Wszystko o:

produkty bogate w wapń

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?

dorosłej. Najwięcej wapnia spożywają młodzi mężczyźni aktywnie uprawiający sporty. Najniższe spożycie produktów bogatych w wapń odnotowano w województwie dolnośląskim. Zdarza się, że deficyt przekracza tu nawet 70 proc.! Główną przyczyną niedostatecznej, w stosunku do zaleceń, zawartości wapnia w dietach

Osteomalacja

Osteomalacja

stężenia witaminy D w organizmie przynosi oczekiwane efekty. Czasem zaleca się wzbogacenie diety o produkty bogate w wapń. Czytaj także: Dysplazja włóknista kości Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu Osteoporoza częściej prowadzi do niepełnosprawności niż nowotwory Choroba

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc. Pomidor kontra ogórek Czy zestawienie ogórka z pomidorem to zabójcze połączenie

Kamica wapniowa

Kamica wapniowa

przed ich powstawaniem, bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju choroby. Kamica bardzo często towarzyszy zatrzymaniu moczu oraz zakażeniu drobnoustrojami. Nie bez znaczenia jest także dieta bogata w produkty zawierające duże ilości wapnia jak nabiał, niektóre owoce i warzywa. Objawy i diagnoza U

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

ze szczawiem wystarczy dodać mleka, śmietanę lub jajko, a wapń zawarty w nabiale połączy się z kwasem szczawiowym z tych warzyw, nie naruszając zasobów wapnia w organizmie. Najlepsze źródła żelaza (z tabelami zawartości w produkcie) Najlepsze źródła wapnia (z tabelami zawartości w produkcie

Inulina - więcej niż prebiotyk?

Inulina - więcej niż prebiotyk?

inuliny. Sięganie po bogate w nią produkty pozwala na większe i lepsze przyswajanie wapnia oraz magnezu. Oba te makroelementy odgrywają szczególną rolę w tworzeniu się, jak i ochronie całego układu kostnego. Nie może ich więc zabraknąć w diecie każdego dziecka oraz osób starszych i tych zagrożonych

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Dobra mineralizacja zębów to kapitał na całe życie. Tak jak przy budowie domu niezbędne są cegły, tak najważniejszym elementem budującym uzębienie jest wapń . Im więcej go w zębach, tym konstrukcja stabilniejsza i mniej podatna na uszkodzenia w przyszłości. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

: Wszystko o wapniu - normy, zawartość w produktach, wpływ na zdrowie Witamina D - wszyscy cierpimy na jej niedobór? Dla lepszego humoru Jest wiele produktów, które mogą poprawić nastrój. Jeśli jednak stawiasz na słodycze, efekt będzie chwilowy, bo potem będziesz się zamartwiać potencjalną nadwagą. Na

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

wchłanianie z pożywienia. Zasadniczą funkcją tej witaminy jest utrzymanie stężenia wapnia w organizmie na odpowiednim poziomie, zapewniając prawidłową mineralizację kości. Witamina ta występuje też w produktach spożywczych: tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś, makrela , sardynki), maśle, żółtku jaj, serze

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

serwisu Zdrowie na Facebooku! Zakwaszenie organizmu to poważny problem 85% populacji Półprawda Dieta zdecydowanej większości Polaków rzeczywiście jest bogata przede wszystkim w produkty zakwaszające, czyli mięso i jego przetwory, produkty mączne, cukier i tłuszcz. Spożywamy natomiast zbyt mało owoców i

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

takich pierwiastków jak wapń, potas czy magnez. Czytaj także: Cholesterol - normy Choroba niedokrwienna serca, a dieta Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała Błonnikowi liderzy - poznaj produkty, które mają najwięcej

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

od ok. 12 od 20 kcal (w niemal 90 proc. sałata składa się zwody). Dodatkowo stanowi ona bogate źródło takich substancji odżywczych, jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy czy potas. Jeden listek sałaty to także porcja witaminy A, E, D, C oraz B. Obecność karotenoidów, polifenolokwasów czy flawonoidów

Dieta wegetariańska, a zęby

Dieta wegetariańska, a zęby

i witaminy może odbić się na kondycji naszego uzębienia. Dopiero odpowiednio zbilansowana dieta, do której wprowadza się potrawy bogate w wapń (soja, produkty mleczne, ryby, orzechy) lub, w której stosuje się suplementy diety uzupełniające niedobory witamin i minerałów, powinna pozytywnie wpłynąć na

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

zniszczonych. Oprócz tłuszczu w ziarenkach maku znajdziemy również (podobnie jak w innych pestkach i nasionach) wiele cennych minerałów. Są one zwłaszcza bogate w niezbędny do budowy naszych kości i zębów wapń (w 100 mg, czyli mniej więcej 10 łyżkach maku, jest go ok. 1250 mg) i fosfor. To również źródło

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

łodydze poświęca się najwięcej uwagi. Jest nie tylko nisko kaloryczny (16 kcal/100g), ale i bogaty w witaminy. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę E, A i C. Ta ostatnia wzmacnia odporność, jednak niemal całkowicie ginie w bardzo wysokiej temperaturze. Zawiera także niezbędne dla naszego organizmu

Wapń

Wapń

ciąży i karmiące piersią: 1200 mg dziennie. Dobre źródła wapnia: Produkty nabiałowe, Warzywa zielone z wyjątkiem szpinaku, buraki, Ryby w puszkach (sardynki, szprotki), zjadane wraz z ościami. Najłatwiej przyswajany jest wapń ze źródeł zwierzęcych. Niedobory Objawy niedoborów: opóźnienie wzrostu

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

bądź płukankę do włosów zniszczonych.   Co w ziarnku siedzi?   Oprócz tłuszczu w ziarenkach maku znajdziemy również (podobnie jak w innych pestkach i nasionach) wiele cennych minerałów. Są one zwłaszcza bogate w niezbędny do budowy naszych kości i zębów wapń (w 100 mg, czyli mniej więcej

Sezam - dla dobra układu nerwowego i krwionośnego

Sezam - dla dobra układu nerwowego i krwionośnego

, odpowiedzialnego m.in. za mineralizację kości i zębów, a także budowę tkanek i błon komórkowych. To również dobre źródło samego wapnia, zwłaszcza dla tych, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiału (np. weganie). Nie można również zapominać o magnezie - makroelemencie istotnym dla

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

;Współpracuje" z wapniem przy regulacji ciśnienia tętniczego czy budowie szkliwa zębów. Reguluje termoregulację. Przede wszystkim jednak uczestniczy w procesach pozwalających na prawidłowe przyswajanie i przetwarzanie najważniejszych składników odżywczych. Bez magnezu cukier, zamiast zapewniać nam energię

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

niektórych innych minerałów, w tym zwłaszcza wapnia, fosforu, żelaza a także miedzi. Wchłanianie (zarówno cynku, jak i wapnia) utrudniają również fityniany, substancje obecne przede wszystkim w produktach zbożowych niskoprzetworzonych, np. otrębach, ale również ziarnach sezamu czy roślinach strączkowych

Kasze - bogactwo właściwości

wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Ponieważ kasza gryczana jest produktem bezglutenowym mogą ją jeść osoby

Amarantus - roślina XXI wieku

nim duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w znaczny sposób redukują stężenie "złego cholesterolu". Stanowi bogate źródło cennych minerałów jak wapń (250 mg/100g), żelazo (15 mg/100g) czy fosfor (ok. 580 mg/100g). Dzięki bogactwu białek powinien znaleźć się w diecie

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

jak wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Kiedy można, a kiedy nie należy jej jeść? Ponieważ kasza gryczana jest

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

w wakacje... Nadwaga i kamienie żółciowe oraz nerkowe to tylko niektóre skutki jedzenia nocą. 3. Postaw na błonnik Produkty ubogie w błonnik są zazwyczaj również pozbawione witamin i minerałów. Wzmagają pragnienie, nie zapewniają uczucia sytości, a zarazem dostarczają puste kalorie. Skutki? Nawet po

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

. Wyizolowana ma lekko kwaśnawy posmak, co może być pewną wskazówką przy doborze produktów w nią bogatych (choć nie nieomylną: nieszczególnie kwaśna papryka i ziemniaki także w nią obfitują). Co więcej, organizm nie potrafi magazynować tej witaminy, dużej jej części systematycznie pozbywamy się z moczem

Woda z filtra dobra dla skóry

Twardość naszej wody wynika przede wszystkim z zawartych w niej soli wapnia i magnezu. Im ich więcej, tym gorzej oceniamy smak i zapach kranówki, co w połączeniu z pojawiającym się osadem lub mało atrakcyjną barwą, potrafi skutecznie zniechęcić nas do jej picia. Twarda woda - wróg urody i

Starzej się zdrowo!

. witaminy D. Gdzie znaleźć witaminę D? W tłustych rybach, margarynach, pełnoziarnistych zbożach i kaszach. Natomiast beztłuszczowe i nisko tłuszczowe produkty są wspaniałym źródłem wapnia. Twoją odporność wzmocni jedzenie owoców i warzyw. Zawarty w nich likopen, nadający kolor czerwony, ma silne działanie

Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud

. Powszechnie znany jest wyraźny związek pomiędzy spożywaniem w nadmiarze czerwonego mięsa i mięsa konserwowanego, a epidemią nowotworów jelita. Znamy też zależność między dietą bogatą w owoce i warzywa, a profilaktyką nowotworową. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej, bo w różnorodności siła ( wszystko

Błonnikowi liderzy - poznaj produkty, które mają najwięcej błonnika

wiele mniej - w 100 g kryje się około 21 g błonnika. Świeży miąższ m. in. przez większą zawartość wody, to zaś błonnik mniej skondensowany - ta sama gramatura zawiera go 13 g. Wynik niższy, ale w porównaniu z innymi produktami spożywczymi wciąż na miano błonnikowego lidera. W większości składa się z

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

organizm jest bardziej zależne od tego, co zjemy. Aby poprawić wchłanianie żelaza, najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Jej obecność może nawet kilkukrotnie zwiększać wykorzystanie żelaza, zatem posiłek zawierający ten mikroelement warto np. wzbogacić o świeże owoce i

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

dotyczące m.in. wpływu diety wzbogaconej o kapustę kiszoną na zdrowie marynarzy Cook w 1776 roku został odznaczony medalem Copleya przyznanym przez Towarzystwo Królewskie w Londynie. Kiszona kapusta - wysłanniczka młodości? Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i

Nowalijki: samo zdrowie?

nagromadzenie substancji azotowych w nowalijkach. By zapewnić im szybki wzrost, uprawia się je najczęściej w bogatej w składniki mineralne glebie, a dodatkowo intensywnie nawozi. Bywa, że bardziej, niż dopuszczają normy, zwłaszcza w zakresie związków azotowych. Niestety, rośliny nie pobierają ich tyle, ile

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

minerałów, m.in. wspomagającego mięśnie i obniżającego ciśnienie potasu, a także działającego kojąco na nerwy magnezu. Są bogate w witaminy - mimo słodkawego, neutralnego smaku, to istna bomba witaminy C. Niestety kąpiel w gorącym głębokim tłuszczu sprawia, że duża część ziemniaczanego bogactwa po prostu

M jak mleko

Produkty mleczne, podobnie jak inne, mogą wywoływać uczulenia. Białko mleka jest częstym alergenem pokarmowym u niemowląt i małych dzieci dlatego, że jest podstawowym składnikiem ich diety. Dostarcza wapnia Mleczne produkty mają niepodważalne zalety. Są one przede wszystkim najłatwiej dostępnym

Jedli je już Sumerowie

błonnika Śliwki suszone Najbardziej pożądane są pochodzące z Kalifornii. Polskie są bardziej aromatyczne (lepsze do bigosu i mięsa), ale bardziej wysuszone i mają pestki. Są bogate w węglowodany, wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C. Zawarte w nich związki pektynowe oczyszczają organizm z toksycznych

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

potasu), a także odwodnieniem, trudnościami w oddychaniu i zaburzeniami rytmu pracy serca. W przypadku produktów spożywczych przedawkowanie magnezu raczej nie jest możliwe. Aby dostarczyć go sobie w wystarczającym stopniu ważna jest przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w warzywa

Dieta dla seniorów

leki. Jednym z najważniejszych zaleceń dietetycznych dla osób w podeszłym wieku jest spożywanie produktów zawierających dużo wapnia (norma dzienna powinna wynosić 1100 mg). Chroni on układ kostny i zapobiega tak częstej u seniorów osteoporozie. Dotyka ona głównie kobiety, ich organizm przesta-je bowiem

Dokuczają ci ciężkie nogi, żylaki czy obrzęki? Pomóż sobie - naturalnie!

nieprawidłowego przepływu krwi specjaliści wymieniają: - brak ruchu - dieta (nagromadzenie produktów ubogich w wapń, potas, magnez - to zazwyczaj ich niedobór odpowiada za jeden z najbardziej uciążliwych objawów przewlekłej niewydolności żylnej, czyli skurcze) - otyłość czy znaczna nadwaga - uwarunkowania

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

- utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, szczególnie istotne w trakcie upalnych dni. Wspiera także pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie oraz wchłanianie i transport substancji odżywczych. Sama jest zresztą źródłem niezbędnych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (budulca naszych kości i zębów

Fosfor

dziennie Dorośli 14 lat do 18 lat 1250 mg dziennie 19 lat w wzwyż 700 mg dziennie Kobiety w ciąży 1250 mg dziennie Kobiety w ciąży powyżej 18 roku życia 700 mg dziennie Kobiety karmiące 1000 mg dziennie Źródło: Wszystkie produkty bogate w białko (ser żółty, jaja, mleko , pozostały nabiał, mięso, ryby

Soja - warto ją polubić

zastępującym nabiał. Jest bogate w białko, wapń i składniki mineralne. Nie zawiera laktozy, jest dosładzane naturalnymi substancjami i wzbogacane wapniem. Niestety, także sojowe substytuty mleka często powodują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego objawiające się biegunką, wymiotami, wysypką. Dlatego osoby

Cała prawda o błonniku pokarmowym

czerwona (25 g na 100 g), więc zapotrzebowanie pokryją dwie garści warzywa, a fasola biała(15,7 g na 100g), soja (15,7 g), groch (15 g), pokryją zapotrzebowanie na błonnik po spożyciu ok. pół szklanki suszonych warzyw (przed spożyciem jednak gotujemy). Inne produkty, wyjątkowo bogate w błonnik: otręby

Zagrożenie osteoporozą

zapotrzebowanie na ten pierwiastek zaspokaja również zaledwie 100 g sera żółtego czy taka sama ilość wędzonych szprotek. Nie wystarczy jednak raczyć się produktami bogatymi w wapń. Najważniejsze, by zostały one przyswojone przez organizm. Tu kluczową rolę odgrywa witamina D. Najłatwiejszym sposobem jej

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

zmęczeni, apatyczni. Przy jej niedoborach zmniejsza się krzepliwość krwi, a rany gorzej się goją. W dodatku doskwiera nam brak apetytu, pobolewa głowa, jesteśmy bladzi, być może nawet dorobiliśmy się anemii. Jeśli zaobserwowałeś u siebie podobne objawy, nie oszczędzaj sobie produktów bogatych w witaminę C

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

rzeczywiście znalazła potwierdzenie albo w badaniach, albo w praktyce, zatem jest o czym mówić. Energia jest W korzeniu znajdziesz potrzebne organizmowi witaminy: A, B1 i B2, C, a także minerały: wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, siarkę. Zatem twoje oczy, włosy, układ krążenia czy układ nerwowy

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

nowotworom, czy problemom z układem kostnym. Mogliby uniknąć wielu zagrożeń, wcale nie dokonując rewolucji: wystarczy spędzać więcej czasu w ruchu na świeżym powietrzu i zmienić nawyki żywieniowe. Urozmaicając menu o bogate źródła witamin co trzeci mężczyzna ma szansę uniknąć raka, głównie układu pokarmowego

Wszystko o kaszy

bogata w te produky dostarczy nam znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Są też źródłem białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza. Kasze gruboziarniste wskazane są też dla osób cierpiących

Chcesz schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

pokarmowego lub uczulone na drożdże. Jeśli żyjesz w ciągłym stresie, możesz mieć niedobory magnezu, objawiające się przewlekłym zmęczeniem, nerwowością, kłopotami ze snem, uczuciem smutku. Gdy te kłopoty "zajadasz" czekoladą (będąc bogatym źródłem magnezu, wydaje się szczególnie apetyczna osobom z

Suplementy diety i zioła? Mogą osłabiać działanie leków i antykoncepcji

, leków obniżających poziom cholesterolu we krwi, takich jak lowastatyna, simwastatyna i atorwastatyna. Osoby zażywające bisfosfoniany - leki na osteoporozę, przez 2 godziny po ich zażyciu nie powinny spożywać pokarmów, szczególnie tych bogatych w wapń, jak mleko i produkty mleczne. Należy też powstrzymać

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

jest bogata w substancje (cholesterol, trójglicerydy i kwasy tłuszczowe, niewielkie ilości androgenów, czyli hormonów płciowych), które mogą wpływać na zapach naszej skóry. To właśnie one, ulegając rozkładowi pod wpływem bakterii zamieszkujących na skórze, są powodem przykrego, intensywnego zapachu

Słodycze łagodzą stres - są na to dowody

Wartościowe są zwłaszcza te, które pochodzą z natury - czekolada, orzechy, owoce, produkty mleczne. Czekolada to świetne źródło żelaza, magnezu i wapnia. Kilka migdałów jest w stanie dostarczyć 100% dziennego zapotrzebowania magnezu. Okazuje się jednak, że każdy posiłek bogaty w cukry proste

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

glutenu, jest przydatna w diecie, np. osób chorych na celiakię . Mąka sojowa to bardzo bogate źródło białka, a także magnezu i żelaza, zawiera też nieco wapnia i cynku. Dzięki bogactwu rozpuszczalnych protein może zastąpić w kuchni nie tylko mąkę zbożową, ale i jaja. Czytaj także: Zboża i produkty

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

, kalafiorach, pomidorach, burakach, drożdżach, jajach. Witamina B12 znajduje się w przetworach mlecznych, produktach zbożowych, a także w drożdżach i kiszonej kapuście. Wymienione produkty zapewne pozwolą ci także uniknąć innych typowych niedoborów wegetarian: cynku, wapnia, witaminy A (nie ma jej w roślinach

Najsmaczniejszy lek

dzienną dawkę). Osoby uczulone na mleko krowie mogą sięgnąć po znacznie bogatsze w wapń mleko kozie. Należy unikać produktów bogatych w szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki i rzodkiewka, kawa, herbata), obniżające wchłanianie wapnia. Należy zadbać też o odpowiedni poziom wit. D - przebywać

Co jeść, żeby nie chorować?

Latem, kiedy na dworze przygrzewa słońce i raczej nie grożą nam żadne choróbska, można się zajadać bogatymi w witaminy warzywami i owocami ile dusza zapragnie. Szczególnie że gdy jest gorąco, często wolimy zamiast tradycyjnego obiadu lekką sałatkę albo koktajl owocowy. Kiedy przychodzą jesienne

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

to danie portugalskie, które weszło do kuchni japońskiej. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cenią sobie dania surowe, a także gotowane, z rusztu. Świeżość produktów to podstawa: najlepsze jest to, co natura daje w danym sezonie. Fermentowane warzywa wspierają ich florę bakteryjną. ( Czytaj więcej na

Piramida żywienia. Przepis na życie!

Jakie produkty jadać codziennie, jakie kilka razy w tygodniu, a jakie tylko kilka razy w miesiącu, ilustruje piramida żywieniowa. Jej wierzchołek stanowią słodycze, które możemy jadać bardzo rzadko (najwyżej kilka razy w miesiącu), a podstawę? Nie jest to zalecenie żywieniowe, ale wskazówka

Sprzymierzeńcy coraz dłuższej młodości - wierzyć czy nie?

cennych składników odżywczych i leczniczych, wspierający zdrowie, a także prawidłową wagę ciała. Białko i biopierwiastki Algi są przede wszystkim produktem białkowym, czyli zapewniającym komórkom budulec, ale i bogactwem składników mineralnych (w tym wapnia, żelaza, potasu, siarki, jodu) oraz witamin (z

Dlaczego mam łupież?

, powinniśmy szczególnie zadbać o dietę. Bogata w witaminy, jest też skutecznym środkiem stosowanym również w profilaktyce łupieżu. Co jeść, by mieć piękne, lśniące włosy bez śladu łupieżu? Przede wszystkim produkty bogate w witaminy grupy B, a w szczególności - witaminę B6. Razem z witaminą A wspomagają

Co w jajku siedzi?

przesada. Wszystko można przedawkować, niewielu produktów trzeba unikać bezwzględnie. Białko jaja niemal w 90% jest wodą. Pozostałe 9% to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal. W

Domowe sposoby na miesiączkowe dolegliwości

nabiale, by uzupełnić wapń, jednak zamiast słodkiego mleka wybieraj produkty, które dostarczą ci dobrych bakterii probiotycznych, regulujących pracę układu pokarmowego (jogurty, kefiry, maślanka). Jedz mniej, ale częściej. To usprawni pracę żołądka i jelit. Zaparcia zwalcza dieta bogata w błonnik

Cała prawda o wodzie

. Woda tak jak pożywienie powinna dostarczać cennych składników odżywczych. Powinniśmy wycisnąć z niej, co się da - wapń, magnez, potas. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały (czyli wodę mineralną), nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

ugotowaniu, bo inaczej jod wyparuje. Musimy też jadać produkty bogate w ten pierwiastek: ryby i owoce morza, wołowinę i wieprzowinę, mleko i produkty mleczne, jaja, ryż, chleb żytni, płatki owsiane, jarzyny (zieloną sałatę, marchew, białą kapustę, szpinak, rzodkiewkę, ziemniaki, ogórki) i surowe owoce

Osteoporoza - choroba naszych czasów

, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu. Według specjalistki prewencję osteoporozy powinno się rozpoczynać już we wczesnym dzieciństwie i kontynuować w okresie młodzieńczym oraz wieku dorosłym. Polega ona na stosowaniu zdrowej diety bogatej w wapń i witaminę D3 oraz regularnej aktywności fizycznej, gdyż są

Zdrowe włosy po wakacjach

Od cebulek... Zdrowe włosy są oznaką ogólnej równowagi w organizmie. Najprostszą i jednocześnie najtrudniejszą do wdrożenia w życie metodą na zdrowe włosy jest dieta bogata w minerały takie jak krzem, siarka, cynk, żelazo, miedź, wapń, oraz w witaminy, zwłaszcza A i E. Ważne dla włosów są też

Hormon DHEA - powrót do młodości

sojowe. Soja jest bogatym źródłem aminokwasów, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i cynku oraz błonnika pomagającego w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Przy wiosennym osłabieniu pomogą także preparaty z lecytyną - naturalną substancją biorącą udział w procesach przemiany materii (np. Vita Buerlecithin

Choroby, które prowadzą do otyłości

, produktach: w pestkach dyni, orzechach, migdałach, rodzynkach, suszonych śliwkach i brzoskwiniach, rodzynkach. Pamiętaj, że magnez lubi towarzystwo witaminy C (łatwiej go wtedy przyswoić) i wapnia (dzięki niemu wolniej ucieka z organizmu), zatem twoja dieta powinna obfitować w chudy nabiał i owoce oraz

Dieta, która ci służy

warzywa zielonolistne, np. sałata, natka pietruszki, szpinak. Pamiętaj jednak, że żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajane przez organizm niż to, które znajduje się w mięsie. Na deser i między posiłkami pojadaj suszone owoce: daktyle, rodzynki, pestki dyni i słonecznika (są bogate w cynk), a

Cukier

potraw. Aby ugasić pragnienie pij czystą wodę i zachęć do tego swoje dzieci. Część dosładzanych pokarmów, takich jak: mleko czekoladowe, słodkie płatki śniadaniowe i kandyzowane owoce , są również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych . Produkty te, w momencie zwiększonego

Jak wzmocnić słabą płeć

ciebieSpędzaj jak najwięcej czasu w ruchu na świeżym powietrzu i jadaj produkty bogate w wapń (nabiał, szprotki z ośćmi).Ważne badaniaW diagnostyce osteoporozy najważniejsza jest densytometria (rodzaj prześwietlenia). Cukrzyca typu 2Kobiety chorują na nią 2 razy częściej niż mężczyźni. Organizm szybko

Przechowalnia cennych rzeczy

korzonki pokryte delikatnym puszkiem, który wyglądem przypomina pleśń. Ale kiedy kiełki naprawdę spleśnieją, można to poznać po nieprzyjemnym zapachu stęchlizny; pod żadnym pozorem nie wolno ich wtedy jeść. Kiełki lucerny zawierają żelazo, wapń, fosfor; odtruwają organizm i polecane są zwłaszcza kobietom w

Witaminy - niezbędnik w pigułce

, zadymionych pomieszczeniach. - Jak ją zażywać? Najlepiej w kilku dawkach w ciągu dnia lub w postaci kapsułek o przedłużonym działaniu. W postaci naturalnej warto dodawać ją do posiłków bogatych w żelazo (np. sokiem pomarańczowym popijać befsztyk). Potrawy obfitujące w witaminę C nie powinny być poddawane

Listopad

składników Zdrowie Dostarczają wit. z grupy B, korzystnych dla układu nerwowego, oraz wit. PP, C, D, E. Są bogate w minerały: w 100 g owoców jest 200 mg potasu, 18 mg wapnia, 10 mg magnezu, 0,7 mg żelaza. Dzięki temu jedzenie winogron dobrze wpływa na kości i zęby, wzmacnia mięśnie, stymuluje produkcję

Kuskus - kasza czy makaron?

szybkość i łatwość przygotowania jego popularność rośnie ostatnio również w naszym kraju. Bogaty w białko i lekkostrawny Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka - może być zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim za to najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych

Jajko czy musli, czyli śniadaniowe co nieco

więcej w ciągu dnia i częściej dokonują niezdrowych, ale gorączkowych wyborów. Śniadanie idealne Jak skomponować zdrowe śniadanie? Powinniśmy postarać się, by nasz poranny posiłek zawierał mało tłuszczu, sporo białka i złożonych węglowodanów. Przede wszystkim chodzi o to, by zawierał takie produkty

Śledź sojusznikiem piękności

jelit, no i wapń potrzebny włosom, paznokciom, a także skórze, bo poprawia poziom jej nawilżenia, działa kojąco i antyalergicznie. Np. w sałacie też jest wapń, ale żeby dostarczyć go tyle samo co ze szklanką mleka, trzeba by zjeść 90 główek jednego dnia! A mięso? Codziennie nie trzeba go jeść, ale dwa

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

utrzymać kości w optymalnym stanie, szczególnie w okresie menopauzy, należy przyjmować wystarczającą ilość wapnia (1500 mg/dobę), w który bogateprodukty mleczne, i witaminy D (400-800 j.m./dobę). W niektórych przypadkach, jeśli to konieczne, lekarz może zalecić przyjmowanie suplementów tych substancji

Jak próchnica szczerbi nam zęby

miękką i płukanie jamy ustnej specjalnymi płynami. Istotna jest dieta bogata w witaminę A, C, D i E, a także w wapń, fosfor i potas. Te same zalecenia odnoszą się do okresu karmienia piersią.

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

Holandii, gdzie też spożywa się dużo ryb bogatych w te składniki. Dlaczego warto jeść ryby? Co dobrego mają omega-3? Należące do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 nie bez racji nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć, więc

Sprawdź, co fast food nam wysmażył

. Gdyby jednak używano w restauracjach oleju domowego, to po godzinie smażenia by ściemniał, dymił, a potrawy przesiąkłyby zapachem spalenizny i - co gorsza - szkodliwymi dla zdrowia produktami rozkładu tego tłuszczu. W przemyśle i gastronomii używa się więc specjalnych tłuszczów roślinnych utwardzanych z

Grudzień

poziomu cukru we krwi. Dostarczają wapnia dla zdrowych kości i zębów. Ten pierwiastek jest szczególnie łatwo przyswajalny, jeśli pochodzi z kwaśnych owoców. Są bogate w wit. z grupy B, odpowiedzialne za przemianę materii i procesy krwiotwórcze. Zawierają mało kalorii, tłuszczu tyle co nic, za to mnóstwo

Kac od podszewki

czerwone wino, whisky, białe wino, gin, wódka oraz czysty spirytus. Ten ostatni przyprawiał co najwyżej o lekki ból głowy. Już w 1987 r. Jones zauważył, że kac utrzymuje się długo po wydaleniu ostatnich produktów rozpadu etanolu. Nasila się zaś proporcjonalnie do ilości spożytego metanolu. Wykazał, że

Jak zażywać leki?

działania leku w wyniku sumowania się działań: leku i określonego składnika żywności. A dlaczego właściwie antybiotyku nie wolno popijać mlekiem? Bo mleko zawiera dużo wapnia, który wchodzi w reakcję z niektórymi antybiotykami i innymi lekami, tworząc nierozpuszczalne w wodzie sole wapnia. Efekt jest taki

Zdrowy, piękny uśmiech przez całe życie tylko dla bogatych?

" zęby, z powodu niedoborów budulcowych (głównie białka i wapnia), obfitość cukrów w jamie ustnej (nie tylko tych pochodzących z klasycznych słodyczy, ale i z innych produktów obfitujących w węglowodany, kleistych) oraz mnóstwo płytki nazębnej w wyniku zaniedbań higienicznych- oto kraina