Wszystko o:

badania na tarczycę

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Wstępna diagnostyka tarczycy nie jest zbyt skomplikowana. Polega przede wszystkim na kontroli we krwi poziomu hormonu tyreotropowego (TSH). Jest on wydzielany przez przysadkę mózgową i wpływa na produkcję hormonów tarczycy. Mierzenie poziomu TSH zalicza się do podstawowych badań w diagnostyce

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Trijodotyronina (T3) wydzielany jest przez komórki pęcherzykowe tarczycy z odjonizowanego T4 (zaliczany wraz z T3 do podstawowych hormonów wydzielanych przez tarczycę). Ponieważ jego poziom ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jego

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tyroksyna (T4) to jeden z ważniejszych wytwarzanych przez tarczycę hormonów. Jego poziom kontrolowany jest przede wszystkim przez przysadkę mózgową oraz podwzgórze. Obok regulacji pracy gruczołu oddziałuje na metabolizm tłuszczów, poprawia wchłanianie glukozy

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rak rdzeniasty to jeden z kilku typów nowotworów rozwijających się w obrębie tarczycy. W większości przypadków jego wystąpienie łączone jest z zespołem wielogruczolakowatości wewnątrzwydzielniczej oraz z gruczolakiem przytarczyc, guzem chromochłonnym i mnogimi

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

Kretynizm

Kretynizm

Dołącz do nas na Facebooku! Schorzenie jest rodzajem niedorozwoju umysłowego spowodowanego pierwotną niedoczynnością tarczycy. Jej zaburzone funkcjonowanie najczęściej ma związek ze zbyt niskim stężeniem jodu w organizmie. Zmiany wywołane przez schorzenie są nieodwracalne. Objawy Najbardziej

Zagrożenie utratą wzroku?

tym idzie zmniejszenia jej przejrzystości. Omdlenia są jednak niepokojące i mogą wskazywać na inne schorzenia. Podsumowując, sugeruję wykonanie podstawowych badań, włącznie z badaniem ciśnienia tętniczego, kontynuowanie diagnostyki neurologicznej, a także pozostanie pod opieką poradni zdrowia

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tyreotropina powoduje zwiększanie masy oraz ilości krwi przepływającej przez tarczycę . Dodatkowo wpływa na ilość wydzielanych przez nią hormonów. Pod wpływem stresu lub niskiej temperatury przysadka zwiększa wydzielanie TSH. Jego stężenie spada pod wpływem

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Przytarczyce w badaniach tarczycy

ogniskiem uwapnienia; płat lewy -na przekrojach widoczne rozsiane guzki jasno-szarobrunatne o śr. 1,1cm oraz guzek pojedynczy żółtawy przylegający do torebki tarczycy o śr. 0,9cm rozrostowy o strukturze drobnopęcherzykowej. Obecność przytarczyc w badanym materiale.Opisywane zmiany nie mają cech złośliwości

Badanie płata tarczycy

Wynik histopatologiczny wyciętego jednego płata tarczycy- rak brodawkowaty, 10mm. Jakich opcji leczenia mogę się spodziewać? Czy w takich sytuacjach konieczna jest druga operacja, czy są inne skuteczne metody? Czy można zastosować jodowanie promieniotwórcze, bez powtórnej operacji?Możliwości

Złe wyniki badań tarczycy

tarczycy oraz o widoczność guzów przysadki w badaniu MRI. Wnioskuję więc, że miał Pan wykonywaną diagnostykę z powodu podejrzenia wtórnej niedoczynności tarczycy (stąd niski poziom fT4) z powodu niedostatecznego wydzielania TSH przez przysadkę (stąd niskie TSH). Jeżeli ostatnie badania obrazowe były

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zrob koniecznie badanie tarczycy

Czesto objawy depresji daje nieleczone zaburzenie tarczyce, idz rano na czczo na badania - zrob tsh , ft3 ft4 anty tpo. czesto po ciazy sa problemy z nia a i Twe wczesniejsze stany depresyjne tez na to wskazują. Moja corka ma 3mce, 2 pierwsze były naprawde ciężkie ale uwierz gdy zaserwuje Ci

badania na tarczyce . prosze o interpretacje

moje wyniki badań na tarczyce TSH 2,23 mlU/L 0,27-4,2 FT4 1,25 ng/dl 0,8-2,0 FT3 2,2 pg/ml 1,4- 4,2 czy one sa prawidłowe ?

Bezpłatne badanie USG tarczycy

Serdecznie zapraszam na bezpłatne badanie USG tarczycy, które na najnowszym sprzęcie przeprowadzą lekarze endokrynolodzy, a konsultacje po badaniu poprowadzą wybitni profesorowie z tej dziedziny. Badania odbędą się w hotelu Copernicus przy Bulwarze Filadelfijskim 11 w czwartek 13 marca (w godz. 15

badania tarczycy!

Witam was! Jakie badania należy wykonać, aby sprawdzić czy tarczyca nie jest powodem, że nie potrafię zaciążyć? Prolaktyna i progesteron wyszły w normie. Postanowiłam zbadać sobie tarczycę - czekam obecnie na wyniki TSH, TF3, TF4 i poziom glukozy. Czy te badania wystarczą, zanim udam się do lekarza

badanie na tarczyce

Witam,jadę z córką na kontrole do endokrynologa.Maja od dawna bierze eutyrox na tarczyce i nie wiem czy w dzień kiedy lekarz po wizycie da nam skierowanie na TSH czy rano mam jej podać tabletkę czy w ten dzień nie podawać.To ma być badanie kontrolne i lekarz albo zwiększy albo zmniejszy dawkę po

wyniki badań tarczycy - interpretacja.

Witam, chciałabym prosic o dodatkowe informacje na temat moich wyników bo niestety lekarze mimo że przyjmują prywatnie są bardzo skromni jeśli chodzi o informacje dla pacjenta. 1 wynik tsh: 4,69 2 wynik po pół roku : 5.07 (min0,4-max 4,0) FT4 0,763 (min 0,8-max.1,9) Ft3 5.36 (min1,5- max4,1) z ty

Re: badanie na tarczyce

w dniu pobierania krwi na to badanie córka nie powinna wcześniej zażyć tabletki, dopiero po pobraniu krwi. karolcia8104 napisała: > Witam,jadę z córką na kontrole do endokrynologa.Maja od dawna bierze eutyrox na > tarczyce i nie wiem czy w dzień kiedy lekarz po wizycie da nam skierowanie

Badanie tarczycy a aspiryna

Witajcie, planowałam w najbliższy piątek zrobić świeże badania (tsh, ft3 i ft4) ale dopadło mnie przeziębienie i w niedzielę i poniedziałek łyknęłam kilka tabletek aspiryny. No i teraz się zastanawiam, bo wyczytałam w internecie, że aspiryna może wpływać na wynik poziomu hormonów tarczycy... Tylko

interpretacja wyników badań chormonów tarczycy

Witam, Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy: 24.11.08 Wiem, wiem to było sto lat temu ale myślę, że może się przydać: TSH 2,130 norma 0,35 - 5,50 T3 2,19 norma 0,6 - 1,9 T4 4,40 norma 4,50 - 10,90 08.07.2013 Teraz coś świeższego TSH 2,116 norma 0,55 - 4,78 FT3 4,08 norma 2

Tyreoidektomia

wola guzowatego Badania przed zabiegiemW skład badań ogólnych, poprzedzających każdą operację, wchodzi pomiar ciśnienia tętniczego i tętna, badanie rentgenowskie klatki piersiowej oraz EKG. Wykonuje się również morfologię krwi i badanie krwi pod względem stężenia elektrolitów oraz wskaźniki

Cykl miesiączkowy

. Jest to tak zwana epilepsja miesięczkowa (ang. catamenial epilepsy).Poziom estrogenu może wpływać na działanie tarczycy. Świadczy o tym fakt, że w czasie fazy lutealnej (kiedy poziom estrogenu jest niski), prędkość przepływu krwi przez tarczycę jest mniejszy niż w fazie folikularnej (kiedy poziom estrogenu

Choroba Leśniowskiego-Crohna

stwierdza się niewielką zachorowalność i chorobowość. Z kolei na Węgrzech i w Chorwacji współczynniki te są podobne jak w krajach Europy Zachodniej. Badania przeprowadzone w krajach europejskich określają zapadalność na chorobę Leśniowskiego-Crohna w zakresie od 0,9 przypadku/100 tysięcy mieszkańców/rok

Odmieniec jaskiniowy

wykazały, że fotowrażliwość cechuje również skórę zwierzęcia. Powoduje ją obecność pigmentu melanopsyny w obrębie wyspecjalizowanych komórek zwanych melanoforami. Wstępne badania immunohistochemiczne wsparły tezę o obecności światłoczułego barwnika w powłoce ciała zwierzęcia. Chemoreceptory Odmieniec

Płazy

warstw zewnętrznych, odnawiających się okresowo w procesie linienia kontrolowanym przez przysadkę i tarczycę. Miejscowe zgrubienia, często zwane brodawkami, występują pospolicie, np. u ropuchowatych. Warstwa zewnętrzna podlega okresowemu zrzucaniu w mniejszym bądź większym stopniu w jednym kawałku

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - badania na tarczycę

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!