Wszystko o:

warzywa witamina d

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

. Najwyższy czas odwiedzić stragan z warzywami i owocami! Czytaj także: Co siedzi w jesiennych warzywach? ; Dlaczego warto jeść jesienne owoce? Inne nazwy: kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy, kwas askorbowy W skórze człowieka witamina D powstaje naturalnie w skórze na skutek działania promieni

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

od ok. 12 od 20 kcal (w niemal 90 proc. sałata składa się zwody). Dodatkowo stanowi ona bogate źródło takich substancji odżywczych, jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy czy potas. Jeden listek sałaty to także porcja witaminy A, E, D, C oraz B. Obecność karotenoidów, polifenolokwasów czy flawonoidów

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

dostarczają również cennego białka oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również bogate w magnez, potas i cynk. Z powodu zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Po piąte - Mięso z umiarem, zastęp je

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

składników w poszczególnych ziemniakach zależy od wielu czynników, w tym sposobu przechowywania, wielu, etc. Dla przykładu: im młodszy ziemniak, tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

wspomagającej kościec i układ nerwowy witaminy D (organizm potrafi ją sam wytwarzać w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak zimą, gdy słońca brak, warto uzupełnić jej zasoby poprzez dietę). Ryba jest źródłem kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych (choć w mniejszym stopniu niż tłustsze ryby

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

także wartościowe białka i wapń, a te są teraz bardzo potrzebne. Twoje zapotrzebowanie na wapń nie maleje, a zdolność jego przyswajania spada. Stąd - aby zaspokoić potrzeby organizmu, trzeba spożywać go więcej. Bywa nawet tak, że konieczna okazuje się suplementacja (wraz z witaminą D), ale o tej

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Zapobieganie chorobom tarczycy wydaje się niezwykle kuszące. Skoro kluczowy w jej sprawnym funkcjonowaniu wydaje się być jod, to warto latem wybrać się nad morze. Skoro coraz więcej mówi się też o znaczeniu witaminy D, przydałyby się również kąpiele słoneczne

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

źródła witaminy A to nabiał, jaja i ryby, a także wiele warzyw i owoców (np. marchew, sałata, pomidory, zielony groszek, fasola szparagowa, wiśnie, morele, pomarańcze). Te pochodzenia zwierzęcego najczęściej dostarczają także witaminę D i wapń, zbawienne dla męskich kości. Uwaga! Przedawkowanie witaminy

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

. Witaminy antyoksydacyjne (C, A, D, E, K) spowalniają te procesy oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Codzienne żywienie bogate w warzywa, owoce oraz naturalne oleje roślinne powinno pokryć zapotrzebowanie na te składniki. Czytaj także: Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor

Niech moc witamin będzie z tobą

Niech moc witamin będzie z tobą

Gotuj bardzo krótko Gotowanie, pieczenie, smażenie nie służy witaminom. Wysoka temperatura powoduje duże straty witamin A, D, E, B1, B5, B12 oraz C. Przygotowując np. syrop z malin (długotrwałe gotowanie), traci się aż 75 procent witaminy C. Przygotowując do jedzenia np. warzywa, makarony, kasze

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

obfitość w menu warzyw, zwłaszcza zielonolistnych oraz owoców. Warzywa zielonolistne są bogate w wapń, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B, witaminy A, C, D, E, kwas foliowy, a także luteiny które chronią oczy przed zaćmą. Zaleca się zamienić mięso czerwone na białe. Zdrowa dieta powinna zawierać także

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

możemy wchłaniać w jelicie tłuszcze. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. Po co zatem go ograniczać, czy obniżać? Cholesterol cholesterolowi nierówny, a co za dużo, to niezdrowo. Za mało? Też źle Niedobory cholesterolu zdarzają się bardzo rzadko, gdyż prawidłowo funkcjonujący organizm może go

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

działa przy wspomaganiu innych witamin i minerałów. Jakich? Z witamin na szczególną uwagę ze względu na zdrowie zębów zasługuje witamina D , ale też w następnej kolejności witaminy A, C czy K . Z minerałów warto zadbać o dostarczenie sobie fluoru, fosforu i żelaza . Witamina D ułatwia przyswajanie

Choroby, w których dieta jest lekiem

Choroby, w których dieta jest lekiem

witaminę D. Ze względu na ograniczone przebywanie na słońcu i korzystanie z kremów z filtrami, nasza synteza skórna nie jest wystarczająca. Aktualnie zaleca się spożycie witaminy D na poziomie 10 g u osób powyżej 50 roku życia oraz u osób powyżej 65 roku życia ilość ta powinna zostać zwiększona o 5 g

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skóra dłużej zachowała młodość

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skóra dłużej zachowała młodość

zapewnia prawidłowy wygląd skóry, zapobiegając m. in. jej twardnieniu i suchości. Retinol to najbardziej aktywna forma witaminy A. W gotowej formie znajdziemy go jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego: wątróbce, żółtkach jaj czy maśle. Nie znaczy to jednak, że witaminy A na próżno szukać w warzywach

Dożyć późnej starości w dobrym zdrowiu? Ta dieta daje nadzieję

Dożyć późnej starości w dobrym zdrowiu? Ta dieta daje nadzieję

dzieciństwa, jest wzbogacenie diety w brakujące składniki, w tym takie, które mogą pełnić funkcje lecznicze (w ograniczonym, oczywiście, zakresie). Wśród Europejczyków najczęściej obserwuje się niedobory minerałów i witamin: wapnia, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, witamin A, C, D, E i kwasu foliowego

Doładuj baterie wiosną!

Doładuj baterie wiosną!

Witamina D nie tylko trzyma w ryzach nasze kości. W pewnym stopniu dba również o nasz układ nerwowy, chroniąc przed zaburzeniami nastroju, dobrze wpływa na zdrowie oczu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ilość światła, które do nas docierało zimą, była bardzo mała. Dlatego niemal wszyscy

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

. Trzecia natomiast podnosi odporność i uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał. Znajdziemy ją w warzywach liściastych, orzechach, oraz nabiale. Pamiętajmy jednak, że witaminy A i C nie lubią wysokich temperatur i długotrwałej obróbki termicznej. Stąd bogate w nie produkty najlepiej spożywać na surowo

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

, migdały i orzechy, soja, ryż brązowy, zielona warzywa, rośliny strączkowe. Kakao? Owszem, ale bez cukru. Mężczyźni potrzebują dziennie ok. 400 mg magnezu, kobiety ok. 50 mg mniej. Trzeba przy tym pamiętać, że spożyć to nie to samo, co przyswoić. Magnez jest prawidłowo wchłaniany w obecności witaminy D i

Starzej się zdrowo!

. witaminy D. Gdzie znaleźć witaminę D? W tłustych rybach, margarynach, pełnoziarnistych zbożach i kaszach. Natomiast beztłuszczowe i nisko tłuszczowe produkty są wspaniałym źródłem wapnia. Twoją odporność wzmocni jedzenie owoców i warzyw. Zawarty w nich likopen, nadający kolor czerwony, ma silne działanie

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

wchłaniania i wykorzystania potrzebne są odpowiednie ilości witaminy D i witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6. Czytaj więcej o: witaminie D witaminach z grupy B objawie Raynauda chorobach objawiających się nadpotliwością Choroby cywilizacyjne przez magnez? Choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

kwasami omega-3 tłuste ryby to także skarbnica słonecznej witaminy D. Latem i w cieplejsze pory, nasz organizm pod wpływem promieni słonecznych wytwarza ją sam w skórze. Gorzej jest w chłodnym sezonie, gdy naturalnego światła słonecznego dociera do nas dużo mniej. Nie mówiąc już o tym, że w ziąb spędzamy

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

dobrze pracować, potrzebuje cholesterolu. Masło ma go sporo, dlatego między innymi jest zalecane w dziecięcej diecie, zwłaszcza do ok. 3 lat (po ukończeniu dwóch wskazana jest już również dobra margaryna). Masło dostarcza witamin A, D i E, karotenoidów (mają właściwości antyoksydacyjne). Ułatwia

Witaminy pod ochroną

Dołącz do nas na Facebooku! - Wszystkie produkty będące źródłem witamin C, E, A i beta-karotenu jak najmniej narażaj na działanie wysokiej temperatury. Warzywa i owoce jadaj świeże, a jeśli musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, niech trwa to jak najkrócej. Na przykład ziemniaki

Jeden witaminowy kalendarz dla dwóch osób

* Witamina A - mięso, mleko, masło, ryby, żółtka jaj, marchew, ciemnozielone warzywa liściaste. Potrzebna jest do prawidłowego rozwoju narządu wzroku, skóry i błon śluzowych, wzrostu chrząstek i kości. * Witamina D - tłuste ryby, wątroba, żółtko jaja. Reguluje poziom wapnia w organizmie i zapewnia

Piękna i zdrowa skóra latem

. Chodzi o zaledwie kilka minut, nie 5-godzinne leżenie plackiem. Wszystko po to, by organizm wytworzył bezcenną dla zdrowia kości i zębów witaminę D. Taka kilkunastominutowa dyspensa od ochrony słonecznej pozwoli ci złapać lekką opaleniznę i nie wywoła szkód natury zdrowotnej. Ale uwaga, dla większej

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

rynku margaryn, zawierają one śladową ilość (ok. 0,5 proc.) szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Od pewnego czasu ich skład wzbogaca się o witaminę A oraz D. Czy to bezpieczne? Przy korzystaniu z dóbr natury, i nie tylko, potrzebny jest umiar. W przypadku osób, których dzienna porcja fitosteroli

Lamblioza

, studniach przydomowych, stawach i jeziorach, do których mogą wpływać zanieczyszczenia wraz z fekaliami. Pasożyt umieszcza się w jelicie cienkim i rozregulowuje wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Niekiedy pasożyty przechodzą do dróg żółciowych i mogą spowodować żółtaczkę oraz

Dieta wegetariańska, a zęby

stwarza problemy z pokryciem zapotrzebowania organizmu na witaminy B12, B2 i D, które nie występują w pokarmach roślinnych. Wadą diety jest też stosunkowo niska przyswajalność zawartych w niej składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, żelaza i cynku - i to tu zaczynają się problemy stomatologiczne

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

potrzebuje ich zbyt wiele. Wystarczy, że w twojej diecie jest miejsce na rodzynki, orzechy, miód, płatki owsiane, pieczywo z pełnego przemiału, sok ananasowy, a także warzywa strączkowe. Biopierwiastki najłatwiej dostarczyć już podczas śniadania, np. w dobrze skomponowanym musli. Uznany wapń i witaminę D

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

śródziemnomorskiej jest za dużo tłustych serów, za mało chudego nabiału. Musimy z jego pomocą wzmacniać kości, bo nasz klimat jest im mniej przyjazny (często cierpimy na niedobory witaminy D). Nawet najzdrowszej oliwy nie powinniśmy spożywać więcej niż 2-3 łyżki dziennie (choćby ze względu na proporcje w diecie

Świąteczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

na zupę Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Śledź to tłusty gatunek ryby, czyli dobre źródło NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witamin D, A i E, które zapobiegają nadmiernemu powstawaniu wolnych rodników tlenu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

witaminy D, niezbędnej do przyswajania wapnia. Zatem: trzeba go więcej zjeść, nie zapominając o aktywności na świeżym powietrzu (słońce to najlepsze źródło witaminy D - pod jego wpływem organizm człowieka może ją sam wytworzyć). Kiedy brakuje słońca możesz uzupełnić witaminę D spożywając tłuste ryby

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Małym dzieciom cholesterol jest niezbędny do rozwoju mózgu. Dorośli, wbrew powszechnej opinii, także nie mogą bez niego żyć. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. To podstawowy składnik wszystkich błon komórkowych, dzięki niemu powstają kwasy żółciowe, niezbędne

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Dieta, ruch i wygodne buty, czyli proste sposoby na mocne stawy

niemal wszystkie struktury budujące stawy (identyczne właściwości ma także witamina C ). Podobne właściwości ma zielona herbata (dodatkowo działa przeciwzapalnie) oraz czerwone wino. Wzbogacając menu o warzywa i owoce (m.in. marchewkę, kapustę, ogórki, pora, brokuły, pietruszkę, buraki, selera, kiełki

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

tej ilości tylko część pierwiastka zostanie przyswojona i wykorzystana przez organizm. Przy prawidłowym wchłanianiu: 30-40%. To w zupełności wystarczy. Prawidłowe wchłanianie jest możliwe jedynie przy odpowiedniej ilości witaminy D. Zatem, nie wystarczy skupić się na samym wapniu, by organizm miał go

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

, dzienna porcja wapnia to szklanka mleka, 175 g jogurtu lub plasterek żółtego sera. Choroby z niedoboru Znaczące braki w stężeniu wapnia prowadzą do rozwoju krzywicy (głównie u dzieci, u których niedobór jednoznacznie wiąże się ze spadkiem poziomu witaminy D). U osób starszych niedobór wapnia powoduje tzw

Witaminy i suplementy - czy warto je brać?

Nutrition Center. W zeszłym roku Amerykanie kupili takich preparatów za prawie 10 mln dol. Czy słusznie? Witaminy i suplementy - czy warto je brać? Dziękuję, nie biorę Lekarze są zgodni: warto łykać kwasy omega 3, bo zmniejszają ryzyko chorób serca, wapń w połączeniu z witaminą D wzmacnia kości, więc jest

Witaminy - niezbędnik w pigułce

witaminy C i selenu. - Po czym poznać, że jej brakuje? Skóra wrażliwa jest na zmiany temperatury i zmienne warunki pogodowe. W gorszej kondycji są włosy i paznokcie. Jesteśmy podatniejsi na infekcje. - Ile potrzebujesz jej na dobę? Zapotrzebowanie na tę witaminę wyliczono na 8-10 IU. Witamina D Jest

Stłuszczenie wątroby

Dołącz do nas na Facebooku! Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych narządów w organiźmie człowieka. Wpływa na metabolizm, magazynuje witaminy (A, D, K i w niewielkiej ilości B12) oraz oczyszcza z toksyn. Niestety tłuste jedzenie, alkohol mogą być dla niej bardzo niebezpieczne i prowadzić

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów w diecie ( więcej na ten temat ), a zwłaszcza, gdy jest w niej nadmiar tłuszczów nasyconych. Sprzymierzeńcy zdrowia Za produkty przyjazne temu gruczołowi uchodzą te, które zawierają dużo błonnika ( poznaj jego najlepsze źródła ), witaminy C (np. cytrusy, jabłka

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

stanowić dla nas jego głównego źródła. Warto przy tym pamiętać, że magnez lepiej przyswaja się w określonych warunkach. Do jego odpowiedniego wchłaniania potrzebne są zwłaszcza witamina D oraz witaminy z grupy B - szczególnie B1 i B6. Nie zapomnij o wodzie! Często zapominamy o tym, że dobrym i niekiedy

9 katastrof, które mogą cię spotkać podczas urlopu. Jak im zapobiec?

szkodzi najbardziej. Czym ryzykujemy? Choć słońce ma na nas również dobroczynny wpływ: pobudza organizm do wydzielania witaminy D i wprawiającej w dobry nastrój serotoniny, nadużywane, zdecydowanie nie będzie naszym sprzymierzeńcem. Wystawiając się na działanie słońca bez odpowiedniej ochrony, nie tylko

Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu

wszystko. Obniżą cholesterol, usuną zakwaszenie organizmu, pozwolą schudnąć... Suplementów diety nie wymyślono po to, żeby coś leczyły i naprawiały nasze błędy. Mają uzupełniać stany niedoborowe, które powstają mimo prawidłowej diety. W naszym klimacie u zdrowych ludzi dochodzi do niedoborów witaminy D

Dieta dla seniorów

produkować es-trogeny chroniące wcześniej przed ucieczką wapnia z koś-ci. Najlepszym źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory. Aby wapń został przez organizm przyswojony, konieczna jest witamina D. Ponieważ seniorzy unikają raczej długiego przebywania na słońcu (a słońce pozwala syntetyzować

Śniadanie powinno być królewskie

węglowodanów złożonych, błon- nika i witamin z grupy B; - nabiał (lub mięso) - jajka, jogurt, mleko, chudy ser, kilka plasterków szynki; produkty te zawierają białko, podstawowy budulec komórek, oraz wapń niezbędny dla kości; -owoce, warzywa - jabłko, pomarańcza, banan są źródłem witamin oraz błonnika; -napoje

O tym wiedzą dobre gospodynie

wartościowe niż tłuste. Mleko zawiera m.in. witaminy A, D oraz E, które są przyswajane przez nasz organizm po rozpuszczeniu w tłuszczu. W chudym mleku (np. 0,5 proc.) jest go za mało, byśmy mogli wraz z nim przyswoić cenne witaminy. Wystarczającą dawkę tłuszczu zawiera mleko 2-proc. Poza tym organizm lepiej

Wzbogacone menu

Dołącz do nas na Facebooku! Wzbogaca się wprawdzie także inne produkty, ale nie tak powszechnie. Przetwarzanie owoców i warzyw może powodować wielkie straty witaminy C, zaś popularne margaryny otrzymywane z olejów roślinnych w ogóle nie zawierają witamin A i E. Dlatego żywieniowcy sugerują

Czy suplementy diety są nam potrzebne?

zawiera stały poziom witamin A i D, poprzez płatki śniadaniowe, soki owocowe, z których blisko 75 proc. jest dodatkowo uzupełniana witaminami, po mleko wzbogacone o wapń. Każdy z nas spożywa więc żywność wzbogacaną, jednak mało kto wie czym. A przecież równocześnie jemy zwykłą żywność, która także zawiera

Przechowalnia cennych rzeczy

świeżych owoców i warzyw, a witaminowe niedobory trzeba w jakiś sposób zlikwidować. Kiełki znakomicie nadają się do tej roli. Zawarte są w nich białka , cukry, tłuszcze, naturalny błonnik i witaminy. Większość z nich dostarcza organizmowi witamin z grupy B, a także witamin A, C, E i H. W ich skład

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

już podczas przechowywania produktów w hurtowni i na sklepowej półce. Nie znaczy to jednak, że np. osoby starsze, które odczuwają dolegliwości po zjedzeniu świeżych owoców , czy dzieci, które nie lubią warzyw, nie odniosą korzyści, sięgając po nie. Jednak wybierając produkty wzbogacone witaminami A

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku Każdego dnia twoja wątroba wypełnia ponad 500 różnych funkcji w organizmie. Wydziela żółć, substancję warunkującą trawienie tłuszczów oraz wchłanianie witamin A, D, E, K. Wątroba przekształca składniki pokarmowe w energię. Odpowiada za syntezę białek, reguluje

Pij tylko mleko?

pierwszych zwierząt, ich mleko stało się ważnym pokarmem. Ocenia się, że w naszym klimacie umożliwiło przodkom przetrwanie. Zimą, gdy brakowało świeżych warzyw i owoców, stało się cennym źródłem witamin i minerałów. Obserwacje dowodzą, że najrzadziej szkodzą nam i wywołują uczulenia substancje typowe dla

Wapń

rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12. Układ hormonalny i witamina D wpływają na gospodarkę wapniową organizmu. Organizm nie jest w stanie wchłonąć tego pierwiastka bez udziału witaminy D. Wapń wpływa także na kontrolę ciśnienia tętniczego. Zapotrzebowanie Niemowlęta: - od urodzenia do 6 miesiąca

Zioła na doła

witaminę B6), witaminę D, tryptofan (występujący przede wszystkim w produktach bogatych w białko) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie Omega 3). Składniki te znajdziemy w orzechach, sezamie, siemieniu lnianym, pestkach dyni i słonecznika, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie i otrębach, płatkach

Co w jajku siedzi?

cholesterolu i wymaga ograniczenia jego źródeł w menu. O takim postępowaniu może jednak decydować wyłącznie lekarz. Nie odbierajmy dzieciom cennego budulca tak na wszelki wypadek. Poza dobrymi tłuszczami i odżywczymi białkami jajko zawiera witaminy A,D, E oraz z grupy B, a także cenne minerały: magnez, żelazo

Piramida żywienia. Przepis na życie!

Jak często jadać: Kilka razy w tygodniu. Ile: Porcja ryb i drobiu to ok. 60-90 g; jaja - 2 tygodniowo. Dlaczego: W tłustych rybach i żółtkach jaj znajdziesz witaminę D, która niezbędna jest do budowy mocnych koci i zębów. Wraz z nią o wiele łatwiej wchłania się wapń. Najbardziej dla nas wartościowe

Dieta w ciąży

dla zdrowia jest zarówno niedobór witamin, jak również ich nadmiar. Szczególnie dotyczy to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Ich nadmiar nie wydala się tak łatwo z organizmu jak nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie: - Należy więc zachować umiar w stosowaniu preparatów witaminowych

Zdrowe kości do starości

ze szkieletem) i zielonolistne warzywa. Pilnuj prawidłowej wagi (BMI - wskaźnik masy ciała - ok. 25). Spędzaj dużo czasu na świeżym powietrzu - słońce sprzyja tworzeniu się w organizmie witaminy D, a dzięki niej lepiej przyswajamy wapń. Ruszaj się jak najwięcej, bo ruch wzmacnia mięśnie, które

Dlaczego warto jeść jajka?

proc., podczas gdy krowie w 80 proc., a pochodzące z mięsa w 74 proc. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez oraz ok. 30 proc. tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka

Mięso

najważniejszym minerałem w mięsie jest żelazo, ze względu na wysoką zawartość oraz na łatwość wchłaniania; konina zawiera średnio większą ilość żelaza niż inne rodzaje mięsa. W mięsie są obecne głównie witaminy z grupy B i śladowe ilości witamin A i D, natomiast jest ono w zupełności pozbawione witaminy C

Mity o ciąży - na co uważać?

komponowaniu diety. Mamy wtedy w zasięgu ręki sporo produktów bogatych w witaminy i minerały w najlepiej przyswajalnej formie - w świeżych warzywach i owocach. Warto zadbać o swoją dietę w ciąży, bo np. to jedzenie za dwoje doprowadza do nadmiernego obciążenia organizmu matki, co źle wpływa na płód. Tak jak w

Zdrowotne top trendy 2012, czyli najzdrowsze mody sezonu

zabezpieczeniem przeciwko UVA. Dlaczego to zdrowa moda? Skórze spalonej słońcem na skwarka mówimy "nie". Choć muśnięcie słońca mile widziane. Umiarkowana dawka promieni złapanych na urlopie sprawia, że organizm wydziela witaminę D, potrzebną kościom i układowi nerwowemu. Ale uwaga! Promieniowanie UVA

Co się dzieje z ciałem po ciąży

ustami więcej niż samą brodawkę. Dodatkowo trzeba go za każdym razem przystawiać do piersi nieco inaczej, żeby ucisk był w innych miejscach. Niektórzy lekarze zalecają smarowanie spękań tłustą maścią, np. z dodatkiem witamin A i D; przed karmieniem trzeba ją dokładnie zmyć. Można też rozsmarować w

Najsmaczniejszy lek

, brązowym ryżu, serach, orzechach), kwas foliowy (jego dobrym źródłem są zielone warzywa liściaste, brukselka, brokuły, warzywa strączkowe) i witaminy z grupy A i B. Do budowy mocnych włosów niezbędne są aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina (występująca m.in. w kiełkach roślin, płatkach owsianych i

Jak pracują twoje nerki

wyrównany. Nerki wykonują jeszcze dodatkowe prace: wydzielają hormony regulujące ciśnienie krwi i produkcję czerwonych krwinek, przerabiają witaminę D w postać aktywną chroniącą kości przed odwapnieniem. Brudna krew Niestety, nie u wszystkich nerki pracują tak wzorcowo. Przyczyna zaburzeń tkwi we wrodzonych

Choroby dziedziczne - profilaktyka

życia co roku sprawdzaj poziom cholesterolu, a co 3 lata wykonuj to badanie z rozbiciem na frakcje HDL, LDL i mierz stężenie triglicerydów we krwi . Osteoporoza Profilaktyka - zadbaj o to, by w twojej diecie znalazło się jak najwięcej wapnia (nabiał, ryby z ośćmi) oraz witaminy D (tran, mleko, ryby

Dbaj o serce

, który jest głównym źródłem dostarczanego do organizmu cholesterolu . Zadbasz o właściwe ciśnienie, jedząc dużo naturalnych witamin (zwłaszcza C i D). Obniżysz poziom złego cholesterolu i triglicerydów we krwi, bowiem ryby i niektóre oleje roślinne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy

Postaw na stawy

maksymalnie dobre warunki do rozwoju i wzrostu kości. O czym należy pamiętać w pierwszej kolejności? O odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej. Zdrowa dieta w przypadku kości i stawów to przede wszystkim prawidłowy poziom wapnia i witaminy D (ale też m.in. fosforu, kolagenu czy witaminy C). - Głównym

Nadchodzi menopauza

- jadaj ze szkieletem). Wapń lepiej wchłania się w organizmie w towarzystwie witaminy D, a ona powstaje w skórze pod wpływem słońca. Jeśli więc tylko masz okazję, spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pamiętaj, że wapń ma też wrogów. Wypłukują go z organizmu m.in. mocna kawa, herbata, napoje

Czy warto pić mleko? Bezcenna droga mleczna

połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń, a do tego mają niewystarczającą ilość witaminy D, to za chwilę będziemy mieć epidemię osteoporozy. Ba, w pewnym sensie już ją mamy! Ostatnio koledzy z Białegostoku przebadali polskie dzieciaki, które piją coraz mniej mleka, i okazało się, że niektóre z

Wrzesień

dla naszego organizmu, zawiera bowiem: Cynk i selen wzmacniające nasz układ odpornościowy, działające przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Jod konieczny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Witaminę D do prawidłowego rozwoju kości. I w sumie niewiele kalorii, bo zaledwie 80 w 100 gramach

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

do większej kruchości kości i zwiększonego ryzyka złamań, szczególnie biodra, nadgarstka i kręgosłupa. W związku z tym należy na tym etapie życia przyjmować właściwe ilości wapnia i witamin z grupy D oraz wykonywać odpowiednie ćwiczenia w celu wzmocnienia kości. Nietrzymanie moczu Wyróżnia się dwa

Listopad

1. KISZONA KAPUSTA 200 g kiszonej kapusty to ok. 5 g błonnika, czyli 40% dziennego zapotrzebowania. Zimą jest chyba najbogatszym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika Zdrowie Pałeczki kwasu mlekowego nie tylko zapobiegają gniciu kapusty, ale stabilizują

Dodatki do żywności

. Mleko jest naturalnym źródłem witamin A i D rozpuszczalnych w tłuszczu. Nie ma tłuszczu - nie ma witamin. Dla dzieci najlepsze jest mleko tłuste, dla dorosłych mleko półtłuste, czyli mające ok. 2 proc. tłuszczu. Z taką zawartością możemy je pić całkiem spokojnie. Na wszystkich opakowaniach jest

Unikaj samotnych witamin

wit. A, D, E lub K - możemy się nimi po prostu zatruć. Te witaminy w gotowej postaci można było kiedyś zdobyć, polując. A ponieważ polowanie rzadko się udawało, niebezpieczeństwo przedawkowania nie istniało. Inaczej ma się sprawa z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie. Tych jest najwięcej właśnie w

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

ruchowo, uprawiaj ćwiczenia fizyczne. 4) Spożywaj więcej różnych warzyw i owoców - jedz co najmniej pięć porcji dziennie. Ogranicz spożycie pokarmów zawierających tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. 5) Jeśli pijesz alkohol - piwo, wino lub napoje wysokoprocentowe - ogranicz jego spożycie: mężczyźni do dwóch