Wszystko o:

badanie krwi- ldl a norma

badanie krwi

Badanie krwi

Morfologia krwi i OB: To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Lipidogram: Mówi o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przy określaniu ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy.

Badania kontrolujące funkcje nerek: Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.

Określenie poziomu cukru we krwi: Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.

Badania kontrolujące funkcje wątroby : Wykonuje się je, aby rozpoznać schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

związku w twojej krwi będzie niższy. Nie ma też pewności, jakie konsekwencje poniesiesz. Czy już masz problem? Najlepiej zrób badanie krwi (przynajmniej raz w roku), by się przekonać. Wysoki cholesterol nie boli, nie musi ci ostrzec... Norma dla osoby dorosłej: Cholesterol całkowity [mg/dl]: - prawidłowy

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

przyswajaniu cholesterolu w tkankach, a także nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie. Jeśli w wyniku tych procesów stężenie LDL jest za wysokie we krwi, nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy. Ponieważ takie zmiany miażdżycowe mogą powstawać

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

nie przejmujemy (zdarza się to nawet lekarzom), szczególnie jeśli proporcje między LDL a HDL są zadowalające. Tymczasem niedobór cholesterolu całkowitego (najczęściej poniżej 150 mg/dl, ale podawane normy mają charakter orientacyjny, są nieco różne w zależności od laboratorium, cech osobniczych, etc

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

podgorączkowe, kiedy indziej nie dzieje się pozornie nic. Do czasu... Badanie ogólne moczu pozwala nie tylko stwierdzić ostry lub przewlekły proces zapalny, ale także bywa wskazówką do pogłębionej diagnostyki w kierunku kamicy, a nawet choroby nowotworowej (np. krew w moczu). Nie służy jedynie do wstępnej oceny

Cholesterol normy

Cholesterol normy

tego związku na organizm przy badaniu jego stężenia oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8

Cholesterol

Cholesterol

wieńcowych (unaczyniających serce), ale nie tylko. To też choroba naczyń obwodowych i mózgowych, czego śmiertelnym powikłaniem bywa zawał serca lub udar mózgu. Utrzymanie poziomu cholesterolu w normie jest więc dla nas bardzo ważne. Kiedy powinniśmy zrobić pierwsze badanie określające jego stężenie we krwi

Badania krwi

Badania krwi

. Określenie poziomu cukru we krwi. Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku 180 mg/dl. W ciąży prawidłowo przebiegającej poziom cukru

Krew

Krew

- Kreatynina. Norma: 0,6- 1,1 mg/dl Czytaj także: Badanie OB Granulocytopenia Badanie krwi pomoże wykryć Alzheimera i inne choroby Grupa krwi - trzeba ją znać Badania krwi - morfologia

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

. - z tego, co dosalamy w domu. Chipsy, solone orzeszki, słone paluszki, popcorn w kinie - rzeczy tak kochane przez dzieci i młodzież są solnymi bombami! Trzeba też uważać np. na parówki. Jeśli pięciolatek zje na obiad trzy zwykłe parówki (ok. 150 g), to pochłonie blisko 3 g soli. A norma spożycia soli

Analiza krwi

Analiza krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Określenie poziomu cukru we krwi Przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. - Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg/dl. - W

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba o pomoc w ustaleniu dawki leków

wykonywałam, mniej więcej co 8-12 miesięcy, tylko podstawowe badania: morfologia krwi, badanie ogólne moczu, glukozy na czczo (zawsze wszystkie w normie) i cholesterolu (w górnej granicy normy) i zaleconego przez endokrynologa tylko badania TSH co 4-6 miesięcy (wynik oscylował od 7,24 na początku

Re: podwyzszony,wysoki?,cholesterol u dzieci

A nie zabrałaś wyników mojej córce ;) ? Moja ma chyba 216, LDL i HDL są w normie, pozostałe wyniki też, z krwi robiłyśmy całkiem sporo badań. Lekarka stwierdziła tylko, że trzeba to monitorować - powtórzyć badanie za jakiś czas, jeśli wynik będzie podobny - udać się do poradni metabolicznej, bo

Re: wyniki są ok a czuję się źle... od czego zacz

zrobiłam następne badania, ok 10 dni po odstawieniu D3 i magnezu fosfor w normie, potas tez wyrównany (pobranie dokładnie tak samo jak ostatnio, w ogole to pani mnie wyśmiała, że wydziwiam z motylkami :) ) Morfologia krwi Leukocyty 4,7 tys/µl 3,8 10 N Erytrocyty 4

Interpretacja wyników(WB, ELISA),czy mam boreliozę

np. dzień druga, ból taki dziwny, nie mocny ale kłujący, wcześniej miałem bóle mięśni u rąk. Wykonane badania: Morfologia krwi i mocz: prawidłowe bez przekroczeń. Glukoza: 82 (norma: 60-99) ALT: 18 (norma: 0-41) AST: 17 (norma: 0-38) CRP: <1 (norma: 0-5) TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2) RF: <

Re: Interpretacja wyników - proszę o pomoc

Test zrobiłam - wypadł 31 punktów. Poniżej przedstawiam jeszcze wyniki badań krwi: - cholesterol 179 (norma 160-200) - HDL 41 (norma 30-75) - LDL 120 (norma 66-130) - Trójglicerydy 91 (norma 35-135) - OB 26 - WBC 6,19 (norma 4-11) - RBC 4,36 (norma 4-5,4) - HGB 13,5 (norma 11,5-15) - HCT 37

Re: Jestem bardzo słaby proszę o interpretację i

itp zaiasast się rozwijaś skutecznie się zwijam tibc i ferrytynę nie badałem jeszcze , żelazo jest teraz OK po 4miesięcznej suplementacji, wit B12 początkowo 200 ostatni pomiar 360 więc raczej tendencja rosnąca . A jw morfologii krwi jaka wyszła średnia obj. krwinek MCV miałem dość nisko ta

Za niski cholesterol u 12-latki co to oznacza?

Dzisiaj przy okazji mojego badania,córka dała się namówić na pobranie krwi.Własnie odebrałyśmy wyniki i wyszło,że ma ona zbyt niski cholesterol.Ogólnie cholesterolu ma 124,norma od 140,trójglicerydy 38,norma od 40,HDL w normie,LDL 60,norma od 70. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?Co to może

Re: Badania krwi

, który mierzy stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tak zwany zły cholesterol), HDL ("dobrego") cholesterolu) i trójglicerydów. Powód: VAP "środki ponad dwa razy więcej tłuszczów we krwi, jak w zwykłym panelu cholesterolu", mówi Wald. Co więcej, badanie VAP jest

wyniki morfologii i LDL-cholesterolu

Jestem po badaniu krwi: RBC: 3,92 norma od 4 HGB: 10,7 norma od 11,5 HCT: 32,9 norma od 37 LDL-cholesterol 119,7 norma do 115 Sprawdziłam wyniki w necie i wszystko rozbija się o.. brak czerwonych krwinek w organizmie, czyli jak zwykle. O ile na wynik RBC I HGB, można przymknąć oko

Dziecko 4,5 roku cholesterol, dieta?

Może to nie do końca na temat, ale bardzo prosiłabym o poradę: Dziecko 4,5 roku, badania krwi w normie ale -lipidogram: cholesterol całkowity 174, HDL 37, LDL-106, trójgicerydy 154. Przytyła w przeciągu 3-4 miesięcy ok.3 kg. Popija 2 razy dziennie mleko modyfikowane Bebiko truskawkowe, bo lubi

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!