Wszystko o:

alkohol trawienie

sofia

Alkohol

Alkohol to związki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych. Potocznie "alkoholem" nazywa się alkohol etylowy czyli etanol lub napój alkoholowy, który dzielimy na piwo, wino oraz alkohole spirytusowe. Według ustawy, w Polsce do napojów alkoholowych zaliczamy każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego (nie należy mylić z alkoholem metylowym, który jest silną trucizną i może powodować śmierć człowieka).

Dawkowanie alkoholu: Za standardowa dawkę alkoholu uważa się 10ml(8g). Dla mężczyzny bezpieczny poziom spożycia alkoholu określa się na 4 dawek dziennie, maksymalnie pięć razy w tyg. Dla kobiet liczba ta jest na poziomie 2 dawek dziennie.

Śmiertelna dawka: Za śmiertelną dawkę alkoholu uważa się spożycie powyżej 185-310 ml. Przede wszystkim dotyczy to osób z chorobami krążenia dla których, konsumpcja trunków alkoholowych może skończyć się tragicznie.

Wpływ alkoholu na organizm człowieka: Spożycie alkoholu w małych ilościach (do 40 ml) może skutkować ogólną poprawą nastroju, stanem pobudzenia. Organizm przestaje odczuwać zmęczenie, przyspiesza bicie serca a źrenice stają się rozszerzone. Po wypiciu alkoholu powyżej 125 ml mogą nastąpić problemy z koncentracją, zanik pamięci jak również problemy z mową i utrata świadomości.

Alkohol, który nie powoduje kaca?

Alkohol, który nie powoduje kaca?

W ramach eksperymentu 49 zdrowych ochotników (30 mężczyzn, 19 kobiet) wypiło 240-mililitrową lub 360-mililitrową dawkę 19,5-proc. alkoholu o różnej zawartości tlenu. Okazało się, że alkohol zawierający więcej tego gazu był lepiej metabolizowany. Choć początkowy poziom upojenia badanych z różnych

Trawienie

Trawienie

. Wchłanianie zachodzi na odcinkach jelita cienkiego nazywanych dwunastnicą i jelitem czczym; alkohol, niektóre leki i pewna ilość wody są również wchłaniane w żołądku. Natomiast większość wody jest przyswajana w jelicie grubym. Trawienie obejmuje tylko substancje złożone (węglowodany, tłuszcze, białka), a

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Trzustka leży w górnej części jamy brzusznej, poprzecznie do osi długiej (pionu) ciała. Bez trzustki prawidłowa przemiana materii u człowieka jest niemożliwa. Ta niewielka fabryka chemiczna (zwykle ok. 20 cm długości i 5 szerokości) umożliwia trawienie białek

Dieta zwierząt domowych - czego nie powinien jeść twój pies?

Dieta zwierząt domowych - czego nie powinien jeść twój pies?

gruboziarnista. Jest słabo trawiona i obciąża przewód pokarmowy, szczególnie młodych zwierzaków. ZIEMNIAKI- są słabo trawione przez zwierzaki. Najlepiej zrezygnować z ich podawania lub podawać je dokładnie rozgniecione w małych ilościach. ROŚLINY STRĄCZKOWE- fasola, groch, soczewica, cieciorka to ciężkostrawne i

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

Bez żołądka można żyć. Owszem, nie jest to sytuacja komfortowa (trzeba między innymi zrezygnować z alkoholu, kawy, dbać o odpowiednią ilość białka w diecie i ograniczyć niektóre tłuszcze oraz cukry), ale możliwa. Świadczy o tym bezspornie niezła kondycja wielu osób, które nawet przed

Picie piwa może mieć związek z rakiem żołądka

Picie piwa może mieć związek z rakiem żołądka

trawienia alkoholu, a także N-nitrozodimetyloamina (NDMA), substancja rakotwórcza, która obecna jest w piwie - zauważa autor badań Eric Duell z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Barcelonie.

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

jego pomocą leczy się także zaburzenia trawienia (uważa się, że kardamon ma działanie pobudzające apetyt), a także choroby płuc i oskrzeli. Z kolei kardamon czarny wykorzystuje się, jako przyprawę oraz środek leczniczy, głównie w Chinach, Indiach, Pakistanie, Japonii, Korei i Wietnamie. Tam też jest on

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

niedobory wody. 4/5 twojego mózgu i ¾ mięśni to woda, czyli twoja wydolność umysłowa i fizyczna zależy przede wszystkim od niej. Podczas oddychania każdego dnia zużywasz ok. 400 ml wody. Bez wody nie możesz odżywić komórek, trawić i uformować stolca, nie nawilżysz oka i nie zegniesz kolana (stawy też

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Pierwsza związana jest wytwarzaniem kilku hormonów, w tym insuliny. Druga polega przede wszystkim na umożliwianiu trawienia składników pokarmowych. Trzustka i hormony Funkcję wewnątrzwydzielniczą pełnią specjalne komórki trzustki, zgrupowane w niewielkie skupiska, zwane

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

- utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, szczególnie istotne w trakcie upalnych dni. Wspiera także pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie oraz wchłanianie i transport substancji odżywczych. Sama jest zresztą źródłem niezbędnych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (budulca naszych kości i zębów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: jazda autem po wypiciu 4 piw

Blagam...czy trzeba tlumaczyc jak dziecku,ze szybkosc trawienia alkoholu jest inna u kazdego i mozliwosci przerobowe organizmu zaleza nie tylko od wagi ?

Re: kilka dni w Rydze, o porady poproszę

Riga balzams pomimo cierpkiego smaku jest absolutnie obowiązkowy. Chyba,ze ktoś piją tylko słodkie alkohole to faktycznie może nie dać rady. Jest doskonały na trawienie. Co ciekawe, mam wrażenie , ze w ostatnich latach zaczęli go dosladzac, ale może sie mylę.

Re: karmienie piersią, a alkohol

Myślę,że dłużej. W mleku i we krwi chyba tak samo długo utrzymuje się alkohol. Przy malym piwie 4%-5% będziesz miala ok.0,3promila ,a wez poprawkę na to,że dlugo nie pilas,wiec alkohol wolniej będziesz trawić - co godzinę spalamy ok.0,1promila. Zaczekalabym wiec ze3-4 godzinki co przy roczniaku nie

Re: "Trawienie" alkoholu - do specjalistów od lak

Pijac umiarkowane ilosci alkoholu (1-2 lampki) nie musisz robic przerwy w karmieniu.

Re: No i nie wzięłam weków na urlop.

"Alkoholu zero." a to błąd, bo po każdym obiedzie należało przyjąć coś na trawienie;)

Re: "Trawienie" alkoholu - do specjalistów od lak

Zobacz tu: forum.gazeta.pl/forum/w,572,104207132,104300789,Re_sylwester_idziecie_pijecie_.html -- 1% podatku - pomóż małej Amelii

Re: Tylko niemowlęta trawią białko mleczne

A zdolność trawienia alkoholu? To też temat rzeka. Komu nie szkodzi - niech pije na zdrowie.

Re: "Trawienie" alkoholu - do specjalistów od lak

stanie nakarmic, to nakarmisz. Jednorazowo nie powinna też zaszkodzić porcja mleka zawierającą ilość alkoholu uniemożliwiająca prowadzenie pojazdu, ale umożliwiająca życie. Z grubsza rzecz biorąc, stężenie alkoholu w mleku jest takie, jak we krwi. 0,5 promila, to 10 razy mniej niż ma kefir (który może

Wartość energetyczna

Wartość energetyczna – ilość energii w pożywieniu jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła

Metoda Hägglunda-Bergiusa

lub alkohol jest bardzo drogi w porównaniu do produkowanego z tradycyjnych surowców (np. trzcina cukrowa, buraki cukrowe, ziemniaki) lub metodą syntezy. Zapotrzebowanie na węglowodany i podstawowe surowce do ich produkcjiWęglowodany pełnią ważną rolę w odżywianiu ludzi i zwierząt (zob. wartość energetyczna

Olejek eteryczny

) ketmia (Hibiscus Abelmoschus) ambretolid, farnezol, alkohol decylowy podobny do zapachu piżma Stosowany jako składnik luksusowych perfum anyżowy biedrzeniec anyż, owoce anetol (80-95%) anyżowy Ułatwia trawienie i zmniejsza napięcie mięśni gładkich (np. Oleum Anisi stellati). Jest stosowany

Ślina

) – zawierającą enzym amylazę ślinową (dawniej zwaną ptialiną) rozpoczynający trawienie wielocukrów; produkowana głównie przez ślinianki przyuszne (z wyjątkiem mięsożernych); stanowi 50% śliny stymulowanej, przez co staje się ona bardziej płynna; ślina śluzowa – produkowana przez gruczoły o przewadze

Kuchnia średniowiecza

od produktów gorących do zimnych i wilgotnych do suchych, zgodnie z opracowaną przez Galena teorią humorów, dominującą w europejskiej myśli medycznej od późnych czasów antycznych do XVII wieku.Średniowieczni uczeni uznawali trawienie za proces podobny gotowaniu. Przetwarzanie pokarmu w żołądku rozpatrywano

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.