Wszystko o:

badania moczu po alkoholu

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

upośledzonej funkcji nerek jest spadek filtracji kłębuszkowej, wyrażony wzrostem stężenia kreatyniny w surowicy krwi - mówi specjalista. - Jest to tanie badanie, które można wykonać w ramach podstawowej opieki medycznej. Kolejnym badaniem, prostym i tanim do wykonania, jest badanie ogólne moczu, które może

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

może być po prostu infekcja pęcherza, chociaż to problem częściej dotykający kobiet. Wówczas lekarz, najczęściej na podstawie wyniku badania ogólnego moczu, przepisuje antybiotyk i po problemie. Urolog czeka Jeśli jednak to nie jest infekcja lub problem powraca, czas najwyższy odwiedzić urologa. Nie

Kwasica ketonowa

Kwasica ketonowa

rozpoznania obok analizy objawów klinicznych wykonuje się podstawowe badania fizykalne oraz testy laboratoryjne (tj. badanie moczu i morfologię ). Kwasica ketonowo to stan zagrażający życiu dlatego konieczna jest niezwłoczna hospitalizacja chorego. Leczenie W pierwszej kolejności należy rozpocząć

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

pierwszego kontaktu, jeśli: - masz objawy odwodnienia (mocz ciemny i skąpy, uczucie rozdrażnienia, obniżone ciśnienie i tętno, skóra zwiotczała, po wzięciu w palce długo nie przyjmuje pierwotnego kształtu), - wymioty są bardzo obfite lub nie słabną przez sześć godzin, - biegunka utrzymuje się dłużej niż

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

Chcesz mieć bieżący dostęp do naszych treści? Dołącz do nas na Facebooku! Badanie moczu - podstawowe informacje Badanie ogólne moczu może być wskazówką w wykryciu wielu chorób i informacją o ogólnym stanie zdrowia pacjenta. Rutynowe badanie moczu wykonuje się w celu wykrycia powodu powstania

Ciało w liczbach - jak długo trwają poszczególne procesy w naszym organizmie?

Ciało w liczbach - jak długo trwają poszczególne procesy w naszym organizmie?

zwiększenie częstotliwości oddawania moczu, nawet jeżeli możliwe jest oddanie go w niewielkiej ilości, na przykład 100 ml. Także niektóre napoje mogą powodować konieczność częstszego udawania się do toalety. Wśród nich znajdują się na przykład alkohol, który jest moczopędny, a także kawa, która stymuluje

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

wewnętrznych, znacznej utraty krwi np. podczas miesiączki. Zresztą, w jej trakcie naczynia są słabsze i też łatwiej o siniaka. Po treningu, po imprezie... Podskórnym wylewom sprzyja otyłość, intensywny trening, nadmiar alkoholu (ten rozrzedza krew i obniża poziom witaminy C). Podatność na samoistne siniaki

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

wydalanie moczu i utratę płynów): alkohol i zagęszczone soki, szczególnie słodkie, owocowe, które dodatkowo jeszcze bywają kaloryczną bombą. Według najnowszych badań wlicza się jednak kawę, nawet mocną, ale z innych przyczyn należy zachować umiar przy jej spożyciu. Czytaj także: Białka tłuszcze węglowodany

Rabdomioliza

Rabdomioliza

w komórkach. Jego wysokie stężenie oznacza uszkodzenie tkanek. LDH to enzym występujący głównie w wątrobie. Odpowiada za procesy bioenergetyczne oraz łączenie cukrów. Zaburzenia w jego obrębie mogą uszkadzać tkanki mięśniowe. Konieczna jest kontrola poziomu wapnia we krwi oraz badanie moczu

Noworoczne postanowienia? Dlaczego nie!

Noworoczne postanowienia? Dlaczego nie!

łatwiej. Czasem warto też wydać parę groszy, bo spóźnione leczenie będzie kosztować zdecydowanie więcej. A po co? Przypominamy: Badania dla dojrzałych: kiedy i co badać? Tarczyca: jak objawiają się problemy z gruczołem i jak je diagnozować Badanie krwi Badanie ogólne moczu Problem z nadciśnieniem

Badanie moczu - kamica nerkowa

Odebrałam dziś wyniki badań moczu w którym jest informacja o erytrocytach 2-5 limfocytach 0-2 oraz nieliczne bakterie jak i nabłonki płaskie. W sierpniu miałam usuwany kamień i założony cewnik JJ, we wrześniu wyjęty. Od momentu wyjęcia cewnika było dobrze, ale od tygodnia pobolewa mnie ta nerka z

Kreatynina w moczu

Odebrałam dziś wynik badania moczu. Kreatynina 0,71 a eGFR > 60. Co oznacza taki wynik?Przy ocenie wyników badań laboratoryjnych nie można pominąć informacji komu i z jakiego powodu zostały one wykonane. Zakładam jednak, że w tym przypadku było to rutynowe, okresowe badanie i nie występują żadne

Zatrucie alkoholem

Ok 3 tyg. temu zatrułam się (jak mi się zdawało) alkoholem. Zdziwiło mnie to, gdyż nie wypiłam dużo, a oprócz wymiotów, miałam także wstrząsy całego ciała. Od tego czasu źle się czułam - ataki biegunki, zaparcia, wymioty z przerwami. To była norma przez ok. 2 tyg. Cokolwiek nie zjadłam, mdliło mnie

Oddawanie moczu w nocy

Od kilku miesięcy czuję, że moje upławy mają nieprzyjemny zapach. Ginekolog powiedział, że mam obniżony pęcherz moczowy... Zalecił też badanie USG. Krwawienia miesiączkowe raz są normalne, raz bardzo obfite... Zaczęłam też wstawać w nocy do toalety czując nagle parcie na mocz i nawet przed

Białko w moczu

O czym świadczy białko w moczu powyżej 3g na litr? Kontrolne badanie podczas leczenia pęcherza moczowego z powodu raka (usunięty dwukrotnie).Zdrowy człowiek wydala z moczem nie więcej niż 250-300 mg białka na dobę. Wynik 3g/l świadczy o białkomoczu, który jest groźnym objawem zaburzeń funkcji nerek

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

alkohol a badanie moczu i krwi

czy picie przez miesiąc (prawie codziennie) małych ilości alkoholu będzie miało wpływ na wyniki badania krwi i moczu? -- http://www.suwaczek.pl/cache/63b9bb4cdd.png

Re: antybiotyki

" dopóki nie zaczął mnie leczyć. Ale z drugiej strony wstrzemięźliwość seksualna też nie jest skuteczna :) - czasem to wystarczy, że założę obcisłe spodnie albo wypiję alkohol i już znów mnie piecze, znowu mam zapalenie. Miałam teraz robić urografię żeby sprawdzić czy mi się mocz nie zatrzymuje w pęcherzu

Re: Czy sa tu trzeźwi alko czy tylko drobnopijacz

serca, ból w klatce piersiowej, omdlenia, obrzęk kostek, zatrzymanie moczu, moczenie nocne, krwiomocz, zaburzenia wytrysku, impotencja, zahamowanie oddechu. Ponadto, z nieznaną częstością, mogą wystąpić: dodatni wynik badania na krew utajoną w kale, świąd, zwiększenie masy ciała, uczucie zatkania nosa

Re: zabił kobietę na przejsciu :(

przechodziła na zielonym świetle, gdy uderzyło w nią auto muzyka. Dariusz K. mógłby odpowiadać "tylko" za nieumyślne spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym. Jednak jego sytuację komplikuje fakt, że - jak się nieoficjalnie dowiadujemy - standardowe badanie moczu w szpitalu po wypadku wykazało

Re: bóle w klatce piersiowej i strach

ciśnieniomierzu "niemiarowe bicie serca", ale może to dlatego że się ruszałem i kaszlnąłem, bo jak mierzyłem potem 3 razy pod rząd w oddziale co 5 minut było ok wszystko. Mam niedługo iść do doktora na badania kontrolne morfologie i mocz, więc mu powiem wsio jak jest. Na razie jest ok ze mną, mniej się

Re: wyniki

po wizycie dziękuję za odzew. Mam delikatnie podnieść. Zwiększyć d3 do 4000 na dobę. W plwocinie wyszedł gronkowiec zlocisty MS...mam zrobić badania wszystkich elektrolitow, białek utd. Zespół złego wchlaniania. Hashi! Nie pije alkoholu, a co dopiero dużo...kawa sporadycznie, raz w tygodniu albo

Re: problemy z watroba

. ''Po diagnozę idź do fachowca, i to myślącego'' na to raczej nie ma szans, pozostaje mi lekarz rodzinny a ona sie raczej sama nie domysli. Ciemny mocz, nudnosci, swedzenie skory nasilajace sie po spozyciu alkoholu, czerwone kropeczki na skorze, klucie pod zebrami po prawj stronie - serio to moga byc

Alkohol a badania.

Czy jest sens robić badania, glównie krwi i moczu gdy dzień wcześniej pilo się alkohol? Nie byla to jakaś duża ilość ale jednak dwa piwa ok 16. No i zastanawiam się czy jest sens jechać jutro na badania. -- Wiktoria 2.05.2012 :) Znalazłam, przeczytałam, zrecenzowałam. http://inne.gry.w.interia.pl/warzywa_owoce/ksiazka.gif

Re: dyskomfort po wypróżnieniu

Wykonane miałam usg,gastroskopie, kolonoskopie - ale 2 lata przed wystapiniem objawów. Morfologia, mocz, hormony,enzymy trzustkowe,próby wątrobowe i szereg innych róznych badań z krwi,badania kału. Moje objawy to wzdęcia, mdłości,odbijanie,czasem gorszy apetyt,ospałość, lekkie osłabieni,kłucie z

prosze pomozcie... mecze sie juz 6 lat

problemy z koncentracja 2009-08-25 po przyjezdzie z nad morza nie wiem co sie ze mna dzieje kompletne rozbice ciagle zmeczenie i bole nog badanie 2010-01-15 cholesterol 111 norma 150-200 crp 10 nor 0-6 tsh 2,105 nor 0,3-4,9 reszta podsawowych badan prawidlowa ekg wyniki-pojedyncze zastepcze pobudzenie

Posiew moczu

, który świadczy o istnieniu zakażenia układu moczowego a istnienie tak zwanego znamiennego bakteriomoczu (znamiennej bakteriurii) świadczy o konieczności leczenia. Technika oddania moczu do badaniaMocz należy bezwzględnie oddać do sterylnego pojemnika na mocz, który zostanie otwarty bezpośrednio przed oddaniem

Badanie moczu

uzyskiwanego przez wirowanie osadu moczu Materiał do badania moczuPobranie materiału do badania: uzyskuje się mocz poranny, po przerwie nocnej, na czczo, do chemicznie czystego jednorazowego pojemnika stosuje się technikę "środkowego strumienia" moczu kobiety nie powinny oddawać moczu do badania

Zawartość alkoholu we krwi

Zawartość alkoholu we krwi – ilość alkoholu etylowego we krwi, określana najczęściej w promilach (1 promil oznacza 100 mg alkoholu w 1 dl (decylitrze) krwi).Najbardziej wiarygodne wyniki w zakresie zawartości alkoholu we krwi daje laboratoryjne badanie krwi. W następnej kolejności

Metalograficzne badania mikroskopowe

Metalograficzne badania mikroskopowe - wykonane są w celu zbadania mikrostruktury metali przeprowadza się najczęściej za pomocą mikroskopu optycznego, stosując powiększenia od około 20 – 1800 - krotnych. Stosowany do badań metali mikroskop, zwany mikroskopem metalograficznym, różni

Badanie biochemiczne krwi

obrazują stan kliniczny konkretnych narządów. Profile oznaczeńWyniki badania biochemicznego krwi dają obraz funkcji prawie wszystkich narządów, układów, gruczołów, stanu nawodnienia, odżywienia, postępu choroby. W celu lepszej diagnozy i leczenia schorzeń konieczna jest ocena zmian zachodzących

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!