Wszystko o:

warzywa z cynkiem

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Cynk to jeden z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego działania około 200 różnych enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za budowę białka oraz DNA i RNA. Odpowiada także za prawidłowy podział komórek. Z

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

nadwyrężone po lecie szczególnie wymagają teraz troski. My jednak radzimy wspierać je od środka w sposób naturalny. Sporo cynku zawierają kasze, warzywa strączkowe i orzechy. Także ostrygi, homary czy ślimaki. Podejrzewa się, że opinia o tych produktach jako o afrodyzjakach ma po części związek nie tylko z

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

korzystnie wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodzi infekcje dróg oddechowych, a nawet pobudza do miłosnych igraszek. Wszystko to, co najlepsze Mimo że 100 g warzywa to ok. 170 kalorii, to eliminacja jej z menu, z powodu wysokiej kaloryczności jest kiepskim rozwiązaniem. Obecne w warzywie węglowodany (ok

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększać libido, sprawność seksualną i przyjemność?

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększać libido, sprawność seksualną i przyjemność?

źródłem aminokwasów, a te z kolei biorą udział w tworzeniu spermy i są jej podstawowym składnikiem. Uważa się, że spożywanie białka może zapobiegać zaburzeniom popędu seksualnego. Sałatki i zielenina? Nie, to nie jest pokarm dla królików. Zielone warzywa liściaste zawierają znaczne ilości kwasu foliowego

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

tym przyswojeniem białka. Sporo chromu zawierają ryby, wątroba, zielone warzywa (zwłaszcza groszek), drób, kukurydza, jaja, pieczywo razowe, drób, świeże owoce. Zasadniczo nie potrzebujemy go zbyt dużo (średnio 20-30 mikrogramów na dobę), jednak trzeba pamiętać, że słabo wykorzystujemy go z produktów

Zdrowe oczy do późnej starości? Wiele zależy od diety

Zdrowe oczy do późnej starości? Wiele zależy od diety

uniknąć, zadbaj, by w diecie nie zabrakło żółtych, pomarańczowych oraz czerwonych warzyw i owoców. Sporo jej także w szpinaku oraz w sałacie. Wprawdzie gotowa do przyswojenia witamina jest pochodzenia zwierzęcego (wątroba, żółtka jaj, nabiał), to z roślinną prowitaminą organizm radzi sobie świetnie, a my

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

moczopędne ma ponoć napar z pestek dyni. Naprawdę chcesz go pić, skoro i same pestki działają moczopędnie? Jeśli tak, nie ma sprawy, ale smaczniejszych środków moczopędnych nie brakuje: choćby ziołowe herbatki (pytaj o nie w sklepie zielarskim).       Jesienne warzywa: co w nich siedzi

Zamiast suplementów postaw na pestki dyni!

Zamiast suplementów postaw na pestki dyni!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Choć obecnie należy w Polsce do powszechnie uprawianych warzyw, dynia nie od zawsze rosła w naszym kraju. Jej ojczyzną od wieków był bowiem Nowy Świat, a do Europy sprowadzili ją dopiero w XVI wieku hiszpańscy odkrywcy. Dla mieszkańców obu Ameryk była, nie tylko

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

zwrócić uwagę czy całe warzywo ma jednolity kolor. Dobre szparagi są elastyczne. Ich sprężystość można ocenić wyginając je delikatnie. Jeśli poczujemy, że lada moment pęknie możemy być pewni, że są dobre (gdy jednak się przełamie, a z jego środka wypłynie sok o neutralnym smaku mamy gwarancję, że szparag

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

, wspomagające usunąć toksyny oraz nadmiar wody z organizmu. Warzywa i owoce takie jak pomidory, orzechy, warzywa strączkowe, ziemniaki, banany oraz porzeczki są źródłem nie tylko antyoksydantów, zawierają również potas, który ma działanie przeciwobrzękowe. Niektóre z nich są także moczopędne (natka pietruszki

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

jarzynowa. Więcej o kwasie foliowym Pierwsza pomoc po obżarstwie Burak i inne warzywa korzenne - wpływ na zdrowie Wszystko o anemii Tradycyjny polski krupnik przygotowujemy z kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym. I bardzo dobrze. Kasz zazwyczaj jemy za mało, a to niezwykli sojusznicy naszego zdrowia

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

uszczelniania naczyń krwionośnych. Chcesz dostarczyć jej sobie więcej? Połącz kaszę jęczmienną z zielonymi warzywami, np. szpinakiem, brokułami lub brukselką. W kaszy jęczmiennej, oprócz witamin, znajdziemy ponadto wiele cennych składników mineralnych. Przede wszystkim, spośród innych kasz zawiera ona najwięcej

Nakarm swoje włosy

Nakarm swoje włosy

docierają z krwią do włosów. Wit. E jest zawarta w olejach roślinnych, orzechach, mące pełnoziarnistej, zielonolistnych warzywach. Magnez potrzebny jest do syntezy cennych dla włosów aminokwasów. Znajdziemy go w pestkach dyni, czekoladzie, niektórych gatunkach wody mineralnej. Uwaga! - "nie lubi się

Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud

Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud

krok. Dobranie diety do konkretnej osoby wymaga już mapy genetycznej. Każdy z nas potrzebuje bowiem innych składników odżywczych. Niektórym bardziej brakuje białka zwierzęcego, inni nie trawią substancji znajdujących się w owocach czy warzywach, jeszcze inni cierpią z powodu alergii lub nietolerancji

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

ich barwą. Więcej na ten temat: Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie! Czereśnie obfitują w potas i jod, mają sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Fakt, z pewnością można znaleźć lepsze źródła tych minerałów, nawet wśród owoców, jednak czereśnie jemy z przyjemnością. Im więcej, tym dawka

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

i stylem życia. Ma właściwości łagodzące, zwiększa odporność skóry na infekcje. Przyspiesza procesy regeneracyjne - dzięki niemu rany łatwiej i szybciej się goją. Bywa też zalecany osobom z trądzikiem, tłustą cerą, stanami zapalnymi czy zmianami ropnymi. Utrzymanie odpowiedniej ilości cynku w

Granat - więcej niż eliksir młodości

Granat - więcej niż eliksir młodości

, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną. Czytaj także: 7 porcji warzyw i owoców dziennie, czyli ile rzeczywiście powinniśmy ich jeść? Borówki zapobiegają nadciśnieniu ABC witamin Mikroelementy bez których nie da się żyć Selen

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

, fosfor, cynk, wapń, magnez. Można zatem śmiało powiedzieć, że wspiera nasz nastrój, mięśnie, kości, serce. Zawiera witaminy z grupy B (w tym potrzebny nie tylko ciężarnym kwas foliowy), wzmacniającą naczynia włosowate witaminę K, a także, nieprzypadkowo nazywaną witaminą młodości, witaminę E. Ma jeszcze

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

zalecił ograniczenie spożycia potasu. Nie graj w zielone! Uważaj na ziemniaki, których skórka jest zabarwiona na zielono. To znak, że uaktywniła się solanina, substancja szkodliwa, typowa dla długo, niewłaściwie magazynowanych warzyw. Jest nawet podejrzewana o działanie rakotwórcze, z pewnością może

Sałata - zielona moc witamin

, stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty. Dzięki zawartości

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bardzo słodki smak, przede wszystkim tych mocno czerwonych roślin, każe postawić na równi z owocem, mimo że nauka jednoznacznie uznaje go za warzywo, to i tak większość z nas ma wątpliwości, w którym szeregu go umieścić. Jednak nie zależnie od tego jak go

Dożyć późnej starości w dobrym zdrowiu? Ta dieta daje nadzieję

ludzkiego "potencjału długowieczności". Główna przyczyna to zmiany w naszej diecie. Węglowodany z czasem zastąpiliśmy proteinami, zwiększyliśmy spożycie "złego" tłuszczu, zmniejszając równocześnie spożycie źródeł kwasów omega-3, witamin i biopierwiastków, zwłaszcza kwasu foliowego, cynku

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

stanów zapalnych oskrzeli. Dobrym źródłem tej witaminy są tłuste ryby, masło, mięso. Organizm ludzki wytwarza ją również z ß- karotenu, który występuje w warzywach i owocach. Dobrym źródłem są liście pietruszki, kopru, szczypiorek, szpinak, por, morele, marchew, śliwki. Warzywa i owoce to także

Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

źródłem błonnika, a ten, normalnie zdrowy i potrzebny, w ostrej chorobie wrzodowej może podrażniać błonę śluzową żołądka. Zatem o dawkowaniu i formie przyjmowania warzyw i owoców (a także razowego pieczywa i kasz), lepiej porozmawiać z lekarzem. Możliwe, że zaleci czasowo zamianę miąższu na rozcieńczony

Angina podczas wakacji? Częściej niż myślisz

zimnej wodzie, etc.). Organizm oswojony ze skokami temperatury, łatwiej się z nimi upora i w upał. W twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w cynk oraz witaminy A i C, które wzmacniają odporność. Witamin szukaj przede wszystkim w warzywach i owocach , a cynku w mięsie, kaszy gryczanej

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

sobie pomóc, dbając o to, by w diecie nie zabrakło dobrych źródeł witamin z grupy B, A i C. Sprawa nie jest jednak prosta, bo surowe warzywa i owoce, które zdają się być najbardziej naturalnym wsparciem w tej sytuacji, nie są wcale optymalne. Zawierają przecież sporo błonnika, a ten dodatkowo usprawnia

5 kroków, dzięki którym przygotujesz skórę do lata po chłodnych miesiącach

Wiosną odczuwasz większą niż w innych porach suchość skóry? Zimą skóra była naturalną barierą przed mrozem. Teraz nie ma wcale lepiej. Wahania temperatur, wiatr i słońce na przemian, a w miejscu pracy i w środkach komunikacji - klimatyzacja. Nie brzmi sielsko, prawda? W trakcie walki z

Orzechy - mają w sobie to coś

promieni słonecznych). Przyda się też zawarty w orzechach cynk, uznany sprzymierzeniec zdrowej skóry, a także żelazo, potrzebne paniom zagrożonym niedokrwistością (np. z powodu obfitych miesiączek). Wprawdzie to z orzechów trudniej przyswoić niż z mięsa, ale na pewno nie zaszkodzą, zwłaszcza, że witaminy z

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

głowy, mają ochotę na alkohol. I w ich przypadku konsekwencją są problemy z przemianą materii, w tym przyswojeniem białka.Sporo chromu zawierają ryby, wątroba, zielone warzywa (zwłaszcza groszek), drób, kukurydza, jaja, pieczywo razowe, drób, świeże owoce. Zasadniczo nie potrzebujemy go zbyt dużo

Cała prawda o błonniku pokarmowym

. Wśród liderów: chrzan (7,2 g błonnika na 100 g), koper (6,1g), seler (4,9 g), pietruszka (korzeń 4,9 g, liście 4,2 g), czosnek (4,1g). Są wśród nich i przysmaki pozwalające na większą konsumpcję: zielony groszek (6g błonnika na 100 g, czyli zalecane zapotrzebowanie powinna pokryć szklanka warzyw z

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

produkcji hormonów tarczycy), magnezu, potasu, fosforu (przyjaciela kości) i żelaza. To warzywo lekkostrawne, obfitujące w błonnik. Burakowi przypisuje się wręcz magiczną moc. Opinie na temat jego roli w leczeniu nowotworów z pewnością nieraz są przesadzone (więcej na ten temat) . Nie zmienia to jednak

Wylecz wrzody żołądka w 9 krokach

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Jeśli sądzisz, że masz wrzody, wyłącznie na podstawie dolegliwości, i próbujesz je samodzielnie "leczyć", czas na zmiany. Ocenia się, że aż ponad 80% osób, u których powstały ubytki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, zwane wrzodami, choruje z powodu

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

chroni przed infekcjami i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dobrymi jej źródłami są np. marchew, czerwona papryka, jajka czy masło. Druga z kolei wzmacnia odporność i wspomaga odnowę organizmu. Bogate w nią są m.in. natka pietruszki, czerwona papryka, czarne porzeczki, cytrusy oraz warzywa kapustne

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

produkty bogate w witaminę E (zawierają ją m. in. pestki słonecznika, oleje roślinne), witaminę C (bogate w nią są np. cytrusy, szpinak, pomidory), cynk (dostarczysz go, jedząc drób, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe) i kwas foliowy, który nie jest niezbędny tylko paniom w stanie błogosławionym

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

odżywczych. Nadal pozostaje bogatym źródłem białka, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B (B1. B6, B12). Jogurty to także doskonała alternatywa dla osób dotkniętych nietolerancją laktozy (w Polsce cierpi na nią od 15-20 proc. społeczeństwa). Wprawdzie zawiera jej o blisko 30 proc

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

ograniczenie mleka i witaminy C (raczej przyjmowanej w tabletkach, tej z pożywienia zwykle nie jest za dużo), gdyż mogą sprzyjać tworzeniu się złogów. Więcej na ten temat: Infekcje dróg moczowych, a dieta Postaw na: morskie ryby, a także warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. dzika róża, cytrusy, kalafior

Pajączki na nogach? Zajmij się nimi jak najszybciej

uciskające kostkę), zamiłowanie do zakładania nogi na nogę, bieliznę tak ciasną, że utrudnia krążenie. By ulżyć żyłom, nie tylko tym w kończynach, trzeba rzucić palenie, pozbyć się nadmiaru kilogramów, porozmawiać z lekarzem o optymalnej antykoncepcji (np. u kobiet palących, po 35. roku życia - czasem

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

indywidualna Nasze organizmy najlepiej tolerują owoce i warzywa pochodzące z naszej strefy klimatycznej. Winogrona teoretycznie do nich należą (uprawia się je w Polsce od wieków), ale sięgamy, głównie ze względu na smak i słodycz, po te z importu. Ich skórka może nam zaszkodzić, chociaż zasadniczo to w niej

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

trakcie długich podróży okazała się ona doskonałym panaceum na szkorbut, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy, pozbawionych przez dłuższy czas świeżych warzyw i owoców" - dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN). Za obserwacje i wnioski

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

nadciśnieniu, cukrzycy, problemach z krzepliwością krwi. Najczęściej jest wówczas stosowany w tabletkach, ale pod nadzorem lekarza. Nienaturalnie zwiększone dawki wapnia z preparatów farmaceutycznych mogą obniżyć wchłanianie żelaza, cynku i magnezu, prowadząc do innych problemów ze zdrowiem. Wchłanianie wielu

Dieta wegetariańska, a zęby

Zalety bezmięsnej diety Wegetarianizm to nie tylko rezygnacja z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia papierosów oraz prowadzenie aktywnego trybu życia. Wegetarianie urozmaicają dietę o duże ilości owoców i warzyw, orzechów, produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniają ją mlekiem i

Potrawy wigilijne - czy są zdrowe?

), czyli tłuszczów, które "naoliwiają" od środka i chronią układ sercowo- naczyniowy, budują mózg oraz wspomagają odporność. Karp zawiera witaminy z grupy B, selen, magnez, cynk i potas. Jego walory zdrowotne zależą w dużej mierze od sposobu jego przygotowania. Tradycyjny smażony to zazwyczaj

Miedź

czerwonej kapusty, buraków używasz miedzianego garnka, czerwony barwnik zawarty w tych warzywach (antycyjnek) zmieni zabarwienie potrawy na kolor niebieskawy. Czytaj także: Koktajl witaminowy Antyoksydanty twoja tajna broń Moc witamin w szklance soku Potas Cynk

Wolne rodniki

są zboża z pełnego przemiału, warzywa, świeże i suszone owoce oraz rośliny oleiste. Antyoksydanty endogenne Organizm ludzki wytwarza różne związki posiadające zdolność neutralizowania rodników. Do najważniejszych takich substancji należą: dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza i glutation. Dysmutaza

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

niemyte zęby. Ich zapach może przecież odebrać apetyt nie tylko na amory, ale nawet na całusa. Tymczasem, spożywane z umiarem, a przede we dwoje, te aromatyczne warzywa mogą wzmóc apetyt na seks. W zestawie Cebulę i czosnek przed polecali głównie Egipcjanie oraz Rzymianie. Pliniusz Starszy zalecał jednak

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

ryż zostaje oczyszczony jedynie z twardych, zewnętrznych łupin, zachowując warstwę zwaną zarodkiem. Dzięki temu nie traci większości ze swych cennych właściwości. Kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez

Witaminy - niezbędnik w pigułce

witaminy wraz z cynkiem, który ułatwia jej przyswajanie. Także witamina E i selen stymulują działanie beta-karotenu (czyli prowitaminy A). - Po czym poznać, że jej brakuje? Gorzej widzisz, twoja skóra gorzej reaguje na zmienne warunki klimatyczne (chłód, wilgoć, wiatr), częściej "łapiesz"

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

, który wybrać i jak dawkować, zawsze trzeba zostawić lekarzowi. Nienaturalnie zwiększone dawki wapnia z gotowych preparatów mogą obniżyć wchłanianie żelaza, cynku i magnezu, prowadząc do innych problemów ze zdrowiem. Wchłanianie wielu składników to taki system naczyń połączonych, stąd właśnie te liczne

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

suplementy diety, mogą wpływać negatywnie na woń ciała. Znaczenie mają także niedobory konkretnych składników odżywczych, choćby cynku czy witaminy B12. Uwaga! Te nie muszą wynikać tylko z nieprawidłowości w diecie, ale i zaburzeń wchłaniania. Jeśli masz wrażenie, że prawidłowo się odżywiasz, miewasz

Naukowcy rozwiązali zagadkę utraty wzroku

częściej. Świeże powietrze, dieta bogata w warzywa i owoce, a także preparaty witaminowe, selen i cynk mają działanie ochronne. Jak ważna jest właściwa dieta, świadczy przykład Japonii - gdy po II wojnie światowej tradycyjny zdrowy sposób odżywiania zastąpiły tam amerykańskie fast foody, zachorowalność na

Dietetyk: "woda kryształowo czysta" lub "specjalnie dla ciężarnych" - to marketingowe wymysły. Zwykle kryje się za nimi woda bardzo podobna do kranówki [WYWIAD]

korodującej rury. Z rur stalowych czy żeliwnych migrują do wody między innymi: chrom, nikiel, ołów, mangan, cynk, siarka i fosfor. Te dwa ostatnie pierwiastki sprzyjają również rozwojowi bakterii. Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Czy to na pewno musi być rdza? W internecie nie brakuje opinii, że w

Dieta, która ci służy

odchudzających. Pogorszenie wyglądu włosów jest często sygnałem niedoboru: magnezu, krzemu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, wielonienasyconych kwasów Omega 3. - Jak temu zaradzić Wprowadź do diety kasze. Są one bogatym źródłem minerałów. Kasza gryczana dostarczy nam magnezu, jaglana jest niezwykle bogatym

Witaminy i minerały specjalnie na zimę

kaszach, bananach, orzechach, warzywach liściastych, pokrzywie. Warto stosować jego suplementy - pozbywamy się go, pijąc duże ilości kawy i wskutek stresu. - Jak go zażywać? Można samodzielnie, wraz z witaminą B6 (ułatwia jego wchłanianie), z wapniem, a także w preparatach wielowitaminowych. Nie powinno

Popraw pracę mózgu

sukcesu jest różnorodność. W ciągu tygodnia nasz jadłospis powinien składać się z 60 różnych produktów. Produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce oraz nabiał (najlepiej niskotłuszczowy), a przede wszystkim zawarte w nich witaminy, aminokwasy i glukoza sprzyjają pracy mózgu. Dodatkowo powodują one wzrost

Owocowa lista przebojów lata

wzmacniają naczynka krwionośne. Cynk poprawia wygląd cery trądzikowej, w kompleksie z siarką wzmacnia też włosy i paznokcie . Porzeczki dostarczają sporo tych samych dobrych pierwiastków, co opisany wcześniej agrest. W upał zapewniają nam orzeźwienie. I świeże, i w kompocie, czy jako galaretka. Nadają się do

Hormon szczęścia w czekoladzie

warzywach , które już od dawna goszczą na naszych stołach: kapuście, burakach, marchewce... A co z mięsem? - Mięso i jego przetwory należy jeść dwa lub trzy razy w tygodniu, oczywiście mówimy o chudym mięsie, takim jak kurczak, indyk, królik, cielęcina. W pozostałe dni polecam ryby i rośliny strączkowe

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

wpływ niemal na cały metabolizm. Od niego zależy po części, jak poradzisz sobie z krzyżówką w ulubionym czasopiśmie, ale i na parkiecie z ukochanym, a także, czy unikniesz dolegliwości żołądkowych. Kwasu foliowego szukaj w warzywach liściastych i strączkowych, kapuście, brokułach, szparagach

Odporność zimą

sprzyjające naszej odporności. Cenne warzywa i owoce to m.in. marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki i truskawki (także mrożone). Wśród pierwiastków niezbędnych do sprawnego funkcjonowania systemu odpornościowego najważniejsze są cynk i miedź. Dzięki nim powstaje więcej białych

Witaminowy agent

wspólnie z cynkiem utrzymują w dobrej kondycji enzymy rozkładające niebezpieczne rodniki. Ich dobrymi źródłami są ostrygi i inne skorupiaki, pełne ziarna zbóż, fasola, orzechy, ziemniaki, a także zielonolistne warzywa, suszone owoce (np. śliwki), kakao, czarny pieprz i drożdże. Modna pigułka Niekiedy na

Co jeść, żeby nie chorować?

Latem, kiedy na dworze przygrzewa słońce i raczej nie grożą nam żadne choróbska, można się zajadać bogatymi w witaminy warzywami i owocami ile dusza zapragnie. Szczególnie że gdy jest gorąco, często wolimy zamiast tradycyjnego obiadu lekką sałatkę albo koktajl owocowy. Kiedy przychodzą jesienne

Zaburzenia pamięci

śniadania mózg nie może działać efektywnie. - Dostarczaj organizmowi białka. Potrzebuje go, by produkować neuroprzekaźniki. Na stan pamięci wpływają także: cynk (ryby morskie, warzywa strączkowe, mięso), miedź i magnez (płatki zbożowe, orzechy). Przeciwutleniacze, w które obfitują warzywa i owoce

Ulubione diety Polaków: uważaj, mogą zaszkodzić!

negatywnie na odporność, stan skóry, układu pokarmowego, krwionośnego, itd. Zarazem za dużo w niej żelaza, cynku, fosforu, sodu i witaminy A. To też niedobrze. Grozi problemami z wątrobą, skórą, nadciśnieniem, zaburzeniami pracy układu pokarmowego, obrzękami, nawet udarami. Uwaga! Szybkie efekty odchudzające

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Dołącz do nas na Facebooku! W jaki sposób powstaje mąka? Otrzymujemy ją z przemiału ziaren zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta) i innych roślin (kukurydzy, ryżu, soi, bulw ziemniaczanych). Zależnie od sposobu mielenia ziaren otrzymuje się mąkę różnej jakości. Po zmieleniu całego ziarna powstaje

Wapń

ciąży i karmiące piersią: 1200 mg dziennie. Dobre źródła wapnia: Produkty nabiałowe, Warzywa zielone z wyjątkiem szpinaku, buraki, Ryby w puszkach (sardynki, szprotki), zjadane wraz z ościami. Najłatwiej przyswajany jest wapń ze źródeł zwierzęcych. Niedobory Objawy niedoborów: opóźnienie wzrostu

Hormon DHEA - powrót do młodości

sojowe. Soja jest bogatym źródłem aminokwasów, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i cynku oraz błonnika pomagającego w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Przy wiosennym osłabieniu pomogą także preparaty z lecytyną - naturalną substancją biorącą udział w procesach przemiany materii (np. Vita Buerlecithin

Witaminy z korzonków

Rośliny gromadzą w swoich nasionach, jak w przechowalni, wartościowe składniki. Rosnący kiełek wyciąga z ziarna witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy oraz łatwo przyswajalne węglowodany i białka. Miniogródek W okresie, gdy o świeże warzywa trudno albo są jeszcze

Antyoksydanty - twoja tajna broń

zdrowe komórki przed uszkodzeniami. By skutecznie działały, potrzebne jest im dodatkowe wsparcie w postaci minerałów takich jak selen, cynk, żelazo, mangan i miedź. W sam raz Różne są opinie na temat tego, czy nasz organizm lepiej przyswaja antyoksydanty ze źródeł naturalnych (czyli z żywności), czy

O tym wiedzą dobre gospodynie

Warzywa warto blanszować przed mrożeniem. Blanszowanie, czyli bardzo krótkie obgotowanie warzyw we wrzątku, niszczy te enzymy, które powodują utratę koloru i smaku mrożonych przez nas jarzyn. Ponadto sprawia, że później, gdy już będziemy gotowali mrożonki i przygotowywali z nich potrawy, powstaje

Dlaczego mam łupież?

fosforu są jajka, orzechy, nasiona, ryby oraz drób. Z kolei mikroelementy takie jak żelazo i cynk znajdują się przede wszystkim w wołowinie, serach żółtych i drożdżach. Wśród czynników zewnętrznych wymienia się zimny klimat, zbyt duże suche ogrzewanie mieszkania, klimatyzację w biurze. Dlatego też jesień

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

niekorzystne dla zdrowia, tak jak niedobór. Nie powinniśmy również przesadzać z ilością wapnia w diecie. Jeżeli ktoś piłby dużo mleka wzbogaconego w wapń i do tego jadł serki, do których także dodano ten pierwiastek, jego organizm mógłby gorzej przyswajać magnez i cynk . Ponieważ zazwyczaj nie wiemy, jakich

Włosy problematyczne

- przeciwłojotokowo działają kosmetyki z siarczkiem selenu i pirytionianem cynku, biosiarką, allantoiną, kwasem salicylowym. Jednak, gdy włosy myjesz każdego ranka czy wieczora, szampon powinien być przeznaczony do codziennej pielęgnacji. Lekkie muszą być też odżywki, należy je nakładać od połowy długości włosa, a

Makarony tuczą? Wcale nie!

), wapń i fosfor (minerały niezbędne kościom). Makarony pełnoziarniste mają więcej błonnika oraz żelazo, cynk, magnez, fosfor. Osoby na diecie bezglutenowej mogą sięgnąć po makaron kukurydziany, z fasoli mung czy ryżowy. Makarony kolorowe nie mają żadnych dodatkowych walorów smakowych ani zdrowotnych

6 kroków do odporności

zabrakło w niej warzyw i owoców (także soków i mrożonek), produktów pełnoziarnistych, olejów roślinnych i ryb - bo to bezcenne źródła witamin oraz mikro- i makroelementów (głównie żelaza, cynku, selenu i magnezu) walczących z wolnymi rodnikami. Konieczny jest też nabiał, a zwłaszcza jogurty oraz napoje

Przechowalnia cennych rzeczy

świeżych owoców i warzyw, a witaminowe niedobory trzeba w jakiś sposób zlikwidować. Kiełki znakomicie nadają się do tej roli. Zawarte są w nich białka , cukry, tłuszcze, naturalny błonnik i witaminy. Większość z nich dostarcza organizmowi witamin z grupy B, a także witamin A, C, E i H. W ich skład

O tym należy pamiętać

(znajdziesz je przede wszystkim w owocach i warzywach) oraz mikroelementy: magnez i cynk. Te pierwiastki są m.in. w fasoli, pestkach dyni, jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, orzechach, brokułach, ziemniakach, owocach morza. - Niezbędne dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 dostarczysz mu, jadając m.in. ryby

Zioła na doła

fizyczna. Badania sugerują, że uprawianie sportu ma skuteczność porównywalną z lekami przeciwdepresyjnymi, warto więc wygospodarować czas np. na spacery, aerobik, pływanie czy jogging. W diecie należy zadbać o produkty bogate w magnez, selen, cynk, witaminy z grupy B (w tym szczególnie kwas foliowy i

O kiełkach i kiełkownicach

kiełków żółtej soi, ciecierzycy (nazywanej też włoskim grochem) i fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je z innymi warzywami. Co w kiełku piszczy Nawet biochemicy łapią się za głowę. Taka mała roślinka, a pełna tak wielu skarbów. Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich

Dieta w ciąży

dziecka, warto zażywać preparat z kwasem foliowym już na kilka miesięcy przed zajściem w ciążę - przypomina. Kwas foliowy zawierają warzywa zielonolistne, brukselka, brokuły, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, mąka i jej przetwory oraz wątroba. Wbrew modzie, trzeba jeść prawdziwe masło. Oczywiście w

Piramida żywienia. Przepis na życie!

niehemowe ma np. cykoria, pory, ser, śmietana i drożdże piwne. Z kolei białko - oprócz mięsa, mleka, jaj i ryb - ma też groch, fasola, soczewica i soja. Zielone światło dla owoców i warzyw Jak często jadać: Codziennie 5 porcji. Ile: 500-800 g dziennie warzyw i owoców. Dlaczego: Bo są one najbogatszym

Najsmaczniejszy lek

mikroelementów - żelaza, miedzi, selenu lub cynku. Włosy i paznokcie kochają biotynę (wit. H - obecna w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, serach, orzechach), kwas foliowy (zielone warzywa liściaste, brukselka, brokuły, warzywa strączkowe) i witaminy z grupy A i B. Do budowy mocnych włosów niezbędne są

Skuteczne sposoby na wrzody żołądka

1. Znajdź przyczynę Jeśli sądzisz, że masz wrzody, wyłącznie na podstawie dolegliwości, i próbujesz je samodzielnie "leczyć", czas na zmiany. Ocenia się, że aż ponad 80% osób, u których powstały ubytki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, zwane wrzodami, choruje z powodu zakażenia

Pomidorowa is the best!

wspaniałą garderobę". Zwyczaje rodzinne przechodzą z pokolenia na pokolenie - niegotujący rodzice wychowują niegotujące dzieci. Zasada nr 2: Zielono mi! W Polsce ciągle słyszymy "Jedz pięć razy dziennie warzywa i owoce". W Ameryce tylko 40 proc. stosuje się do tej zasady. Najmniej jedzą ich

Witaminy i suplementy - czy warto je brać?

składniki wymieszane, które już na wstępie zwalczają się nawzajem: jedne minerały osłabiają wchłanianie innych, cynk rywalizuje z żelazem, a żelazo z wapniem. Prasa naukowa jest dla witamin coraz bardziej bezlitosna. Już pięć lat temu. 'New York Times' w artykule 'Co za dużo, to niezdrowo' przestrzegał

Mięso

z grupy B i jedynie śladowe ilości witamin A i D. Białe mięso zawiera ok. 1% minerałów, szczególnie minerały mające fundamentalne znaczenie dla organizmu ludzkiego, jak żelazo, cynk, miedź, potas, magnez i fosfor. Wreszcie przewagą białego lub alternatywnego mięsa nad mięsem czerwonym jest to, że

Gdy plamka daje plamę

tłuszcze zwierzęce, a bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 (np. ryby morskie) i luteinę (m.in. zielonolistne warzywa). Warto zażywać preparaty z luteiną, witaminami (głównie A, E i C) oraz pierwiastkami (np. z selenem i cynkiem). Co dwa tygodnie lub raz w miesiącu należy kontrolować wzrok. Jeśli chodzi o

Warzywa, owoce, przyprawy i rośliny, które wpływają na potencję

rośliny, które zawierają cenne mikroelementy, fitoestrogeny, korzystnie wpływają na życie intymne. Ale nie tylko. Warzywa i owoce Monika Seroczyńska przekonuje, że nawet popularne warzywa, które każdy z nas jada na obiad, mogą mieć - dotychczas niepotwierdzone - działanie afrodyzjakalne. Można je

Listopad

innych świeżych warzyw Zdrowie Zawierają sulforafan, jedną z substancji o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwwrzodowym. Substancja ta chroni komórki żołądka przed podrażnieniami wywoływanymi przez Helicobacter pylori. Zmniejsza także ryzyko raka prostaty, jelita grubego i płuc. Badania dowiodły, że

Grudzień

cynku, dzięki czemu wzmacnia system odpornościowy. Zawiera selen, który pomaga zwalczać wolne rodniki, wzmacnia system immunologiczny, pomaga zapobiegać nowotworom. Zawarta w mięsie indyka niacyna (wit. z grupy B) ma również działanie antynowotworowe. Poza tym jej braki mogą doprowadzić do zmian w

Wrzesień

ugotuj na parze, a potem pokrój strączki na połówki. Pomidora sparz, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Łodygi selera obierz z włókien, pokrój w plasterki. Wydrąż małe kuleczki z miąższu melona. Wymieszaj składniki sosu, polej składniki sałatki (rybę i warzywa), przypraw do smaku i wymieszaj