Wszystko o:

anemia w wynikach

Anemia (niedokrwistość)

Co to jest anemia: O niedokrwistości mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny). Niezależnie od tego, czy anemia jest "tylko" objawem innej choroby, czy występuje samoistnie, może okazać się bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Objawy anemii: zmęczenie, apatia, osłabienie bladość skóry, "podkrążone oczy", wychłodzenie organizmu (dreszcze bez gorączki), łamliwe paznokcie, nadmiernie wypadające włosy, zajady w kącikach ust, kołatanie serca, bóle głowy, zaparcia, nudności, brak apetytu. Przyczyny anemii: Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, występuje z powodów: gdy doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać; gdy brakuje składników niezbędnych do powstawania erytrocytów, czyli żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12; gdy szpik kostny nie pracuje prawidłowo lub choroba przewlekła "wyniszcza" organizm. Grupy ryzyka: częściej stwierdza się u kobiet niż u mężczyzn. Diagnoza anemii: badanie krwi.

MCV

MCV

związek z płcią. W przypadku pań waha się on od 81-99 fl, zaś u mężczyzn mieści się w przedziale 80-94 fl (75-95 m3). Co mogą oznaczać zmiany w tych wartościach? MCV - powyżej normy Jeśli wartość MCV znacznie przewyższa przyjętą normę w pierwszej kolejności rozważa się anemię, przede wszystkim tę

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemię diagnozuje się na podstawie wyników badania krwi z uwzględnieniem trzech parametrów: hemoglobina jest to białko odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Norma hemoglobiny wynosi u kobiet 12-16 g/dl, a u mężczyzn 13-18g/dl; hematokryt to stosunek objętości krwinek do objętości

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

. Interpretację wyników i diagnozę zostaw lekarzom i pamiętaj, że wczesne rozpoznanie zawsze zwiększa twoje szanse na pełne wyleczenie. Zatem: nie lekceważ anemii, ale i nie panikuj. Aż w 80% przypadków za anemią stoi jedynie niedobór żelaza. Rodzajów niedokrwistości jest wiele, białaczek zresztą również, a ich

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

funkcji szpiku kostnego, to jeszcze nie wyrok. Interpretację wyników i diagnozę zostaw lekarzom i pamiętaj, że wczesne rozpoznanie zawsze zwiększa twoje szanse na pełne wyleczenie. Zatem: nie lekceważ anemii, ale i nie panikuj. Aż w 80 proc. przypadków za anemią stoi jedynie niedobór żelaza. Rodzajów

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

transportującej tlen hemoglobiny we krwi spada poniżej normy i organizm jest niedotleniony. Inne objawy anemii, poza zmęczeniem , to bóle w klatce piersiowej, płytki oddech, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy. Anemia: rozpoznanie Niedokrwistość lekarz pierwszego kontaktu stwierdza na podstawie ogólnego

Morfologia - ogólne badanie krwi

Morfologia - ogólne badanie krwi

, zapaleniem otrzewnej lub przyjmowanymi lekami; znaczny spadek poziomu czerwonych krwinek najczęściej oznacza anemię, zmiany w szpiku kostnym, białaczkę bądź niedożywienie wynikające z niedoboru żelaza i witamin z grupy B. Czytaj także: RBC - normy - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen); wynik

Anemia

Anemia

wzmożonym niszczeniem krwinek czerwonych (anemie hemolityczne). Krwinki czerwone pod koniec cyklu życiowego (ok. 120 dni) podlegają hemolizie fizjologicznej; każdego dnia ok. 1% krwinek czerwonych ulega zniszczeniu przez układ fagocytarny (śledziona i wątroba). W wyniku hiperhemolizy, jeżeli nie towarzyszy

MCHC

MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

jeśli potwierdzi się, że przyczyną jest zaburzenie funkcji szpiku kostnego, to jeszcze nie wyrok. Interpretację wyników i diagnozę zostaw lekarzom i pamiętaj, że wczesne rozpoznanie zawsze zwiększa twoje szanse na pełne wyleczenie. Zatem: nie lekceważ anemii, ale i nie panikuj. Aż w 80% przypadków za

anemia

Pediatra mojego synka skierowała go na morfologię,gdyż stwierdziła, że jest za blady. Na 8 miesiąc życia hemoglobina wynosiła 10,0 hematokryt 29,2, krwinki czerwone 3,96. Pani doktor skierowała syna do poradni hematologicznej z adnotacją "anemia". Miesiąc wcześniej byłam z synem w szpitalu (miał

Anemia i co dalej

czas i nagle objawy ustąpiły. Po tygodniu znowu się pojawiły i po dwóch tygodniach ustąpiły, a po tygodniu znowu się pojawiły. Miałam zrobione powtórnie morfologie krwi i okazało się, że anemii już nie ma. Wyniki są w normie ale zawroty i ból głowy, ospałość, wibracje w nogach i ogólne zmęczenie

Czy to już anemia? Czy się niepokoić?

wrażenie ucisku w klatce piersiowej,pocę się w nocy. Postanowiłam wykonać morfologie. Oto jej wynik (podaję te wartości,które są niezgodne z podanymi normami): Leukocyty 2,74 (4-10) Hemoglobina 11,4 (12-15) MCH 25,6 (27-35) MCHC 31,5 (32-37) Eozynofile 7,3% (1-5) Limfocyty 0,9 tys. (1,1-6,5

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Swędzenie pleców na wysokości nerek

ściskało mi gardło / zawsze miałam niskie ciśnienie/. Mam 50 lat. Robiłam wszystkie badania -wyniki miałam w normie. Stwierdzono tylko anemie i przyjmowałam żelazo. Nie wiem czy to jest istotne, ale kilka lat temu odczuwałam ból w klatce piersiowej i po zrobieniu badań lekarz stwierdził, że

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: anemia! nowe wyniki!

8 stycznia mam wizytę u hematologa więc poproszę o ferrum! Od wtorku nie biorę żelaza i dolegliwości ustąpiły, ale kał śluzowaty, czarny i lekkie zaparcia zostały. Mam nowe wyniki w związku z anemią: Hemoglobina 12,2 <12-16> Hematokryt 37 <36-46> MPV 8,9%< 9,4-12,3> Odsetek płytek

Wyniki vs. objawy - tarczyca czy "tylko" anemia?

Witam. Przede wszystkim bardzo proszę o interpretację: FT3 22,95% FT4 2,41% TSH 3,944 Czyli niby wszystko w normie, choć FT4 bardzo blisko dolnej granicy. Jednak obserwuję mnóstwo objawów charakterystycznych dla niedoczynności. Dodatkową okolicznością są kiepskie wyniki morfologii, mogące

Re: wyniki morfologii- anemia?

A jakie to objawy? Aha, ja zawsze biorę pod uwagę błąd labu - nawet w dzisiejszych czasach się zdarza:) Na podstawie podanych wyników absolutnie anemii podejrzewać sie nie da.

Re: Proszę o interpretację wyników

Dla tarczycówek - tak niskie wyniki to już anemia. Czekamy na dalsze wieści :)

Re:nowe wyniki tarczyca,anemia

ft4 jest produkowane w wiekszej ilosci niz ft3.. (i przeksztalcane w ft3 czesciowo). Namawiac mame na zmiane ENDO? Co do anemii -mama ponoc regularnie co roku ja ma, nawet kiedys miala robione badania (za granica) TIBC ,ferrytyne, ale wyniki nie pasowaly do zadnego "ze szlakow diagnostycznych

Re:nowe wyniki tarczyca,anemia

moglaby spro > bowac rozwiazac zagadke? to poszukalabym tych wynikow. poki co mam wyniki ( > te na anemie) sprzed kilku lat,ale mysle ze jesli jest np zle wchlanianie to ni > e zmienilobysie zabardzo. jak wtedy bylo cos nisko to teraz tez by bylo. Wiem > ze przydalyby sie nowe wyniki

Re: Wyniki:(, anemia

cześć dziewczyny, to znowu ja;) dziś się czuję jak zdechły kot...chyba też trochę przez zmianę pogody, może przez anemię... tak chciałam podpytać, czy zmianę samopoczucia, a co za tym idzie wyników będę obserwować z miesiąca na miesiąc, czy to bardzo długotrwały proces? rany, to jak pucha

Re: morfologia- anemia i inne złe wyniki

Pani Doktor bardzo dziękuje za odpowiedz ale nurtują mnie wciąż spadające neurocyty i podwyższające się monocyty to jest norma dla 2-3 miesięcznego dziecka?

wyniki badani krwi - anemia?

Mam 32 lata i z wyników wyszło mi: RBC erytrocyty obnizone 3,85 (norma 4-5,5) HGB hemoglobina obniżona 11,1 (12-16) HCT hematokryt obniżony 33,1 (37-47) ale RDW sz. histgram erytrocytów podwyższona 16,5 (11,5-14,5) Czy takie wyniki to już anemia, czy nic poważnego? wiem powinnam iśc do lekarza

Zdjęcia - anemia w wynikach

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!