Wszystko o:

anemia a podanie krwi

Zobacz najważniejsze informacje o: podanie

Anemia (niedokrwistość)

Co to jest anemia: O niedokrwistości mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny). Niezależnie od tego, czy anemia jest "tylko" objawem innej choroby, czy występuje samoistnie, może okazać się bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Objawy anemii: zmęczenie, apatia, osłabienie bladość skóry, "podkrążone oczy", wychłodzenie organizmu (dreszcze bez gorączki), łamliwe paznokcie, nadmiernie wypadające włosy, zajady w kącikach ust, kołatanie serca, bóle głowy, zaparcia, nudności, brak apetytu. Przyczyny anemii: Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, występuje z powodów: gdy doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać; gdy brakuje składników niezbędnych do powstawania erytrocytów, czyli żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12; gdy szpik kostny nie pracuje prawidłowo lub choroba przewlekła "wyniszcza" organizm. Grupy ryzyka: częściej stwierdza się u kobiet niż u mężczyzn. Diagnoza anemii: badanie krwi.

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Często o anemii przypominamy sobie wczesną jesienią, gdy obserwujemy totalny spadek formy po utraconych wakacjach. O niedokrwistości mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny, do krwi zbyt

RDW

RDW

badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Gdy jest go za mało Znaczne obniżenie RDW bardzo często występuje u osób z anemią. ...albo za dużo Wzrost wskaźnika towarzyszy niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza, niedokrwistości megaloblastycznej, talasemii oraz transfuzjom krwi. Zdarza się

Hemoglobina

Hemoglobina

centrum żelazo. Hem nadaje krwi czerwoną barwę, a żelazo pozwala przyłączyć tlen i kierować jego dalszym transportem. W zależności od typu podjednostek ułatwiających przyłączenie i rozprowadzenie tlenu wyróżnia się kilka rodzajów hemoglobiny: HbA - to oznaczenie prawidłowej hemoglobiny HbA2 - prawidłowa

Czas protrombinowy

Czas protrombinowy

wytwarzaną przez uszkodzoną tkankę. W pierwszej kolejności aktywuje ona czynnik VII, który pobudza kolejne etapy procesu. Czynnik X połączony z V przekształca protrombinę w trombinę, a fibrynogen w fibrynę, z którego powstaje skrzeplina krwi. Jak wygląda badanie? Krew potrzebną do badania pobiera się z żyły

RBC

RBC

- 7.-12. rok 4,0-5,2 mlm/mm3 - 13.-16. rok - dziewczynki 4,1-5,1 mlm/mm3 - 13.-16. rok - chłopcy 4,5-5,9 mlm/mm3 Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

wystąpić nie zależnie od sposobu podania śledzia. Temperatura też nie ma tu żadnego znaczenia. Osoby uczulone na śledzia powinny unikać również jedzenia owoców morza oraz innych morskich zwierząt (skorupiaki, mięczaki). Na tego typu dolegliwości najczęściej cierpią dzieci i młodzież, oraz osoby żyjące w

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

. Rzeczywiście, hamuje rozwój wielu chorób, będących skutkiem aktywności wolnych rodników. Chroni przed udarem mózgu , zawałem, rakiem piersi. Obniża "zły", a podnosi we krwi "dobry", cholesterol, reguluje ciśnienie, wspiera odchudzanie (zwłaszcza wypijana po jedzeniu), działa

Badania krwi

Badania krwi

. Określenie poziomu cukru we krwi. Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku 180 mg/dl. W ciąży prawidłowo przebiegającej poziom cukru

Analiza krwi

Analiza krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Określenie poziomu cukru we krwi Przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. - Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg/dl. - W

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

, podobnie jak innych źródeł węglowodanów złożonych, jest dostarczanie paliwa. Ma być odżywczy (i jest!), a tuczący bywa wtedy, gdy źle go przyrządzimy: podamy jako frytki, okrasimy skwarkami, zawiesistymi sosami, usmażymy w głębokim tłuszczu, etc. Sam ziemniak to głównie woda (aż 77%) i węglowodany (18

anemia

Pediatra mojego synka skierowała go na morfologię,gdyż stwierdziła, że jest za blady. Na 8 miesiąc życia hemoglobina wynosiła 10,0 hematokryt 29,2, krwinki czerwone 3,96. Pani doktor skierowała syna do poradni hematologicznej z adnotacją "anemia". Miesiąc wcześniej byłam z synem w szpitalu (miał

Anemia, krew w stolcu, hemoroidy, a rak jelita grubego

Moja mama ma 50 lat. Po badaniu krwi okazało się, że ma anemię. Teraz lekarz wypisał jej skierowanie na badania utajonej krwi. Wyczytałam w internecie, że te badania mają na celu wykrycie raka jelita grubego. Boję się, tak bardzo się boję.. Moja mama w zeszłym roku skarżyła mi się, że z jej

Anemia a białaczka?

zmarło na raka. Mam zamiar iść zrobić badania płytek krwi. Czy jestem chora na białaczkę, czy to zwykłą anemia? Co zrobić by się poczuć lepiej? W pierwszej kolejności w przypadku osłabienia oraz uczucia zimna należy stwierdzić czy objawy nie są związane z niedokrwistością (anemią) lub niedoczynnością

Anemia i co dalej

czas i nagle objawy ustąpiły. Po tygodniu znowu się pojawiły i po dwóch tygodniach ustąpiły, a po tygodniu znowu się pojawiły. Miałam zrobione powtórnie morfologie krwi i okazało się, że anemii już nie ma. Wyniki są w normie ale zawroty i ból głowy, ospałość, wibracje w nogach i ogólne zmęczenie

Jaki powinien być wynik badania HBsAg kilka dni po podaniu pierwszej dawki szczepionki przeciwko WZW B?

we krwi (jego maksymalny poziom występuje około 3-4 dnia po szczepieniu a następnie spada). Dopiero po 14 dniach oznaczenie HBsAg jest wiarygodne wówczas jego dodatni wynik może świadczyć, że doszło u Pani do zakażenia jeszcze przed zaszczepieniem. Sugeruję wykonać ponowne badania serologiczne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wyniki morfologii - prośba o interpretacje

Czy na wyniku masz podane normy do konkretnego wieku? Bo jeśli tak i obie te rzeczy są poniżej nich, to bardzo możliwe że dziecko ma anemię prawdopodobnie z niedoboru żelaza. Mpv to średnia objętość płytki krwi. Hematokryt pokazuje czy jest anemia czy jej nie ma, tak najprościej rzecz ujmując. Ale

Re: Anemia u 7 tygodniowego synka

. Ja tak zawsze miałam, czasem krew mi z nosa leciała, bo miałam słabszą krzepliwość i w badaniach zawsze wychodziła mi anemia, a w szkole pielęgniarki nawet się pytały czy mam mnie karmi. Moim zdaniem trzeba obserwować dziecko, być może podać mu żelazo?

Re: Bank mleka kobiecego

tak, oczywiście. mogłam jako tako funkcjonować a nie być osłabiona silną anemią po powikłanym porodzie. w każdym razie usiłuje Ci udowodnić, że nie zawsze porównanie podania mleka innej matki z przetoczeniem krwi jest bez sensu. mogłam dojść do siebie bez tej krwi. tak samo jak dziecko może się

Re: Zapper - ktos uzywal?

przyczyny zgonu. Podano tylko że zmarła z powikłań po urazie rdzenia kręgowego, ale kłamstwo ma krótkie nogi. Po dwóch miesiącach przyznali że długotrwała anemia doprowadziła do tzw. szpiczaka to jest nowotworu krwi i kości. W swoich książkach co ciekawe wydawanych przez wydawnictwo którego była

Re: gorączka pomocy, doradźcie gdzie iść!!!!

dziękuje Ci bardzo)) ja najbardziej boje się słowa na B..., bo czasem tak dziwnie się zaczyna. wymusiłam na lekarce diagnostykę anemii- żelazo, wit B12, kwas foliowy, krew utajona w kale i lamblie))) nie ma jak wredna mama, która wie gdzie uderzyć i zapukać)))) o immunologu rozmawiałam ze znajomym

Re: Konflikt serologiczny część II

Hej. Jestem nowa na forum... Obecnie jestem w 14 tygodniu ciązy ( jest to moja druga ciąża). Pierwsza zakończyła się w 34 tygodniu z powodu zatrucia ciążowego ( hipotrofia, 1600g, anemia, transfuzja).Córa ma teraz 18 miesięcy. W pierwszej ciąży nie wykryto przeciwciał. Po porodzie dostałam zastrzyk

Re: Chyba wylysieje:((

Ludzie w tych czasach jeszcze znajdą siętacy, którzy twierdzą że sok z buraka pomaga na anemie bo jest czerwony. Najlepiej odszukać w internecie tabelkę gdzie podane są produkty które zawierają najwięcej żelaza. Ja dostałam taką tabelkę od lekarki gdy leczyłam się na anemię. Dobrze, że ktoś mądry

Prośba o ocenę morfologii krwi niemowlaka

23 -31,00 ~ MCHC-sr. ste¿. Hb w ertytr. 34,9 g/dl 31 -36,00 ~ RDW-CV-współcz. zmiennosci 12,6 % 11,5 -14,00 ~ RDW-SD-odchylenie stand. 37,8 fl 37 -50,00 ~ PLT - Płytki krwi 580 tys/μl 150- 400,00 H PCT-płytkokryt 0,55 % 0

Re: To forum jest niesamowite i prośba

zrobiłam dziś, wynik za tydzień. Z powodu tej dobrej hemoglobiny, nawet nie pomyślałam, że mogłabym mieć anemię. Aczkolwiek wyglądam na anemiczkę i tak się czuję. :-( > Co jadasz? Napisz w skrócie, proszę. Oj, dużo by. Z powodu mojego ZZSK przeszłam w ubiegłym roku na dietę dość zgodną z grupą krwi

Re: Niskorosly chlopiec, moze to tarczyca?

(syntetyczna tyroksyna) Nie wiem czy u 7-latka można zrobić USG tarczycy? Jej wymiary, opis, wygląd może byłyby dodatkową wskazówką? Podam tabelkę z niemieckiej książki "Jak żyć z Hashimoto": i.imgur.com/kNMtJY5.png > 22.06.2013 > VitD 13,7 > 20.11.2013 po suplementacji witaminy 500j na

Morfologia krwi

tys/?l Komórki NK 0,20–0,40 tys/?l Monocyty (MONO) 0,21–0,92 tys/?l Płytki krwi (PLT) 140–450 tys/mm? Interpretacja Typ komórek Wzrost Spadek erytrocyty (RBC) erytrocytoza lub policytemia niedokrwistość inaczej anemia leukocyty (WBC): leukocytoza leukopenia

Rodzina krwi

Rodzina krwi (ang. Family of Blood) – rodzina łowców z serialu BBC Doktor Who. Polowali na Doktora w celu jego wchłonięcia i zdobycia przez to nieśmiertelności. Członkowie rodziny, którzy zaatakowali dziesiątego Doktora to byli rodzice i ich dzieci. Zwracali się do siebie poprzez podanie

Hematokryt

albo niedokrwistości (anemia). Następuje również po krwawieniach (składniki morfotyczne są wolniej odtwarzane). Występuje również u młodych zwierząt po spożyciu siary (białka we krwi powodują zwiększenie objętości osocza). Poziom podwyższonyZwiększenie poziomu następuje w nadkrwistości (np. czerwienica prawdziwa

Niedokrwistość Blackfana-Diamonda

Niedokrwistość Blackfana-Diamonda (wrodzona niedokrwistość hipoplastyczna, ang. Diamond-Blackfan anemia) – postać genetycznie uwarunkowanej niedokrwistości aplastycznej, o dziedziczeniu autosomalnym dominującym. HistoriaChorobę jako pierwsi opisali wspólnie amerykańscy pediatrzy Kenneth

Bladość

skóra występuje częściej u osób pochodzących z krajów Europy północnej. Możliwe przyczyny śmierć (bladość pośmiertna) atak migreny lub ból głowy wrodzona genetycznie reakcja emocjonalna, np. strach, zażenowanie, żal anemia (z powodu utraty krwi, niedożywienia, chorób powodujących jej objawy) szok

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!