Wszystko o:

analiza krwi

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Naukowcy z Griffith University w Gold Coast w Australii, dokładnie przeanalizowali wyniki kilku badań naukowych. Łącznie objęły one 543 dorosłych z prawidłowym lub podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Okazało się, że regularne spożywanie probiotyków obniżało

Jak pracują twoje nerki

Jak pracują twoje nerki

, wymioty, utrata masy ciała, bóle głowy, świąd skóry, blada cera, wypryski, skłonność do siniaków. Wcześniejszym i najpewniejszym wskaźnikiem są jednak wyniki badań. Jeśli poziom kreatyniny we krwi przekracza 1,2 mg/dl, a analiza moczu nie daje prawidłowych wyników, należy natychmiast zgłosić się do

Szkorbut

Szkorbut

ryzyko utraty zębów. Wszelkie rany goją się znacznie wolniej, a skóra pokryta jest wybroczynami. Czasem zdarza się, że u pacjentów pojawiają się zaburzenia neurologiczne oraz stany depresyjne . Diagnoza Podstawą rozpoznania, obok wywiadu z pacjentem i analizy objawów, jest badanie krwi. Morfologia

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Standardowe badanie krwi trwa zazwyczaj kilka minut i ogranicza się do pobrania niewielkiej ilości krwi. Ponieważ w punktach poboru nie wykonuje się analiz, tak zebrany materiał jest szczelnie zamykany i umieszczany w przenośnej lodówce i transportowany jest do

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Eliza Dolecka: Diagnozuje pani kobiety w ciąży w kierunku konfliktu płytkowego. Dlaczego czeka pani na wszystkie ciężarne, niezależnie od grupy krwi czy czynnika Rh? Ewa Brojer: Konflikt serologiczny to zdecydowanie szersze pojęcie, niż ten powszechnie znany

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

wartość sprawdzana jest u wszystkich noworodków (w celu wykluczenia wrodzonej niedoczynności tarczycy). Badanie T3 Aby badanie miało wartość i było wiążące konieczne jest oznaczenie także fT3, czyli tzw. wolnych hormonów. Ponad 99 proc. hormonu występuje we krwi pacjenta, pozostała część krąży po

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

B i C, AIDS (HIV-1/HIV-2) oraz zakażeń kiłą. Część wyników jest uzyskiwana jeszcze przed właściwym pobraniem krwi (najpierw pobiera się jej niewielką ilość do analiz, a dopiero potem 450 ml przeznaczone do leczenia innych ludzi). Jeśli będą budzić wątpliwości, lekarz powiadomi cię o tym i zaleci

Mocznica (Uremia)

Mocznica (Uremia)

wszystkim na wywiadzie z pacjentem oraz analizie objawów. Dodatkowo wykonuje się badanie krwi, które sugeruje rozwój niepokojących zmian w organizmie. Leczenie Skutki choroby, przede wszystkim gdy nie jest zaawansowana, pozwala złagodzić stosowanie specjalnie przygotowanej diety. Niestety w większości

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

, nieuzasadniona utrata masy, nadciśnienie tętnicze, itd. Nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku niepokojących objawów zawsze warto skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu. Ten, nie tylko na podstawie wywiadu z pacjentem, ale i podstawowych analiz (badanie krwi, moczu) nie powinien mieć trudności ze

Wyciek krwi z sutka mężczyzny

Mam pytanie dotyczące mojego męża. Od dłuższego czasu z lewej piersi leci mu krew, krew pojawia się tylko po uciśnięciu piersi. Mąż zrobił badanie USG oraz wymaz z tej piersi. Owe badania nie wykazały komórek nowotworowych, ale nie wiem dlaczego nie można tego w żaden sposób zahamować.Czy brodawka

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Jak wyglądają badania na poziom hormonów?

hormonów, ich metabolitów lub innych substancji przydatnych w ocenie funkcji układu endokrynnego. Większość takich badań polega na laboratoryjnej analizie krwi, rzadziej moczu. Kompleksową diagnostyką zaburzeń hormonalnych zajmują się endokrynolodzy.

Piekące oczy, a gronkowiec

analizę tej choroby i skutecznie ją wyleczyć? Podstawowe badania krwi nic nie wskazują.Niestety powyższe informacje nie są wystarczające do udzielenia porady. Zachęcam do ponownego skontaktowania się z okulistą oraz lekarzem rodzinnym, którym należy dokładnie przedstawić swój problem oraz niepokoje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Mikroskopowa analiza żywej kropli krwi-warto?

No właśnie mi się ta częśc z wciskaniem suplementów też nie podoba. No ale byliśmy na tej analizie i (mimo,że byłam sceptycznie nastawiona) to przerazil mnie widok larw robaczków poruszających się między elementami krwi:( to jako laik rozpoznałam bez problemu. Wyszły tez grzyby, tu już musiałam

Re: Analiza wyn krwi Żelazo w zastrzyku dla niemo

Ferrum nie uszkadza zębów tylko je może przejściowo zabarwić. Wyniki nie wydają się jakieś tragiczne. Dawaliście już gluten?

Re: Analiza wyn krwi Żelazo w zastrzyku dla niemo

Rzeczywiście wyniki nie są złe, ale warto spróbować ferrum lek. Żelazo domięśniowe czy dożylne to ostateczność, faktycznie jest po takich preparatach większe ryzyko reakcji alergicznej, pozdrawiam serdecznie

Re: Analiza wyn krwi Żelazo w zastrzyku dla niemo

Tak dziecko otrzymuje gluten od momentu ukończenia 6 miesiąca życia. Najpierw stopniowo a następnie w postaci porannych kaszek z owocami. Chwilowo odstawiliśmy z powodu zaparć.

Analiza wyn krwi Żelazo w zastrzyku dla niemowlaka

Witam, Wyniki 8,5 mc maluszka, waga 8 kg: RBC 4,83 HGB 10,9 HCT 34,4 MCV 71 MCH 22,5 To 2 tak niskie wyniki, przy pierwszych wprowadziliśmy dietę bogatsza w żelazo i podaliśmy actiferol na który synek niestety źle zareagował (nagły, nieustanny 3h płacz, ból nie dający się ukoić nawet czopkiem- z n

proszę o analizę wyników krwi

Pani Doktor, córka od kilku dni zachowuje się niepojącą, 14 miesięcy, 10 kg, często ziewa, trze oczka, jest marudna, więc zrobiłam badanie krwi: oto winiki, które odbiegają od normy: MCH 26,7 (27-34) PDW 7,8 (9-17) MPV 7,4 (9-13) P-LCR 11,3 (13-43) Rozmaz automatyczny: neut % 33,2 (45-68) lymph

Problem ze zdrowiem - analiza wyniku badania krwi

Witajcie! Mam problem ze swoim zdrowiem - ostatnio zauwazyłem, że jestem ospały, cały czas zmęczony, mam problem z koncentracją - postanowiłem więc zrobić badania krwi. Dodam też, że choruję na tarczyce i przyjmuję euthyrox w dawce 75. Może napiszę tu wyniki, które są nieprawidłowe: eozynofile - 0

Re: proszę o analizę wyników krwi

Witam Panią, wyniki nie są niepokojące, niewielkie odchylenia podanych parametrów w zasadzie są bez znaczenia, rozmaz prawidłowy do wieku. Jeżeli są zmiany skórne na twarzy i świąd to może jakaś reakcja alergiczna. Podane wyniki morfologii nie tłumaczą takich zmian. Pozdrawiam serdecznie

Ołtarz Świętej Krwi

ażurowe wieżyczki wzbogacone zdynamizowanymi elementami architektury późnogotyckiej. Na środkowej znajduje się pełnoplastyczna figura Chrystusa Boleściwego. Analiza W treści ołtarza dominują wątki z Pasji Chrystusa, w których uwzględniono obecność Krwi Pańskiej. Cykl narracyjny rozpoczyna Zwiastowanie

William C. Boyd

William Clouser Boyd (ur. 4 marca 1903, zm. 19 lutego 1983) - amerykański naukowiec który w latach 30 XX wieku z żoną Lyle przeprowadził światowe badania dotyczące rozkładu grup krwi.Odkrył że grupy krwi są dziedziczne i nie podlegają otoczeniu. Analiza genetyczna grup krwi skłoniły

Choroba resztkowa

Choroba resztkowa (ang. Minimal Residual Disease (MRD)) - obecność małej liczby przetrwałych w organizmie (w trakcie leczenia lub w remisji) komórek nowotworowych, w ilościach nie wykrywanych standardowo stosowanymi metodami diagnostycznymi jak np. morfologia krwi i badanie szpiku. Ilość komórek

Białko Z

. Białko Z nie posiada reszty serynowej, która determinuje aktywność katalityczną, jako proteaza serynowa. HistoriaBiałko Z po raz pierwszy wyizolowali z krwi krowy Prowse i Esnouf w 1977 roku, a w 1984 roku Broze i Miletich oznaczyli je w ludzkim osoczu. StrukturaAnaliza budowy białka Z powinna pozwolić

Archeogenetyka

Archeogenetyka – termin wymyślony przez Colina Renfrewa dla określenia zastosowania zdobyczy genetyki w opisywaniu ludzkiej przeszłości. Zakres użycia analiza DNA pozyskanego z odkryć archeologicznych (antyczny DNA), analiza DNA obecnej populacji ludzi, zwierząt oraz roślin wykorzystywana

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - analiza krwi

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!