Wszystko o:

badanie prolaktyny -kiedy wykonać

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

Prolaktynoma

Prolaktynoma

płci pacjenta mogą pojawić się bóle głowy , spadek gęstości kości a także zmniejszenie pola widzenia. Diagnoza Podstawowym badaniem przy podejrzeniu guza przysadki jest badanie krwi. Jeśli poziom prolaktyny przekracza 400mg/ml w zasadzie nie ma żadnych wątpliwości a dodatkowe badania nie muszą być

Mastopatia

Mastopatia

chorobą. Medycyna wyróżnia tzw. mastopatię cukrzycową . Bolesne dające się "przesunąć" zgrubienia pojawiają się głównie u młodych kobiet chorujących na cukrzycę. Aby odróżnić je od zmian nowotworowych konieczne jest wykonanie biopsji. Mastopatia - diagnoza i leczenie Obok wywiadu, badania

Azoospermia

Azoospermia

o wywiad z pacjentem. Następnie zleca się badania hormonalne, pod kątem testosteronu oraz prolaktyny. Bardzo cenne okazuje się ocena nasieniowodów, dzięki badaniu możliwe jest także wczesne wykrycie raka jąder . W przypadku podejrzenia choroby genetycznej konieczne jest wykonanie testów

Hipogonadyzm męski

Hipogonadyzm męski

gorąca. Diagnoza Podstawę rozpoznania stanowią badania laboratoryjne pod kątem stężenia testosteronu, LH (gonadotropina, jej stężenie ma znaczenie przy diagnozowaniu przyczyn niepłodności) oraz FSH (hormon folikulotropowy, pobudza wytwarzanie plemników). Konieczne jest także określenie poziomu prolaktyny

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

Rozrodu pozwala uzyskać ciążę nawet przy skrajnie niekorzystnych wynikach nasienia. Badanie drożności jajowodów - histerosalpingografia (HSG) Polega na uwidocznieniu kanału szyjki, jamy macicy i jajowodów po wprowadzeniu środka cieniującego z jednoczasowym wykonaniem zdjęć radiologicznych. Badanie

Co ma zrobić mężczyzna, któremu obniżyło się libido? Jakie są tego przyczyny?

Co ma zrobić mężczyzna, któremu obniżyło się libido? Jakie są tego przyczyny?

W takiej sytuacji powinno się wykonać badania określające poziom hormonów: testosteronu i prolaktyny. Jedną z przyczyn takiej przypadłości może być niedoczynność jąder (produkują za mało testosteronu), którą leczy się farmakologicznie. Ale na obniżenie libido może także cierpieć mężczyzna żyjący w

Ból piersi - wszystkie go znamy, żadna nie powinna bagatelizować!

Ból piersi - wszystkie go znamy, żadna nie powinna bagatelizować!

jednak zapominać, że to wnioski statystyczne i ból piersi w każdym wieku może być sygnałem poważnego problemu ze zdrowiem, a i ten "naturalny" można ograniczyć, łagodzić, choćby po to, by poprawić jakość życia. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Samobadanie piersi - jak prawidłowo je wykonać

Żeńskie hormony

Żeńskie hormony

(bolesność oraz obrzmienie i wrażliwość na dotyk). Powoduje też zaburzenia cyklu miesiączkowego, sprawia, że cykle bywają bezowulacyjne, a wówczas kobieta nie może zajść w ciążę. Lekarz może zlecić wykonanie badań, które pozwolą wyjaśnić przyczynę nadmiernej produkcji prolaktyny (może to być m.in

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

podobne do napięcia przedmiesięczkowego, przeziębienia, zatrucia, mogą być rezultatem stresu, jakie są pewne objawy ciąży? Stuprocentową pewność daje badanie USG przeprowadzone przez lekarza. W ten sposób można jednak zdiagnozować ciążę dopiero na początku 2. miesiąca jej trwania (najczęściej między 4. a

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Lekarz zlecił mi badania hormonów: testosteron, prolaktyna, progesteron, ez, fsh, lh. Nie wiem jednak w jakiej fazie cyklu mam wykonać te badania ponieważ wszystkie mam wypisane na jednym skierowaniu? W którym dniu będzie najlepiej wykonać powyższe badania?Zazwyczaj badania LH, FSH i estradiolu

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Ile razy można wykonać badanie dna oka?

Czy wykonanie badania dna oka (związane z rozszerzeniem źrenic) można wykonać trzy razy w ciągu 2 tygodni i nie ma to coś złego z wpływem na oko? Badanie miałam miesiąc temu i wczoraj. Już drugi dzień mnie bolą, szczególnie z tyłu, w głębi. Są zmęczone i szczypiące. Dla zdrowych osób rozszerzanie

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Mam skąpe krwawienie przy niedoczynności tarczycy. Mam wykonać badania hormonalne. Kiedy wykonać badania hormonalne FSH, LH, PRL, PGN?

Antykoncepcja a badanie testosteruonu

, aby wykonać je przy stosowanej antykoncepcji. Proszę się skontaktować się z doktorem, który zalecił powyższe badanie.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

prolaktyna kiedy wykonać badanie?

mam oznaczyć poziom prolaktyny może ktoś podpowie w którym dniu cyklu powinnam to zrobić z góry dziękuje za sugestie

Re: Silna depresja-już nie mam siły

Witaj! Twoje obawy są uzasadnione,nic nie wymyślasz. Dziwię się,że nie wykonano u Ciebie badań MRI lu CT głowy kiedy wystąpił niedowład. Tak samo wysoki poziom prolaktyny też jest wskazaniem. Myślę,że powinieneś od neurologa wyciągnąć to skierowanie, może poproś o to konkretnie.pozdrawiam.

tężyczka ?

Witam Jestem już po próbie tężyczkowej i wyszła mi słabo dodatnia ,i nie wiem czy przez to że już od 2 miesięcy ja leczę sama czy może żle próba wykonana bo przyznam że robili mi ją 2 razy bo pielęgniarka przygotowała za cienką igłę ,i za pierwszym razem nic nie wyszło ,przed badanie nie brałam

brak okresu po dostinex

Proszę bardzo abyście powiedzieli mi co sądzicie o mojej sytuacji. Ostatnią miesiączkę miałam 5 grudnia.Dzisiaj mam 47 dc i nadal nie mam okresu. Od kilku cykli staramy się o dziecko miałam cykle bezowulacyjne i wysoką prolaktynę. W tym cyklu lekarz kazał odstawić wszelkie leki i zrobić badania bez

Re: Co może być przyczyną?

ilościach, ale otrzymałam inf ze muszę wykonać dodatkowe badanie prolaktyny. Moja przyjaciółka nigdy nie była w ciąży,a hormon prolaktyny ma tak wysoki jak przy pełnej laktacji,w jej przypadku uniemożliwia jej to zajście w ciąże a tym samym posiadanie własnego dziecka.Lekarza w jej przypadku dziwią się

Re: ponowne badania na insulinooporność - pytanie

Witam ponownie. mam pytanie odnośnie ponowienia badań na insulinooporność. po niedzieli chciałabym je wykonać, ostatnie robiłam 5 lat temu i miałam dwukrotnie przekroczoną normę po 1h i po 2 h. Nie wiem czy jest sens się kłuć 3 razy tj. na czczo, po 1 h i po 2h . Czy wystarczy tylko na czczo i

Tycie, niedoczynność tarczycy, złe wyniki cukru

grudnia 2013: TSH - 1.57 (0.36-4.94 uIu/ml) FT3- 2,92 (1.71-371 pg/ml) FT4- 1.08 (0.7-1.48 ng/dl) 2) Podwyższona prolaktyna: Wyniki badań z grudnia 2013 prolaktyna rano-42.45 prolaktyna 1h po podaniu. metaklopramidu -169,46 prolaktyna 2h po podaniu. metaklopramidu -143,61 Przepisano mi Parlodel 1

badania w trudnościach

Witajcie...wiem, że ktoś powie, że jest wiele takich wątków, ale może któraś z Was tak na szybko powie mi, jakie badania potrzeba wykonać przy trudnościach w zajściu. Właściwie interesuje mnie, co zbadać i kiedy, bo już się pogubiłam "googlując". Mój ginekolog wyjechał właściwie do Świąt

Hashimoto, cukrzyca, efekt chlamydia trachomatis ?

ostatnim dniu miesiączki ***) badanie wykonane dzień po zakończeniu miesiączki, więc nie wiem czy jest miarodajne, czy powinnam wykonać je wg jakiejś procedury. Zrobiłam to badanie, bo strasznie wypadają mi włosy i brwi. ****) ) lekarz kazał między 3-7 dnia cyklu wykonać badanie, zrobiłam 7 dnia. Wynik

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!