Wszystko o:

anemia i hemoglobina

Anemia (niedokrwistość)

Co to jest anemia: O niedokrwistości mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny). Niezależnie od tego, czy anemia jest "tylko" objawem innej choroby, czy występuje samoistnie, może okazać się bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Objawy anemii: zmęczenie, apatia, osłabienie bladość skóry, "podkrążone oczy", wychłodzenie organizmu (dreszcze bez gorączki), łamliwe paznokcie, nadmiernie wypadające włosy, zajady w kącikach ust, kołatanie serca, bóle głowy, zaparcia, nudności, brak apetytu. Przyczyny anemii: Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, występuje z powodów: gdy doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać; gdy brakuje składników niezbędnych do powstawania erytrocytów, czyli żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12; gdy szpik kostny nie pracuje prawidłowo lub choroba przewlekła "wyniszcza" organizm. Grupy ryzyka: częściej stwierdza się u kobiet niż u mężczyzn. Diagnoza anemii: badanie krwi.

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

całkowitej krwi. W warunkach prawidłowych wynosi powyżej 40% u mężczyzn i 37% u kobiet; erytrocyty to inaczej krwinki czerwone zawierające w swojej budowie hemoglobinę i transportujące tlen. Norma dla erytrocytów u kobiet wynosi 3,6-5,0 mln/mm3 a u mężczyzn 4,2-5,4 mln/mm3. Anemie możemy podzielić, ze

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

terapii niektórymi lekami, np. pochodnymi hydantoiny czy metotreksatem. Diagnostyka Analiza krwi w celu określenia stężenia hemoglobiny, wielkości czerwonych krwinek (w anemii megaloblastycznej - powiększone), liczby białych krwinek i płytek krwi (często jest ich mniej). Pomiar stężenia wit. B12 i kwasu

MCHC

MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

Hemoglobina

Hemoglobina

hemoglobina, stanowiąca ok. 3proc. całkowitej hemoglobiny HbF - tzw. hemoglobina płodowa i to ona odpowiada za prawidłowe dotlenienie organizmu, jednak tuż po urodzeniu słabiej uwalnia tlen, dlatego zastępowana jest prawidłową HbA HbS - powstaje na skutek mutacji genetycznych i odpowiada m.in. za anemię

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

razu. Czytaj także: Najważniejsze mikroelementy Najważniejsze makroelementy Witaminy z grupy B Anemia nigdy nie jest stanem naturalnym. W przypadku kobiet w ciąży zdarza się jednak tzw. niedokrwistość rzekoma. Obniżenie poziomu hemoglobiny i hematokrytu jest skutkiem fizjologicznego zwiększenia

MCV

MCV

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Średnia objętość czerwonej krwinki (Mean Corpuscular Volume) wraz z hemoglobiną i liczbą czerwonych krwinek składa się na opis i ogólną ocenę jakości czerwonych krwinek. Oznaczenie tego wskaźnika znajduje się na każdym wyniku morfologii. Wartość MCV ma ścisły

Morfologia - ogólne badanie krwi

Morfologia - ogólne badanie krwi

, zapaleniem otrzewnej lub przyjmowanymi lekami; znaczny spadek poziomu czerwonych krwinek najczęściej oznacza anemię, zmiany w szpiku kostnym, białaczkę bądź niedożywienie wynikające z niedoboru żelaza i witamin z grupy B. Czytaj także: RBC - normy - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen); wynik

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

transportującej tlen hemoglobiny we krwi spada poniżej normy i organizm jest niedotleniony. Inne objawy anemii, poza zmęczeniem , to bóle w klatce piersiowej, płytki oddech, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy. Anemia: rozpoznanie Niedokrwistość lekarz pierwszego kontaktu stwierdza na podstawie ogólnego

Anemia

Anemia

doustne zażywanie soli żelaza, aż do momentu unormowania się ilości hemoglobiny i poziomu żelaza we krwi. Określenie i zlikwidowanie pierwotnej przyczyny niedoborów żelaza pozwala zapobiegać nawrotom anemii. Talasemia, w której jeden z łańcuchów hemoglobiny jest wadliwy z powodów genetycznych, może zostać

Talasemia

Talasemia

Dołącz do nas na Facebooku! Talasemia zaliczana jest do chorób genetycznych i w zależności od łańcucha hemoglobiny, w którym wystąpiła mutacja wyróżnia się dwa typy choroby - alfa i beta. Pierwszy z nich atakuje głównie mieszkańców Azji, Bliskiego Wschodu oraz Afryki. Drugi najczęściej

anemia

Pediatra mojego synka skierowała go na morfologię,gdyż stwierdziła, że jest za blady. Na 8 miesiąc życia hemoglobina wynosiła 10,0 hematokryt 29,2, krwinki czerwone 3,96. Pani doktor skierowała syna do poradni hematologicznej z adnotacją "anemia". Miesiąc wcześniej byłam z synem w szpitalu (miał

Spadek hemoglobiny

coś hemoglobiny, gdy pobrała z drugiej ręki i wyszło jeszcze mniej tj. 9 z kawałkiem. Coraz częściej jestem blada źle się czuję, kręci mi się w głowie, drętwieją mi ręce aż do łokcia. Lekarz powiedział, że to anemia. Czy to prawda, czy to może coś znacznie poważniejszego?Niedokrwistość (anemia) jest

Anemia i co dalej

Trzy miesiące temu przez przypadek dowiedziałam się, że mam anemie z niedoboru żelaza. Nie mając żadnych objawów anemii. Poziom hemoglobiny wówczas był na poziomie 8,7 a żelazo 10. Dostałam od pani hematolog leki, preparat żelaza i kwas foliowy po dwóch tygodniach przyjmowania leków parametry

Czy to już anemia? Czy się niepokoić?

wrażenie ucisku w klatce piersiowej,pocę się w nocy. Postanowiłam wykonać morfologie. Oto jej wynik (podaję te wartości,które są niezgodne z podanymi normami): Leukocyty 2,74 (4-10) Hemoglobina 11,4 (12-15) MCH 25,6 (27-35) MCHC 31,5 (32-37) Eozynofile 7,3% (1-5) Limfocyty 0,9 tys. (1,1-6,5

Talasemia: i co dalej?

Moja 3-letnia córka ma potwierdzoną talasemię beta. Chorowała od 11 miesiąca na anemię. Przez rok brała żelazo i kwas foliowy. Przez ten okres wyniki hemoglobiny były cały czas niskie. Po roku żelazo wróciło do normy a hemoglobina nie. Dlatego lekarze zdecydowali się szukać przyczyn. Szukano

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Czy hemoglobina 11 to już ANEMIA ???

Zrobiłam sobie kontrolną morfologie bo dwie ostatnie miesiączki ( po odstawieniu hormonów )były znowu obfitsze i mam pytanie. Moje wyniki poza normą: hemoglobina 11 ( norma 12-16 ) hematrokryt 34 ( norma 37-47 ) Czy to już anemia i powinnam sięgnąć po żelazo. Moja gin. zwykle zalecała żelazo gdy

Re: Poproszę was o radę

Anemia? Hemoglobinę mam 15,2. -- Co rano budzę się piękniejsza, ale dziś to już przesadziłam ;-)

hemoglobina kiedy anemia?

Odebrałam wyniki krwi: hemoglobina 11,4 żelazo 133 czy jest ok, wizyta za pare dni a chciałabym wiedzieć czy jest ok, czy nie zaczyna sie czasem anemia?

Re: Choroba czy nie?

>anemia jak się patrzy A czy przy anemii nie powinny parametry krwi lecieć na łeb na szyję? U mnie wszystkie 24 parametry są dobre. Te, które sprawdza się wykluczając anemię wyglądają nastepująco: Hemoglobina: 66.67% Erytrocyty: 79.07% Hematokryt: 82.41% Chociaż się zastanawiam sama... Ja

Re: Czy hemoglobina 11 to już ANEMIA ???

tak, ja miałam 11 i lekarka powiedziała mi ze to jzu anemia..przez trzy miesiace brałam żelazo w tabletkach

Re: Czy hemoglobina 11 to już ANEMIA ???

Niby anemia, ale anemia anemii nie równa. Dobre dzialanie ma sok z buraczków /najlepiej kiszonych/. Można kupić preparaty z żelazem, np. hemofer f, albo coś innego. Ale jeżeli badania robiłąś po miesiączce, do tego obfitej, to niska hgb nie jest niczym dziwnym. A niski hct ma związek z ilością

Re: Czy hemoglobina 11 to już ANEMIA ???

Szkoda, że nie zbadałaś TIBC i ferrytyny. Bierz żelazo. Co do diety to zależy jak Twój organizm wchłania żelazo, fasolka szparagowa, brokuł, wątróbka etc, Spróbuj soku z pokrzywy z miodem i żurawiną. -- http://www.e-gify.com/gify/136.gif

Re: 4 miesiąc i nadal mam zastoje i obrzęki.dlacz

Biorę witaminki i zelazo, bo od zawsze cierpienia na anemię.Teraz nie wiem jaka mam morfologie, ale domyslam się ze niska hemoglobina i żelazo.Staram się dobrze odżywiać.Jem co najmniej 3 posiłki dziennie w tym 2 darniowy obiad, składający się w dużej mierze z warzyw i drobiu i ryb.

Re: Anemia u biegacza :-(

nchyb napisała: " w tydzień czasu wiele nie zrobisz > > jaką masz tę tę anemię? ile hemoglobiny? jak z czerwonymi ciałkami krwi? żelazo > też badałaś, czy tylko podstawowa morfologia?" Robiłam tylko podstawową morfologie i hemoglobina wynosi 10,80 gdzie norma to 11,20. Niestety

Re: Proszę o pomoc

Usg tarczycy miałam robione niestety nie mam opisu. anty-TG <20 norma 0-40, anty-TPO<10 norma 0-35. Jeśli chodzi o anemię to zawsze miałam dobry poziom hemoglobiny (jedyna anemia to podczas porodów bo wtedy miałam duże ubytki krwi). ostatnimi czasy miewam bóle żołądka i nie mogę

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!