Wszystko o:

w jakich. produktach jest potas

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Dołącz do nas na Facebooku! Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Podobnie jak sód czy chlor należy do elektrolitów, a więc składników mineralnych uczestniczących w gospodarce wodnej. To między innymi dzięki niemu w naszym ciele utrzymuje się właściwa objętość płynów. Uczestniczy

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może "wyprodukować" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat. Nie tylko w kuchni Jako składnik spożywczy karob doskonale sprawdza się jako zamiennik czekolady. Nie dość, że jest od

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mak, jako roślina uprawna towarzyszy nam prawdopodobnie od około 5-6 tysięcy lat. Już w starożytności wierzono nie tylko w jego wartości odżywcze, ale i lecznicze - w tym usypiające. Z tego powodu makami zdobiono portrety bóstw uosabiających sen, m.in. Hypnosa

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Te, które go nie mają, choćby nawet były naturalnie bezglutenowe, mogą być zanieczyszczone glutenem np. w trakcie produkcji, co jest bardzo szkodliwe dla osób poważnie chorych. Przekreślony kłos jest zatem znakiem gwarantującym, że w danym produkcie nie znajdziemy

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

, stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty. Dzięki zawartości

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

potrawy i produkty, bywa naprawdę różnie. Dzięki zawartości wielu minerałów (w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu) jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, pracę serca czy ogólne samopoczucie. To nieprawda, że są wrogiem tych, co na odchudzającej diecie. Niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

sodu. Pierwiastek ten pełni w organizmie człowieka bardzo ważną funkcję i jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiada m.in. za gospodarkę wodną, metabolizm białek oraz przepływ informacji w obrębie układu nerwowego. Zbyt niska zawartość sodu w codziennej diecie prowadzi do

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

wymiotów - lepsze są posiłki zimne bo mniej pachną, mniej drażnią ośrodki wymiotów w mózgu i jest szansa, że przyjęty posiłek nie zostanie zwrócony. W przypadku biegunki - odwrotnie - posiłki zimne przyspieszają perystaltykę, co nasila biegunkę." Niezawodne inhalacje Gdy łapie cię przeziębienie

Dieta na nadciśnienie

Dieta na nadciśnienie

dorosłej osoby to 3500 mg. Pierwiastek znajdziemy też w pomidorach, szpinaku, ziemniakach, bananach, melonach i rybach. Ponieważ potas jest rozpuszczalny w wodzie, podczas gotowania produktów spożywczych ulega wypłukaniu. Ziemniaki w trakcie gotowania tracą zwykle połowę zawartości pierwiastka, podobnie

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

, smakują surowe, w kompocie, dżemie, cieście, jako dodatek do deserów i jako ich podstawa. A że od nich brzuch boli, zwłaszcza, gdy owoce popijemy wodą? To bajki. Brzuch rzeczywiście może zaboleć, jeśli się nimi po prostu przejecie. To samo można powiedzieć o każdym innym produkcie spożywczym. Groźne są

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

, podobnie jak innych źródeł węglowodanów złożonych, jest dostarczanie paliwa. Ma być odżywczy (i jest!), a tuczący bywa wtedy, gdy źle go przyrządzimy: podamy jako frytki, okrasimy skwarkami, zawiesistymi sosami, usmażymy w głębokim tłuszczu, etc. Sam ziemniak to głównie woda (aż 77%) i węglowodany (18

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

składniki nieobecne w innych. Zakwasza głównie białko zwierzęce i roślinne. Zarazem białko jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, dlatego nie można go całkowicie wyeliminować. Ważny jest umiar. Wiemy już, jakie szkody przynosi monotonna i jednostronna dieta. Demonizowanie pewnych grup produktów, np

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż to obok pszenicy jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Szacuje się, że w Chinach zaczęto go uprawiać około 9 000 lat temu. Stanowi także jeden z głównych produktów żywnościowych dla niemal połowy populacji naszej planety.   Oprócz tego, że dostarczy nam sporej ilości kalorii

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości składa się na choćby

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

, osłabienie włosów, zębów i paznokci, a nawet nasilone bóle menstruacyjne i zespół metaboliczny. Kojarzymy go przede wszystkim jako przyjaciela układu krążenia. Słusznie, chociaż jego rola w organizmie jest zdecydowanie szersza. Potas wspomaga proces "zaopatrzenia" wszystkich komórek w niezbędne

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

67,8 mg). Tej ostatniej najwięcej jest w główce warzywa. Można w nich znaleźć także beta-karoten, wapń, fosfor oraz witaminę A (najwięcej jest jej w zielonych szparagach ok. 700 μg). Witaminy to nie jedyne dobro siedzące w tych warzywach. Dzięki zawartości żelaza oraz potasu wzmacniają

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

lepiej. Postaw głównie na te bogate w potas, czyli pomidory, banany, morele, marchew. - Błonnik to jest to, czyli pokochaj orzechy, pełnoziarniste pieczywo, właściwe owoce. Czytaj: wszystko o błonniku - Smażone ci nie służy! Dla ciebie gotowanie, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii, na ruszcie

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

produktów bezglutenowych, przekonując, że mąka orkiszowa nie zawiera glutenu. To nieprawda. Orkisz szkodzi osobom z chorobą trzewną (celiakią), inną nietolerancją pokarmową czy alergią na gluten. Gluten z orkiszu jest łatwiej przyswajalny, ale to cecha którą mogą docenić jedynie osoby zdrowe, w ogóle gluten

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

brązowych jest cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony m. in. z odżywczej melasy). Zawiera on pewne ilości żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, miedzi oraz witaminy B6 i B12. Niestety ich zawartość jest przez dietetyków określana jako... śladowa. Taka znikoma obecność niewiele zmienia w

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

Polaków jest zbyt małe spożycie produktów mlecznych, które są najlepszym źródłem przyswajanego wapnia. Bogate w pierwiastek są także ryby i przetwory rybne. Duże ilości wapnia obecne są m.in. w warzywach kapustnych, orzechach laskowych, nasionach roślin strączkowych. Niestety obecne w nich związki jak

Potrawy wigilijne - czy są zdrowe?

, którą nadaje betanina - silny przeciwutleniacz, naturalny wróg bakterii oraz eliksir młodości. Buraczany barszczyk skrywa w sobie sporo drogocennego dla układu nerwowego kwasu foliowego oraz witaminy C. Jest zalecany osobom z niedokrwistością ze względu na dużą ilość żelaza. Poza tym jest zasadotwórczy

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

ilością kawy. - Większość produktów w naszej diecie, oprócz warzyw i owoców, jest kwasotwórcza. W tym zboża, kasze, poza jaglaną, nabiał, mięso, niezdrowa żywność. Amarantus jako jeden z niewielu produktów zbożowych jest zasadotwórczy - zaznacza. Choć dla ścisłości: formalnie amarantus nie jest zaliczany

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

mają powyżej 350 kcal, a reklamujące się jako "fitnessowe": nawet ok. 400 kcal. Polujesz przede wszystkim na wspaniałe źródła błonnika? Świeża morela nie zrobi w tej kategorii furory (1,7 g w 100 g), ale suszona (dla odmiany - wysokokaloryczna) to już prawdziwa liderka: 10,7 g! Zarazem z taką

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

(produkty o mniejszej zawartości tłuszczu będą mniej energetyczne, o większej natomiast - bardziej). Wersja bez dodatku cukru i stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (do1,5 proc.) to wersja optymalna. Jako że jogurt jest napojem fermentowanym jest lepiej tolerowany przez układ pokarmowy niż zwykłe mleko i

Nowalijki: samo zdrowie?

, dlatego czasem bywa stosowany jako środek przeczyszczający przy wyjątkowo uciążliwych zaparciach. Lepiej jednak stosować go w rozsądnej dawce, jako dodatek, i pozwalać działać mu łagodnie, ale regularnie. W 100 g szczypiorku jest tylko 30 kcal i mnóstwo potasu, który kocha serce i zapobiega nadciśnieniu

Błonnikowi liderzy - poznaj produkty, które mają najwięcej błonnika

. żelaza, które stawia na nogi i zapobiega niedokrwistości. Otręby pszenne dostarczą też potasu, cynku, magnezu oraz miedzi. Niskokaloryczne i sycące Dodane do potraw (zup czy kotletów w roli panierki) lub zwykłego jogurtu wypełniają żołądek, dając poczucie sytości. Dobrą wiadomością jest też to, że mimo

Apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi. To ma sens?

spisu leków(w Polsce tworzy go i wydaje Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych). Apiterapeutyki zazwyczaj doceniane są przede wszystkim jako środki wspomagające leczenie, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego

Awokado - przysmak szczupłych?

, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Badania dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło w Ameryce Północnej, Środkowej aż po Południową (Peru). Awokado jest stosowane przede

Dieta na dobry sen

kawałek chleba. Uwaga, w przypadku indyka (i ogólnie produktów bogatych w białko) nie działa zasada "im więcej, tym lepiej". W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie: optymalnie działa niewielka ilość mięsa z indyka (np. plaster), za dużo białka może spowodować efekt przeciwstawny. Gdy zadbasz o

Owocowa lista przebojów lata

surowo do walorów smakowych tych owoców. Zwykle przekonujemy się o tym, w nieprzyjemny sposób, jako dzieci. Potem niekoniecznie chcemy po nie sięgać, a tymczasem dorosłym smakują bardziej. Podobnie jak ostre przyprawy czy używki. Świeża wiśnia na pewno jest od nich lepsza. Dobre barwniki Wiśnie mają

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, bywają wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, najlepiej jeść ziarenka bez wstępnej obróbki (te w sezamkach są zwykle prażone). Sezam jest także najbardziej kaloryczny ze wszystkich pestek i nasion. W 100 g znajdziemy aż 630 kcal, zatem jako przekąskę warto stosować go

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

minerałów, m.in. wspomagającego mięśnie i obniżającego ciśnienie potasu, a także działającego kojąco na nerwy magnezu. Są bogate w witaminy - mimo słodkawego, neutralnego smaku, to istna bomba witaminy C. Niestety kąpiel w gorącym głębokim tłuszczu sprawia, że duża część ziemniaczanego bogactwa po prostu

Jedli je już Sumerowie

substancji, a błonnik przyspiesza trawienie. W 100 g: 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów, 12 mg sodu, 804 mg potasu, 72 mg wapnia, 91 mg fosforu, 3,6 mg magnezu, 9,4 g błonnika Wiórki kokosowe Dostarczają wiele energii, a w ich składzie jest dużo cennego białka, które w diecie może

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

rzeczywiście znalazła potwierdzenie albo w badaniach, albo w praktyce, zatem jest o czym mówić. Energia jest W korzeniu znajdziesz potrzebne organizmowi witaminy: A, B1 i B2, C, a także minerały: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarkę. Zatem twoje oczy, włosy, układ krążenia czy układ nerwowy

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Warzywa powinny stanowić obowiązkowy element naszej codziennej diety ze względu na zawartość witamin, minerałów czy błonnika. Niestety tylko w sezonie letnim dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest prosty. Jak poradzić sobie w okresie zimowym i wczesnowiosennym? Najlepiej sięgać po warzywa

Kasze - bogactwo właściwości

również jedną z kasz zawierających największą ilość witamin z grupy B (więcej na ten temat: Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm ). Spośród wszystkich kasz najbogatsza jest w potas (istotny m.in. dla prawidłowej pracy naszego serca oraz układu nerwowego), fosfor (który - podobnie jak

Orzechy - mają w sobie to coś

zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym układu krążenia. Gdzie zatem podziewają się kalorie? Według dietetyków: spożywanie orzeszków tak bardzo syci, że ogranicza spożywanie innych produktów i stąd ogólny bilans kaloryczny jest in plus. W dodatku orzeszki przyspieszają metabolizm, więc zostają

Papryka - witaminowa rekordzistka

narzekających na zwolnioną przemianę materii, jest wskazana jako lekarstwo. Wyraźnie poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia. Czasem pojawia się też zalecenie ograniczenia jej w diecie osób cierpiących na schorzenia reumatyczne (ze względu na zawartą solaninę, która może zaostrzać objawy). Nie

Nadwrażliwość zębów - skąd się bierze i jak z nią walczyć?

naukowcy z University of Washington problem ten dotyczy co ósmej osoby, w szczególności zaś ludzi młodych, kobiet, osób z cofniętymi dziąsłami oraz tych, którzy stosują domowe sposoby wybielania. Jakie są jej najczęstsze przyczyny? Kwasy Na czarnej liście produktów, które powodują nadwrażliwość

Wybielasz zęby? Uważaj na ich odwodnienie

wodoru powyżej 0,1%. To dlatego część preparatów wybielających jest oferowanych wyłącznie dentystom, a producenci wycofali tego typu produkty lub sprzedają je wyłącznie stomatologom. W aptekach internetowych na przykład środki do wybielania, które jeszcze niedawno mógł kupić każdy, są oznaczone zapisem

Ananas - egzotyczny sprzymierzeniec odchudzania?

wapnia, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Owoc zawiera także błonnik, który nie dość, że działa niczym naturalna szczotka wymiatająca szkodliwe złogi produktów przemiany materii, to jeszcze syci. W przypadku ananasa syci zaś stosunkowo niskim kosztem energetycznym. Jakim dokładnie? Bio-Multi

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Zjadając 100 gramów truskawek (bez cukru i innych dodatków) pochłaniasz jedynie 27 kalorii. Zarazem zapewniasz organizmowi sporo cennego błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E i C... Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspierasz odporność, wzmacniasz kości i zęby

Kiełki - zdrowie w zarodku

(ważne m.in. dla kondycji naszej skóry) oraz niezbędne dla układu nerwowego witaminy z grupy B - w tym B1, B2, B3 (określaną również jako PP lub niacyna), B6 i B9 (czyli kwas foliowy). Kiełki to także bogactwo mikro- i makroelementów, które - dzięki enzymom uaktywniającym się podczas kiełkowania - są dla

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

- utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, szczególnie istotne w trakcie upalnych dni. Wspiera także pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie oraz wchłanianie i transport substancji odżywczych. Sama jest zresztą źródłem niezbędnych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (budulca naszych kości i zębów

Orzeszki ziemne - przegryzka pełna zdrowia?

spożywanie innych produktów i stąd ogólny bilans kaloryczny jest przyjazny dla organizmu. 2. Orzeszki przyspieszają metabolizm, więc zostają zużyte, a nie odłożone. 3. Niemal nikt z nas orzeszków nie rozgryza na tyle dokładnie, by organizm mógł z nich "wyssać" całe kalorie. Zasadniczo zaleca się

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

źródeł, czyli owoców i warzyw. Aktualnie panuje moda na dosładzanie produktów dużą ilością fruktozy (np. soków z kartonika, ciastek i półproduktów) i promowanie ich jako zdrowsze czy dietetyczne. Nie dajmy się nabrać, w takim wydaniu zazwyczaj wcale nie jest lepsza biały cukier, a stosowana bez umiaru

Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń - to kolejne "skarby". Sęk w tym, że bardzo trudno ustalić, ile ich jest. Rozbieżności nawet na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom", tworzonym przez sprzedawców, ale i

Suplementy diety i zioła? Mogą osłabiać działanie leków i antykoncepcji

, migreny, obrzęki, i drażliwość piersi. W skojarzeniu ze środkami antykoncepcyjnymi wywołuje ona nadciśnienie i hipokaliemię (zbyt niskie stężenie potasu w surowicy krwi poniżej 3,6 mmol/l u ludzi dorosłych). Lukrecja jest szczególnie niebezpieczna u osób zażywających leki moczopędne (stosowane np. w

Jak odchudzić mężczyznę? Zmotywuj go mądrze!

udział. Fakt, on jest dorosły i wie, co robi, jednak zazwyczaj po prostu zjada to, co podsuniesz mu pod nos lub co znajdzie w lodówce. Nieważne, czy jest znerwicowanym człowiekiem korporacji, typem brata łaty czy miłośnikiem domowych obiadków. Czas na zmiany. Nie chodzi przecież tylko o to, by lepiej się

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

przez lekarza. Kiedy jednak chcesz naprawić dyskretne błędy żywieniowe, możesz to zrobić samodzielnie. 1. Wolniej i dokładniej Prawidłowość procesu trawienia zależy w znacznym stopniu od tempa, w jakim spożywamy pokarmy. Optymalne dla zdrowia jest przeżuwanie jednego kęsa 50 razy! Oczywiście, zjadanie

Jak działają zmysły? Te bardziej i mniej znane

dających energię i niezbędnych do pracy wszystkich narządów, w tym mózgu, węglowodanów. Czujemy go głównie na końcu języka. Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. U osób, które ze względów zdrowotnych, np. z nadciśnieniem

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

ciesz się pełnym brzuchem! Ćwiczenia i aktywność fizyczna kojarzy ci się z męczącym wyciskaniem potów na siłowni? Wcale nie musisz stać się wyczynowym sportowcem, postaraj się codziennie spalać dodatkowe 100 kcal. W jaki sposób możesz tego dokonać? Możliwości jest wiele. Do wyboru masz m. in. 8 minut

Lecz się miodem

). Dzisiaj naukowo dowiedziono, że tak jest w istocie. Cóż tak niezwykłego zawiera, że działa? Miód nie obfituje w witaminy (chociaż jest w nim trochę witaminy C i B), które uchodzą za głównych sprawców pozytywnej mocy jedzenia. To produkt wysokokaloryczny (w stu gramach miodu jest prawie 320 kcal), niemal

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

skutecznie sprzątają w jelitach. Chociaż ilościowo błonnika w jabłkach jest sporo (średnio 2 g w 100 gramach produktu), nie są to ilości imponujące w porównaniu do orzechów ( więcej na ten temat czy leśnych owoców. Zarazem liczy się nie tylko ilość, ale i jakość. Pektyny z jabłek są wyjątkowo cenione i

"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

sporych opakowaniach. Trudno sobie wyobrazić, że ktoś kupi bochenek dla jednej kromki. Wówczas konserwanty to prawdziwy ratunek, chociaż i zamrażanie jest jakimś wyjściem. Tabele pozwalają jednak lepiej poznać składniki wielu produktów, zachęcają do czytania etykiet i dystansu. Oznaczenie "E"

Czego nie lubi twoje serce

soli w domu (w pierwszej kolejności ze stołu powinna zniknąć solniczka). Ale to za mało. Potrzebne jest wyrobienie w dzieciach nawyków zdrowego żywienia. I przyglądanie się temu, jaką żywność kupujemy. Kłopot w tym, że aż ok. 40 proc. soli w naszej diecie pochodzi z produktów przetworzonych, 60 proc

Naturalne dopalacze - jak dodać sobie energii?

, następnie ich uszkodzeniu, a w dalszej perspektywie mogą nawet stanowić przyczynę rozrostu mięśnia sercowego. Często specyfiki mające karnitynę w składzie są sprzedawane jako środki odchudzające, tzw. "spalacze tłuszczu". Jednak, mimo że kupne produkty zawierają zazwyczaj wielokrotnie wyższe jej

Nakarm swój mózg!

kwasów tłuszczowych omega - 3. Dobrą wiadomością jest to, że możemy sobie go dostarczyć wraz z pokarmem. Doskonałym źródłem kwasów omega - 3, w tym DHA, są ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela czy dorsz. Eksperci zalecają ich spożywanie 2 - 3 razy w tygodniu. Ryby możesz konsumować jako samodzielny

Leki wpływają na wyniki badań

"Lek Bezpieczny". - Współczesna medycyna laboratoryjna nie jest już lekceważąco określana, jako dziedzina "pomocnicza", a badania, jako "dodatkowe" - mówiła mgr Hanna Hausner z Krajowej Rady Diagnostów Laboratoryjnych. Dodała, że w wielu przypadkach uzyskane wyniki mają

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

to danie portugalskie, które weszło do kuchni japońskiej. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cenią sobie dania surowe, a także gotowane, z rusztu. Świeżość produktów to podstawa: najlepsze jest to, co natura daje w danym sezonie. Fermentowane warzywa wspierają ich florę bakteryjną. ( Czytaj więcej na

Sprzymierzeńcy coraz dłuższej młodości - wierzyć czy nie?

cennych składników odżywczych i leczniczych, wspierający zdrowie, a także prawidłową wagę ciała. Białko i biopierwiastki Algi są przede wszystkim produktem białkowym, czyli zapewniającym komórkom budulec, ale i bogactwem składników mineralnych (w tym wapnia, żelaza, potasu, siarki, jodu) oraz witamin (z

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Soja - warto ją polubić

Czy to prawda, że białko sojowe jest równie wartościowe jak zwierzęce? Tak. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

(czytaj: wszystko o błonniku) , który poprawia perystaltykę jelit, a nawet zapobiega nadwadze. Nie są wprawdzie liderem w tej dziedzinie, ale ilość błonnika jest nie do pogardzenia. Chociaż można znaleźć produkty, które mają mniej kalorii (45 kcal w 100 g owoców) na pewno trudno byłoby na pomarańczach

Wybielanie zębów - prawdy i mity

(bruzdy, porowatość, które można zaobserwować jedynie podczas dokładnych badań mikroskopowych), ale dużo gorszy wpływ na stan szkliwa ma kwas fosforowy zawarty np. w coca coli i podobnych napojach. Oczywiście stężenie tego kwasu w produktach spożywczych nie jest duże, ale wypicie gazowanego napoju i nie

Fosfor

postaci kwasu fosforowego występuje jako składnik kwasu DNA i RNA i bez niego komórki nie są w stanie prawidłowo wzrastać, dzielić się i funkcjonować. Wiele enzymów oraz kompleks witamin z grupy B wymaga fosforu do prawidłowego funkcjonowania. Fosfor jest podstawą metabolizmu węglowodorów, tłuszczu i

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

pomóc nam uzupełnić owe niedobory, w 1984 roku wymyślono tzw. żywność wzbogaconą, nazywaną niekiedy funkcjonalną (choć nie jest to dokładnie to samo). Grunt to nie szkodzić Za żywność funkcjonalną uważa się produkty, które na skutek dodania składników biologicznie czynnych (np. witamin, minerałów

Piramida żywienia. Przepis na życie!

Jakie produkty jadać codziennie, jakie kilka razy w tygodniu, a jakie tylko kilka razy w miesiącu, ilustruje piramida żywieniowa. Jej wierzchołek stanowią słodycze, które możemy jadać bardzo rzadko (najwyżej kilka razy w miesiącu), a podstawę? Nie jest to zalecenie żywieniowe, ale wskazówka

Owoce

Dołącz do nas na Facebooku! Każdego dnia wybieraj różnorodne owoce i warzywa Owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w diecie. Jedzenie dużej ilości różnego rodzaju owoców i warzyw, jako część wzorców zachowań prozdrowotnych, opisywanych przez niniejsze wskazówki, pomoże Ci uniknąć wielu

Aloes (Aloe vera)

: Zmniejsza ból i reakcje zapalną Przyspiesza proces gojenia (rany skóry, owrzodzenia, oparzenia, odmrożenia, jest pomocny w gojeniu zarówno ran zewnętrznych jak i wewnętrznych) Pobudza wzrost i naprawę skóry Lateks aloesowy: Działa jako silny środek przeczyszczający Przeciwdziała

Dlaczego dieta Dukana może być niebezpieczna dla zdrowia?

przede wszystkim oszczędzać składnik naszej diety, jakim jest białko. Wiąże się to z tym, iż z rozpadu tego składnika organizm otrzymuje aminokwasy, które są niezbędne do życia (składnik budulcowy wszystkich najważniejszych organów: wątroby, serca, nerek, itd.), w przeciwieństwie do nadmiaru tłuszczu

Ważne mikro i makro w naszym organizmie

mięśniach, 25 mg w kościach i 20 mg w wątrobie. Ta ostatnia jest magazynem tego pierwiastka. W krwi u kobiet jest nieco więcej miedzi niż u mężczyzn. Z produktów spożywczych przyswajamy średnio 50 proc. tego pierwiastka. Jako normę spożycia przyjmuje się 1 - 2 mg na dobę - u dzieci 3 - 5 mg. Niedobór miedzi

Kac gigant, czyli przeżyj "dzień po"

rozpadu tego pierwszego rozpad metanolu jest wolniejszy, a zatem najbardziej szkodliwy produkt jego metabolizmu (kwas mrówkowy) gromadzi się w mniejszych ilościach, powodując mniej przykre dolegliwości. Niestety, dziesięciokrotnie szybciej metabolizowany etanol dostarczony w nowej dawce złagodzi więc

Zwolnij, serce, zwolnij

mamy doskonałe leki, moglibyśmy sztucznie obniżać sobie puls i dodatkowo przedłużać w ten sposób życie? Lepiej 60 niż 90 Zastanówmy się najpierw, jaki jest prawidłowy, fizjologiczny puls ludzkiego serca. Wiadomo, że zmienia się on z wiekiem - u noworodka serce uderza 120 razy na minutę, natomiast u

Hormony

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Według tradycyjnej definicji hormony są produktem gruczołów dokrewnych, które razem tworzą układ

Ser pasuje do wszystkiego

Niemal 40 lat temu generał de Gaulle wygłosił słynne zdanie: "Niełatwo jest rządzić krajem, w którym jest aż 325 gatunków serów". Dziś we Francji można kupić 500 gatunków! Większość dostępna jest także u nas. A jeśli do tego dodamy rodzime produkty (np. oscypki), to okaże się, że serowa

6 kroków do odporności

zabrakło w niej warzyw i owoców (także soków i mrożonek), produktów pełnoziarnistych, olejów roślinnych i ryb - bo to bezcenne źródła witamin oraz mikro- i makroelementów (głównie żelaza, cynku, selenu i magnezu) walczących z wolnymi rodnikami. Konieczny jest też nabiał, a zwłaszcza jogurty oraz napoje

Mięso

może być przerośnięta w małym stopniu, ale nigdy nie w średnim ani dużym. Proces przetworzenia żywego zwierzęcia w mięso jako produkt spożywczy obejmuje szereg czynności potrzebnych do umożliwienia konsumpcji masy mięśniowej zwierzęcia. Pierwszą z nich jest ubój, który powinien przebiegać w taki

Otyłość

osób prowadzi, rzadko pozwala na regularne i odpowiadające rzeczywistym potrzebom odżywianie. Lekarz poinformuje, ile kalorii powinno się dostarczać organizmowi w ciągu 24 godz., jakie produkty spożywcze należy spożywać, a jakich unikać, oraz udzieli precyzyjnych wskazówek. Na tej podstawie każda osoba

Najsmaczniejszy lek

powstałych z fosforu wapniowego ograniczamy produkty bogate w wapń (mleko i przetwory). Przy kamicy cystynowej podstawą jest unikanie cystyny i metioniny - najmniej jest ich w mleku i przetworach mlecznych. Ogranicza się spożycie mięsa i wędlin, dbając jednocześnie, by nie zabrakło nam kwasu foliowego

Cukrzyca w ciąży

; krwi. A jakie zagrożenia cukrzyca ciążowa niesie dla matki? Zwiększa ryzyko powikłanego porodu i komplikacji położniczych. Warto jednak wspomnieć, że cukrzyca ciążowa sama w sobie nie jest wskazaniem do cesarskiego cięcia. Cesarkę powinno się wykonywać w przypadku

Cała prawda o wodzie

proc. rynku (wartościowo) po Żywcu Zdroju (25 proc.) i Nałęczowiance (11 proc.). Źródlaną pijemy za często Czy to dobrze, że pijemy tak dużo wody źródlanej, pytam eksperta ds. żywienia dr Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską z Akademii Medycznej w Warszawie. - Niedobrze, gdy jest to tylko woda źródlana

Oczyszczanie organizmu

wewnątrzustrojowej detoksykacji jest wątroba. Kłopoty z tym narządem powstają głównie na skutek błędów żywieniowych. Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby mają swoją przyczynę przede wszystkim w nadmiernym spożyciu oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego

Bądź gotów na kaca!

etanol; dopiero gdy się z nim uporają, biorą się do metanolu. Z tego też powodu etanol stosuje się jako odtrutkę przy zatruciach metanolem. Klin sprawia, że metanol rozkładany jest stopniowo, dzięki czemu najbardziej szkodliwy produkt jego metabolizmu - kwas mrówkowy (HCHO) - gromadzi się w mniejszych

Kac od podszewki

alkohol obecny jest nie tylko w denaturacie (podobieństwo słowa "denaturat" do słowa "denat" można więc odczytać jako niezamierzoną przestrogę), ale też w bardzo wielu napojach wyskokowych. Dlatego to, co się pije, jest równie ważne jak to, ile się pije. Jones jest autorem frapującego

Grudzień

moczopędny i można stosować go jako wzmocnienie terapii w chorobach układu moczowego. Zapobiega przeziębieniom, leczy choroby układu oddechowego, obniża temperaturę. Smak i jakość Najlepszy jest miód od pszczelarza: surowy, niepasteryzowany, nieklarowany, niefiltrowany. Jeśli masz obawy, że kupiłeś miód

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

wciąż pozostaje niska. Corocznie w drugi czwartek marca w ponad 100 krajach na sześciu kontynentach obchodzony jest Światowy Dzień Nerek. Jest to kampania, mająca na celu propagowanie wiedzy na temat znaczenia nerek dla zdrowia i życia, zachęcanie do regularnego monitorowania ich funkcji oraz

Kwas moczowy

ksantynurii niekiedy w nowotworach np.: ziarnicy złośliwej, szczpiczaku mnogim, raku oskrzela Czytaj także: Potas Wapń Selen Flawonoidy, samo dobro prosto z natury Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

, z czego 5 mg znajduje się w mięśniach, 25 mg w kościach i 20 mg w wątrobie. Ta ostatnia jest magazynem tego pierwiastka. W krwi u kobiet jest nieco więcej miedzi niż u mężczyzn. Z produktów spożywczych przyswajamy średnio 50 proc. tego pierwiastka. Jako normę spożycia przyjmuje się 1 - 2 mg na dobę

Złoty lek

posiekanego tymianku. O miodowej kuracji warto też po- myśleć przy osłabieniu - zawarte w złocistym syropie żelazo (1 mg w 100 g) jest świetnie przyswajalne (w 60 proc., podczas gdy z innych produktów żywnościowych zaledwie w 10 - 25 proc.). Miód zawiera też inne minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania

Wody stołowe, źródlane, mineralne

Zawartość wody w organizmie człowieka uwarunkowana jest przez wiele czynników, ale przede wszystkim przez wiek, otoczenie, cechy indywidualne. Wraz z wiekiem ilość wody w organizmie zmniejsza się. To, że poziom wody maleje, związane jest również ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej. U dziecka