Wszystko o:

alergia na mleko jogurt

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

zdrowie. Są one obecne w takich produktach, jak jogurt, kefir, kwaśne mleko, czy sery. Substancje te mogą także obniżać cholesterol, redukować poziom glukozy we krwi oraz zmniejszać odporności tkanek na insulinę (insulinooporność jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2), dodatkowo regulują hormony

Pij tylko mleko?

Pij tylko mleko?

i tak. Fakt czwarty: alergia nie jest tak powszechna, jak się sądzi To mit, że alergie pokarmowe, w tym na białka mleka krowiego, występują bardzo często. W praktyce dotyczą zaledwie ok. dwóch procent populacji. Osoby rzeczywiście uczulone na te białka nie mogą nie tylko pić mleka, ale w ogóle

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym). Bez nabiału też da się zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia (patrz: obszerna tabela na końcu: tam zawartość wapnia w warzywach, pieczywie, orzechach, etc.), chociaż jest to bardziej skomplikowane. Taki wapń bywa też gorzej

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

, które jedzą produkty ze wszystkich grup. W przypadku np. wegetarian czy osób z alergią (m.in. na mleko krowie) wyglądają one nieco inaczej. Dziękujemy za pomoc w realizacji materiału Poradni Dietetycznej "JeszFresh" w Warszawie

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

korzystny wpływ na zdrowie. Są to probiotyki, występujące w jogurtach, maślance czy mleku acydofilnym. Zgodnie z badaniami, podawanie dzieciom Lactrobaacillus acidophilus lub Bifidiobacterium animalis może pomóc w pokonaniu gorączki, kataru, a nawet kaszlu. Jeśli twoje dziecko nie pije mleka ani nie

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

też bananach i mniejszych ilościach zbożach. Probiotyki w dużym stopniu występują w jogurtach, kefirze, maślankach i innych przetworach mlecznych fermentowanych oraz w kwaszonej kapuście czy ogórkach. Ważną też kwestią są alergie i nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty spożywcze. Osoby

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

glutenie, na które nie ma dowodów Polski owies nie jest jednak czysty (zanieczyszczenia to inne zboża), stąd w przypadku osób chorych na celiakię (in. choroba trzewna) wciąż obowiązuje nakaz jego eliminacji z diety. Zarazem u osób z alergią na gluten (to nie to samo, co trwała nietolerancja, jak w

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

codziennej aktywności fizycznej 3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem. 5. Mięso spożywaj z umiarem. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców

M jak mleko

M jak mleko

pozostałych w wieku powyżej 3 lat, którym picie mleka może szkodzić, większość ma po prostu kłopoty z trawieniem laktozy (cukru obecnego w mleku). Te dzieci mogą jeść produkty z mleka fermentowanego (kefir, jogurt, maślankę, sery), w których laktozę rozkładają bakterie. Poważniejszą sprawą jest alergia na

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

Alergia na nabiał?

U mojej córki stwierdzono nietolerancję na białko mleka krowiego. W pierwszym miesiącu życia -wodniste tryskające stolce po Bebilonie- zmiana na Nutramigen i natychmiastowa poprawa, późniejsze prowokacje różnymi mlekami modyfikowanymi nie będącymi hydrolizatami -powrót zielnych biegunek. Dziś

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Uczulenie na masło orzechowe?

zwłaszcza u dzieci mleko krowie, białko jaja kurzego lub soję. Reakcje anafilaktyczne mogą mieć różne nasilenie, jednak nie leczone zawsze zagrażają życiu. Niestety, nie można przewidzieć ciężkości anafilaksji w przypadku alergii na pokarmy.

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czterolatki w zerówce

Ale z jakimi zaleceniami, chodzi ci o alergie i uczulenia? To zeby cos ugotowac tym dzieciom trzeba az DIETETYCZKI????? Widze ze dzieci dostaja jakies proste rzeczy typu mleko, papka, owoc, jogurt, naprawde musi to nazdzorowac dietetyczka????

Re: karmienie czy alergia

Ty jesteś alergikiem? Czy syn? I na co masz alergię? Nabiał to nie tylko krowa - dobre jest mleko sojowe, migdałowe. Jogurty też takie kupisz. A jeden raz śluzowata kupa u dziecka to nie dowód alergii. Ja bym zaczęła jeść normalnie i zobaczyła co będzie. Jeśli beda tylko śluzowate kupy, to bym się

Re: Ciemieniucha na czółku

iść w parze z alergią na nabiał ale nie musi. Jak sama piszesz twoja córka ma objawy po zjedzeniu NABIAŁU. A laktoza jest wyłącznie w nieprzetworzonym, słodkim mleku. Nie ma jej w jogurcie, śmietanie, żółtym, białym serze.

Re: je za dużo czy za mało??

Czy jestescie w grupie ryzyka, tzn. jakies alergie u dziecka lub w rodzinie? Jesli nie, nabial mozna od 6 miesiaca. Mleko do gotowania tez. Ale mleko do picia dopiero od 12 miesiaca. My wprowadzalismy jogurty bardzo wczesnie, tj. wlasciwie od poczatku rozszerzania diety. Tutaj wiecej informacji

karmienie czy alergia

Mam 4 miesięcznego niemowlaka którego chciałabym karmić jak najdłużej (starszego do 1,5 roku). Problem tkwi w tym ze jestem alergikiem. Od 4 msc nie jadam nabialu. Nabial jest u mnie codziennością- (gdy nie karmie). Synek miał sluzowate kupki gdy ostatnio wypilam nieco mleka i zjadłam jogurt

Re: Od kiedy jogurt naturalny?

Ja swojej trójce podawałam wszystko wcześniej jak i jogurty tak i mleko. Jak nie ma wskazań do alergii to ja bym podała. U mas pierwszy jogurt był w okolicy 7mca a roczniak jadł już wszystko normalnie z nami.

alergia na tolerowane wczesniej produkty, mozliwe?

Jestem nowa na forum i totalnie zielona w tenacie alergii wiec prosze o pomoc. synek byl rok na piersi, nastepnie przrszedl na mleko modyfikowane Hipp. Bardzo je lubi tak jsk kaszki mleczno ryzowe, jogurty i twarozki gerbera czy bobovity. Jadl tez pieczywo, mieso, jaka, warzywa, owoce... Zadnych

Re: karmienie czy alergia

Karm dalej i trzymaj dietę. Jeszcze trochę i zaczniesz małemu rozszerzać dietę - układ pokarmowy będzie dojrzalszy, to i szansa, że twoja dieta nie będzie musiała być aż tak restrykcyjna. Jak ci się zachce robić próby, to nie pij mleka, tylko przetwory. Jest dużo większa szansa, ze jogurt czy

Re: 11-miesięcy - nie chce pić mleka modyfikowane

Roczniak nie potrzebuje mm. Mleko mamy a jak nie ma to przetwory krowiego i już. Jeśli nie ma alergii to jogurt, twaróg, sery. Naleśniki. Placuszki. Budyń. słodkich kaszek bym unikala bo to wysoko przetwarzone jedzenie którego nie powinno się spożywać. A jszczególnie w wieku niemowlęcym.

Re: Śluz w kale u 20 mies. dziecka!!!

A mleko, jogurty itp. dziecku nadal dajesz? Bez diety nie masz co spodziewać się poprawy. To, że jeden test nie potwierdził uczulenia na mleko nie oznacza, że alergii nie ma i że została ona wykluczona. Odstaw krowę całkowicie.