Wszystko o:

ból ślinianek

Eliza Dolecka

Spokojnie, to tylko świnka?

Spokojnie, to tylko świnka?

Najwięcej zachorowań w Polsce przypada na okres zimowy i wczesną wiosnę. Świnka przyczynia się do męskiej niepłodności. Powikłana czasem wywołuje zapalenie opon mózgowych, zapalenie trzustki, bądź niedosłuch. Może zaatakować w każdym wieku. Ma szansę na masowy powrót, jeśli zrezygnujemy ze szczepień profilaktycznych.

Zapalenie jądra

Zapalenie jądra, jako powikłanie po śwince, może u dojrzałych mężczyzn prowadzić do niepłodności.

Świnka (nagminne zapalenie ślinianek przyusznych)

Świnka to choroba wirusowa przenoszona droga kropelkową. Najczęściej chorują na nią dzieci w wieku szkolnym. Choć jest całkowicie uleczalna może wywołać groźne powikłania.

Nadmierne ślinienie (ślinotok): najczęstsze przyczyny

Nadmierne ślinienie (ślinotok): najczęstsze przyczyny

zatrucia pokarmowego. Kiedy jednak męczą cię  wymioty , biegunka lub silny ból brzucha , zapewne nawet nie zwracasz na nie uwagi. Objaw minie wraz z zatruciem. W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego  jest podobnie. Typowymi objawami, które najczęściej zgłaszają pacjenci, są: zgaga

Ultrasonografia (USG)

Ultrasonografia (USG)

życie Czytaj także: BRCA 1 - gen powodujący raka piersi lub jajnika USG jamy brzusznej Mammografia lub USG, czyli którą metodę badań wybrać Ginekolog Ból podbrzusza - znajdź przyczynę

Klonorchoza

Klonorchoza

plamami a ślinianki przyuszne są powiększone. Niekiedy pacjenci skarżą się na ból w podbrzuszu z prawej strony oraz gorączkę. Czasem rozpoznaje się wodobrzusze, ginekomastię, hipogonadyzm oraz znaczne powiększenie śledziony. W bardzo zaawansowanej postaci choroby w drogach żółciowych rozwijają się

Rak

Rak

Ludzkie podejście do pacjenta onkologicznego: wciąż rzadkość, ale są wyjątki... Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Kacheksja Nowotwór Nie radzimy sobie z rakiem szyjki macicy Charłactwo, czyli wyniszczenie Ból nie musi ograniczać

Mononukleoza: objawy, leczenie

Mononukleoza: objawy, leczenie

gardła i migdałków, któremu towarzyszą silny ból i trudności w połykaniu.  Zmiany w gardle mogą uwidaczniać się w postaci zapalenia z surowiczo-śluzowym wysiękiem oraz wybroczynami na podniebieniu. Cięższą postacią jest bardzo bolesne zapalenie gardła, któremu towarzyszy znaczne powiększenie

Nieziarnicze chłoniaki złośliwe

Nieziarnicze chłoniaki złośliwe

wszystkim od jego lokalizacji. U pacjentów, u których nowotwór zajął jamę brzuszną występują bóle brzucha , nudności, wymioty, wzdęcia, powiększenie obwodu brzucha, krwawienie z przewodu pokarmowego. Jeśli guz obejmuje śródpiersie dochodzi do ucisku na żyłę główną lub tchawice, co może skutkować

Kleszcze atakują, a na boreliozę nie ma szczepionki

Kleszcze atakują, a na boreliozę nie ma szczepionki

% skuteczności. Nieleczona borelioza przebiega u człowieka w 3 etapach. W pierwszym może (nie musi) wystąpić rumień i objawy grypopodobne. W drugim dolegliwości ze strony stawów (ból, obrzęk), symptomy podrażnienia lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i nerwów obwodowych, zapalenie mięśnia sercowego. Na etapie

Dziwny ból jąder

Ostatnio zacząłem odczuwać dziwny ból jąder, po wizycie u urologa i zrobieniu USG okazało się, że nie widać poważnych objawów, a ból prawdopodobnie spowodowany jest zapaleniem. Postanowiłem zrobić sobie wyniki krwi i moczu, wszystkie parametry okazały się w normie poza: Leukocytami 3,9 (zamiast 4,0

Amylaza w moczu

zrobiłam sobie amylazę bo bóle wróciły i wynosi ona 955. Lekarze nie wiedzą co możne być przyczyna bóli i wysokiej amylazy. Dodam, że miałam konsultacje ginekologiczna i nie mam zapalenia ślinianek. Natomiast nachodzi mi w buzi bardzo dużo śliny jak przy wymiotach.

Wskazane badanie histopatologiczne guza w całości

Płaty nabłonka gruczołu ślinowego, niektóre z cechami lekko zaznaczonej metaplazji oksyfilnej cytoplazmy, ale bez cech atypii.Niektóre z fragmentów brodawkowato poprzerastane. Obraz cytologiczny sugeruje guza mieszanego. Co to znaczy. Co mam robić? Boli mnie, mam 33 lat.Wszystkie guzy ślinianek, w

Co mi jest?

. Wszystkie węzły o prawidłowym wrzecionowatym kształcie, bez cech patologicznych unaczynienia - węzły o charakterze odczynowym. Poza tym w obrebie szyi nie stwierdzono patologicznych zmian - ślinianki i tarczyca prawidłowe. Dodam tylko, że ten węzeł pod prawa pacha jest wielkości ok 20mm. Ostatnio dość

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

ból ślinianek

witam od jakiegoś czasu podczas jedzenia odczuwam ból ślinianek zazwyczaj ból ustępuje przy drugim-trzecim kęsie, jednak na początku czuję kłująco-przeszywający, uciskowy ból który przemieszcza się wraz ze śliną głównie podczas spożywania czekolady, ale także chleba, owoców, mięsa, cóż, z

Re: ból ślinianek

Możesz mieć kamicę śilnianek. Jeśli ból ślinianek nasila się przy dużym wydzielaniu śliny np. jesli pijesz kwaśny sok a nawet na widok cytryny. Ja niestety mam tę przypadłość więc wiem jak to jest. Mozesz wykonać USG slinianek. Na pewno nie jest to alergiczne. Jest to dosyć rzadkie schorzenie i

Bolący spuchniety policzek

Witam. Mam od tygodnia problem z synem (11 la)t. Początkowo bolał go policzek w miejscy zaczepu mięśni żwacza, z dnia na dzień ból sie nasila i puchnie mu policzek. Laryngolog zrobił USG i wykluczył zapalenie ślinianek, węzły chłonne też w normie. Morfologia dobra, lekko podwyższone OB i CRP. Może

Re: Kamienica ślinianek

wczasu to zróbcie to, bo jak wda sie ostry stan zapalny to ból jest nie do wytrzymania i wtedy zabieg mimo zieczuleń jest straszliwie bolesny

proszę o interpretację wyników

Witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników tsh 1,61 norma 0,27-4,2 ft3 2,72 norma 1,71-3,71 ft4 1,12 norma 0,7-1,48 anty tpo - 462 norma 0 - 5,61 anty tg powyżej 1000 (przekroczona liniowość testu) norma od 0- 4,11 od dłuższego czasu odczuwam jakby ból w gardle kluchę spływającą od zawsze

proszę o interpretację wyników

Witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników tsh 1,61 norma 0,27-4,2 ft3 2,72 norma 1,71-3,71 ft4 1,12 norma 0,7-1,48 anty tpo - 462 norma 0 - 5,61 anty tg powyżej 1000 (przekroczona liniowość testu) norma od 0- 4,11 od dłuższego czasu odczuwam jakby ból w gardle kluchę spływającą od zawsze

"Gryzie" dziąsłami

tygodnia usypianie jedynie przy piersi, śpi w dostawce do naszego łóżka, w nocy od godz 3-4 w zasadzie nie mogę się ruszyć, bo zabranie piersi = ryyyyk i pobudka. Czy to jednak mogą być zęby, czy może tylko kolejny "ból istnienia" niemowlaka?

Re: 7 lat a problem z trzustka.

problemach ze śliniankami (a bóle brzucha mogły się nałożyć), niemniej konieczna dalsza diagnostyka. Pozdrawiam serdecznie

POWIĘKSZONE ŚLINIANKI PRZYUSZNE OBUSTRONNIE :(((

, CIŚNIENIA, STRESU I NIE TYLKO;/ PRZEZ DŁUGI CZAS, PIŁAM KWAŚNE PŁYNY, BY PRÓWAC, POBUDZIC DZIALANIE SLINY W SLINIANCE, ALE NIE POMAGAŁO TO ZBYT WIELE, A TYLKO ZNISZCZYŁO MI SZKLIWO ZĘBÓW:( CIĄGLE SZUKAM LEKARZA, KTORY PODJĄŁ BY SIĘ OPERACJI MOICH ŚLINIANEK, I UWOLNIŁ MNIE OD KOSZMARU, JAKIM JEST BÓL I

Moja historia

. Zmieniłam tylko lekarza:) Moja choroba odbija się szczególnie na sferze psychicznej, kiedy następuje "natarcie" odbiera mi radość życia, przynosząc ból całego organizmu (od ślinianek, szyi, przez stawy, żyły i mięśnie po ból egzystencjalny nie do zniesienia), zabiera mi urodę (dając trądzik i opuchliznę