Wszystko o:

błonnik beta

Sezon na szparagi czas zacząć! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi czas zacząć! Co tak naprawdę w sobie mają?

znajdziemy 67,8 mg). Tej ostatniej najwięcej jest w główce warzywa. Można w nich znaleźć także beta-karoten, wapń, fosfor oraz witaminę A (najwięcej jest jej w zielonych szparagach ok. 700 μg). Witaminy to nie jedyne dobro siedzące w tych warzywach. Dzięki zawartości żelaza oraz potasu wzmacniają

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

nadwagę, ale również na nierównomierne kumulowanie się tłuszczu. Antyoksydanty - zabójcza broń! W celu zmniejszenia przepuszczalności naczyń krwionośnych i poprawienia krążenia krwi należy włączyć do jadłospisu produkty będące źródłem antyoksydantów (witaminy C, E, beta- karotenu, selenu, cynku, miedzi i

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

miedzi aktywują szpik do produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy. W małym ziarenku ciecierzycy znajdziemy beta-karoten, czyli witaminę A, witaminę C (silny przeciwutleniacz) oraz witaminy z grupy B tj

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

oliwy. W ten sposób sprawisz również, że beta-karoten i witamina E zawarte w marchwi będą lepiej przyswajalne (rozpuszczają się one w tłuszczach). Dodawaj do posiłków produkty bogate w błonnik, zwłaszcza frakcje rozpuszczalne w wodzie, które pęcznieją w żołądku i pomagają ograniczać wchłanianie

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

- węglowodany - 3,7 g - błonnik (celuloza) - 1,8 g - witaminę A (beta-karoten) - 61 mcg - witaminę B1 (tiaminy) - 0,02 mg - witaminę B2 (ryboflawina) - 0,03 mg - niacynę (witamina B3 lub witaminy PP) - 0,3 mg - witaminę B6 (pirydoksyna) - 0,024 mg - kwas foliowy (witamina B9) - 7 mg - witaminę C (kwas

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

prowitaminy A. Ponieważ beta-karoten to niezwykle skuteczny przeciwutleniacz, podejrzewany o szczególną moc przeciwnowotworową, warto stawiać na jego zawartość. Mało kalorii W miąższu dyni nie odkładają się metale ciężkie, zawarte w glebie. Tworzy go woda, błonnik (aż 2,8 g na 100 g), trochę wapnia, potasu

Spirulina

Spirulina

. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B (przede wszystkim B12), C, D, E, A oraz witaminę K. Spirulina obfituje także w magnez oraz beta- karoten. Zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Te ostatnie są niezbędne w powstawaniu błony komórkowej

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

badaczy dzięki obecności beta karotenu regularne spożywanie rukwi wodnej spowalnia proces starzenia się skóry i zmniejsza "głębokość" zmarszczek o blisko 40 proc. Jej właściwości medyczne znane były już w starożytności. Posiada bowiem działanie moczopędne, wykrztuśne, a także poprawia apetyt. Po

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

wpływ na układ krążenia, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na układ immunologiczny. Zawierają witaminę A (a dokładniej prowitaminę A beta-karoten). Ocenia się, że trzeba zjeść sześć średniej wielkości jabłek, by

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

jednak tylko na błonniku, zatem i świeże owoce jest za co kochać. Dla woreczka, dla wątroby Morele szybko "zapychają", dlatego nie da się nimi objadać bez umiaru. Wystarczy zjeść kilka sztuk, by pokryć nasze dobowe zapotrzebowanie na beta-karoten (źródło witaminy A). Brzoskwiń trzeba znacznie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Napój marchwiowo pomarańczowy

Pyszny zdrowy napój marchwiowo pomarańczowy. Bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.Sok z marchwi dostarczy ci beta-karotenu i błonnika, a soki z pomarańczy i cytryny – witaminy C. Składniki 3/4 świeżo wyciskanego lub jednodniowego soku z marchewki sok z małej pomarańczy odrobina soku z cytryny

Naturalne leki

pomagają zapobiegać otyłości i cukrzycy. Zielone zawierają sporo błonnika, kwasu foliowego i karotenoidów, czyli związków, które mogą hamować rozwój nowotworów. Zaś pomarańczowe i żółte rośliny to bogactwo zeaksantyny, likopenu, potasu, beta-karotenu i witamin, szczególnie A i C. Rośliny z tej grupy

Re: odp

kompleks kwasów tłuszczowych, w tym β-palmitynian oraz opatentowana kompozycja błonnika GOS/FOS. Bebiko może stanowić wyłączną dietę niemowląt od urodzenia z tendencją do kolek i zaparć. Powinno być stosowane pod nadzorem lekarza.i tak jest w naszym przypadku i tego się trzymam i nic więcej nie

Re: Poszukuję osoby oszukane!!!!!

, hialuro-ultra, błonnik beta, varico vain, LIPOCARE, ProKardin, Hair ultra, NeoRest, NikoEnd, Bionea, młody jęczmień, Błonnik Pro, Phosphatix, Delipox, UreaCare i szereg innych. WSKAZÓWKI dla osób oszukanych przez Piotra Kaszubskiego. 1. W przypadku dokonania płatności jako przedpłaty za pośrednictwem Pay

####NASZE CHOROBY#####rukola

właśnie dzięki właściwościom beta- karotenu nasza skóra będzie miała ładniejszy kolor. Rukolę można uwielbiać również za jej niskokaloryczność ( jedynie 5kcal w 20g ), jak i za obfitość w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. No to przygotujmy

Ziemniaki to źródło zdrowia - mają dużo witamin ..

Ziemniaki to źródło zdrowia - mają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. "Mówiąc o bananach, myślimy o nich jako o bogatym źródle potasu. I słusznie, ale ziemniaki mają znacznie większy wpływ na dietę"- tłumaczy dietetyk Sigrid Gibson z Potato

Re: sierpniowo/wrześniowe in vitro 2014 cz.2

jakiś komplikacji. Ściskam Was Wszystkie, trzymam mocno kciuki za te starające się...Justys, po prostu musi się udać...nie ma innej opcji! -- Invicta /Program Rządowy IVF (czynnik męski): I podejście maj 2014- transfer 1 zarodka :-( II podejście lipiec 2014 -transfer 1 zarodka :-) (Beta 6dpt-19,3; 8

Re: A piwo???

własnego ujęcia głębinowego ma ona właściwości mineralne. Z łusek jęczmienia pochodzą znaczne ilości łatwo przyswajalnego krzemu, który hamuje osteoporozę. Ponadto ściany komórkowe jęczmienia dostarczają błonnik (beta-glukany), który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Z ziarna zbóż i drożdży

Jedzmy ..kaki

galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. W kaki znajdują się witaminy A i C. To bogate źródło wapnia, zawiera też beta-karoten, potas, magnez i sporo błonnika, dlatego sięgać po niego powinny osoby skarżące się na zaparcia i problemy jelitowe. Badania dowiodły, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek

wartości odżywcze szczawiu i mirabelek

rośnie. Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są zasobne w beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten. 100 gram listków w 80% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Beta