Wszystko o:

aso co to jest

ASO (odczyn antystreptolizynowy)

ASO (odczyn antystreptolizynowy)

żadnych szkód w organizmie. U pacjentów, u których z niejasnych przyczyny pojawia się gorączka reumatyczna lub przestają funkcjonować nerki, zleca się badanie ASO, które pozwala potwierdzić bądź wykluczyć paciorkowca. Jak wygląda badanie ASO ASO, czyli odczyn antystreptolizynowy to badanie krwi pod kątem

Róża

Róża

częściej pojawia się u pacjentów po zabiegach chirurgicznych, z nieleczoną cukrzycą, z zaburzeniami krążenia lub infekcją grzybicza. W grupie dużego ryzyka znajdują się osoby po przeszczepach, z AIDS oraz przyjmujące leki immunosupresyjne. Mimo że rozpoznawana jest u pacjentów w różnym wieku, najczęściej z

Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Paciorkowiec to rodzaj kulistej bakterii i w zależności od właściwości nauka dzieli je na osiem rodzajów. Jednym z bardziej powszechnych jest ten należący do grupy A. To on stoi za dużą częścią infekcji górnych dróg oddechowych. Wywołuje m.in. anginę i płonicę

Kłębuszkowe zapalenie nerek

Kłębuszkowe zapalenie nerek

choroby zapalne, osób mających kontakt z chorymi na szkarlatynę i różę. Diagnostyka Badanie moczu i krwi, biopsja nerki, USG nerek, dobowy pomiar ilości oddawanego moczu, oznaczenie w krwi miana przeciwciał ASO (przeciw paciorkowcom), badanie poziomu kreatyniny oraz wykluczające inne schorzenia, zwłaszcza

Zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków

chorobowym objęty jest migdałek gardłowy, może dojść do zespołu bezdechu śródsennego, chrapania i upośledzenia słuchu Diagnostyka Badanie gardła, wymaz z migdałków i podstawowe badania krwi, by potwierdzić proces zapalny (morfologia, OB). W przypadku infekcji paciorkowcowej można wykonać badanie ASO, czyli

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

tabletek do ssania. Leczenie powinno trwać co najmniej 10 dni. Z pierwszym ataku anginy zazwyczaj wystarcza pomoc lekarza pierwszego kontaktu. Jeśli jednak choroba nie ustępuje lub problem powraca, wskazana jest konsultacja laryngologa. Do jakich powikłań może doprowadzić angina? Powikłania zapalenia

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

ograniczające ruchomość stawów, prowadząc do ich usztywnienia. Ich diagnostyka jest skomplikowana, podobnie jak leczenie, rokowanie różne. Ważne jednak, by chory trafił do specjalisty reumatologa przynajmniej na konsultację nawet wtedy, gdy problemy z tkanką łączną są wtórne lub współtowarzyszące głównemu

Krew

Krew

ciężko, żeby się wypocić. Pijesz sporo, a mimo to czujesz, że w ustach masz istną Saharę. Trudno jest ci ugasić pragnienie, a ponadto jesteś ciągle senna, zmęczona, przytrafiają ci się infekcje błon śluzowych (np. pleśniawki). To mogą być sygnały rozwijającej się cukrzycy. Co powinnaś zbadać: Stężenie

Podwyższone długotrwale ASO

Od ponad dwóch lat walczymy z podwyższonym ASO syna.Syn trafił dwa lata temu do szpitala z białkomoczem, a przy dodatkowych badaniach wyszło że ma podwyższone ASO 287. Białkomocz ustąpił samoistnie i obecnie nie występuje, a w styczniu ubiegłego roku poziom ASO wyniósł 1440. Zapisywany miał Ospen

Paciorkowiec?

Mam 16 lat, 170 cm wzrostu i ważę 55kg . Mam częste bóle głowy, więc postanowiłam zrobić badania krwi. Mam MCV 78.2 [-] zakres (80.0-98.0) , TSH 4.78 [+] (zakres 0.270-4.200) i ASO 208.0 [+] (zakres max. 166.0). Jak mam to rozumieć? Jest coś ze mną nie tak? Czy jest możliwe, bym miała paciorkowca

Lekarze nie kierują na żadne badania

Mam 23 lata, ASO na poziomie 1500, w dzieciństwie przechodziłam wiele angin. Obecnie czuję ciągłe osłabienie, na serce biorę Bisocard. Dodatkowo oddaję mocz, około 20 razy dziennie, muszę wstawiać w nocy, żeby się załatwić. Odczuwam silne bóle stawów. Co robić? Lekarze nie kierują na żadne badania.

Bóle stawów i kości

. Boli mnie nadgrastek jak podnoszę zbyt ciężki talerz. Nie mogę siedzieć za długo w jednej pozycji bo wszystko boli. Moje kości "strzelają" przy przysiadzie czasem sprawia mi to ból. Byłam już u kilku lekarzy. Robiłam takie badania jak ASO, TSH, CRP, morfologia, mocz, kwas moczony, magnez, potas, sód

Ciężkie i opuchnięte nogi

Od 3 lat zmagam się z problemem puchnięcia i ciężkości nóg w ciągu dnia. Odwiedziłam już kardiologa-brak problemów z sercem, zrobiłam badanie dopplerowiskie kończyn dolnych u flebologa, który nie stwierdził żadnych ognisk żylakowych. Zrobiłam badania ASO pod kątem problemów z stawami, również są w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wysokie ASO

witam może któraś z mam coś podpowie: Syn ostatnio bardzo narzekał na bóle kości w nogach. Jako że z wysokim ASO już walczyliśmy w poprzednich latach, od razu poszliśmy na badanie. I szok. Wynik 1686! Poszliśmy do lekarza, dostaliśmy Ospen na 30 dni. Po wybraniu antybiotyku ponowne badanie i wynik

Re: rosnące, wysokie ASO

ASO pojawia się w badaniach po przebytej infekcji paciorkowcowej. syn miał szkarlatynę, to nic dziwnego, że ma wysokie ASO. pediatra postępuje słusznie, każąc czekać i obserwować, skoro masz niskie CRP, no to dziecko chore nie jest. warto kontrolować też mocz, czasem sa infekcje bez objawów w

Re: rosnące, wysokie ASO

nie sądzę, ASO podnosi się wyłącznie po infekcji paciorkowcowej. wiem, że szkarlatyna była w 2014 ;) możliwe, że była jakaś infekcja w gardle na przykład, przy chorych migdałach tak bywa, że paciorkowiec się tli, a objawów np anginy nie daje zbyt duzych - i masz odpowiedź , skąd ASO wzrosło

Re: rosnące, wysokie ASO

Szkarlatynę miał ale w 2014 roku, specjalnie to podkreśliłam, czyli rok temu. Od kwietnia 2015 do teraz ASO wzrosło z 358 do 1311, a syn nie był na nic chory :(. Jedynie mi się przypomniało, że miał takie zmiańy liszajowate w obrębie nosa, smarowaliśmy detreomycyną miejscowo. Czy to mogło tak

Re: rosnące, wysokie ASO

Witam, miano ASO po przebytej infekcji paciorkowcowej podnosi się po 1-3 tyg. i wraca do normy w ciągu 6-12 miesięcy. Pani Pediatra ma rację mówiąc, że podwyższonego ASO nie leczy się - leczymy chorobę nie wynik badania. Jeżeli dziecko nie ma żadnych dolegliwości również zaleciłabym obserwację

ASO

Witam jeszcze raz, moja 6-letnia córka przebyla infekcję górnych dróg oddechowych- przyjmowała Ospen przez 10 dni. Po 2 msc- miała wykonane badanie ASO= 1481 (przy normie do 150). Co należy w takim wypadku zrobić, czy jeszcze leczyć antybiotykiem, czy skontrolować za jakiś czas- ponownie - ASO

rosnące, wysokie ASO

Witam, mój 5 letni syn w 2014 miał 2razy szkarlatynę i pewna znajoma pielęgniarka doradziła żebym mu zrobiła kontrolnie ASO, bo nie miał bezpośrednio po chorobie. W kwietniu wyszło 358 (norma do 200), czyli podwyższone, ale pediatra kazała obserwować i powtórzyć za kilka miesięcy. Robiliśmy wczoraj

Re: Serwisowanie w ASO

"W innych przypadkach ASO nie warto porzucać. Wydane tam pieniądze to inwestycja w przyszłość auta i jego niezawodną eksploatację w kolejnych latach." taaaaa jasne. Tylko za jakie pieniądze! W ASO wymieniają częsci i to często cichcem - stąd takie przekonanie o nie-awaryjności toyoty. Ja mazdą

Re: ASO 5tys

rozumiem, że dziecko nie było leczone z powodu szkarlatyny. podałabym antybiotyk bez wahania - słusznie Dorek prawi - nie po to, żeby zbić ASO, bo ono świadczy li i jedynie o przebytej infekcji paciorkowcowej, ale po to, żeby chronić stawy, nerki i serce przed powikłaniami ze strony

Serwis u Pana Miecia czy w ASO

Gdzie wolicie serwisować auta? W ASO czy u znajomego mechanika? Już nieraz spotkałem się z majstrami, którzy mieli dużo większą wiedzę i doświadczenie niż całe towarzystwo w ASO. Wiem, że czasem niestety jesteśmy zmuszeni korzystać z ASO ale czy naprawdę warto? Pozdrawiam

Zdjęcia - aso co to jest

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!