Wszystko o:

badanie krwi %gra

badanie krwi

Badanie krwi

Morfologia krwi i OB: To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Lipidogram: Mówi o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przy określaniu ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy.

Badania kontrolujące funkcje nerek: Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.

Określenie poziomu cukru we krwi: Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.

Badania kontrolujące funkcje wątroby : Wykonuje się je, aby rozpoznać schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

kaole

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo jego kontrola jest niezbędna przy leczeniu niektórych chorób nowotworowych. Choć to bardzo proste i często wykonywane badanie informacje o nim należą do jednych z najczęściej wyszukiwanych.

Anaplazmoza

Anaplazmoza to choroba przenoszona przez kleszcze. Diagnozowana jest bardzo rzadko. U większości pacjentów przebiega bezobjawowo, zaledwie kilka procent wymaga specjalistycznego leczenia.

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Mówią, nie bez przyczyny, że dzisiejsze czterdziestki to dawne dwudziestolatki. Zarazem: tak do końca zegara biologicznego nie oszukasz. Pojawiają się już pierwsze dyskretne problemy ze zdrowiem, a profilaktyka jest zdecydowanie ważniejsza, niż 2 dekady wcześniej. Na co zwracać uwagę? O jakich badaniach pamiętać? Jak o siebie zadbać? Sprawdź!

Jak kłamią kobiety, a jak mężczyźni: jak rozpoznać kłamcę?

Jak kłamią kobiety, a jak mężczyźni: jak rozpoznać kłamcę?

więcej obszarów mózgu niż w przypadku kobiet. Jak skomentował dr Marchewka, mężczyźni potrzebują do kłamstwa większych zasobów mózgowych. Gdy w grę wchodzą emocje, mózg łatwiej oszukać W jednym z doświadczeń badanym pokazywano kilkadziesiąt zdjęć. Po jakimś czasie dano im inny zestaw fotografii. Część z

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

przyjęcia krwi od homoseksualisty, chociaż jest on zdrowy, w stałym związku, a jego krew (jak każda oddawana przez krwiodawcę) jest badana w celu wykluczenia schorzeń, którymi mógłby zarazić się potencjalny biorca. Takie działanie jest niezgodne z obowiązującym w Polsce prawem. Oddanie krwi to okazja do

7 czynników, które zwiększają apetyt. Ile z nich ciebie dotyczy?

7 czynników, które zwiększają apetyt. Ile z nich ciebie dotyczy?

Kobiety, które były na diecie odchudzającej mają więcej zachcianek żywieniowych niż osoby nieodchudzające się. Ponadto były one intensywniejsze - pokazało badanie opublikowane w czasopiśmie "Appetite". Uczestniczki badania zostały podzielone na 3 grupy: odchudzające się, nieodchudzające

Przyczyny i konsekwencje żylaków (przewlekłej niewydolności żylnej)

zapalenie żył") mogą być zwiastunem innych, groźnych schorzeń, w tym chorób nowotworowych. Obowiązuje zatem diagnostyka w kierunku tych schorzeń, jak i badanie układu krzepnięcia krwi, celem wykluczenia zaburzeń związanych z nadmierną tendencją do jej krzepnięcia (zespoły nadkrzepliwości).Samo

Nowotwory macicy

Nowotwory macicy

badanie cytologiczne to konieczność, jest wciąż mała. Czytaj także: Żylaki macicy Zapalenie macicy Progesteron, hormon życia Zaburzenia jajeczkowania Atrakcyjna, czyli płodna Plamienia po stosunku: skutek groźnej choroby czy kiepskiej gry wstępnej? Ginekolog wyjaśnia

Trichurioza

Trichurioza

robaczkowego, zmianom wrzodowym w układzie pokarmowym oraz anemii. Trichurioza - diagnoza Najskuteczniejszą metodą diagnozowania włosogłówczycy są wymaz z odbytnicy i badanie kału. Próbki pobiera się w czasie badania kolposkopowego. Aby potwierdzić chorobę oraz poznać skalę zmian wykonuje się tzw. test metodą

Mioglobina

Mioglobina

obserwuje się go także w moczu. Powodem do niepokoju powinien być wynik badania wykazujący przekroczenie 17 μg na każdy gram kreatyniny. Mimo że do krwioobiegu mioglobina uwalniana jest niemal równocześnie z kinazą kreatyniny i frakcją mięśniową kinazy nie ma dużego znaczenia przy potwierdzaniu zawału

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Badanie endometrium

Fragmenty endometrium o gruczołach nierównomiernie i słabo rozrośniętych bez cech sekrecji, fragmenty błony śluzowej kanału szyjki macicy, treść śluzowa oraz skrzepy krwi. Jest się czego obawiać?Wynik badania histopatologicznego należy oceniać znając przyczynę z jakiego było ono wykonywane. Wynik

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kolejne wyniki krwi mojego synka do interpret

minut nie mogło się uspokoić przed badaniem (a więc stres i wysiłek fizyczny - płacz i krzyki). Albo to i to. W grę wchodzi też błąd, ale trudno mi ocenić które badanie miałoby być błędnie wykonane, bo pozostałe parametry (oprócz amylazy i LDH) są w obu badaniach podobne. Niemniej idziemy z wynikami do

Re: Dokuczliwe gazy :(

Prawdopodobnie to drożdżaki się rozrastają. Zwłaszcza można się spodziewać candidy albicans, w grę może jeszcze wchodzić insulinooporność. Miałeś/aś badany przynajmniej cukier we krwi? Nie pozostaje ci nic innego jak odstawić słodycze, chyba, że to śledzie lub ogórki. ;)

Re: Problemy hormonalne.

Bardzo dziękuję za pomoc. Wydawało mi sie właśnie ze coś nie gra z tym skierowaniem na badania i czasem kiedy miałam robić badanie krwi. Za duzo wątpliwości jak na jedną sprawę, czas chyba zmienić ginekologa, albo skonsultować temat z endokrynologiem.

Re: Z tym cukrem no żesz !

Dla tych, którzy muszą zminimalizować wzrost poziomu glukozy we krwi, nie jest dopuszczalny ani miód (z badań wynika, że w grę wchodzi miód akacjowy, jeśli już ktoś musi), ani suszone owoce, może z wyjątkiem suszonych jabłek. Chyba że ktoś za dietę bezcukrową uważa taką, która polega na wyłączeniu

Re: Mykoplazmoza, ktos sie zetknal?

No coś takiego?! Ostry stan zapalny nerek to można by sobie jakoś wykoncypować po tym opisie USG, po wynikach badania krwi też powinno być coś widać. Może po prostu ktoś nie potrafi dobrze interpretować zdjęć USG? Osad to kurczę wyszedł gdzie? Bo rozumiem, że w pęcherzu. Bo gdzie osad w nerkach

Posiew moczu - ziarniaki gram (+) ?

Witam serdecznie! Od kilku lat mam problemy z pęcherzem. Nic mnie nie boli, nie piecze, a jedynymi objawami jest ciągłe parcie na pęcherz i częste oddawanie moczu. Niedawno robiłam badanie ogólne moczu, posiew oraz badanie krwi. Wyniki posiewu: ziarniaki gram +, liczba drobnoustrojów 10^3/ml, uwagi

Re: GAMETA RZGOW-rzadowe in vitro cześć 3

Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było, gratulacje dla mamy- Maracali, pozostałym życzę szczęśliwie zakończonych ciąż. Ja ponownie wracam do gry. Byłam wczoraj u R.Banach badania z krwi moje i męża wykonane, wymazy pobrane tylko muszę zrobić histeroskopię. Byłam w CZMP i termin mam na 7 lutego

Marna morfologia u rocznego dziecka - zmartwienie

-97) ! MCH 19,8 (21-34) MCHC 32,8 (26-36) ! RDW 17 (11,6-14,8) !PLT 602 (150-497) MPV 9,2 (6-13) Rozmaz krwi obwodowej gra. seg. % 46 (17-60) !eozynocyty % 11 (do 5) bazocyty % 1 (do 1) limfocyty %35 (20-70) limfocyty reaktywne % 1 monocyty 6 (do 11) plus adnotacja: Około 30% neurocytów zawiera w

Re: Przewlekłe zawroty głowy , prosze o pomoc ! !

jakbym patrzyła na ten obraz przez sen); + niepewny krok (niby idę prosto i nie zdarzyło mi się przewrócić, ale mam uczucie jakby miało to za chwilę nastąpić); + nadwrażliwość na dźwięki (szczególnie jak pochodzą z więcej niż jednego źródła np za mną gra radio, przede mną ktoś gada, obok ktoś czymś stuka

Re: torbiel na jajniku u 3msc niemowlaka a kp

mieście, gro pacjentów tej poradni dojeżdża do szpitala z drugiego końca Polski i nie wiem jak oni sobie radzą. Co do wyników innych badań, to nie mogę nic więcej powiedzieć, bo tylko raz oddawałam mocz do analizy na badanie ogólne i tak samo krew tylko raz była pobierana w przychodni rejonowej na takie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!