Wszystko o:

badanie albumina

Albuminy

Albuminy

, krwawienia, wysięku. Niejednokrotnie pojawia się u pacjentów z zespołem nerczycowym lub schorzeniem układu pokarmowego. Ich spadek związany jest także z przewodnieniem. Wzrost albumin Znaczne przekroczenie bezpiecznych wartości wiąże się z odwodnieniem organizmu. 5 prostych badań, które ratują nam życie

Acholia

Acholia

wątrobowych. Pacjenci zgłaszający się do lekarza mają odbarwione, cuchnące i gliniaste stolce. Z powodu zaburzonego metabolizmu znajduje się w nich bardzo duża ilość kwasów tłuszczowych. Podstawą rozpoznania obok wywiadu są badanie USG oraz testy laboratoryjne pod kątem stężenia bilirubiny , ALT oraz AST

Białkomocz

Białkomocz

w wydalanym moczu. Objawy Pojawieniu się w moczu białka nie towarzyszą żadne objawy. Tym, co powinno zwrócić uwagę i zapowiadać poważniejsze zmiany w organizmie jest pieniący się mocz. Ponieważ schorzenie może mieć bardzo różny charakter ostateczne potwierdzenie daje badanie moczu. W oparciu o

eGFR

eGFR

: Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe Mocznik RBC Badanie OB Kręgosłup czy nerki? Co mnie boli?

Zespół Moschcowitza (Zakrzepowa plamica małopłytkowa)

Zespół Moschcowitza (Zakrzepowa plamica małopłytkowa)

- diagnoza Podstawą przy stawianiu rozpoznania powinna być morfologia. Jej wynik zazwyczaj sugeruje anemię i aby poznać jej przyczynę zleca się wymaz krwi. W przypadku gdy badanie wykaże obecność erytroblastów (komórki macierzyste erytrocytów) i schistocytów (jedne z najmniejszych rodzajów czerwonych

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit

nasilenie. Przy łagodnym przebiegu pacjenci najczęściej skarżą się na biegunkę, ból brzucha oraz gorączkę. W postaci ciężkiej dodatkowo występuje wstrząs, odwodnienie oraz znaczne zmniejszenie albumin w moczu (albuminy to białka regulujące poziom krwi oraz wody w tkankach). Najbardziej charakterystycznym

Nie lekceważ nietolerancji laktozy - bywa groźna dla zdrowia

Nie lekceważ nietolerancji laktozy - bywa groźna dla zdrowia

stolca. W tym przypadku znaczenie ma pH kału poniżej 5.5 oraz podwyższone stężenie substancji redukujących i kwasu mlekowego. Najmniej przyjazne pacjentowi jest badanie bezpośrednio oceniające aktywność laktazy w wycinku błony śluzowej jelita cienkiego. Zabieg ten jest inwazyjny, wymaga endoskopowego

Pneumocystoza

Pneumocystoza

, co powinno zwrócić szczególną uwagę lekarza, to narastająca duszności. W badaniach krwi obserwuje się podwyższony poziom LDH (więcej o tym enzymie przeczytasz tutaj), lipofemiii (nieprawidłowe stężeni limfocytów) oraz spadek albumin, czyli białka wpływającego na ciśnienie krwi w naczyniach

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

krwi, co stanowi ok. 10 proc. krwi filtrowanej przez nerki. Badanie pozwala na ocenę pracy narządu i najczęściej wykonywane jest u osób z przewlekłą chorobą nerek oraz zażywających leki mogące je uszkadzać. GFR, czyli co? Wskaźnik GFR - poprzez pomiar ilości wpływającej i wypływającej z nerek krwi

Ból pleców - wyniki badań

, GGTP, albuminy, koagulogram) a także badania w kierunki wirusów hepatotropowych (HCV i HBV), badanie ogólne moczu i kału na krew utajoną. Dolegliwości bólowe mogą być spowodowane zapaleniem błony śluzowej żołądka, które zostało wykryte w wykonanej gastroskopii. Leki, które Pan przyjmuje nie są jednak

Bolące nerki

Bolą mnie często nerki. Lekarz rodzinny od miesięcy leczy mnie Furaaginem bez żadnych skutków. Ostatnio nawet antybiotyk brak poprawy. Badanie moczu po antybiotyku ciężar moczu 1005,białko; przejrzystość mętny, glukoza ujemna, ciała ketonowe ujemne. Bardzo liczne nabłonniki płaskie, nabłonniki

Żylaki przełyku

albumin i bilirubiny) oraz objawy wodobrzusza i encefalopatii (zaburzeń czynności mózgu).

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: witamnina D3

, FT3, FT4, PSA - Antygen swoisty dla stercza całkowity. 3. Badania moczu: ogólne badanie moczu z oceną właściwości f izycznych, chemicznych oraz oceną mikroskopową osadu, ilościowe oznaczanie białka, ilościowe oznaczanie glukozy;, ilościowe oznaczanie wapnia, ilościowe oznaczanie amylazy. 4. Badania

Re: do psiar - pies pije więcej wody niż zazwycza

Znam tylko wyniki badań, ale nie rozmawiałam jeszcze z lekarzem, więc nie wiem jak je interpretować. Pies ma nieco zwiększoną hemoglobinę. Poziom albuminy jest niski 3,24 (norma 3,3). Podobnie z fosforem 1,1 (norma 1,3), natomiast poziom wapnia podwyższony. Chyba dopiero jak porozmawiam z lekarzem

Re: Objawy zapalenia wątroby typu C

O ile się znam na medycynie (a jestem inżynierem), to zwykle robi się następujące badania: ? aminotransferazy (AlAT, AspAT), ? bilirubina, ? GGTP., ? jeśli czujesz się poważnie chory, to zbadaj też poziom albuminy oraz INR, ? przeciwciała anty-HCV (jeśli wyjdą dodatnie, to powtórzyć; jeśli obydwa

Re: Badania przed i w trakcie ciąży-do czego mam

antystreptolizyn O (ASO), hormon tyreotropowy (TSH), antygen HBs-AgHBs, VDRL, FT3, FT4, PSA - Antygen swoisty dla stercza całkowity. 3. Badania moczu: ogólne badanie moczu z oceną właściwości fizycznych, chemicznych oraz oceną mikroskopową osadu, ilościowe oznaczanie białka, ilościowe oznaczanie glukozy

Nie wiem co mi dolega.

Witam Od kąd pamięnatam nie zawsze czułam się dobrze, ale od pół roku mój stan się pogorszył i nie wiedziałam co mi dolega. Zaczełam szukać w internecie i dowiedziałam sie, ze mogę mieć problemy z tarczycą, wieć robiłam badania, niestety nie zrobili mi badan T3( bede miec je w piątek), ale z badan

po neurologii

nie liczyłem, że coś wyjdzie i nie wyszło. Kłuli mnie, razili prądem itd. Dalej nic nie wiem. Badania ogólne dobre,próby miasteniczna i ischemiczna też. Z borelki podstawowe badania: Badanie PMR igG(PMR) 28,5 mg/l <34 igG(surowica) 10 g/l 7-16 albumina(PMP) 222

Re: hashimoto i nie wiem

. Zrobiłam między czasie badania 25.06.2015r wit. B12- 418,40 (norma 191-663)- 48% ferrytyna- 64,66 ( norma 13-150)- 37.7% wapń całkowity 2,56 (norma 2,1-2,55) wapń korygowany 2,39( norma 2,1-2,55) albumina 49 (35-50) ALP- fosfataza alkaliczna) 51 (norma 38-126) Czuję się tragicznie po prostu. Straszanie

Re: interpretacja wyników

TIBC 395,00 ?g/dl ( 228,00-428,00) N Żelazo 87 ?g/dl (33-193) N Bad.wykonano met kolorymetryczna z ferrozyną UIBC 308,00 ?g/dl (112,00-346,00) N Ferrytyna Ferrytyna 22,9 ng/ml (13,0-150,0) N Badanie wykonano testem firmy Roche met

TSH,FT3/4 w normie,PTH homon intact niski,Ca wysok

nerki super albuminy alfa1 3,0 ( n 2,9-4,9) alfa2 7,2 ( 7,0-11,8) beta1 5,4 ( 4,7-7.2) beta2 5,6(3,2-6,5) gamma 16,1 (11-18,8) albuminy 62,7 ( 55,8-66,1) D3 podskoczyłą w ciągu pół roku z 24 aż do ponad 60 duże ilości magnezu przyjmowane i o dziwo wapń nieprzyjmowany rośnie! w następnym badaniu może

Re: 11 tc. obrzęk płodu.

podejrzewali torbiel jajnika (rzadnej torbieli nie bylo). Trafilam do Poznania do pani profesor wad płodu. W szpitalu pobrali badania - aminopunkcja oraz malej krew do zbadania. Okazało sie ze ma niedokrwistość wiec przetaczali krew wewnątrzmaciczne. Zabieg był powtarzany kilka razy z podaniem albumin i raz z

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!