Wszystko o:

magnez w wodzie

podpis główki

Magnez

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym zębów i kości. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych szczególnie tych współdziałających z witaminami B , witaminą C i E. Odpowiada za prawidłowy rozwój i budowę zębów, reguluje ciśnienie, chroni przed miażdżycą, dba o układ nerwowy.

Niedobór magnezu powoduje m.in.: skurcze, uczucie odrętwienia i mrowienia, drżenie mięśni, nadmierną potliwość, ataki migreny, nadmierne wypadanie włosów.

Źródła magnezu w pokarmach: czekolada, banany, awokado, zielone warzywa, mleko, pestki dyni, orzechy, soja.

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

stanowić dla nas jego głównego źródła. Warto przy tym pamiętać, że magnez lepiej przyswaja się w określonych warunkach. Do jego odpowiedniego wchłaniania potrzebne są zwłaszcza witamina D oraz witaminy z grupy B - szczególnie B1 i B6. Nie zapomnij o wodzie! Często zapominamy o tym, że dobrym i niekiedy

Co w wodzie pływa?

Co w wodzie pływa?

. Teoretycznie nie jest to zbyt dużo, ale mikroelementy zawarte w wodzie są przez organizm przyswajane w znaczne większym stopniu niż te pochodzące z pożywienia - np. magnezu aż trzydziestokrotnie. Zatem: potrzeb nie pokryjesz, jednak z pewnością wspomożesz organizm. Substancje zawarte w wodzie dzielimy na

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

zawiera magnez, jednak dla pewności możesz zaopatrzyć się w specjalny filtr, który z jednej strony pozbawi wodę zanieczyszczeń, a z drugiej uzupełni niedobory magnezu. Magnez przedawkowany? Źródłem magnezu, jeśli lekarz nie zaleci inaczej, powinna być żywność. Wówczas nie grozi nam nadmiar tego

Pij zdrowo i tanio!

Pij zdrowo i tanio!

10 groszy! Dodatkowo stosowanie filtrów zmiękcza wodę kranową, dzięki czemu w urządzeniach AGD nie gromadzi się uciążliwy nalot. To znacznie przedłuża ich żywotność. Na niedobory magnezu - woda Jednym z punktów poruszonym na konferencji był problem niedoboru magnezu. Badania pokazują, że ma je niemal

Dietetyk: "woda kryształowo czysta" lub "specjalnie dla ciężarnych" - to marketingowe wymysły. Zwykle kryje się za nimi woda bardzo podobna do kranówki [WYWIAD]

Dietetyk: "woda kryształowo czysta" lub "specjalnie dla ciężarnych" - to marketingowe wymysły. Zwykle kryje się za nimi woda bardzo podobna do kranówki [WYWIAD]

można za pomocą filtrów węglowych, które zawierają bakteriobójcze i bakteriostatyczne srebro, lub opartych na zasadzie odwróconej osmozy, czyli destylujących wodę i dopiero potem wtórnie ją mineralizujących. Pojawiły się filtry dzbankowe, które uzupełniają wtórnie wodę w magnez. To dobry pomysł? Taka

Woda z filtra dobra dla skóry

Woda z filtra dobra dla skóry

Twardość naszej wody wynika przede wszystkim z zawartych w niej soli wapnia i magnezu. Im ich więcej, tym gorzej oceniamy smak i zapach kranówki, co w połączeniu z pojawiającym się osadem lub mało atrakcyjną barwą, potrafi skutecznie zniechęcić nas do jej picia. Twarda woda - wróg urody i

Inulina - więcej niż prebiotyk?

Inulina - więcej niż prebiotyk?

. Ma konsystencję białego proszku (przypomina skrobię), bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i sama w sobie nie ma żadnego smaku. Pierwsza wzmianka o substancji i roślinie, z której ją pozyskano pochodzi z początku XIX wieku. Na cholesterol i nie tylko Obecność w codziennej diecie wyżej wymienionych

Woda z butelki: wiesz, co pijesz?

Woda z butelki: wiesz, co pijesz?

zdrowia minerały, zazwyczaj magnez, jod, żelazo, wapń, sód, fluor. Na etykiecie jest informacja o stopniu zmineralizowania. Woda nisko zmineralizowana zawiera do 500 mg pierwiastków w litrze, średnio zmineralizowana: od 500 do 1500 mg, a wysoko zmineralizowana ma więcej niż 1500 mg minerałów na litr. Wody

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

Trudno uwierzyć, że jeszcze 20, 30 lat temu w Polsce picie wody było obyczajem zupełnie nieznanym. Piło się kompot, oranżadę, herbatę lub piwo. Z czystych wód - jedynie sodową, obficie zaprawioną CO2, choć zwykle też barwiono ją słodkim jak ulepek syropem. W peerelowskim dowcipie o pijących wodę

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

) i magnezu (zapewniającego m.in. prawidłową pracę układu nerwowego), lepiej przyswajalnych od tych, pochodzących z pożywienia. W wodzie znajdziemy ponadto wodorowęglany, które neutralizują kwasy żołądkowe, a także niedoceniany sód - potrzebny przede wszystkim osobom intensywnie uprawiającym sport

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

), czyli tłuszczów, które "naoliwiają" od środka i chronią układ sercowo- naczyniowy, budują mózg oraz wspomagają odporność. Karp zawiera witaminy z grupy B, selen, magnez, cynk i potas. Jego walory zdrowotne zależą w dużej mierze od sposobu jego przygotowania. Tradycyjny smażony to zazwyczaj

Błaha dolegliwość, czy objaw poważnej choroby?

Błaha dolegliwość, czy objaw poważnej choroby?

odżywianiem, które zaspokoi potrzeby organizmu i ograniczeniem stresu, który skutecznie wypłukuje magnez. Pamiętaj jednak, że jeśli dwutygodniowa terapia nie pomoże, trzeba skontaktować się z lekarzem. W momencie skurczu ból bywa tak intensywny, że dosłownie wyrywa ze snu. Spróbuj wówczas stanąć na palcach

Woda z kranu czy z ujęcia głębinowego? Coraz częściej nie ma różnicy

Woda z kranu czy z ujęcia głębinowego? Coraz częściej nie ma różnicy

- obciążając nerki). Na rynku są zresztą filtry wtórnie uzupełniające potrzebne minerały, np. magnez. Co z wodą ze źródełka? Nawet jeśli zawiera cenne składniki, jak mineralna, upewnij się, że to właśnie te, o które ci chodzi. Dostępne w miejskich ujęciach wody głębinowe (np. oligoceńska, jurajska) nie muszą

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

względu na zapotrzebowanie organizmu składniki mineralne podzielono więc na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy, inaczej zwane pierwiastkami śladowymi. Dzienne zapotrzebowanie na makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, fosfor i chlor) osoby dorosłej przekracza 100 mg. Na mikroelementy (w tym

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

nas dobrze przyswajalne. Warto w nich szukać przede wszystkim: cennego dla serca potasu, wapnia i fosforu potrzebnych do budowy kości, żelaza i miedzi biorących udział w procesach krwiotwórczych, dobroczynnego dla urody cynku oraz magnezu, który - wraz z witaminami z grupy B - zadba o prawidłową pracę

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

ryż zostaje oczyszczony jedynie z twardych, zewnętrznych łupin, zachowując warstwę zwaną zarodkiem. Dzięki temu nie traci większości ze swych cennych właściwości. Kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

, czyli wody. Jeśli wybierzesz wodę mineralną, tzn. wydobywaną z głęboko ulokowanych podziemnych zbiorników, załapiesz się na gwarantowaną dostawę takich minerałów jak magnez, wapń, fluor, jod czy żelazo. W przypadku wód źródlanych czy stołowych poziom minerałów może się wahać. Najbardziej popularny jest

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

niezwykle skuteczny przeciwutleniacz, podejrzewany o szczególną moc przeciwnowotworową, warto stawiać na jego zawartość. Mało kalorii W miąższu dyni nie odkładają się metale ciężkie, zawarte w glebie. Tworzy go woda, błonnik (aż 2,8 g na 100 g), trochę wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelazo, witamin z

"Sól w napojach sztucznie zwiększa pragnienie. To ważne, bo osoby ćwiczące najczęściej piją za mało". Ile i co pić przy aktywności fizycznej?

"Sól w napojach sztucznie zwiększa pragnienie. To ważne, bo osoby ćwiczące najczęściej piją za mało". Ile i co pić przy aktywności fizycznej?

Jesteś kobietą, która 2-3 razy w tygodniu rekreacyjnie chodzi na fitness lub na basen albo inaczej: ćwiczysz profesjonalnie, dajmy na to, po kilka godzin dziennie. Jak to się przekłada na ilość płynów, których powinieneś sobie dostarczyć? - Im więcej i intensywniej ćwiczymy, tym więcej wody tracimy

Nakarm swój mózg!

Nakarm swój mózg!

. Garść garści nierówna? Eksperci twierdzą, że optymalna ilość to 7 sztuk każdego dnia. Potrzebujesz więcej argumentów "za"? Magnez zawarty w orzechach włoskich uspokaja, pozwala zachować dobry humor, chroni przed depresją. Żelazo przeciwdziała anemii. Orzechy są również polecane osobom mającym

Zasady zdrowego żywienia

dostarczają również cennego białka oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również bogate w magnez, potas i cynk. Z powodu zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Po piąte - Mięso z umiarem, zastęp je

Witamina B6 w zastrzykach

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Witamina B6 zbudowana jest z sześciu organicznych związków chemicznych. Rozpuszcza się w wodzie i aktywuje wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Jednym z ważniejszych zadań witaminy jest uczestnictwo w przemianie aminokwasów, tłuszczów oraz

Totalne nawilżenie - zatrzymaj wodę w skórze!

Skóra właściwa, której grubość u człowieka szacuje się na 2 milimetry, aż w 50 proc. składa się z wody. Zawartość wody w naskórku, czyli najbardziej zewnętrznej warstwie skóry, spada do 10 proc. Mało? Niekoniecznie, biorąc pod uwagę, że zawartość pary wodnej w otaczającym cię powietrzu waha się od

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

ich barwą. Więcej na ten temat: Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie! Czereśnie obfitują w potas i jod, mają sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Fakt, z pewnością można znaleźć lepsze źródła tych minerałów, nawet wśród owoców, jednak czereśnie jemy z przyjemnością. Im więcej, tym dawka

Sałata - zielona moc witamin

od ok. 12 od 20 kcal (w niemal 90 proc. sałata składa się zwody). Dodatkowo stanowi ona bogate źródło takich substancji odżywczych, jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy czy potas. Jeden listek sałaty to także porcja witaminy A, E, D, C oraz B. Obecność karotenoidów, polifenolokwasów czy flawonoidów

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

natychmiast trafia do komórek i dodaje im sił. Dodatkowo za sprawą zawartej w bananach skrobi poczujesz sytość i poczucie błogości. Niezastąpiony duet: magnez i witaminy z grupy B, zadbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpierając go w walce ze stresem i zmęczeniem. Do tego zestawu brakuje już

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

konsultacja z lekarzem. Rabarbar zawiera także niezbędny do prawidłowego rozwoju, i nie tylko, wapń i magnez. Niestety ze względu na szkodliwy kwas szczawianowy nie mogą być one prawidłowo i w pełni przyswojone. Nadmiar tej groźnej substancji osłabia kości i zęby (jedzenie rabarbaru odradza się przy

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

;Migrenowy ból głowy często jest pierwszym objawem nieuzupełniania płynów" - zauważa. Skąd taki symptom? "Ciało człowieka w 60 - 70 proc. składa się z wody. Dotyczy to również układu nerwowego i mózgu. Gdy jesteśmy odwodnieni, odwodniony jest także mózg, przez co gorzej funkcjonuje i możemy to tak

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

wiele mniej - w 100 g kryje się około 21 g błonnika. Świeży miąższ m. in. przez większą zawartość wody, to zaś błonnik mniej skondensowany - ta sama gramatura zawiera go 13 g. Wynik niższy, ale w porównaniu z innymi produktami spożywczymi wciąż na miano błonnikowego lidera. W większości składa się z

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

powściągliwości. Tłuszcz na ranę w większości przypadków może jedynie zaostrzyć przebieg choroby. Przy oparzeniach lekarze zezwalają na samodzielne wykorzystywanie czystej wody... Jeśli już upierasz się, by wypróbować moc oleju, porozmawiaj o tym wcześniej z lekarzem. Raczej się nie ucieszy. Szczególne działanie

Orzechy - samo zdrowie nie tylko w święta. Czym się różnią?

produkty w diecie, które go prawidłowo odżywią (więcej na ten temat: Nakarm swój mózg ). Garść orzechów włoskich (ok. 40 g) to już 260 kcal, ale tym akurat się nie musisz martwić. Dostarczy bowiem także całkiem sporo magnezu, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminę E i błonnik, a kalorie

Nasiona chia - z czym to się je?

dokładniej kwasów tłuszczowych omega 3 (powstający z nich olej w ponad 60 proc. składa się właśnie z kwasów tłuszczowych). W 100 g znajdziemy ich aż 18,5 g. Obok cennych kwasów nasiona są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego (ok. 35 g, czyli więcej niż dzienne zapotrzebowanie) oraz białka (ok. 21,2 g/100

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

grupy B, wapnia, magnezu, czy fosforu. Wady i zalety białych kryształków Biały cukier daje nam kopa energetycznego, i to dużo szybciej niż zdrowsze węglowodany złożone obecne np. w ziarnach zbóż, kaszach. Niestety siła, jak szybko przychodzi, tak szybko odchodzi, powodując energetyczny dołek i nierzadko

Dokuczają ci ciężkie nogi, żylaki czy obrzęki? Pomóż sobie - naturalnie!

nieprawidłowego przepływu krwi specjaliści wymieniają: - brak ruchu - dieta (nagromadzenie produktów ubogich w wapń, potas, magnez - to zazwyczaj ich niedobór odpowiada za jeden z najbardziej uciążliwych objawów przewlekłej niewydolności żylnej, czyli skurcze) - otyłość czy znaczna nadwaga - uwarunkowania

Nowalijki: samo zdrowie?

nieprawda, że jest dobra przede wszystkim dla królika. W ponad 90% tworzy ją woda, sama w sobie zdrowa przecież, a pozostałe 10% to dietetyczne perełki. Witamina C, witaminy B, witamina młodości E, wapń, potas, magnez, antyoksydanty (w tym naturalne barwniki): wszystko razem zaledwie kilkanaście kilokalorii

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

ciecierzycę i soję, - namoczone warzywa przed gotowaniem płuczemy i zalewamy świeżą wodą, - pierwsze 10 minut gotowania strączkowych - bez przykrycia, na sporym ogniu. Nie dotyczy łuskanego grochu i soczewicy, - solimy wodę dopiero w połowie planowanego czasu gotowania, - poza dodaniem przypraw (poza

Dieta na dobry sen

są również źródłem likwidującego napięcie magnezu, potasu, a także witamin z grupy B. Zawarta w nich mineralno-witaminowa mieszanka sprawia, że eksperci często przypisują bananom łagodne działanie przeciwdepresyjne. Z banana i mleka możemy sporządzić smakowity koktajl. Bez cukru, bo owoc idealnie

Cebula, czosnek, por: najlepsi przyjaciele w sezonie infekcji?

, potasu i magnezu. I chociaż dzisiaj nie leczy się nim gruźlicy czy krwotoków, jest ceniony w profilaktyce chorób krążenia i nerek. Ma większość zalet kuzynki cebuli. Syrop z niego, chociaż mniej znany niż ten cebulowy, także złagodzi kaszel, ułatwi odrywanie flegmy, zmniejszy ból i obrzęk gardła. Kiedyś

Przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, czyli dlaczego trzeba czytać ulotki leków?

zmniejszenie lub nasilenie objawów niebezpiecznych dla zdrowia - powiedziała PAP dr Lucyna Bułaś, konsultant wojewódzki w dziedzinie farmacji ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zapomnij o mineralnej Główna zasada to popijanie leków zwykłą, przegotowaną wodą. Mineralna, ze względu na dodatek

Siemię lniane - nie tylko na problemy z przewodem pokarmowym

. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo minerałów, zwłaszcza sodu (regulującego gospodarkę wodną naszego ciała), potasu (odpowiadającego za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni - w tym serca) oraz magnezu (przyjaciela dobrego samopoczucia). Siemię to także cenne źródło witamin, zwłaszcza B1, dbającej

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Zjadając 100 gramów truskawek (bez cukru i innych dodatków) pochłaniasz jedynie 27 kalorii. Zarazem zapewniasz organizmowi sporo cennego błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E i C... Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspierasz odporność, wzmacniasz kości i zęby

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

przebudzenie także układu krążenia. Zarazem jednak ta woda jest ciepła, bo Chińczycy radzą, by "trzymać ciepły żołądek". Ta niechęć do dań surowych w ogóle jest w odżywianiu według Pięciu Przemian powszechna. To akurat kłóci się z obecną filozofią Zachodu. O ile wiemy, jak cenne, pożywne są zupy, to

NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający

Ciało dorosłego człowieka w 70 proc. składa się z wody, czyli najważniejszej i najlepiej nawilżającej oraz napinającej skórę substancji. W warstwie rogowej skóry, czyli zewnętrznej pokrywie naskórka będącej pierwszą barierą ochronną, znajduje się od 10 do 20 proc. wody. Przed utratą tego cennego

Dlaczego diety odchudzające na ciebie nie działają? 10 powodów

schorzenie to prawie na pewno odpowiedzią na to pytanie będzie właśnie obżarstwo przed snem lub podjadanie w nocy. Jeśli ssanie w żołądku nie pozwala ci zasnąć, bądź wyrywa ze snu, ratuj się wodą niegazowaną. To zazwyczaj pomaga (chociaż wymusza wycieczki do toalety), a nie obciąża zanadto odpoczywającego

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

składników w poszczególnych ziemniakach zależy od wielu czynników, w tym sposobu przechowywania, wielu, etc. Dla przykładu: im młodszy ziemniak, tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest

Jedli je już Sumerowie

zawartość kwasu pruskiego (cyjanowodoru) nie trafiają do sklepów. Z mig- dałów przygotowuje się marcepan - bardzo drobno zmielonych, utartych z cukrem (w równych częściach) i odrobiną wody. Zawierają wiele składników mineralnych, witaminy E, PP i z grupy B. Poprawiają stan włosów, cery, paznokci, wzrok

Jak napoje gazowane dewastują organizm

receptorów adenozynowych w mózgu, przez co nie odczuwamy senności. Po 45 minutach organizm intensywnie produkuje dopaminę, stymulując układ nagrody w mózgu. Jest to mechanizm podobny m.in. do działania narkotyków. Przed upływem 60 minut kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk. Duża dawka cukru sprzyja

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

popularne filtry, które je usuwają, w opinii wielu osób pozbawiają wodę cennych pierwiastków. Nie jest tak do końca: ich rolą jest usuwanie nadmiaru. W sprzedaży są zresztą filtry, które do wody pozbawionej już zanieczyszczeń dodają składniki potrzebne (np. magnez). W przypadku osób po 65. roku życia, bądź

Cała prawda o wodzie

. Woda tak jak pożywienie powinna dostarczać cennych składników odżywczych. Powinniśmy wycisnąć z niej, co się da - wapń, magnez, potas. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały (czyli wodę mineralną), nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych

Owocowa lista przebojów lata

dzięki sporej zawartości kwasów organicznych i przyzwoitej ilości błonnika) jest zalecany tym, co na diecie. Obfituje w witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórki, czyli zdrowia ogólnego, funkcjonowania całego organizmu. Zawiera wyjątkowo cenne minerały (żelazo, magnez, fosfor

Krzem

zmniejsza ryzyko miażdżycy, opóźnia proces starzenia, zapobiega osteoporozie i zwyrodnieniu stawów. Źródła: Woda pitna Piwo Skórka z kurczaka Zboże Warzywa takie jak marchewka, pietruszka, burak Czytaj także: Magnez Retinol - A Fitochinon - K Wapń Potas

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

produkcji spermy oraz podtrzymywaniu żywotności plemników. Ponieważ cynk zatroszczy się również o stan naszej skóry, a także włosów i paznokci, powinni go docenić wszyscy ci, którzy dbają o urodę. W dyniowych pestkach warto także szukać magnezu , który doskonale wpływa na nasz układ nerwowy. Gdy go brak

Rewolucja w wodach mineralnych? Skądże!

Mgr Tadeusz Wojtaszek, członek Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. Prof. Juliana Aleksandrowicza* i zarazem ekspert PTMag ds. wód mineralnych, a także kierownik programu "Woda dla zdrowia" (www.wodadlazdrowia.pl) poinformował, że wejście w życie nowego

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

jabłka i bakalii. Przed gotowaniem należy jednak przelać je wodą, gdyż - jak w przypadku kaszy jaglanej - pokryte są gorzkimi saponinami.   Moc wartościowego białka Do największych zalet komosy ryżowej należy to, że - nie wymagając żyznej gleby - jest wyjątkowo odżywcza. Spośród innych zbóż

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

;roślinną krwią". Spożycie pokarmów w niego obfitujących oznacza dostarczenie organizmowi dbającego o układ nerwowy magnezu oraz sprzyjającego krwiotwórczości żelaza. Naturalny zielony barwnik wymiata toksyny, pomaga zwalczać bakterie czy wysłanników starzenia - wolne rodniki. Czytaj więcej o znaczeniu

Planujesz wakacje? Wybierz klimat optymalny dla twojego zdrowia

zawartości kryształków soli nawilża gardło i ułatwia odkrztuszanie. Wchodzące w jego skład sole magnezu odczulają, więc możesz skutecznie złagodzić objawy alergii. Jod, w który obfituje nadmorskie powietrze, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a zarazem właściwej termoregulacji, sprawnej

Kasze - bogactwo właściwości

wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Ponieważ kasza gryczana jest produktem bezglutenowym mogą ją jeść osoby

Zanim kupisz wodę

Przeczytaj dokładnie informację na etykiecie. Najpierw sprawdź zawartość składników mineralnych. Najzdrowsze naturalne wody mineralne zawierają ich powyżej 1000 mg w litrze. Korzystna dla zdrowia ilość magnezu to powyżej 50 mg w litrze. Wapnia - powyżej 150 mg. Siarczanów - powyżej 250 mg

Pokaż światu zdrowe nogi!

zagęszczać: wypijaj ok. 2 litrów płynów dziennie. W upały lub podczas treningu jeszcze więcej (wszystko na ten temat: Po co ta woda? ). W ciągu dnia staraj się, choćby przez kilka minut, odpoczywać z uniesionymi nogami. Zadbaj, by i nocą stopy były wyżej niż głowa. Najlepiej ustaw łóżko na podkładce

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

przyspieszy proces regeneracji, to jeszcze wspomoże układ odporności. Ten bywa nadwyrężony nie tylko jesienią i zimą. Skoki temperatur, zimna woda w jeziorze, obfitość mikrobów w jedzeniu - latem też bywamy narażeni na infekcje. Czytaj także: Liderzy zatruć pokarmowych - tych dań lepiej unikać Moc miodu

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

królową w piekarnictwie. Niemal wszelkie wypieki, które trafiają na nasz stół, są zrobione z mąki pszenicznej. Ziarno pszenicy to przede wszystkim znakomite źródło energii: ponad 60% jego składu stanowią cukry (skrobia). Pozostałe składniki (poza wodą) to pożywne białka (12%), trochę tłuszczu, 2% błonnika

Naturalne dopalacze - jak dodać sobie energii?

minerały jak żelazo, potas, wapń czy magnez. Yerba mate wspomaga intelekt, odporność, stymuluje przemianę materii. Ma właściwości pobudzające, przy czym wspiera zmęczony system nerwowy, rozluźnia. Tradycyjnie napar z yerba mate przygotowuje się w naczyniach wykonanych z owocu tykwy, drewna bądź gliny

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

, zwłaszcza w postaci syropu, łagodzi przeziębieniowe dolegliwości. Obniża zły cholesterol, a podnosi stężenie dobrego. Wspomaga leczenie owrzodzeń. Czytaj także: cebula, czosnek, por - naturalni uzdrowiciele Jest wyśmienitym źródłem magnezu. Zwłaszcza jej gorzka wersja. Zatem, czekolada jedzona z umiarem

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

Przez cały rok w sklepach kuszą nas dorodne, błyszczące kiście winogron. Paradoksalnie, wiele osób myśli o nich najcieplej w sezonie letnim, bo są uznanym źródłem nawilżenia (niemal w 75% ich miąższ składa się z wody). Osoby "dbające o linię" przestrzegają przed nimi o każdej porze roku

Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby

Fluor jest pierwiastkiem naturalnie obecnym w wodzie i glebie. Około 70. lat temu odkryto, że osoby, które żyją na terenach bogatszych w ten pierwiastek, mają mniej dziur w zębach. Zafascynowani fluorem ludzie wpadli na pomysł, by zacząć wzbogacać wodę pitną o ten pierwiastek. W 1945 roku miasto

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

kształt długiej, zwiniętej, pustej rurki. Część usytuowana w skórze właściwej produkuje pot, a reszta to przewód, dochodzący do mieszków włosowych i porów skóry, które dystrybuują pot na jej powierzchnię. Zasadniczo pot podobny jest w składzie do osocza krwi - to znaczy, składa się głównie z wody i ma

Pijmy mineralną

najmniej 200 miligramów tzw. składników stałych. Wśród nich znajdują się m.in.: sód , potas, wapń i magnez. Wody dzieli się na lecznicze (uznane za takie przez ministra zdrowia), uzdrowiskowe (wydobywane w uzdrowiskach) i stołowe. Woda stołowa może pochodzić ze źródeł naturalnych - i ta nie jest

Skurcze mięśni

ćwiczenia fizyczne w ciepłych, wilgotnych pomieszczeniach, często niewyposażonych w odpowiedni system wentylacji. Przyczyną tych zaburzeń może być wydzielanie nadmiernej ilości potu, a tym samym utrata wody i elektrolitów, szczególnie sodu i chloru. Małe stężenie tych makroelementów we krwi i w płynach

Nakarm swoje włosy

docierają z krwią do włosów. Wit. E jest zawarta w olejach roślinnych, orzechach, mące pełnoziarnistej, zielonolistnych warzywach. Magnez potrzebny jest do syntezy cennych dla włosów aminokwasów. Znajdziemy go w pestkach dyni, czekoladzie, niektórych gatunkach wody mineralnej. Uwaga! - "nie lubi się

Jak walczyć ze stresem

taką pomoc, pozwala poczuć się trochę pewniej, nawet jeśli nie będziemy z niej korzystać. Woda zamiast kawy Duży wpływ na samopoczucie maturzystów ma odpowiednie odżywianie. Dieta przed maturą powinna być bogata w witaminy i mikroelementy, m.in.: cynk, witaminy A i B, magnez, fosfor i lit. Nie należy

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

herbaty nie ma życia. Ta przyrządzana w Japonii od święta wyraźnie różni się od naszej. Zmielone na proszek zielone listki trafiają do gorącej wody (ale nie do wrzątku), a następnie są mieszane specjalną miotełką z bambusa. Może nie ma to bezpośredniego wpływu na jej właściwości zdrowotne, ale zapewne

Wody stołowe, źródlane, mineralne

wykazywać działanie lecznicze. W skład naturalnych wód mineralnych wchodzą różne składniki mające wpływ na zdrowie. Magnez reguluje pracę serca, bierze udział w termoregulacji i przewodnictwie nerwowym. Potas reguluje gospodarkę wodną, obniża ciśnienie krwi, reguluje czynności mięśni i nerwów. Wapń ma wpływ

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

. Czekamy :) Porcja frytek o wadze 100 g dostarcza około 330 kcal, czyli niewiele mniej niż 0,5 kg ziemniaków z wody (to około 380 kcal). Kartofle same w sobie są bardzo zdrowe: zawierają dużo sycącej skrobi, a także, co mniej oczywiste, wartościowego białka roślinnego. Zapewniają organizmowi dostawę

O tym wiedzą dobre gospodynie

mniej niepotrzebnej piany. Miód zestalony jest równie cenny jak miód płynny. Wysokiej jakości miód krótko pozostaje płynny - już po kilku tygodniach zaczyna się krystalizować. Im mniej jest w nim wody (nie jest fałszowany wodą), tym szybciej się zestala. Miód odzyskuje płynność po wstawieniu słoika do

Fluor

Dołącz do nas na Facebooku! Podstawowe informacje Fluor jest mikroelementem biorącym udział w aktywacji i zahamowaniu działania niektórych enzymów. Jest obecny we wszystkich tkankach organizmu. W kościach, zębach osiąga zdecydowanie większe stężenie niż w innych tkankach. Czy fluor jest niezbędnym

Mikroelementy bez których nie da się żyć

leczenie wodą siarczkową). Większe braki prowadzą do poważniejszych problemów: zaburzeń widzenia, nastroju i procesów krwiotwórczych, dolegliwości ze strony wątroby, stawów. Żaden inny minerał nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak szeroki i zróżnicowany, więc bez siarki blokowane są niemal

Makarony tuczą? Wcale nie!

(zwłaszcza sosy). To prawda, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa objętość. Ugotowana porcja 100 g - a taką można zaspokoić głód - to tylko 110 kcal. Sytość zapewnia nam zawarta w makaronie skrobia, którą nasz organizm przetwarza na

Karp i krewniacy: ryby dobre nie tylko od święta

Dołącz do nas na Facebooku! Kto je ryby, czuje się, niczym ryba w wodzie. I zdrów jest, jak ryba. Ich mięso ma dobroczynny wpływ na serce. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, zapobiegają miażdżycy, ogólnie poprawiają krążenie. Zapewniają składniki mineralne (potas jod, miedź, żelazo), a także

Główka pracuje

posiłku. Herbamind, Herbacaps, 30 kaps., cena 23 zł Skład: wyciąg z miłorzębu japońskiego, lecytyna sojowa, magnez, witamina B6, aminokwasy L-fenyloalanina i L-glutamina. Dawkowanie: 1-2 kaps. 2-3 razy w ciągu dnia. Uwagi: dzięki zawartości aminokwasów poprawia refleks, zmniejszać senność i głód

6 kroków do odporności

zabrakło w niej warzyw i owoców (także soków i mrożonek), produktów pełnoziarnistych, olejów roślinnych i ryb - bo to bezcenne źródła witamin oraz mikro- i makroelementów (głównie żelaza, cynku, selenu i magnezu) walczących z wolnymi rodnikami. Konieczny jest też nabiał, a zwłaszcza jogurty oraz napoje

Kac gigant, czyli przeżyj "dzień po"

musi zatrzymać wodę, ADH uwalniany jest z tylnego płata przysadki mózgowej. Zwiększa się przepuszczalność kanalików zbiorczych w nerkach, dzięki czemu znaczna ilość wody ulega wchłonięciu (resorpcji). Alkohol drastycznie zaburza wydzielanie wazopresyny. Jej niedobór sprawia, że woda nie jest

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

składników Czego w "modnym" zdrowym fast foodzie być nie może? Wszystkiego tego, czemu fast food zawdzięcza złą renomę. Czyli? Po pierwsze góry soli zatrzymującej wodę w organizmie i prowadzącej m. in. do nadciśnienia tętniczego i zmian miażdzycowych (czytaj więcej o zdrowotnych właściwościach

Pora się wzmocnić

- stosuj naprzemienne natryski, polewając ciało ciepłą wodą przez 20-30 sekund i chłodną przez 2-3 sekundy. Różnicę w ciepłocie wody trzeba zwiększać stopniowo, a kończyć zabieg zawsze strumieniem o temperaturze ciała. Wzmacniająco wpływa też brodzenie w wannie napełnionej zimną wodą do wysokości połowy

Witaminy z korzonków

i nakładamy gumkę. Do słoików wlewamy letnią wodę i po upływie sześciu godzin odcedzamy. Słoik stawiamy w jasnym, ciepłym miejscu. Przez kolejne dni słoik napełniamy na dziesięć minut wodą i odsączamy, przewracając do góry dnem. Gdy wyrosną, przelewamy je najpierw zimną wodą, a żeby były lepiej

Sód

Dołącz do nas na Facebooku! Norma 135-145 mEq/l (135-145 mmol/l) Wzrost Wzrost stężenia sodu jest wynikiem utraty wody z pozostawieniem sodu np.: nadmierne pocenie ciężkie przypadki biegunki i wymiotów poliuria (nadmierne oddawanie moczu np. w cukrzycy) podwyższonym poziomie glikokortykosteroidów

O kiełkach i kiełkownicach

życiodajnych składników. Niezbędnikiem, który musi pobrać z zewnątrz, są witaminy. Kiełki dostarczą nam witamin z grupy B, a także witamin A, C, E, H. Nie brak w nich pierwiastków potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu - wapnia, żelaza, siarki, cynku, magnezu, selenu, potasu, litu i

Co w jajku siedzi?

przesada. Wszystko można przedawkować, niewielu produktów trzeba unikać bezwzględnie. Białko jaja niemal w 90% jest wodą. Pozostałe 9% to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal. W

Uwaga na zaparcia!

oleiste ułatwiające wędrówkę treści pokarmowych przez jelito grube, sole (siarczan magnezu) wiążące wodę, aż po leki stymulujące organizm do wydzielania wody do jelit i skrócenia czasu pasażu jelitowego. W niektórych przypadkach (m.in. choroba Hirschsprunga) konieczna jest interwencja chirurga

Dlaczego warto jeść jajka?

proc., podczas gdy krowie w 80 proc., a pochodzące z mięsa w 74 proc. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez oraz ok. 30 proc. tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka

Fast food kontra zdrowie

, ułatwiają wchłanianie wapnia. Ale dieta zbyt obfita w tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, sprzyja otyłości. A z pulchnych dzieci wyrastają otyli dorośli. Kalorie z bąbelkami Bary szybkiej obsługi to także królestwo napojów gazowanych. Taka "przyjemność" składa się z wody, cukru i sztucznych dodatków

Leki - z czym to się je?

(zawierających żelazo, wapń, magnez czy cynk), ma pewne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, choroby niedokrwiennej serca czy osteoporozy. Stosowana bez konsultacji z lekarzem może jednak być źródłem niechcianych interakcji z przepisanymi przez niego lekami. Jony metali, przyjmowane doustnie razem z

Siódme poty, czyli jak walczyć z nadpotliwością

proc. z wody. Pozostały jeden procent to sole, tłuszcze, mocznik, kwas mlekowy, węglowodany i związki mineralne (m.in. potas , wapń i magnez). Skład ani ilość wydzielanego potu nie są stałe. Zmieniają się z wiekiem, zależą od produkowanych przez organizm hormonów, atakujących nas chorób, ale też

ABC nadwagi i otyłości

ciała. To ma znaczenie czy w organizmie masz za dużo tłuszczu, czy też opuchlizna oznacza nadmiar wody. To na także znaczenie, gdy już chudniesz: trzeba sprawdzać czy ubywa tkanki tłuszczowej, czy też tylko się odwadniasz... Skład ciała, pomocny także przy rozpoznawaniu chorób towarzyszących nadwadze i

Miesiąc z życia kobiety

. 18) już na 10 dni przed okresem. Jak się odżywiać. Odżywiaj się racjonalnie, pij sporo wody niegazowanej. Wzbogać dietę o produkty zawierające witaminy A i E (mięso, masło, jaja, morele, marchew, dynia) oraz C (cytrusy, truskawki, kapusta) - pomogą w odzyskaniu lepszego wyglądu skóry. Dzień 22.-28

Soja - warto ją polubić

nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma dużo witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Zawiera ponadto lecytynę, substancję tłuszczową, która znakomicie wpływa na funkcjonowanie mózgu i poprawia pamięć. W soi jest też sporo pierwiastków mineralnych, m.in. potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia

U nas tylko ryba nie bierze (lekarstw)

Do 2008 r. to Francuzi byli największymi hipochondrykami w Europie. Teraz monitorująca rynek medyczny firma IMS Health ogłosiła: więcej lekarstw kupili Polacy. Nasze wskaźniki ciągle rosną: w marcu 2010 r. kupiliśmy lekarstw za 2,3 mld zł - ponad 4 proc. więcej niż w marcu 2009 r. Musi być z nami

Przechowalnia cennych rzeczy

przeznaczone. Aby kiełki wyrosły, potrzeba od trzech do pięciu dni. Nasionka poszczególnych gatunków wkłada się do oddzielnych słoików do około jednej piątej wysokości, zakrywa gazą i nakłada gumkę. Później wlewa się tam letnią wodę i odcedza po upływie sześciu-ośmiu godzin. Słoik najlepiej postawić w jasnym

Unikaj samotnych witamin

wit. A, D, E lub K - możemy się nimi po prostu zatruć. Te witaminy w gotowej postaci można było kiedyś zdobyć, polując. A ponieważ polowanie rzadko się udawało, niebezpieczeństwo przedawkowania nie istniało. Inaczej ma się sprawa z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie. Tych jest najwięcej właśnie w

Dbaj o serce

głębokim oddychaniu: wdech nosem, a wydech ustami. Co ci to da: dotlenisz cały organizm, a więc także serce. Krew w żyłach zacznie żwawiej krążyć - to zapobiega jej zastojom i sprawia, że więcej natlenionej krwi dociera do mięśnia sercowego. 7.00 Myjesz się Zamiast: napuszczać do wanny ciepłą wodę i

Oczyszczanie organizmu

tylko niestrawionych resztek pokarmowych, ale wielu niepotrzebnych substancji - toksyn i ich nieczynnych biologicznie metabolitów. Jest to jedyny kanał wydalania związków nierozpuszczalnych w wodzie, a rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego zaparcia, niezależnie od wieku chorego, są zjawiskiem