Wszystko o:

produkty z pszenicy

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii w stopniu takim, jak białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. W niektórych krajach (np. Finlandia) dopuszcza się jego niewielkie spożycie, polski owies jest jednak silnie zanieczyszczony innymi zbożami i dlatego, niezależnie od wyników badań z innych

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

tolerujące. Bywa, że i produkt zawierający pszenicę jest bezglutenowy (w wyniku specjalistycznej obróbki usuwa się z niej sam gluten, pozostawiając np. cukry). Nie jest to jednak zasada i orkiszu nie można zaliczać do zbóż bezglutenowych. Czym zatem realnie orkisz jest? Pszenica orkiszowa jest zbożem znanym

Hipoteza paleo - jedz jak przodkowie, a będziesz zdrów?

Hipoteza paleo - jedz jak przodkowie, a będziesz zdrów?

. Kolejne zmiany w odżywianiu przyniosła rewolucja przemysłowa. Za jej sprawą na stołach na dużą skalę zagościły produkty olejowe, cukier, przetworzone produkty zbożowe. W życiu ludzi ubyło ruchu, a przybyło stresu, tak więc na popularności zyskały alkohol czy tytoń. Z kolei stres sprzyja stanom zapalnym, a

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

, ludzie, jesteśmy zrodzeni z natury. Jeżeli spożywane przez nas pokarmy pochodzą z natury, są też zazwyczaj dobrze przyswajalne, odżywcze - podkreśla Sobczak. Prawa ekonomii jednak dyktują: byle szybciej, byle taniej, najlepiej przetworzyć produkt do ostatka. Natura po części broni się sama. - Amarantus

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

szybciej metabolizowany, ale również usuwany z organizmu. Okazuje się, że osoby, które wzbogaciły swoją dietę o produkty zawierające fitosterole znacznie zredukowały stężenie tzw. złego cholesterolu. Tym samym oddaliły od siebie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Fitosterole można znaleźć przede

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

. Początkowo uznawany był za chwast, by z czasem awansować do miana rośliny ozdobnej. Nie wymaga żadnego szczególnego traktowania, doskonale znosi okresy suszy. Jego druga młodość przypadła na lata 70. minionego wieku. W Polsce dostępny jest od początku lat 90-tych. Więcej niż pszenica Tym, co wyróżnia

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

jełczeje i pokrywa się gorzką warstwą. O tym jak uniknąć goryczki dowiesz się z tutaj .   Czytaj więcej: Nakarm swoje włosy Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać? Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych Dwa najpopularniejsze rodzaje kaszy jęczmiennej

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

są i powszechnie stosowane technologie ograniczające zagrożenie. Są "lepsze", powszechne źródła najgorszego tłuszczu świata. W tłuszcze trans obfitują wszelkie produkty cukiernicze (chrupki, słone przekąski, słodycze), dania typu fast food, a nawet zupki z torebki i potrawy usmażone na

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż to obok pszenicy jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Szacuje się, że w Chinach zaczęto go uprawiać około 9 000 lat temu. Stanowi także jeden z głównych produktów żywnościowych dla niemal połowy populacji naszej planety.   Oprócz tego, że dostarczy nam sporej ilości kalorii

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

przemianę materii. Zatem: szukając "zieleniny" dla siebie, warto stawiać na tę, która nie ma za dużo błonnika. Podobnie jest z produktami pełnoziarnistymi: bardzo zdrowe, ale niekoniecznie dla ciebie. Tylko pozornie to, co tuczące jest dla ciebie. "Odżywiony" to nie to samo, co

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

dużo białka, najlepiej zwierzęcego, a wyeliminować z diety gluten, którego źródłem jest pszenica; dla osób z grupą krwi "A" najkorzystniejsza jest dieta wegetariańska; a dla osób z grupą "B" - korzystne są produkty mleczne; z kolei osobom z grupą krwi "AB" generalnie

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

terminie noworodka posiada odpowiednie zapasy żelaza i bardzo wysokie stężenie hemoglobiny, w tym wieku nie jest zwykle konieczne dostarczanie go wraz z pożywieniem. Jednakże już od drugiego półrocza życia w diecie malucha powinny się znaleźć produkty zawierające ten mikroelement. Według danych ze strony

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

wszystkie procesy przemiany materii. Szczęśliwie organizm ma skąd ją pobierać i w zasadzie nie obserwuje się samoistnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które szczególnie w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i warzywa (zwłaszcza białe). Więcej na ten temat: Cebula, czosnek

Ziarna

Ziarna

;nieoczyszczonej pszenicy, brunatnego ryżu, owsa i pełnoziarnistej kukurydzy. Sporządzaj lub wybieraj produkty zbożowe z małą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowaną lub niską zawartością cukru. Zawsze sprawdzaj zawartość soli w pokarmach.

Doładuj baterie wiosną!

Doładuj baterie wiosną!

kontaktu z naturalnym światłem. Powinniśmy spędzać przynajmniej godzinę w ciągu dnia na zewnątrz - twierdzą eksperci. Możemy również wzbogacić dietę w produkty zawierające witaminę D jedząc ryby, żółtka jaj, wątróbkę, mleko lub ser żółty. Czytaj więcej o wpływie witamin Dołącz do Zdrowia na Facebooku

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

ziarno, z którego powstała (pszenicy, żyta). Czy mąka łatwo się psuje? Tak. To bardzo wrażliwy produkt, dlatego powinien być przechowywany w zamkniętym pojemniku. Mąka łatwo chłonie wilgoć. Ze zbyt wilgotnej nie przygotujemy smacznego, puszystego ciasta. Mąki żytnie razowe z uwagi na sporą zawartość

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

wysokości 4 tysięcy m n.p.m. Od końca XV wieku zaczęła systematycznie podbijać cały świat. Chociaż pod względem wielkości uprawy jest drugim zbożem na świecie (zaraz po pszenicy), zbiory na poziomie 600 milionów ton rocznie czynią z niej królową wśród zbóż. Kaloryczna, czyli tucząca? W zależności od

Jak żyć z celiakią w Polsce?

Jak żyć z celiakią w Polsce?

dzieci z celiakią próbuje ukryć przed otoczeniem chorobę trzewną. O zdrowej diecie bez pszenicy przeczytaj w książce Williama Davisa » Celiak na zakupach Chociaż jest łatwiej, niż kiedyś: produkty bezglutenowe można kupić nawet w niektórych supermarketach, zakupy to prawdziwe wyzwanie. Wielką

Celiakia to nie wyrok

pochodzenia zbożowego . Wszystkie produkty powstałe na bazie pszenicy, jęczmienia czy żyta są dla chorego zakazane. Na celiakię bardziej narażone są osoby m.in. z cukrzycą typu 1, ze schorzeniami tarczycy oraz nowotworem jelita cienkiego. Sposób na celiakię Na postawienie właściwej diagnozy, jak do tej pory

Makrobiotyka

pełne nieoczyszczone (pełnoziarnisty ryż, pszenica twarda, gryka, proso, jęczmień, kukurydza , płatki owsiane ), jarzyny (marchew, cebula, rzepa, rzeżucha, kapusta, korzenie), rośliny morskie (algi), ciemny chleb, zapłodnione jaja itd. Z diety powinny być wykluczone niektóre warzywa, takie jak

Kiełki - zdrowie w zarodku

wymienionych pierwiastków nie dostarczają sobie z produktami pochodzenia zwierzęcego, a więc przede wszystkim weganie. Kiełki fasoli mung to - dzięki popularności kuchni azjatyckiej - prawdziwi kiełkowi "celebryci". Tymczasem - jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów - wypadają dość blado

Niech moc witamin będzie z tobą

. Jeśli więc kobieta planuje ciążę, 3 miesiące wcześniej powinna przejść na niehormonalną antykoncepcję. Do diety powinna włączyć wtedy produkty zawierające kwas foliowy, czyli pomarańcze, kiwi, maliny, czarne porzeczki, kiełki pszenicy, jaja, ciemnozielone warzywa (należy je jeść surowe albo krótko

Gluten? Nie, dziękuję

będące jego źródłem są niemal we wszystkich gotowych produktach spożywczych. Należy więc dokładnie czytać etykiety. Jeżeli nie mamy pewności, że produkt nie ma glutenu, lepiej go nie kupować. Do zakazanych należą produkty zbożowe, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień albo owies - np. pieczywo, kasze

Przechowalnia cennych rzeczy

we wrzątku. W wielu sklepach ze zdrową żywnością sprzedawane są specjalne kiełkownice składające się z trzech plastikowych szalek, specjalnego zbiornika na wodę i pokrywki. W takim naczyniu można jednocześnie hodować trzy rodzaje kiełków. Pszenica, owies, żyto i gorczyca tworzą w czasie wzrostu

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Prawie jak eliksiry młodości: glukozamina, lecytyna i reszta. Jak to działa?

, zrównoważona dieta to jeden z kroków do długowieczności. Antyoksydanty są w pomidorach i arbuzach, w papryce, kiwi, porzeczkach i orzechach. W mleku, brokułach, w rybach i w wątróbce. W jajach i w grejpfrutach. I w wielu innych produktach. Nie szukaj ich w słodyczach, tłustych mięsach, generalnie w kuchni

Dlaczego mam łupież?

, powinniśmy szczególnie zadbać o dietę. Bogata w witaminy, jest też skutecznym środkiem stosowanym również w profilaktyce łupieżu. Co jeść, by mieć piękne, lśniące włosy bez śladu łupieżu? Przede wszystkim produkty bogate w witaminy grupy B, a w szczególności - witaminę B6. Razem z witaminą A wspomagają

Włosy problematyczne

jasne stroje. Drobinki spadające na ubranie będą mniej widoczne. Przy łupieżu zalecana jest dieta bogata w witaminy A, E i z grupy B - jest ich dużo kiełkach pszenicy, wątrobie, jajach i drożdżach oraz poprawiającą stan skóry siarkę - znajdziesz ją m.in. w mięsie ryb. Nie żałuj setki! Wiosną często

Keczup i spółka

Ketchup Dobra wiadomość dla rodziców zamartwiających się, że ich dzieci jedzą głównie keczup. Ten produkt to samo zdrowie! Im dłużej był gotowany, tym więcej zawiera łatwo przyswajalnego likopenu, działającego przeciwnowotworowo i chroniącego m.in. przed zawałem serca, wylewem, cukrzycą. Likopen z

O tym należy pamiętać

morskie, siemię lniane, orzechy. - Pamięć poprawiają też produkty zawierające lecytynę - tę substancję znajdziesz np. w soi, kukurydzy, kiełkach pszenicy, orzeszkach ziemnych. Zapomnij - O długotrwałym stresie - tzw. hormony stresu niszczą połączenia między neuronami. - O zbyt małej ilości snu - za mała

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

jabłko w każdej formie, inni tylko na surowe, jeszcze inni - ze skórką. Precyzyjny wywiad lekarski i obserwacja organizmu pozwala więc na mniej drastyczną dietę eliminacyjną (więcej na ten temat w wywiadzie z prof. Jerzym Kruszewskim, krajowym konsultantem ds. alergologii). Wśród produktów spożywczych

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

(średnio 20-30 mikrogramów na dobę), jednak trzeba pamiętać, że słabo wykorzystujemy go z produktów spożywczych. Szczególnie to trudne, jeśli w diecie jest za dużo cukru. A niedobór chromu zwiększa apetyt na słodkie. Więc: koło się zamyka...Podstawowe informacje Pierwiastek regulujący poziom cholesterolu i

Witaminy - niezbędnik w pigułce

organizmu. Zimą ważne jest to, że cynk wzmacnia naszą odporność, reguluje pracę układu immunologicznego, a także pomaga w walce z przeziębieniem. - Gdzie go szukać? W postaci naturalnej występuje w mięsie, wątrobie, owocach morza, kiełkach pszenicy, drożdżach, pestkach dyni, słonecznika i ziarnach sezamu

Dieta w ciąży

płodu było ono pięciokrotnie wyższe, a przecież dostarczyła ją matka! - opowiada dr Bieda. Ważne jest tu przypomnienie, że prawidłowe odżywianie się nie oznacza jedzenia za dwoje. - Dobre odżywianie? Po prostu trzeba jeść wszystkie produkty, bo każdy z nich zawiera inne witaminy - poucza lekarz. Groźny

Antyoksydanty - twoja tajna broń

, zażywanie dużej ilości leków, stres, przemęczenie, jadanie potraw z grilla i produktów wędzonych. Gdy w naszym organizmie dużo jest wolnych rodników, jesteśmy bardziej zagrożeni rozwojem poważnych schorzeń, m.in. nowotworów, chorób Parkinsona i Alzheimera, miażdżycy, zaćmy, łuszczycy, wrzodów żołądka

Czy ekologiczne znaczy zdrowsze?

etykiecie "zdrowe" czy "ekologiczne", choć nie ma ona z tym nic wspólnego. Dlatego kupując produkty w sklepach czy na stoiskach ekologicznych, warto sprawdzić, czy mają certyfikat (patrz ramka). Z zainteresowaniem żywnością ekologiczną wiąże się także moda na powrót do kulinarnych

Ten klimat nas zabije

Światowy oszacował np., że do końca wieku poziom morza u wybrzeży Bangladeszu może, według najgorszego scenariusza, podnieść się nawet o 1,8 m. Spowoduje to utratę 16 proc. powierzchni kraju, utratę 13 proc. populacji i zmniejszenie produktu krajowego o 12 proc. Jak sobie poradzić z tymi zagrożeniami

Pożytek z witamin

jej w rybach i ciemnozielonych warzywach. Łatwiej przyswoimy bogate w zdrowotne substancje pożywienie, gdy niektóre z produktów spożywać będziemy w odpowiednim dla nich towarzystwie. Witamina A zyska, gdy połączymy ją z witaminą E. Oznacza to, że surówki należy doprawić oliwą. Wapno i mangan wzbogaci

Sprawdź, co fast food nam wysmażył

. Gdyby jednak używano w restauracjach oleju domowego, to po godzinie smażenia by ściemniał, dymił, a potrawy przesiąkłyby zapachem spalenizny i - co gorsza - szkodliwymi dla zdrowia produktami rozkładu tego tłuszczu. W przemyśle i gastronomii używa się więc specjalnych tłuszczów roślinnych utwardzanych z

Czy masz alergię - czyli objawy alergii

, roztocza kurzu domowego, pierze, sierść zwierząt, wełna, pyły, zarodniki pleśni. Alergię wywołują też pokarmy. Najczęściej organizm człowieka reaguje na: mleko krowie, białka jaja, ser, jogurt, masło, pszenicę, drożdże, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, orzechy, rośliny strączkowe, pomidory, truskawki

Warzywa, owoce, przyprawy i rośliny, które wpływają na potencję

mikroelementów. Jedzą go olimpijczycy, a we Francji robi się z niego wino. Szparagi - wpływają nie tylko na życie intymne, ale też na stan nerek, wątroby, pomagają również na kaszel, ponieważ wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Dynia - pestki zawierają dużo witaminy E uważanej za

Alergia od A do Z

wyrasta z AZS do końca 2. roku życia, dalszych 20 proc. - przed ukończeniem pięciu lat. Dieta eliminacyjna - całkowite odstawienie produktów, które mogą być przyczyną alergii (cel diagnostyczny). Jeśli nastąpi poprawa - podtrzymuje się tę dietę przez dłuższy czas (cel leczniczy). W przypadku mleka musi

Zdjęcia - produkty z pszenicy