymików

Jeszcze raz prosiłabym Was o pomoc. 14 go mam wizytę u endokrynologa. Chcę powtórzyć badania tsh, ft3, ft4 i anty (które radziłyście mi zrobić). Niestety pojawił się u mnie dodatkowy problem, spóźniająca się miesiączka, w poprzednim cyklu 3 dni, w tym 7 dni. W tym miesiącu wskoczyło mi też

Zaburzona prolaktyna

wczoraj robiłam progesteron i prolaktynę, w 22 dniu cyklu,żeby sprawdzić czy wróciła owulacja. Progesteron wynosi: 19 (norma dla fazy lutealnej 1,70-27) oraz prolaktyna: 28,2 (norma 3,5-25). Po poronieniu 2 regularne miesiączki,natomiast nie odczuwam owulacji-nie mam śluzu płodnego.Za radą ginekologa z

Re: Prolaktyna

Jajowody są drożne.Nie mam miesiączek trzeba ją wywołać Luteiną i tak już 2 lata ją wywołuje.Nigdy nie miałam monitoringu cyklu więc nie wiem czy mam owulacje.Robiłam testosteron,fsh,lh,prolaktyna,glukoza,estradol,DHEA,kortyzol,insulina i hsg,i badania na tarczyce.I z tych badań LH jest podwyższone

Położnicze badanie ultrasonograficzne

Położnicze badanie ultrasonograficzne jest obecnie standardem badania kobiety w ciąży, i w prawidłowo przebiegającej ciąży obejmuje trzy badania: w 11.-14. tygodniu ciąży (Hbd) w 20. Hbd (?2) w 30. Hbd (?2). Obrazowanie płodu jest już możliwe od 4.-5. Hbd. Badanie USG płodu jest bezpieczne

Hiperprolaktynemia

. W gruczolakach przysadki stężenie prolaktyny często przekracza 100 ng/ml.Guzy okolicy przysadkowo-podwzgórzowej czasami powodują zaburzenia pola widzenia przez ucisk na skrzyżowanie wzrokowe - konieczne jest także badanie okulistyczne.Badania obrazowe mózgu: tomografia komputerowa wysokiej rozdzielczości

Kabergolina

dopaminowe D2 przedniego płata przysadki, co hamuje wydzielanie prolaktyny. Przy wyższych niż terapeutyczne stężeniach kabergoliny, lek działa ośrodkowo. Długotrwałe działanie leku wiąże się z długim okresem półtrwania kabergoliny w przysadce (ok. 60 godzin). U osób zdrowych oraz cierpiących

Ginekologia

%20ginekologia.pdf Program specjalizacji.Badaniu ginekologicznemu powinna poddać się każda kobieta, która ukończyła 16 rok życia lub rozpoczęła współżycie.Badanie ginekologiczne (jak każde badanie lekarskie) powinno składać się z następujących elementów: zebranie wywiadu dotyczącego objawów i schorzeń występujących

Metoda LAM

Metoda LAM (ang. lactational amenorrhea method (LAM) – metoda laktacyjnego braku miesiączki) – metoda regulacji poczęć, oparta na naturalnej, czasowej poporodowej bezpłodności, która występuje, gdy kobieta nie miesiączkuje i karmi wyłącznie piersią. Jeśli nie jest połączona

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!