Wszystko o:

witaminy

podpis główki

Witaminy

Witaminy to związki organiczne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Nie są źródłem energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, jednak dzięki nim organizm ma możliwość prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz przebiegu wszelkich procesów metabolicznych. Muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, gdyż organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie.

Nawet niewielkie niedobory witamin mogą być przyczyną różnego rodzaju zaburzeń oraz zwiększać ryzyko występowania tzw. chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie (przedawkowanie) niektórych z nich może być również szkodliwe dla zdrowia.

Witamina D3 - witamina życia

Witamina D3 - witamina życia

Nieodpowiednia dieta, położenie geograficzne oraz styl życia polegający na długotrwałym przebywaniu w pomieszczeniach (ekspozycja na słońce jest jednym z podstawowych mechanizmów powstawania witaminy D) i stosowanie filtrów - to niektóre czynniki powodujące niedobór witaminy D. Jak podają eksperci

Zaskakujące odkrycie. Od witaminy D zależy, ile pożyjesz

Zaskakujące odkrycie. Od witaminy D zależy, ile pożyjesz

Witamina D to wciąż tajemniczy związek. Reguluje tak wiele procesów, że uczeni zaczęli nazywać ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona jest w receptor witaminy D. Musi więc ona być nam bardzo potrzebna. Najbardziej znanym objawem niedoboru witaminy D jest krzywica u

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Najczęściej diagnozuje się niedobory witamin A, B, C, D, E oraz K. W przypadku niedoboru witaminy A obserwuje się łamanie paznokci, kłopoty z widzeniem, bóle oczu oraz zmiany skórne. Brak witaminy B objawia się zajadami, szorstką skórą, osłabieniem, czasem daje

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć czasu, to może ona sprawić, że nasza skóra stanie się bardziej gładka i elastyczna

Witamina B6 w zastrzykach

Witamina B6 w zastrzykach

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Witamina B6 zbudowana jest z sześciu organicznych związków chemicznych. Rozpuszcza się w wodzie i aktywuje wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Jednym z ważniejszych zadań witaminy jest uczestnictwo w przemianie aminokwasów, tłuszczów oraz

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

sałata maślana. Bez względu na to, którą lubimy najbardziej regularne "przemycanie" sałat do codziennych posiłków zapewni pożądaną dawkę witamin. Natomiast dzięki niewielkiej kaloryczności cieszy się dużym uznaniem wśród osób odchudzających się czy stosujących dietę. W 100 g sałaty znajdziemy

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

składników w poszczególnych ziemniakach zależy od wielu czynników, w tym sposobu przechowywania, wielu, etc. Dla przykładu: im młodszy ziemniak, tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Na co działa? Dba o prawidłowe działanie układu nerwowego. Chroni nas m. in. przed problemami z pamięcią, koncentracją i uwagą. Łagodzi rozjuszone od stresu emocje. To na dobry początek. Co jeszcze zawdzięczamy witaminie B1, zwanej także tiaminą? Jest konieczna do metabolizmu węglowodanów. Co to

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Ta witamina wydłuży ci życie. Która?

Ta witamina wydłuży ci życie. Która?

Witamina D3 zmniejsza śmiertelność starszych osób, zwłaszcza kobiet z domów opieki - wskazuje najnowsza analiza Cochrane Library. Witamina może nas wybawić od wielu chorób, ale też w niektóre wpędzić. Jak ją pozyskiwać, żeby korzystać z jej dobroczynnych właściwości, a omijać negatywne skutki

Witamina D - życiodajna cząstka

Witamina D - życiodajna cząstka

Choć wiemy, że witaminy są nam niezbędne do zachowania zdrowia to: po pierwsze, wciąż nie do końca znamy wszystkie ich tajemnice. Po drugie, często bagatelizujemy ich nadrzędną rolę. Po części za to zamieszanie w naszych głowach odpowiada sama nauka, która "zmienia zdanie" co do

Granat - więcej niż eliksir młodości

Granat - więcej niż eliksir młodości

dolegliwości towarzyszące menopauzie oraz zespołowi napięcia przedmiesiączkowego. Zawarte w nim witaminy C i E, potas, selen, miedź, cynk oraz beta-karoten zwalczają wolno-rodniki, tym samym zapobiegają zbyt szybkiemu starzeniu się skóry. Znacznie poprawiają także wygląd włosów. Dzięki zawartości polifenoli

Niech moc witamin będzie z tobą

Niech moc witamin będzie z tobą

Gotuj bardzo krótko Gotowanie, pieczenie, smażenie nie służy witaminom. Wysoka temperatura powoduje duże straty witamin A, D, E, B1, B5, B12 oraz C. Przygotowując np. syrop z malin (długotrwałe gotowanie), traci się aż 75 procent witaminy C. Przygotowując do jedzenia np. warzywa, makarony, kasze

Odchudzając się nie zapominaj o witaminach

Odchudzając się nie zapominaj o witaminach

zdrowotnych, m.in. osteoporozy. Witamina D, która wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową, a więc decyduje o stanie naszych kości, rozpuszczalna jest w tłuszczach. Jak łatwo się domyśleć, ograniczenie spożywania tłuszczów sprawia, że przyswajamy mniej witamin, które są w nich rozpuszczalne. Christopher

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

ciemna mąka pełnoziarnista, bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąka biała powstaje z tzw. bielma ziarna i jest pozbawiona większości cennych składników. Zawiera głównie skrobię i sporo białka. Niektórzy producenci dbają o to, by taka mąka była dodatkowo witaminizowana, co jest zaznaczane na

Widzisz coraz gorzej po zmierzchu? Nie zwlekaj z wizytą u okulisty

Widzisz coraz gorzej po zmierzchu? Nie zwlekaj z wizytą u okulisty

skutecznie leczona. Postępowanie zależy od jej przyczyny. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Po prostu A Pewnie słyszałeś o tym, że niedobór witaminy A może prowadzić do zaburzeń widzenia, szczególnie w miejscach gorzej oświetlonych. Wówczas leczenie polega przede wszystkim na uzupełnieniu niedoborów. Czasem

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

słonecznika łuskanego, to ok. 550 kcal), pomogą nam zadbać o urodę. Wśród innych jadalnych pestek czy nasion, mogą się bowiem poszczycić największą zawartością witaminy E (a konkretnie należącego do jej grupy tokoferolu) - jednego z najsilniejszych i zarazem najważniejszych antyutleniaczy w naszym organizmie

Osteomalacja

Osteomalacja

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Schorzenie, choć występuje stosunkowo często, to jego diagnoza nie zawsze jest prosta. Za najważniejszy czynnik odpowiedzialny za rozwój choroby uznaje się niedobór witaminy D. Jej brak sprawia, że wapń oraz fosfor nie są prawidłowo przyswajane przez co tkanka

Witamina D - prawie jak hormon

Witamina D - prawie jak hormon

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Mówiąc o witaminie D (kalcyferol) w kontekście zdrowia człowieka uwzględnia się przede wszystkim jej odmianę D3 (cholekalcyferol), wytwarzaną przez organizmy zwierzęce. Aktywną formą jest także D2 (ergokalcyferol) powstająca przede wszystkim w grzybach. Te

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Do najczęściej nadużywanych witamin należą witamina A, D,E i K. Ich zbyt wysokie stężenie zazwyczaj fundujemy sobie sięgając po różnego typu suplementy czy preparaty złożone mające wzmocnić paznokcie czy poprawić wygląd włosów. Szczególnie niebezpieczne może być ich

Sezam - dla dobra układu nerwowego i krwionośnego

słodkich sezamków, chałwy lub posypywania bułek, ale też prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uwaga jednak - zarówno same nasiona, jak i produkty z nich wytworzone mogą powodować reakcje alergiczne. Warto zatem zachować ostrożność, zwłaszcza wtedy, gdy podajemy je

Czy witaminy chronią przed przeziębieniem?

Dołącz do nas na Facebooku! Stosunek do witamin jest przeważnie dwojaki. Część osób przypomina sobie o nich, kiedy dookoła szaleje grypa lub same zaczynają chorować. Inni, przekonani o ich zbawiennym działaniu w okresie jesienno-zimowym, łykają je w wielkich ilościach. Tymczasem oba te podejścia

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

To zrozumiałe, że nasze potrzeby energetyczne czy budulcowe są inne. Zależą przecież od trybu życia, czy rodzaju pracy i związanego z nią fizycznego wysiłku, a także gabarytów. Okazuje się jednak, że również w innym tempie i proporcjach zużywamy witaminy. Sprawcami tej odmienności są głównie

Suplementy groźne dla mężczyzn

wysokich dawek witaminy E (400 jednostek dziennie) i/lub selenu (200 μg dziennie) może chronić przed rozwojem raka gruczołu krokowego. Rak na życzenie? Niestety, pierwotnie przyjęte założenie już na samym początku okazało się błędne. Kolejne testy sugerowały wręcz, że witamina E znacznie zwiększała

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witamina A powszechnie uważana jest, zresztą słusznie, za skuteczną broń w walce z kurzą ślepotą. Jej zasługi dla zdrowia oczu są jednak bardziej złożone. Witamina A odpowiada za prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku, ponieważ wpływa na adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobory mogą

Krzywica

Krzywica jest chorobą niedoboru witaminy D w organizmie i zaburzeń wchłaniania wapnia. Najbardziej narażone są na nią dzieci między 3. miesiącem a 2. rokiem życia, szczególnie niemowlęta szybko rosnące oraz otyłe. W pierwszych latach życia dzieci bardzo szybko rosną. Jeśli wystąpi u nich niedobór

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

. Niektóre badania przypisują jej znaczne niwelowanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II-ego . Kwercetyna, podobnie jak inne flawonoidy ułatwia przyswajanie witaminy C, a regularnie przyjmowanie zawierających ją leków znacznie zmniejsza częstotliwość występowania ataków astmy. Czytaj także: Rutyna

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

łodydze poświęca się najwięcej uwagi. Jest nie tylko nisko kaloryczny (16 kcal/100g), ale i bogaty w witaminy. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę E, A i C. Ta ostatnia wzmacnia odporność, jednak niemal całkowicie ginie w bardzo wysokiej temperaturze. Zawiera także niezbędne dla naszego organizmu

Pożytek z witamin

Surówki, duszone i gotowane warzywa oraz owoce niech będą ozdobą naszego talerza. Warzywa należy tak przygotowywać, by wartościowe witaminy nie ginęły. Należy myć je pod zimną wodą i kroić na chwilę przed podaniem. Warto pamiętać o krótkim ich gotowaniu, najlepiej w szybkowarze z małą ilością wody

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

ich w ubiegłym roku 1,3 kg. Niby moda na zdrowy tryb życia, niby szukamy witamin i minerałów, a spadek jest też zauważalny w spożyciu soków owocowych i owocowo-warzywnych. W 2008 roku każdy z nas (statystycznie rzecz jasna) wypijał 12,2 kg soków, a w ubiegłym roku już 10,6 kg. Pomidory w górę! Jednak

Kiełki - zdrowie w zarodku

jednak dużo później. Podobno w XVIII wieku zajadano się nimi nawet na okrętach odbywających wielomiesięczne wyprawy. Dzięki zawartości wspierającej odporność witaminy C skutecznie chroniły marynarzy i pasażerów przed śmiertelnie groźnym szkorbutem. Oprócz niej, znajdziemy w nich także witaminy A i E

Awokado - 220 zdrowych kilokalorii

wszystkim w witaminę A, C, K, H (czyli biotyna), a także te z grupy B (głównie B1, B2 oraz B3). W awokado znajdziemy również kwas pantotenowy, który nie tylko usprawnia metabolizm tłuszczów, cukrów i białek, ale znacznie poprawia prace układu krążenia, w szczególności serca. Usprawnia układ nerwowy

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

łagodzą problemy z układem pokarmowym oraz wspomagają pracę serca oraz całego układu krążenia. Nie tylko na trawienie Szparagi to jednak nie tylko błonnik. Znajdziemy w nich duże ilość witam z grupy B, przede wszystkim B1 (0,106 mg na każde 100 g) i B6 (ok. 0,28 mg), oraz witaminę C (w 100g znajdziemy

Tuńczyk dla zdrowia

wersji konserwowej i niekiedy mrożonej. Tuńczyk pełen witamin Największą zaletą tuńczyka jest obfitość witaminy A (dobra dla oczu), D (zapobiega problemom w obrębie układu kostnego) oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a witamina B2 korzystnie wpływa

Panga - co naprawdę w niej siedzi?

" zapachu i smaku. Poza dużymi hodowlami można ją spotkać w rzekach Azji Południowo-Wschodniej. Ryba rybie nie równa Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe. Zawierają bardzo dużo cennych witamin (np. z grupy B - chronią przed anemią, korzystnie wpływają na skórę oraz ułatwiają rozkład węglowodanów

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

czego? Grzegorz Łapanowski radzi Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć czasu, to może ona sprawić, że nasza skóra stanie

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

wchłanianie cholesterolu, a potem pomagają go wyrugować z organizmu. Zapobiegają więc miażdżycy i chorobom serca. Działanie antynowotworowe śliwki zawdzięczają antyoksydantom: witaminom A i E i polifenolom. Dzięki nim możemy dłużej cieszyć się zdrową, jędrną skórą. Dotlenianie komórek zapobiega bowiem ich

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

na ciebie. Warzywa i owoce dostały ten barwnik od natury głównie po to, by nie uszkodziło ich nadmierne nasłonecznienie. Tak samo i ciebie beta karoten uchroni przed szkodliwymi promieniami. Karotenoidy tworzą witaminę A, zatem ta grupa warzyw i owoców jest szczególnie przyjazna naszym oczom

Cała prawda o łososiu

gramach mieści się aż 4,79g, niemal całe dzienne zapotrzebowanie tj. ok. 5g. Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz serca (B1 -0,23mg/100g, dzienna dawka wynosi 2mg), wygląd skóry (B2 - w

Nowalijki: samo zdrowie?

, nie skusić na pachnącą botwinę, świeżą zieleń szczypiorku... Tak się chce! Wiosną dosłownie jemy oczami. Organizm domagający się zastrzyku witamin i minerałów, poluje na ich znakomite źródła. Nowalijki wydają się idealne. Chociaż wcale takie być nie muszą. Pierwsze warzywa zazwyczaj pochodzą ze

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A to skuteczna broń w walce z kurzą ślepotą. Witamina ta odpowiada za prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku, ponieważ wpływa na adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobory mogą wywoływać zgrubienie rogówki, czyli zewnętrznej warstwy gałki ocznej. Działa nie tylko na wzrok, ale również

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

czynnikiem jest witamina D, której zapotrzebowanie jest większe już powyżej 50. roku życia. Związane jest to również z faktem, że osoby starsze spędzają mniej czasu na powietrzu, (ograniczona ekspozycja na promienie UV, dzięki którym witamina D powstaje w komórkach naskórka), a także ze względu na gorsze

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

cennych składników bardziej okazała. Czytaj więcej o makroelementach ważnych dla zdrowia Witamin też sporo Czereśnie poprawiają nastrój i odporność. Mają doskonały wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zadbają o wygląd skóry, usprawnią metabolizm, chociaż nie ma to większego związku z błonnikiem (1,3 g

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Aktywne składniki Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Spośród wszystkich uprawianych owoców ma jej najwięcej (w 100 g jest jej 1400-2500 mg). Dodatkowo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo oraz śladowe ilości fosforu i wapnia. Opis Acerola to nieduże drzewo lub

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Zjadając 100 gramów truskawek (bez cukru i innych dodatków) pochłaniasz jedynie 27 kalorii. Zarazem zapewniasz organizmowi sporo cennego błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E i C... Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspierasz odporność, wzmacniasz kości i zęby

Spirulina

. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B (przede wszystkim B12), C, D, E, A oraz witaminę K. Spirulina obfituje także w magnez oraz beta- karoten. Zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Te ostatnie są niezbędne w powstawaniu błony komórkowej

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

: Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość ). Po mak mogą za to śmiało sięgać osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. weganie, w których diecie może brakować wymienionych wyżej minerałów.   Mak kryje w sobie również sporo magnezu oraz witaminy z grupy B

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

ekologicznych. Nie tylko witaminy Pomidor zaliczany jest do grupy tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, zapewnia organizmowi dodatkowe korzyści zdrowotne. Z badań wynika, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego (ALA), wpływa na poprawę

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

białka pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ nie zawiera glutenu mogą ją również spożywać osoby chore na celiakię oraz będące na diecie bezglutenowej.   Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych   Pełna witamin i minerałów Quinoa to również bogactwo cennych witamin i

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

miedzi aktywują szpik do produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy. W małym ziarenku ciecierzycy znajdziemy beta-karoten, czyli witaminę A, witaminę C (silny przeciwutleniacz) oraz witaminy z grupy B tj

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Dobry wzrok i prawidłowe widzenie Pomimo tych zalet, polenta jest jedną z kasz, zawierającą najmniejszą ilość witamin i minerałów. Nie jest ich jednak bezwartościowa. Przede wszystkim wyróżnia się spośród swych "kuzynek" najwyższą zawartością witaminy A (na podstawie danych ze strony

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! To, że w naszym klimacie wiele osób cierpi na niedobór witaminy D (kalcyferolu), nie oznacza jeszcze, iż problem dotyczy każdego. Kiedy jej brakuje, trzeba ją uzupełniać, jednak niedobór należy potwierdzić. Wskazane jest wykonanie badania laboratoryjnego

Przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, czyli dlaczego trzeba czytać ulotki leków?

Zielone warzywa jak brokuły, sałata, czy szpinak zawierające witaminę K nie powinny być łączone z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ osłabiają lub całkowicie znoszą ich działanie. Podobnie dzieje się przy równoczesnym spożywaniu pokarmów zawierających dużo błonnika wraz ze środkami na niewydolność

Kasze - bogactwo właściwości

ona dodatkowo bogatym źródłem różnorodnych witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera rutynę (witamina P), która ułatwia wchłanianie witaminy C, ale też pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. Z tego powodu kasza gryczana może być spożywana przez osoby cierpiące np. na żylaki czy hemoroidy. Jest

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

). Wyjątkowym atutem mandarynek ma być fakt, iż chroni przed rakiem nawet osoby z grupy wysokiego ryzyka, czyli cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby. ( Czytaj: wszystko o wątrobie ). Wystarczy zjeść dwie mandarynki, by zaspokoić przeciętne dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku tak słodkich

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

rodzaju białek, witamin i minerałów, przydatnych zwłaszcza w okresie dorastania. Do najważniejszych należą: kazeina (ułatwiająca przyswajanie białek oraz biorąca udział w budowie hemoglobiny i białek osocza krwi), wapń i fosfor (podstawowe materiały budulcowe, odpowiedzialne miedzy innymi za dobrą

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

pestek winogron nie powinniśmy wykorzystywać do smażenia. Doskonale sprawdzi się on natomiast na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Naturalny kosmetyk Spośród pozostałych olejów wyróżnia go stosunkowo wysoka zawartość witaminy K. W naszym organizmie bierze ona przede wszystkim udział w procesach

Migdały - oprzesz im się w święta?

tylko nie przesadzimy, doprowadzając się do niestrawności czy wyrzutów sumienia. Wróćmy jednak do pestek migdałowca - najzdrowsze są solo, jako przegryzka obfitująca w witaminy, minerały, a nawet pożywne białko. Orzech to czy nie orzech? Chociaż uważamy migdały za bliskich krewnych orzechów, według

Pij tylko mleko?

pierwszych zwierząt, ich mleko stało się ważnym pokarmem. Ocenia się, że w naszym klimacie umożliwiło przodkom przetrwanie. Zimą, gdy brakowało świeżych warzyw i owoców, stało się cennym źródłem witamin i minerałów. Obserwacje dowodzą, że najrzadziej szkodzą nam i wywołują uczulenia substancje typowe dla

Agrest w lipcu najlepszy. Dlaczego znakomite owoce trafiły do lamusa?

działa wygładzająco i rozjaśniająco. Na rynku są dostępne gotowe kosmetyki z agrestowym wyciągiem. Dlaczego? To owoc obfitujący w antyoksydanty. 200 g owoców zaspokaja przeciętne, dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Kojarzymy ją głównie (i słusznie) z odpornością, jednak troszczy się i o naszą skórę

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Amarantus - roślina XXI wieku

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amarantus, choć znany ludzkości od wieków, to ciągle pozostawał w cieniu pszenicy i powoli zaczął, niesłusznie, przechodzić do lamusa. Mało kto o nim słyszał, jeszcze mniej wiedziało jakie bogactwo witamin i substancji odżywczych w nim siedzi, a o stosowaniu już

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

z substancji o działaniu niekorzystnym. Choć rafinacja sprawia, że wytworzony w ten sposób olej jest nieco uboższy w niektóre składniki (np. witaminę E) od oleju tłoczonego na zimno, to jednocześnie przedłuża jego trwałość. Uzyskany w ten sposób produkt ma również delikatniejszy zapach, dzięki czemu

Aronia - niedoceniany skarb natury

Ta bliska kuzynka jarzębiny kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten, witaminę E, błonnik, miedź, mangan czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego wszechmocnego owocu. Jednak co smutne, większość tego dobra trafia

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

najwartościowszego oleju. Z kolei ten, przeznaczony do zastosowań kulinarnych i charakteryzujący się orzechowym aromatem, powstaje z ziaren prażonych.   Bogactwo witamin E i F - odmładzają skórę i łagodzą podrażnienia   Olej arganowy znany jest przede wszystkim ze swego zbawiennego wpływu na skórę, włosy i

Witaminy walczą

Joanna Bujakiewicz: Po co nam witaminy? Prof. Ryszard Oliński: Przede wszystkim do walki z wolnymi rodnikami, które powodują ogromne spustoszenie w organizmie. Są dowody na to, że wywołują choroby cywilizacyjne i przyspieszają starzenie. A skąd się biorą wolne rodniki? - Z życiodajnego tlenu

Owocowa lista przebojów lata

. miesiącu życia. Moc eliksiru Agrest zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym antyoksydantem. Uznanym antyoksydantem jest także witamina A, której również sporo w agreście (o antyoksydantach czytaj tutaj ). Niskokaloryczny agrest, usprawniający pracę układu pokarmowego (głównie

Walcz z trądzikiem!

włosy. Jest także dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - zwłaszcza witamin A, E i D, ważna jest odpowiednia proporcja tłuszczu w diecie (do 30 proc). Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, powoduje braki tych witamin. Specjaliści ostrzegają, że równie

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

i uśmierzające nerwy witaminy z grupy B. A że mrożona czekolada to propozycja bardziej mleczna niż gorzka to również wapń. Ziarna kakaowca słyną z dużej zawartości flawonoidów - występujących także w zielonej herbacie czy winie. Są to substancje o sprzyjającym zdrowiu i witalności działaniu

Witaminy

Witaminy należą do związków organicznych. Są dostarczane w małych ilościach z pożywieniem. Dobowe zapotrzebowanie na większość witamin dostarczane jest w normalnej diecie. Witaminy D, K i B mogą być produkowane w organizmie. Witaminy w przeciwieństwie do tłuszczy

Choroby, w których dieta jest lekiem

również ograniczać ilość cukrów rafinowanych i słodyczy w jadłospisie. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednią podaż płynów oraz ograniczenie dodatku soli. Należy także zwiększyć ilość witaminy C, którą znajdziemy między innymi w truskawkach czy papryce. Dieta powinna dostarczać również odpowiednich

Dzika róża (Rosa canina)

Aktywne składniki: Witamina C, pektyny, karotenoidy, kwasy organiczne. Opis: Krzew dzikiej róży może osiągnąć wysokość nawet 3 metrów. Ma zielone, ostro ząbkowane liście. Kwiaty pięciopłatkowe najczęściej są białe lub różowe. Wielkość owoców nie przekracza 3cm. Charakteryzują się wydłużonym

Co w jajku siedzi?

przesada. Wszystko można przedawkować, niewielu produktów trzeba unikać bezwzględnie. Białko jaja niemal w 90% jest wodą. Pozostałe 9% to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal. W

Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce?

gdzie go szukać? Koenzym Q10, zwany ubichinonem, to żółtopomarańczowa substancja tłuszczowa. Nie ma zapachu, ani smaku. Uczestniczy w utlenianiu enzymów, które przekształcają się w energię. Bierze udział w mikrosomalnym procesie utleniania oraz wpływa na "produkcję" witaminy E, zwanej witaminą

Witaminy pod ochroną

Dołącz do nas na Facebooku! - Wszystkie produkty będące źródłem witamin C, E, A i beta-karotenu jak najmniej narażaj na działanie wysokiej temperatury. Warzywa i owoce jadaj świeże, a jeśli musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, niech trwa to jak najkrócej. Na przykład ziemniaki

Siemię lniane - nie tylko na problemy z przewodem pokarmowym

. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo minerałów, zwłaszcza sodu (regulującego gospodarkę wodną naszego ciała), potasu (odpowiadającego za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni - w tym serca) oraz magnezu (przyjaciela dobrego samopoczucia). Siemię to także cenne źródło witamin, zwłaszcza B1, dbającej

Rutyna, to nic złego

Ten powszechnie występujący związek chemiczny znany jest medycynie od połowy XIX wieku. Po raz pierwszy udało się go wyodrębnić z liści ziela ruty ogrodowej, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Jej bogatym źródłem są również owoce, przede wszystkim cytrusy. Niesłusznie bywa nazywana witaminą P lub B13

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

, papryce oraz w czerwonym winie. Preparaty bogate we flawonoidy wspomagają leczenie hemoroidów, krwawień podskórnych oraz żylaków . Przypisuje się im również działanie uodparniające, ułatwiają także przyswajanie witamin. Zapobiegają utlenianiu witaminy C, zwiększając tym samym jej skuteczność. Chronią

Żurawina (Oxycoccus)

Aktywne substancje: Witaminy (B1, B2, B6), minerały (sód, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), poliantocyjanidy. Opis: Żurawina to tzw. krzew pokładający, którego wysokość nie przekracza 50-60cm. Ma charakterystyczne czerwone, okrągłe owoce. Występowanie: Najczęściej występuje na półkuli

Dieta, ruch i wygodne buty, czyli proste sposoby na mocne stawy

niemal wszystkie struktury budujące stawy (identyczne właściwości ma także witamina C ). Podobne właściwości ma zielona herbata (dodatkowo działa przeciwzapalnie) oraz czerwone wino. Wzbogacając menu o warzywa i owoce (m.in. marchewkę, kapustę, ogórki, pora, brokuły, pietruszkę, buraki, selera, kiełki

Nowe zdrowotne mity - nie wierz reklamom bezkrytycznie

nadzorem lekarza (np. cukrzycę, niedokrwistość, depresję). Opinie co do tego, na co i kiedy pomagają witaminy w tabletkach, są podzielone. Wyniki badań naukowych są tak odmienne (od "dowodów" na leczenie i zapobieganie najpoważniejszym chorobom, po sugestie, że szkodzą), że naprawdę można się w

Witaminy z korzonków

Rośliny gromadzą w swoich nasionach, jak w przechowalni, wartościowe składniki. Rosnący kiełek wyciąga z ziarna witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy oraz łatwo przyswajalne węglowodany i białka. Miniogródek W okresie, gdy o świeże warzywa trudno albo są jeszcze

Dieta wegetariańska, a zęby

stwarza problemy z pokryciem zapotrzebowania organizmu na witaminy B12, B2 i D, które nie występują w pokarmach roślinnych. Wadą diety jest też stosunkowo niska przyswajalność zawartych w niej składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, żelaza i cynku - i to tu zaczynają się problemy stomatologiczne

5 kroków, dzięki którym przygotujesz skórę do lata po chłodnych miesiącach

końcu przecież raz na jakiś czas dajesz mu jeść. Poza kremem nie zaszkodzą też dodatkowe kuracje odżywcze, np. nałożenie maseczki, użycie kremu z dodatkowymi substancjami, tj. kwas hialuronowy, retinol czy witamina C, E. Uważaj jednak, niektórzy producenci dodaje do kosmetyków tak znikome ich ilości, że

Mleko dobre dla mózgu?

robili to rzadko. Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów. Aby dokładnie określić, które substancje zawarte w mleku korzystnie wpływają na działanie mózgu, konieczne są kolejne testy. Czy witaminy to za mało? Wcześniejsze badania wykazały, że mleko i

Witamina C

Kawa niszczy bowiem większość kwasu askorbinowego. Dlatego po jej wypiciu powinniśmy odczekać jakiś czas, zanim łykniemy żółtą pastylkę. Większość organizmów żywych wytwarza witaminę C we własnym zakresie. Niestety, nie zalicza się do nich człowiek. Dlatego powinniśmy sami zadbać o to, aby

Zimowe menu dziecka

źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz pomaga zapobiegać częstym przeziębieniom. Możemy dołączyć do drugiego śniadania np. mandarynki lub pomarańcze. - W zimie szczególne znacznie dla zdrowia i odporności młodego organizmu mają regularnie spożywane posiłki (najlepiej pięć

Unikaj samotnych witamin

Witaminy działają tak samo w każdym organizmie. Jeśli więc roślina lub zwierzę jest atakowane przez chemiczne "śmieci", zużywa swój zapas witamin na ich unieszkodliwienie. Dla nas może zostać już niewiele, albo - co gorsza - zjemy zmagazynowaną truciznę. Dlatego nawet stosując się do

Uwaga na suplementy diety

- Minerały i witaminy są niezbędne do życia, ale przyjmowanie suplementów nie zawsze wychodzi na zdrowie - ostrzegał dr Jarosław Woroń z Uniwersytetu Jagiellońskiego podczas konferencji "Bezpieczeństwo stosowania minerałów i witamin", która odbyła się w środę w Warszawie. Witaminy to

Potrawy wigilijne - czy są zdrowe?

, którą nadaje betanina - silny przeciwutleniacz, naturalny wróg bakterii oraz eliksir młodości. Buraczany barszczyk skrywa w sobie sporo drogocennego dla układu nerwowego kwasu foliowego oraz witaminy C. Jest zalecany osobom z niedokrwistością ze względu na dużą ilość żelaza. Poza tym jest zasadotwórczy

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Wszystko przez to, że witaminę pierwotnie pozyskano z liści szpinaku, w którym go w bród. Jednak jeśli nie jesteś miłośnikiem tego warzywa, nie masz się co martwić. To nie jedyne jego źródło. Po co nam

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski "pokarm bogów"

serca kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Uważa się, iż przyczyniają się one do zmniejszenia ilości tzw. złego (LDL), a zwiększenia dobrego cholesterolu (HDL). Choć zawiera mniej cennej witaminy E niż olej rzepakowy, to - w przeciwieństwie do niego - znajdziemy w niej także nieco żelaza (ważnego

Kuskus - kasza czy makaron?

budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony

Kram z witaminami

Dołącz do nas na Facebooku! Czasem urozmaicona dieta nie wystarcza. Zdaniem prof. Barbary Zahorskiej--Markiewicz, autorki książki "Witaminy i mikroelementy - leksykon", grozi to osobom, które piją, palą papierosy, żyją w stresie, osobom starszym, kobietom w ciąży i karmiącym. Zaburzenia

Witaminy na talerzu

Przetwarzanie żywności powoduje straty, które można później wyrównać, dodając tzw. premiksy. Produkt wzbogacony to taki, który zawiera nie mniej niż 15 proc. zalecanej dziennej normy spożycia danego składnika. Żywność wzbogacana witaminami nie jest jeszcze w Polsce zbyt popularna. Najczęściej

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

cukru trzcinowego, tyle że przez rafinowanie traci złociste zabarwienie. Niestety razem w parze ulatniają się drogocenne dla zdrowia minerały i witaminy. Gdyby tego było mało, organizm w trakcie trawienia cukrów dodatkowo zużywa znaczne ilości własnych mineralno- witaminowych zasobów m. in. witamin z

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)

Substancje aktywne: Zawiera flawonoidy (rutyna, kwarcetyna), witaminę A oraz C. Opis: Dziurawiec to bylina, osiąga wysokość od 30 do 80cm. Liście mają ok. 3cm i rosną naprzemiennie. Dodatkowo pokrywają je małe, przezroczyste "kropki" wypełnione olejkiem eterycznym. Dziurawiec

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

jednak wapń potrzebny zębom i kościom. Na tej płaszczyźnie mleko także musi ustąpić pola swemu fermentowanemu krewniakowi. Ma go i mniej (0,7 l jogurt ma go tyle co litr mleka) i jest on gorzej przyswajalny. W jogurcie więcej też aminokwasów i witamin z grupy B. Poza tym na korzyść jogurtu przemawiają

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także