Wszystko o:

aso krew

Róża

Róża

owrzodzenie kończyn. Czasem obecność dodatkowej infekcji wywołuje uporczywy ból w czasie poruszania. Niekiedy obserwuje się wzrost glukozy we krwi oraz nadciśnienie tętnicze. Diagnoza Niezbędne przy stawianiu diagnozy jest przeprowadzenie szczegółowego wywiadu z pacjentem. Następnie zleca się badanie krwi (OB

Krew

Krew

Dołącz do nas na Facebooku! Czerwona rzeka Krew składa się z osocza oraz z ciałek czerwonych (czyli erytrocytów), białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Świeża powstaje głównie w szpiku kostnym, natomiast zużyta ulega zniszczeniu w śledzionie. Krwinka czerwona żyje 100-125 dni, biała

Kłębuszkowe zapalenie nerek

Kłębuszkowe zapalenie nerek

choroby zapalne, osób mających kontakt z chorymi na szkarlatynę i różę. Diagnostyka Badanie moczu i krwi, biopsja nerki, USG nerek, dobowy pomiar ilości oddawanego moczu, oznaczenie w krwi miana przeciwciał ASO (przeciw paciorkowcom), badanie poziomu kreatyniny oraz wykluczające inne schorzenia, zwłaszcza

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

narastanie miana ASO (antystereptolizyny, czyli przeciwciała we krwi, typowe u osób zakażonych paciorkowcami, niszczące toksyny bakteryjne). W leczeniu stosujemy antybiotyki, najczęściej penicylinę lub jej pochodne, leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, miejscowe środki znieczulające w postaci aerozoli lub

Zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków

chorobowym objęty jest migdałek gardłowy, może dojść do zespołu bezdechu śródsennego, chrapania i upośledzenia słuchu Diagnostyka Badanie gardła, wymaz z migdałków i podstawowe badania krwi, by potwierdzić proces zapalny (morfologia, OB). W przypadku infekcji paciorkowcowej można wykonać badanie ASO, czyli

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

, ocena stanu zapalnego (OB., CRP), poziom kwasu moczowego we krwi (głównie w celu wykluczenia dny moczanowej, inaczej artretyzmu), poziom przeciwciał ASO (pozwala ocenić czy pacjent przechodził zakażenie paciorkowcami grupy A, prowadzące nieraz do powikłań, w tym gorączki reumatycznej), a także

Paciorkowiec?

Mam 16 lat, 170 cm wzrostu i ważę 55kg . Mam częste bóle głowy, więc postanowiłam zrobić badania krwi. Mam MCV 78.2 [-] zakres (80.0-98.0) , TSH 4.78 [+] (zakres 0.270-4.200) i ASO 208.0 [+] (zakres max. 166.0). Jak mam to rozumieć? Jest coś ze mną nie tak? Czy jest możliwe, bym miała paciorkowca

Bóle mięśni rąk - od łokci do ramion

już przy badaniu krwi, norma ASO przekracza normę nawet o 180 i zawsze mam podwyższone OB. Dodam jeszcze, że ból nie jest ciągły tzn. przez jakieś pół roku mi nie dokuczał a teraz od jakiś 3tygodni znowu wrócił i to jest właśnie tak już od tych kilku lat! Nie wiem co to może być? Jaka jest przyczyna

Ból barku

miałam robione RTG tego drugiego barku, badania krwi i wszystkie wyniki są w normie. Lekarz ortopeda stwierdził, że wszystko jest w porządku. Chodziłam na masaże, ale i one pomagały doraźnie. Jako dziecko miałam bardzo wysokie ASO dochodzące do siedmiuset i gdy leczenie farmakologiczne nie pomogło

Pokrzywka przewlekła u dziecka

. Jesteśmy w kontakcie z alergologiem, ale zalecenia sprowadzają się do brania leku Xyzal, w przyszłości wykonać badanie - panel tarczycowy i ASO. Moje pytanie jest takie, jeżeli podejrzewa się alergię na barwniki, czy konserwanty, czy jest możliwe wykonanie badań diagnozujących to? Jeśli tak to gdzie

Kłopoty ze stawami

nadgarstki czy palce u rąk. Ból najprościej mogę określić chyba jako 'rwanie', podobne do tego gdy np. nabije się siniaka-giganta czy coś sobie stłucze. Robiłam badania krwi- wyniki w porządku, ASO minimalnie podniesione (ok.30 jednostek), co podobno może być jeśli się miało gronkowca kiedyś (miałam go zdaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

badanie krwi ASO a alkohol

Witam, Czy wypicie alkoholu (nawet w małych ilościach) 30+ godzin przed badaniem krwi na ASO może wpłynąć na wyniki? Z informacji, które znalazłem podają ogólnie by nie pić 24h przed lub 2-3 dni. Orientuje się ktoś jak to jest z ASO?

Badania krwi ASO a migdały i reumatyzm

Witam, Miałam robione badania krwi pod kątem reumatoidalnym. Mój wynik ASO to prawie 550 a norma jest do 200. W kwietniu miałam wycinane migdały, gdyż od zeszłego lata bujałam się z nawracającym zapaleniem migdałów. Jak w grudniu 2011 badałam ASO to miałam wynik ponad 1000... Zastanawiam się czemu

Re: ból głowy i serca

. Albo na izbę przyjęć albo ewentualnie echo serca na własną rękę. Bez paniki, bóle serca u dzieci w okresie wzrostu nie muszą oznaczać nic groźnego, ale jednak sprawdzić trzeba. Krew z rozmazem z wakacji jest już nieaktualna, można powtórzyć (i zrobić crp oraz może aso).

Re: Badania krwi ASO a migdały i reumatyzm

ASO wskazuje stopień zaawansowania choroby reumatycznej.Samo wycięcie migdała nie wyleczy reumatyzmu,a jedynie zmniejszy częstotliwość zachorowań .Chorobę reumatyczną trzeba leczyć oddzielnie.

Re: Zapalenie stawu biodrowego

Dziewczyny! A czy badałyście dzieciakom krew na ASO? Nie jest wykluczone, że to rzut reumatyczny, po infekcji paciorkowcowej.. Zapalenie stawu mija szybko, ale inne konsekwencje - nie. "Reumatyzm liże stawy, kąsa serce".

badanie krwi ASO

Co to jest czynnik ASO- wynik w badaniu krwi? Jak go obniżyć? Co powoduje podwyższenie go? Jak to leczyć?

Re: CRP, OB a może ASO?

Krew z rozmazem + crp to taki standard. Można zrobić pct, rośnie w infekcjach bakteryjnych. Ob niekoniecznie. Aso przy podejrzeniu paciorkowcowej anginy. Rośnie po jakimś czasie od zachorowaniu, w pierwszych dniach może być małe. Zasadniczo jeżeli infekcja trwa krócej niż tydzień, gorączka spada

niskie ASO po szkarlatynie ?!

Tydzień po zakończeniu leczenia antybiotykiem zrobiliśmy badanie krwi, w tym ASO, które było na poziomie 6. Czy taki niski poziom jest okey ? czytałam że po przebytej szkarlatynie jest bardzo podwyższone ASO. Może zrobiliśmy badanie za wcześnie ? -- suwaczki

Carlo Crivelli

- 1475, panel S. Lucia, Montefiore dell'Aso Madonna w koronie - 1475, tempera na desce 107 cm x 55 cm, Szepmuveseti Muzeum, Budapeszt Święty Michał - 1476, tempera na desce 90 cm x 26 cm, National Gallery w Londynie Św. Jakub z Marchii - 1476, tempera i złoto na desce 196 cm x 61 cm, Luwr Piet?

Pokrzywka idiopatyczna

pokrzywki. Lekarz powinien też zlecić wykonanie badań pomocniczych: ASO; oznaczanie eozynofilii; wymaz z gardła; zdjęcie rtg zatok przynosowych; pantomogram szczęk; wymazy z pochwy; badanie kału w kierunku pasożytów; badanie antygenu HBs i HIV; Helicobacter pylori; oznaczanie poziomu przeciwciał

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.