Wszystko o:

badanie krwi psa normy

badanie krwi

Badanie krwi

Morfologia krwi i OB: To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Lipidogram: Mówi o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przy określaniu ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy.

Badania kontrolujące funkcje nerek: Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.

Określenie poziomu cukru we krwi: Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.

Badania kontrolujące funkcje wątroby : Wykonuje się je, aby rozpoznać schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

przezodbytnicze USG, nie jest podstawowym badaniem obrazowym z wyboru. W celu oceny gruczołu krokowego należy wykonać przede wszystkim badanie krwi i sprawdzić poziom PSA (swoisty antygen sterczowy) oraz badanie USG układu moczowego z oceną zalegania moczu w pęcherzu po mikcji, czyli po opróżnieniu pęcherza

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

absolutny, doroczny standard. Podczas tego badania lekarz nas obejrzy, osłucha i zmierzy ciśnienie. Cena za ogólne badanie w prywatnym gabinecie to 50-100 zł. Ogólne badanie krwi Każdy z nas powinien sobie zbadać krew raz do roku. Po 40. roku życia to obowiązek. Cena prywatnego

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

badań możemy również poprosić o sprawdzenie, jak funkcjonuje nasza wątroba. Proste badanie stężenia we krwi enzymów wątrobowych - aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej (AlAT i AspAT) - pozwala ocenić, czy nasza wątroba nie została uszkodzona np. przez nadmiar alkoholu. AlAT i AspAT Norma

Polka na badaniach

Polka na badaniach

dwukrotnie w ciągu nocy? 6)Czy zdarza się, że ledwo zdążasz do toalety? Jak badać prostatę Po 50. roku życia każdy mężczyzna powinien raz do roku poddawać się badaniu urologicznemu. W jego skład wchodzą: badanie prostaty palcem przez odbyt i oznaczanie we krwi poziomu tzw. PSA (białka produkowanego przez

Hejże na badania

Hejże na badania

absolutny standard. Poddawać się mu powinien każdy z nas raz w roku. Cena Ogólne badanie w prywatnym gabinecie - 50-100 zł. Ogólne badanie krwi Kto Każdy z nas powinien sobie zbadać krew raz do roku. Po 40. roku życia to wręcz nasz obowiązek

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

należy się również wykonać badanie na obecność we krwi substancji, której zwiększone stężenie powinno wzbudzić czujność. Jest nim antygen swoisty dla prostaty (PSA). W zależności od wieku wartości graniczne wahają się od 2,5 ng/ml dla przedziału wieku 40-49 lat, 3,5 ng/ml (50-59 lat), 4,5 ng/ml (60-69

Przenoszenie chorób przez zwierzęta domowe

Przenoszenie chorób przez zwierzęta domowe

, którymi docierają do różnych narządów (wątroba, płuca, mózg), gdzie po pewnym czasie (5-10 lat) dają początek cystom. Profilaktyka bąblowicy oparta jest na okresowych badaniach psa u weterynarza i na przestrzeganiu zasad higieny (dokładne mycie rąk po kontakcie z psem, zwłaszcza nieznanym). Inną zoonozą

Tajemnice leworęcznych

Tajemnice leworęcznych

leworęczności, to badanie gęstości kości rąk u naszych przodków. Niekiedy uważa się, że ludzka mowa pojawiła się jako skutek kontroli gestykulacji przez jedną z półkul ludzkiego mózgu. Mogła się ona w pełni rozwinąć dopiero po ostatecznym ustaleniu podziału zadań w mózgu pomiędzy dwie półkule. Przyczyny

Penis - jak to działa?

Penis - jak to działa?

Dołącz do nas na Facebooku! Co dziesiąty europejski posiadacz penisa wierzy, że jego prącie ma w środku niewielką kość. Mit wziął się zapewne stąd, że tak zostały "wzbogacone" przez naturę członki wielu zwierząt, w tym nietoperzy, psów, czy królików. Faktem jest również, iż u bardzo

Antyrakowy dekalog Krzysztofa Krauzego

Antyrakowy dekalog Krzysztofa Krauzego

wyścigami na trzypasmówce do Gdańska, jeśli w twojej rodzinie były przypadki raka - zbadaj się. Badanie PSA, którego podwyższony poziom sygnalizuje raka prostaty, kosztuje w prywatnej klinice 70 zł. Warto, wierz mi, ja zbadałem się za późno. Nie z oszczędności. Po prostu trudno uwierzyć, że przyplącze ci

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Badanie nasienia

Moje pytanie dotyczy wyników badania nasienia męża, a dokładnie chodzi o ilość leukocytów w spermie. Badanie wykazało, iż znajduje się ich 6-10 w polu widzenia.. Mimo intensywnych poszukiwań w Internecie, nie mogłam znaleźć odpowiednich (dopuszczalnych) parametrów. Czy wynik badania może być

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czym karmicie swoje psy/koty? Jak często jada

Kupuję tanią karmę i puszki w markecie. Pies zdrowy, wiem bo miał robione badanie krwi, wyniki w normie, sierść gładka i lśniąca. Jestem zdania, że jeśli producenci są w stanie oszukiwać ludzi na jedzeniu to na 100 % oszukują na karmie a płaci się po prostu za firmę.

Laba, 11 lat, zapalenie wątroby

,5, babeszioza wykluczona (badanie krwi), dostała antybiotyk, osłona, ścisła dieta (a w zasadzie głodówka bo pies nie chce nic jeść sam z siebie, co skubnie gotowany kurczak i ryż to mamy nawrót biegunki). Wczoraj doszły kroplówki (NaCl, także z glukozą, również podskórnie). Zero poprawy, dziś nawet pogorszenie

Podwyższone WBC ( krwinki białe) u psa !

było. Mimo to rozcięto go aby sprawdzić czy aby na pewno nic tam nie ma. Pies miał także w tym samym dniu zrobione badania krwi. Wyniki wyszły fatalne. WBC aż 92 ! Gdzie norma wynosi od 6-17. Dostawał leki lecz i tak wzrastała liczba białych krwinek , wiec podano mu sterydy. Pies po operacji czuł się

Re: Proszę uprzejmie o interpretację wyników

> a krew pobierala internistka to nie byly jakieś badania u enfokrynologa tylko normalne > badanie krwi, wiec dziwi mnie twoje jak dla mnie bezpodstawne oburzenie ja się nie oburzam tylko uświadamiam że standardy bywają różne i ludzie też a co do badań to wybacz ale wiele, bardzo wiele zależy

Re: Podwyższone WBC ( krwinki białe) u psa !

radziły sobie z tym same, był nawet taki, który wielokrotnie połykał pampersy z zawartością. Pies z tego wątku też zapewne sobie z tym poradził. Być może podwyższony poziom leukocytów był wynikiem niestrawności i wymiotów, a po usunięciu przyczyny wracał do normy, bo pies zaraz po operacji już jadł. Gdyby

Re: Wyniki badań -zerknijcie proszę i podpowiedzc

. Oboje mieli jakieś badania z krwi i robione w tym kierunku ale nie pamiętam nazwy.wyszly dobrze.a celiakia to chyba choroba genetyczna tak wiec jeśli oni by mieli to pewnie ze mnie by to paskudztwo w darze niestety dostali. co to za badanie genetyczne i ile kosztuje?moze gdybym wczesniej pomyślała w

Czy to choroba autoimmunologiczna?

fatalne samopoczucie), EBV, Boreliozę, Cytomegalię - wszystko wykluczone. MR głowy bez zmian. Badanie psychiatryczne wykluczyło hipochondrię, zaburzenia psychosomatyczne, depresję. Morfologia w normie. Podwyższona hemoglobina i limfocyty T. Niski potas. Co o tym myślicie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Re: pytanie o rzut choroby

pies_z_laki_2 napisała: > Pobieranie krwi: > - zawsze wypij co najmniej szklankę letniej wody przed badaniem (nie bezpośredn > io pod gabinetem) > - oddawaj krew na leżąco, a nie na siedząco > - niech ci pobierają z żyły na wierzchu dłoni, albo z wewnętrznej strony nadgar >

Re: szukam porady

pies_z_laki_2 napisała: > > B12 121 (211 -911) > > Czy sprawdzałeś dlaczego miałeś taki wynik? Jakieś pogłebione badania? > Czy to badanie było robione w czasie problemów z układem trawiennym? nie mam problemów z układem trawiennym, wiem jedynie że jestem uczulony na laktozę

AZS u 6-miesięcznego dziecka. Dużo pytań :(

: maści robione jedna z hydrokortyzonem druga witaminowa ale bez cholesterolu, hydraksyzyna, fenistil, emolienty Sterydy użyte były myśle, ze 5-7 razy, bo się bałam. Badania krwi: IgE całkowite 3,81 (norma do 29) Morf rozmaz: grsnulocyty kwasochlonne 6% ( norma 5) Morf: Limfocyty podwyższone 8,52 tys

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwibadanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Badanie krwi

Badanie krwibadanie obejmujące analizę właściwości krwi. badanie biochemiczne krwi czas krwawienia czas trombinowy morfologia krwi OB (odczyn Biernackiego)

PSA TU

Silniki rodziny TU/TUDSą to małe 4 cylindrowe silniki czterosuwowe rzędowe – benzynowe (TU) oraz wysokoprężne (TUD) głównie używane w samochodach koncernu PSA – Citroën i Peugeot. Mają pojemności skokowe od 1 do 1,6 litra (wyjątkiem był sportowy TU15 używany w specjalnym Citroën ZX

Normy moralne

Normy moralne - zasady postępowania człowieka, ukierunkowujące go ku spełnianiu dobra i unikaniu zła. Ich wypełnianie jest powinnością moralną. W psychologiiW ujęciu psychologicznym, normy moralne to elementy tworzące kulturę przez stabilizację systemu społecznych interakcji

Morfologia krwi

Morfologia krwi, badanie morfologiczne krwi (ang. complete blood count, w skrócie CBC) – podstawowe, diagnostyczne badanie krwi, polegające na ilościowej i jakościowej ocenie występujących w niej elementów morfotycznych. Wskazania do wykonania morfologii krwiJest to bardzo często

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.