Wszystko o:

owoce dlaczego warto jeść

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

; Dlaczego warto jeść jesienne owoce?     Jaki problem, taka dieta

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

buraka do warzyw czerwonych, a kalarepy do białych. Nie do końca jednak chodzi o barwę. Liczy się zdrowie. Do grupy czerwonej zaliczamy przede wszystkim: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewkę, truskawki, paprykę czerwoną, buraki i owoc granatu. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej. Cenimy je przede

Pożytek z witamin

Surówki, duszone i gotowane warzywa oraz owoce niech będą ozdobą naszego talerza. Warzywa należy tak przygotowywać, by wartościowe witaminy nie ginęły. Należy myć je pod zimną wodą i kroić na chwilę przed podaniem. Warto pamiętać o krótkim ich gotowaniu, najlepiej w szybkowarze z małą ilością wody

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

prawda o błonniku Owocowa lista przebojów lata Dlaczego warto jeść agrest? Witaminy z grupy B - bez tajemnic Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

moczowych. Mają zresztą podobne zalety, jak wymieniane wcześniej owoce. Susz z gruszek zazwyczaj trafia na nasze stoły jedynie w wigilię Bożego Narodzenia. To błąd. Napar gruszkowy działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, więc warto po niego sięgać częściej w długie zimowe wieczory, gdy "coś nas

Cytrusy: fakty i mity

Cytrusy: fakty i mity

. Warto przy tym pamiętać, że szczególne ryzyko niesie spożywanie owoców importowanych z daleka, których skórka jest cienka (np. winogron). Warto je jeść tylko wtedy, gdy chcemy uzupełnić niedobory witaminy C MIT Witamina C to tylko jedno z dóbr znajdujących się w cytrusach. Obfitują również w

Białe, czerwone, czarne ... Porzeczki! Wiesz, które najzdrowsze i dla kogo?

Białe, czerwone, czarne ... Porzeczki! Wiesz, które najzdrowsze i dla kogo?

gospodyni dżem czy konfitury (pektyny nie tylko w żołądku powodują pęcznienie i zagęszczenie pokarmu - mają także właściwości żelujące przetwory). Z białych ponoć wychodzi także najlepsze wino, chociaż najzdrowsze jest to z winogron. Czerwone porzeczki warto jeść dla witamin z grupy B, żelaza i wapnia

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

przychyla się do pierwszej opcji. Ze skórką czy bez? Nastał sezon kiwi. Owoce te dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie. Zarazem warto je jeść przez cały rok, bowiem odpowiednio przechowywane zatrzymują skutecznie przez wiele miesięcy wartości odżywcze, nawet substancje często "ulotne"

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

należałoby zjeść 425 pomidorów, 150 jabłek, 83 pomarańcze, 210 marchewek, 70 kromek chleba pełnoziarnistego czy 11 filiżanek orzeszków. Zjedzenie takiej ilości warzyw czy owoców, nawet dla kogoś kto bardzo je lubi jest niemożliwe. Na szczęście jest na prosty sposób. Dzięki obecnym na rynku tzw. margarynom

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

. Przed wprowadzeniem zmian w zakresie odżywiania (najlepiej z pomocą specjalisty ds. żywienia człowieka - dietetyka) warto prowadzić dzienniczek żywienia uwzględniając w nim występujące objawy. Podstawowe zasady diety. Co jeść w zespole jelita nadwrażliwego? Znajomość zasad żywieniowych w łagodzeniu

Maliny - nie opieraj się, to samo zdrowie!

Maliny - nie opieraj się, to samo zdrowie!

ten temat: Witaminy z grupy B Truskawki czas Cała prawda o błonniku Dlaczego warto jeść agrest? Owocowa lista przebojów lata Ziołowa lista przebojów

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

zbieraniu niedojrzałych owoców. Wielu osobom nie smakuje też gruba, pokryta włoskami skórka, ale kto powiedział, że trzeba ją jeść? I bez niej agrest zasługuje na uwagę. Nadaje się do ciasta, na dżem, konfitury. Suszony działa przeczyszczająco. Świeży zapobiega zaparciom. Agrest można podawać dzieciom po 9

Dieta mężczyzn zmienia się po ślubie. Jak?

Dieta mężczyzn zmienia się po ślubie. Jak?

niezdrowych nawyków żywieniowych, warto zapoznać się z resztą wniosków z powyższego badania. Okazuje się, że żonaci mężczyźni jedli więcej owoców i pełnoziarnistego pieczywa niż kawalerzy, a także mniej fast foodów tj. kebaby czy hamburgery. Inne żywieniowo matrymonialne nowinki? Naukowcy odkryli, że panowie

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

nowotworów. Więcej o wapniu i magnezie Na czarnej liście silnych zakwaszaczy znalazły się choćby: ryby, jaja, zboża, rośliny strączkowe, mleko, owoce jagodowe... Najlepiej wyeliminować je z diety Nie Nie chodzi o to, by coś eliminować. Niemal każdy produkt o kwaśnym odczynie ma jakieś zalety, obfituje w

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)

owsicy . My jednak przede wszystkim cenimy sobie owoce za ich niepowtarzalny smak i aromat, a zarazem działanie lecznicze. Z czarnych jagód można przygotowywać wyśmienite soki, syropy, zupy, wina, kompoty i dżemy. Sok z owoców bywa wykorzystywany do barwienia win. Dodaje się je do sosów i ciast. Owoce

Zjedz to a będziesz wyglądać atrakcyjnie

Zjedz to a będziesz wyglądać atrakcyjnie

Warto jeść owoce. Teraz mamy ku temu jeszcze jeden, bardzo pragmatyczny powód: atrakcyjniejszy wygląd. Według Iana Stephena, zaangażowanego we wspólny projekt uniwersytetów w St Andrews w Szkocji i w angielskim Bristolu , widoczne efekty takiej diety w postaci zdrowego i atrakcyjnego odcienia cery

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

pozajelitowe . W miarę poprawy stanu zdrowia, kiedy nie ma już wyżej wymienionych trudności, przechodzi się na żywienie doustne. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Co jeść, a czego nie? 7 najważniejszych zasad 1. Ogranicz tłuszcze zwierzęce Tłuszcze nie powinny dostarczać więcej niż 25-30% energii, zatem trzeba

Złe nawyki żywieniowe ciężarnych

Złe nawyki żywieniowe ciężarnych

Blisko połowa przebadanych uważa, że dieta ciężarnej powinna zawierać warzywa i owoce. Tylko 17 proc. przyszłych mam przyznało, że jadły ich więcej. Wśród kobiet niewykluczających zajścia w ciążę w przyszłości co czwarta deklarowała zwiększenie spożycia owoców i warzyw. Jedz warzywa i owoce

10 ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce - ranking subiektywny

10 ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce - ranking subiektywny

przygotowywać wyśmienite soki, syropy, zupy, wina, kompoty i dżemy. Dodaje się je do sosów i ciast. Owoce doskonale łagodzą wszelkie dolegliwości ze strony układu trawiennego, w tym biegunki i nieżyty jelitowe. W postaci miazgi, stosowane zewnętrznie, okazały się w miarę skutecznym środkiem przeciw liszajom

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

zatem warto po nią sięgać wtedy, gdy dbamy o linię. Z kolei delikatna biała, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające chroni przede wszystkim przed starzeniem oraz nowotworami. Chcesz uzupełnić smak napoju dodając plasterki bądź sok wyciśnięty z cytrusów? Pamiętaj, aby dodawać je do herbaty

Dieta na upał - co jeść przy wysokich temperaturach?

Spożywanie niektórych potraw przy 30 stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni powinna być lekka i bogata w warzywa i owoce - zalecają doradcy żywieniowi. A dokładnie? Wyeliminuj tłuste

Nakarm swój mózg!

truskawki, maliny czy jeżyny sprzyjają głównemu organowi zarządzania, jednak dobroczynny efekt ich pałaszowania jest zdecydowanie mniejszy niż w przypadku dorodnej jagody. Słodka, idealna zarówno bez dodatków, jak i jako składnik deserów, koktajli czy mącznych potraw. Czy warto się opierać? Owoce mają

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

nadzwyczajnego. Skąd zatem te wyniki? Długowieczności sprzyja brak miażdżycy (tętnice Japończyków są wolne od złogów), nowotwory też są rzadsze. Dlaczego? Co jedzą? Zróżnicowane menu, potrawy podawane w małych porcjach, nie tylko ze względu na wygodę (pałeczki mają swoje ograniczenia nawet dla wprawnych rąk

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Zapobieganie chorobom tarczycy wydaje się niezwykle kuszące. Skoro kluczowy w jej sprawnym funkcjonowaniu wydaje się być jod, to warto latem wybrać się nad morze. Skoro coraz więcej mówi się też o znaczeniu witaminy D, przydałyby się również kąpiele słoneczne

Problemy z układem moczowym - jaka dieta?

nefrologiem. Pamiętaj, że jedzenie może być lekiem, ale i przeszkodą w powrocie do zdrowia. Dowiedziono tego naukowo. Jest kilka zasad uniwersalnych (te poniżej), warto jednak pomyśleć o indywidualnym jadłospisie i właściwym dawkowaniu cennych produktów. Niezależnie od typu problemów (choroby nerek, pęcherza

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

jedzenia grejpfrutów. By podnieść poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL, odpowiedzialnego chociażby za ochronę naczyń krwionośnych, wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik. Dowiedziono naukowo, że sterole roślinne nie

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

? Podwyższony cholesterol, a dieta Nie tylko dieta: najważniejsi pogromcy cholesterolu Absolutnym liderem wśród pogromców cholesterolu są nasze jabłka. Wystarczy codziennie zjeść 1-2 duże owoce, by obniżyć stężenie niechcianego tłuszczu o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Dlaczego? Zawarte w

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

potraktujemy warto by zagościł w naszym menu na dłużej, nie tylko w sezonie. Na odporność i sylwetkę Rabarbar jest byliną, której wysokość może sięgnąć nawet dwóch metrów. Mimo że posiada bardzo duże i rozłożyste liście (nie są jedzone z powodu dużej zawartość szkodliwego kwasu szczawianowego) oraz owoce, to

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

. Dopływ energii można poczuć już po 30 minutach od konsumpcji. Wraz z dopływem sił fizycznych poprawie ulega koncentracja, pamięć i procesy myślowe. Efekt ten jest jednak stosunkowo krótkotrwały i może jedynie odsunąć w czasie zmęczenie, a nie je zwalczyć. Dopiero nadmiar powoduje nieprzyjemne skutki

Kiełki - zdrowie w zarodku

), jednak kiełkują one nieco szybciej. Wystarczy około 3-4 dni, aby były gotowe do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że kiełki roślin strączkowych (np. fasoli, soczewicy czy soi) przed spożyciem należy poddać obróbce cieplnej, aby pozbyć się goryczki. Kiełki soi są spośród wszystkich kiełków najbogatsze

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!   Oleju arganowego, zwanego również "złotem Maroka", nie bez powodu nie znajdziemy wśród produktów najtańszych. Powstaje on bowiem z owoców arganii żelaznych - drzew, które rosną i owocują wyłącznie w jednym miejscu na świecie, tj. południowo

Słodki - odżywczy smak energii

wzmagają natomiast motywację, aby się na to skusić. Wyższy stopień słodyczy W czasach, gdy słodkie były przede wszystkim owoce, niektóre warzywa, mleko, zboża czy miód takie kuszenie nie mogło nam nie wyjść na zdrowie. Dziś słodycz czyha na nas niemal zewsząd. Niekoniecznie w dobroczynnej formie (np. cukru

Papryka - witaminowa rekordzistka

, stwierdzenie: "to mi nie smakuje". Wówczas warto zachować ostrożność, a już na pewno nie zmuszać do jedzenia. Niemal dla wszystkiego można znaleźć akceptowalne zastępstwo. Wybór warzyw jest przecież duży. Czytaj także: Jak odchudzić faceta Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie Ból żołądka - o czym

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

zdrowotne zachowują kiszonki z beczki. Warto pamiętać, że surowce kiszone muszą "oddychać", dlatego wieczko beczki w której się znajdują powinno być lekko uchylone. Kiszonki produkowane przemysłowo są zakwaszane sztucznie (przez dodatek kwasu askorbinowego), co pozbawia je wielu wartości

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

Zielone koktajle już od kilku sezonów zyskują kolejnych zwolenników. Wspominają o nich co rusz biegacze czy blogerki kulinarne. Ale nie tylko. Można je pić zamiast kawy na spotkaniu w kawiarni, przy pracy nad laptopem jako witaminowe dopalanie. W gorący dzień dla ochłody z kruszonym lodem. W

Dekalog urlopowicza, czyli jak nie dać sobie zepsuć wakacji

poproś o przefaksowanie protokołu. Ustal, czy w razie choroby można otrzymać dietetyczny posiłek lub zabrać jedzenie do pokoju. Warto sprawdzić, czy w oknach znajdują się siatki przeciw owadom, czy na terenie ośrodka są zwierzęta domowe, np. psy i czy zostały szczepione, czy mają kagańce - to istotne i

Cała prawda o błonniku pokarmowym

), żurawina (4,6). Więcej o zdrowotnych zaletach owoców: czytaj . Najbogatsze w błonnik warzywa to, niestety zwykle te, które trudno byłoby zjeść w ilości zapewniającej dobowe zapotrzebowanie, gdyż stanowią dodatki, przyprawy, etc. Trzeba jednak pamiętać, że zespołowo przynoszą efekty i warto na nie stawiać

5 kroków, dzięki którym przygotujesz skórę do lata po chłodnych miesiącach

końcu przecież raz na jakiś czas dajesz mu jeść. Poza kremem nie zaszkodzą też dodatkowe kuracje odżywcze, np. nałożenie maseczki, użycie kremu z dodatkowymi substancjami, tj. kwas hialuronowy, retinol czy witamina C, E. Uważaj jednak, niektórzy producenci dodaje do kosmetyków tak znikome ich ilości, że

Noworoczne odchudzanie - jak to zrobić, żeby się udało? [WYWIAD Z DIETETYKIEM]

, ani na dłuższą metę skuteczne. Następuje po nich efekt jojo, słabnie tempo przemiany materii oraz nasza motywacja. Zatem na początku warto pomyśleć o racjonalnym i zdrowym sposobie na utratę tkanki tłuszczowej. Prawidłowa dieta, nawyki żywieniowe plus ćwiczenia to klucz do sukcesu, pod warunkiem, że

Dieta, ruch i wygodne buty, czyli proste sposoby na mocne stawy

, więzadło oraz jego przyczep. Aby zapobiec ścieraniu się poszczególnych części pokrywa je tzw. chrząstka szklista. W zależności od tego ile kości ze sobą łączą dzieli się je na proste lub złożone. Przy podziale osiowym rozróżnia się jednoosiowe, dwuosiowe, wieloosiowe oraz nieregularne. Mocne podstawy

Ocal życie - pokochaj swoje serce

Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie Dieta długowiecznych Fitosterole Trudno sobie odmówić niezdrowych rzeczy, jeśli pełno ich w domu. Wyskoczyć po batonika czy chipsy w środku nocy? Komu by się chciało! Gdy jednak masz je pod ręką, zapanujesz nad zachciankami? Za wszelką cenę unikaj nadwagi i

Potrawy wigilijne - czy są zdrowe?

czepiać, to już cukru z cukierniczki owszem. Warto pamiętać, że poza walorami owoców i nawadniającą mocą płynów, kompot najczęściej dosmacza się produktami słodzącymi - cukrem białym lub niewiele lepszym brązowym (2 łyżeczki to dodatkowe 70- 80 kcal pozbawione właściwości zdrowotnych). Gdy posypiesz od

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

zjemy. Aby poprawić wchłanianie żelaza, najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Jej obecność może nawet kilkukrotnie zwiększać wykorzystanie żelaza, zatem posiłek zawierający ten mikroelement warto np. wzbogacić o świeże owoce i warzywa lub popić szklanką soku. Pogorszenie

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

i kwaśne owoce. W pełni sił nabierzemy jednak dopiero w czerwone, gorzkie lato. Gdy tylko pojawiają się "prawdziwe" sałaty, słodka papryka, produkty żytnie czy karczochy, trzeba je jeść. To ich czas. Późne lato to już Przemiana Ziemi. Wtedy nadchodzą najpełniejsze zbiory, a Chińczycy

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

przez układ pokarmowy, przyśpieszając ruchy jelit i zgarnia po drodze niczym miotła zbędne, zalegające substancje. Słowem - robi porządek. Poza tym daje poczucie sytości - w końcu tymczasowo zajmuje miejsce. Znajduje się m. in. w warzywach, owocach, otrębach i zbożach. Błonnik rozpuszczalny w wodzie to

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

rozczarowaniem). Na ich świeżość i jakość ma również wpływ sposób przechowywania. Aby spełnić oba te warunki końcówki szparagów powinny być delikatnie zamoczone w wodzie. Dlatego też warto zwrócić uwagę jak są przechowywane w punktach, w których je kupujemy. Zatrzymać to, co najlepsze Należy pamiętać, że

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

;kosztuje" nas od 30 do 60 kcal, czyli tyle co jabłko. Sorbety (przecier z mrożonych owoców i cukru) są beztłuszczowe, za to przechowują witaminy z owoców, z których je wykonano. Te śmietanowe, nie ma co ukrywać, mają trochę tłuszczu, ale dostarczą nam  też wspierającego kości i zęby wapnia. Gofry

Nakarm swoje włosy

, pełnią ważne funkcje różne witaminy i mikroelementy. Przenikają one do włosów, przedostając się do macierzy włosa wraz z krwią, a później do jego korzenia i łodygi. Jak radzą specjaliści warto więc, w przypadku kłopotów, wykonać badania zawartości ważnych dla zdrowia mikroelementy we włosach - robią je

Owocna terapia bólu stawów

medykamentów. Gdy wstrzyknięto tę substancję zwierzętom, stan zapalny ich stawów uległ znacznemu ograniczeniu. Skoro zatem nie wiadomo jeszcze, ile grejpfrutów trzeba dziennie zjadać, aby odczuć ulgę w bólu stawów, czy warto w ogóle je jeść? Warto, bo owoce te zawierają mnóstwo innych, cennych dla zdrowia

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Warto spróbować, byle nie przesadzić "Błonnik nie jest absorbowany przez organizm, ale jest bardzo sycący. To dobry wybór w przypadku osób starających się zrzucić wagę" - podkreśla Natalie Digate Muth z American Council on Exercise w serwisie health.com. Dietetycy rekomendują spożywanie

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

jest podatne na przebarwienia być może warto po części zastąpić ciemne owoce jaśniejszymi tj. białe winogrona, grapefruit, jabłka. Sosy i potrawy z dodatkiem przypraw , m. in. nadającego żółty kolor szafranu czy kurkumy (składnik curry), czerwonej papryki to kolejne potencjalne "farby" dla

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

problem z cukrzycą, kwestię strączków w diecie trzeba zawsze uzgodnić z diabetologiem. Zwykle udaje się ustalić ich bezpieczną sezonową dawkę. Czytaj także: Warzywa i owoce - kolor ma znaczenie! Co z czym jeść i dlaczego? Dieta dla cukrzyka Właściwie większość zalet przypisanych zielonemu groszkowi

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

kwasy owocowe są przyczyną próchnicy, nie oznacza to jeszcze, że jabłka zębom przede wszystkim szkodzą. Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł. Jeśli nie myjesz regularnie zębów, rzeczywiście kwasy owocowe mogą je zaatakować. Czy

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tłuszcz kokosowy, nazywany także olejem powstaje, podobnie jak wiórki kokosowe, z kopry owoców palmy kokosowej. Zazwyczaj ma formę stałą i z wyglądu przypomina smalec. Topi się jednak łatwo, w około 23-26 stopniach Celsjusza (w postaci płynnej jest lekko żółtawy

Dlaczego seks i słońce chodzą w parze?

nie udało się ostatecznie udowodnić, czy witamina D pochodząca z pożywienia (czyli głównie D1) ma dokładnie takie samo działanie, jak ta słoneczna (D3), na pewno warto zaryzykować. Zwłaszcza, że owoce morza to uznane afrodyzjaki. Na koniec łagodne otrzeźwienie: seksuolodzy ostrzegają, że latem

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

- po co je jeść? 6 kolorów herbaty Kac gigant: przeżyj dzień po By uniknąć odwodnienia i przewodnienia warto: - pić, nim pojawi się pragnienie, pierwszy objaw odwodnienia, - pić regularnie, małymi łykami. Warto mieć w pracy na biurku butelkę wody i sięgać po nią zawsze, gdy się nam przypomni

Dieta 1000 kcal - dlaczego nie odchodzi do lamusa?

. Żadna nie zadziała bez trwałej zmiany trybu życia i regularnej aktywności fizycznej. Dieta 1000 kalorii nie jest tu wyjątkiem. Podstawowe zasady Dieta 1000 kcal to taka jakby dieta-matka: przepisy mogą różnić się między sobą zasadniczo. Ważne tylko, by łączyła je zbliżona wartość kaloryczna (1000-1200

Nadkwasota żołądka

owoce (banany, morele , brzoskwinie). Pacjent powinien unikać spożywania mięsa (smażone lepiej zastąpić duszonym), tłustych potraw oraz jedzenia serwowanego w fast foodach. Dodatkowo zaleca się rezygnację lub przynajmniej ograniczenie picia alkoholu oraz kawy (zwłaszcza na czczo). Dieta chorego powinna

Ile płynów potrzebuje twoje dziecko?

cukier (glukozę) - do poziomu, w którym dziecko jest w stanie napój zaakceptować. Warto stale jego dawkę ograniczać w sposób niemal niezauważalny. "Należy także pamiętać o tym, że aż 20-30% zapotrzebowania na wodę pokrywa pokarm, dlatego warto zachęcać dzieci do jedzenia warzyw i owoców, które

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

dietetyczka. A co z płynami z pokarmów stałych? Płyny w tym co jesz: ogórek to nawet w 95 proc. woda "Najwięcej wody z pokarmów o stałej konsystencji dostarczają głównie warzywa i owoce. Produkty spożywcze o dużej zawartości wody mają mniej kilokalorii np. warzywa składają się z około 90 proc. wody i nie

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

tylko potasu. Całe szczęście banany zawierają go niemałe ilości. A jest on niezbędny mięśniom (chroni przed skurczami), w tym najważniejszemu z nich - sercu. Zawartość minerałów i witamin - strażników dobrego samopoczucia, to nie cała tajemnica działania bananów. Owoce o przyjemnym miąższu są dobrym

Co mówią daty przydatności do spożycia i jak prawidłowo przechowywać żywność?

leżeć w lodówce? Surowe mięso i ryby wymagają stosowania niższych temperatur, dlatego warto je umieszczać na najniższym poziomie. Mleko, produkty mleczne, wędliny, masło, a także wszystkie produkty, które zgodnie z deklaracją producenta po otwarciu należy trzymać w lodówce, powinny być przechowywane na

Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie

zmielonego siemienia zalej niewielką ilością ciepłej wody. Gdy napęcznieje, dodaj do niego otręby pszenne i starannie wymieszaj. Jedz, popijając wodą, najlepiej przed snem. Otręby warto na co dzień dodawać do zup i sałatek: wówczas prawdopodobnie do zaparć w ogóle nie dojdzie. Wszystko o błonniku pokarmowym

Jod: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

Kiedyś niedobory jodu były częstą przyczyną niedoczynności tarczycy i związanych z nią poważnych zaburzeń rozwojowych. Dziś w Polsce problem niemal nie występuje, głównie dzięki jodowaniu soli spożywczej, które rozpoczęto dopiero w 1997 roku. Czy decyzja, by je wprowadzić, była słuszna? Według

Herbatki ziołowe na najczęstsze dolegliwości

wyleczyć, powinny wspomóc walkę z infekcją. W przypadku gorączki można sięgnąć na przykład po herbatkę malinową (produkowaną z suszonych owoców i/lub liści malin), lipową (z kwiatostanów lipy), owoców dzikiej róży, a także kwiatów bzu czarnego. Każda z nich ma bowiem działanie napotne i obniżające

Mikroelementy bez których nie da się żyć

twoje kłopoty to jedynie kwestia kiepskiej diety i niedoboru chromu, warto (tradycyjnie) zwiększyć spożycie ryb, wątroby, zielonych warzyw, drobiu, kukurydzy, jaj, pieczywa razowego i świeżych owoców. Chromu w zasadzie zbyt wiele nam nie trzeba (średnio 20-30 mikrogramów na dobę), ponieważ jednak zwykle

Powiedz jak jesz, a dowiesz się, kim jesteś. Wywiad żywieniowy, czyli dietetyczny rachunek sumienia

okazuje się prześledzenie całego dnia ze względu na spożywane posiłki. Wstajesz rano i co? Jesz śniadanie, czy pijesz kawę i ruszasz w świat, co dzieje się później? Co jesz, o której, w jakiej ilości? Co jesz na obiad, kolację, w międzyczasie? Jeśli planujemy wizytę u dietetyka, warto przed spotkaniem

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

. Wyszukane sałatki, lekkie przekąski czy owoce morza, rzadko znajdują się na liście przebojów kulinarnych mężczyzny. To nie tylko kwestia przyzwyczajenia do tradycyjnej polskiej kuchni i dań "najlepszych na świecie", czyli tych, którymi karmiła mamusia. Zapotrzebowanie na kalorie czasem determinuje

Doładuj baterie wiosną!

! Długie zimowe wieczory spędzane przed telewizorem powodowały, że mieliśmy większą ochotę na jedzenie produktów tłustych i kalorycznych. Produkty te dostarczają organizmowi energii na krótko i za chwilę znowu chcemy sięgnąć po mało zdrową przekąskę. Tymczasem teraz powinniśmy jeść pokarmy, które długo

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

w większości produktów spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: suszone owoce (zwłaszcza morele, figi, rodzynki oraz śliwki), otręby, orzechy (szczególnie pistacjowe), nasiona, kakao oraz czekolada. Warto szukać go również w chudym mięsie i rybach, a także surowych owocach i

Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć

większą szansę skutecznie zawalczyć. A gdyby tak sama cytryna, bez herbaty? Niedobrze, zwłaszcza przed wyjściem z domu. To skuteczny sposób na wychłodzenie organizmu. Owoce cytrusowe, wszystkie, mogą obniżać ciepłotę ciała. Gdy na dworze ziąb, a nawet zmienna pogoda, lepiej ich nie jeść nawet dwie godziny

Kamica szczawianowa

i nawracająca, dlatego tak ważne jest stosowanie się do zaleceń lekarzy oraz specjalnej diety. Przy postaci szczawianowej należy ograniczyć produkty spożywcze bogate w szczawiany, wyeliminowane powinny być kakao, czekolada , kawa, szczaw, rabarbar i szpinak. Warto zastąpić je produktami zbożowymi

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skóra dłużej zachowała młodość

A rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego jeśli zamierzamy pozostać przy wegetariańskich jej źródłach, warto skonsumować je w towarzystwie choć odrobiny tłuszczu. Witamina E jest znana ze swoich właściwości opóźniających starzenie komórek. Najbardziej widocznym efektem jej działania jest dobra

9 sposobów na wrzody żołądka

, np. mleko, wątroba, jaja. Zadbaj, by w diecie nie zabrakło również ryb(najlepiej jeść je trzy razy w tygodniu), zwłaszcza morskich, gdyż dostarczają one niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Podobnie jak cynk (obecny w mięsie, owocach morza, ziarnach zbóż) tłuszcze te wspomagają ogólną

Majówka poza domem - co jeść, żeby nie żałować?

Urlopowicze, chcąc zapomnieć o gotowaniu, chętnie sięgają po wyroby garmażeryjne. Smażona ryba zazwyczaj jest świeża i w zasadzie wiesz, co jesz. Przy pysznościach takich, jak pierożki, gołąbki, kotlety mielone czy gulasz takiej pewności nie masz nigdy. Farsz pozwala na ukrycie wielu niespodzianek

Chory na cukrzycę świątecznym gościem: co dać mu jeść?

pogaduszki z kimś tak długo niewidzianym, wreszcie na ożywczy spacer. W święta mamy czas, by się upewnić, że menu jest zróżnicowane i bogate w błonnik, czyli zgodne z zaleceniami diabetologów. W błonnik obfitują choćby płatki owsiane, owoce i warzywa. Tylko kto by chciał jeść w święta płatki? Wcale nie

Piękna i zdrowa skóra latem

. Jak chronić skórę? Dobór faktora ze względu na karnację nie zawsze pokrywa się z wrażliwością skóry na słońce - apelują kosmetolodzy i lekarze. Warto jednak mieć podział w pamięci i traktować jak uproszczoną wskazówkę. Co głosi? Jeśli należysz do grona osób o naturalnie rudej lub blond czuprynie o

Jak odchudzić mężczyznę?

awans, podwyżka, a przynajmniej zachowanie roboty w czasie kryzysu. Warto? No jasne! Przekonaj swojego mężczyznę, że nie tracąc czasu, można dostarczyć sobie składników pozwalających efektywnie pracować. Na dzień dobry: muesli z owocami. Śniadanie w pięć minut, zastrzyk energii gwarantowany. Do pracy

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

stomatologa, nie zaszkodzi od niego zacząć szukania przyczyny. Profilaktyczny przegląd też się przyda. Często jednak "dziwny smak" to problem odległy i warto go zgłosić lekarzowi pierwszego kontaktu. Metaliczny smak - nie tylko zapowiedź powiększenia rodziny To uczucie zna wiele kobiet w ciąży

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

?     Nakarm swój mózg!     Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

Zdrowie i matematyka. Licz umiejętnie!

umożliwić pozbycie się z powierzchni dłoni wielu mikrobów, w tym naprawdę groźnych chorobotwórczych patogenów. Dlaczego koncentrujemy się akurat na rękach? Fakt, są i inne części ciała warte uwagi, jednak za pomocą dłoni jemy, dotykamy oczu, nosa, innych ludzi. Niechciani mieszkańcy dłoni mają łatwe zadanie

Dożyć późnej starości w dobrym zdrowiu? Ta dieta daje nadzieję

", to swoista kompilacja różnych propozycji. Stanowi zbiór zasad zgodnych z aktualną wiedzą o prawidłowym żywieniu. Mają one nie tylko pomóc przedłużyć nam życie, ale przede wszystkim znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób najczęściej dopadających współczesnego człowieka. Warto jednak

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

. Najwyższy czas odwiedzić stragan z warzywami i owocami! Czytaj także: Co siedzi w jesiennych warzywach? ; Dlaczego warto jeść jesienne owoce? Inne nazwy: kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy, kwas askorbowy W skórze człowieka witamina D powstaje naturalnie w skórze na skutek działania promieni

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

zespole i poszczególnych składnikach. Najlepsza jest zupa kolorowa, bo zapewnia też bezcenne barwniki. Żeby się nie znudziła, ciągle możesz modyfikować jej skład. Więcej na ten temat: Warzywa: kolor ma znaczenie Dlaczego warto jeść warzywa (konkretnie)? Pozornie mdła dynia w towarzystwie ziół i przypraw

Orzeszki ziemne - przegryzka pełna zdrowia?

tłuszcz przekracza 70%), a zresztą to i tak bez znaczenia. Orzechy te obfitują w kwasy oleinowe, które zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i zbawienne dla układu krwionośnego. Nic tylko jeść. Bezkarnie. Ekspresowa przemiana Praktyka pokazuje - na

Nowalijki: samo zdrowie?

bez sensu? Wiadomo, że najpełniejszy smak mają jarzyny dojrzewające w pełnym słońcu, w rytmie natury. Dowiedziono także, że warzywa i owoce uprawiane na polach zazwyczaj mają większą zawartość witamin i antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Różnice te nie są jednak tak znaczące, jak można sądzić. Warto

Dieta północna zdetronizuje śródziemnomorską?

jednak, a nie owczym. O jej zaletach mówi się coraz więcej, także w Polsce (czytaj: zboża i produkty zbożowe - które najzdrowsze?). Coś warto... Wobec powyższego: trudno sobie wyobrazić, że niewyrafinowane, specyficzne jedzenie wygra z modą na kuchnię śródziemnomorską. Zarazem, gwoli sprawiedliwości

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli puszczasz wiatry do 15 razy dziennie, prawdopodobnie jesteś zdrowy. Nawet nieco wyższy wynik również nie musi jeszcze oznaczać problemów medycznych, ale już jest wskazaniem do konsultacji z internistą, który w razie potrzeby odda cię w ręce gastrologa. Warto z

Rzeczywistość nadmiaru, czyli zjedz jeszcze trochę

, nie dotyczy jednak wszystkich grup produktów żywnościowych. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, tendencja zmienia kierunek. Jemy o 69 proc. za mało owoców i o 75 proc. za mało warzyw - wynika z badania. Tym sposobem nie dostarczamy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, natomiast zalewamy go zbędnym

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

dobrych bakterii w jelitach, w zupełności pokrywa zapotrzebowanie organizmu. Wyjątek stanowią niemowlaki, którym często zaleca się suplementację, by uchronić je przed zaburzeniami rozwojowymi. Jeśli badania potwierdzają niedobór witaminy K, konieczne jest wykluczenie jego przyczyny, w tym: choroby

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

więcej: Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E Dolej oleju do sałatki! Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka! Oliwa z oliwek powstaje w wyniku miażdżenia i tłoczenia owoców drzewa oliwnego, czyli oliwek (wraz z pestkami). Produktem najwyższej jakości, o najcenniejszych właściwościach odżywczych i

Egzotyczne wakacje - to nie takie proste!

wykluczyć z menu na czas wyjazdu? Z pewnością surowe produkty - gotuj, piecz, poddawaj obróbce cieplnej albo odpuść sobie - instruuje Światowa Organizacja Zdrowia WHO. Wystrzegaj się dań odgrzewanych na ulicach - nigdy nie wiadomo, jak i z czego powstawały. Warzywa i owoce przed jedzeniem myj i obieraj

Dieta lotników - poczujesz się lekko, niczym piórko?

diet punktowych jest przereklamowana. - Nie ograniczasz tylko słodyczy, ale także wszelkie wypieki, pieczywo, a nawet owoce i warzywa. Ten ostatni zakaz jest szczególnie zadziwiający, bo większość warzyw nie obfituje w cukier. - Można jeść niemal bez ograniczeń mięso, jajka, sery żółte i pleśniowe

5 najczęstszych dolegliwości kibica

brzusznych Więcej o męskim stresie i depresji Jemy i pijemy byle co. Do kompletu paraliżuje nas stres. To wszystko ciężka próba dla żołądka i całego układu pokarmowego. Biegunka przerywająca finał? To nie może być prawda! A przecież się zdarza. Podobnie jak wzdęcia, zaparcia, zgaga... Niestety, z takimi

Wątroba, a może jednak pęcherzyk żółciowy? Co naprawdę cię boli?

bierze się w "woreczku"? W czasie, gdy układ pokarmowy nie trawi jedzenia, żółć z wątroby trafia do pęcherzyka żółciowego. Jest nie tylko magazynowana (zwykle pęcherzyk może pomieścić 40-70 ml żółci), ale i zagęszczana. Żółć wątrobowa jest jasno żółta, rzadka. W pęcherzyku przybiera kolor

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

jakich proporcjach w rzeczywistości powinno się składać na posiłek? Białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (chude mięso, jaja, ryby, owoce morza, orzechy) powinno stanowić mniej niż 1/4 twojego talerza obiadowego. Dietetycy zalecają jedzenie 100 - 150 g mięsa do głównego posiłku. Mówi się także, że

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększać libido, sprawność seksualną i przyjemność?

i stanami depresyjnymi. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Pittsburgu wykazały, że osoby, u których poziom kwasów tłuszczowych omega 3 jest wyższy są bardziej szczęśliwe i radosne. Dobre samopoczucie może natomiast znacznie ułatwić sprawy także w sypialni. Warto dodać, że ryby są znakomitym

Studenci tyją na potęgę? Eksperci ostrzegają przed gwałtownym przyrostem wagi podczas studiów

. Warto dodać do tego, że nadużywany alkohol upośledza funkcjonowanie całego organizmu, w tym metabolizmu, a cukry w nim zawarte mogą zwiększać apetyt na tuczące przysmaki oraz powodować napady głodu. Śmieciowe jedzenie, czyli wrzuć w siebie co popadnie. Byle szybko, byle tanio Dwie trzecie przepytanych

Bakalie

pobliżu Pekinu. Znały te owoce także ludy zamieszkujące Himalaje - uważano je za źródło zdrowia i długowieczności. I słusznie - morele, szczególnie suszone, odznaczają się bogactwem witamin i soli mineralnych. Otwiera tę listę beta-karoten (cenny antyutleniacz). Na kolejnych miejscach plasują się witaminy

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

. Warto to zrobić, gdyż naturalne przyprawy są zdrowe: wzmagają apetyt, zarazem przyspieszając proces trawienia. Skuteczne afrodyzjaki, podawane jako danie główne, powinny być ostre lub pieprzne. Moc z Prowansji Wspomniane owoce morza z pewnością takie nie są, więc trzeba je doprawić. Krewetki maczane w