Wszystko o:

alergia na mleko jogurt

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

zdrowie. Są one obecne w takich produktach, jak jogurt, kefir, kwaśne mleko, czy sery. Substancje te mogą także obniżać cholesterol, redukować poziom glukozy we krwi oraz zmniejszać odporności tkanek na insulinę (insulinooporność jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2), dodatkowo regulują hormony

Pij tylko mleko?

Pij tylko mleko?

i tak. Fakt czwarty: alergia nie jest tak powszechna, jak się sądzi To mit, że alergie pokarmowe, w tym na białka mleka krowiego, występują bardzo często. W praktyce dotyczą zaledwie ok. dwóch procent populacji. Osoby rzeczywiście uczulone na te białka nie mogą nie tylko pić mleka, ale w ogóle

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

leczenia ran i ułatwienia procesu gojenia. Niestety, nie dla każdego jest wskazany: nie zaleca się go osobom z alergią na ten składnik oraz dzieciom poniżej 1. roku życia ze względu na małą odporność przeciw bakterii Clostridium botulinum, która może występować w miodzie. W jednym z amerykańskich badań

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

też bananach i mniejszych ilościach zbożach. Probiotyki w dużym stopniu występują w jogurtach, kefirze, maślankach i innych przetworach mlecznych fermentowanych oraz w kwaszonej kapuście czy ogórkach. Ważną też kwestią są alergie i nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty spożywcze. Osoby

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

, które jedzą produkty ze wszystkich grup. W przypadku np. wegetarian czy osób z alergią (m.in. na mleko krowie) wyglądają one nieco inaczej. Dziękujemy za pomoc w realizacji materiału Poradni Dietetycznej "JeszFresh" w Warszawie

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym). Bez nabiału też da się zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia (patrz: obszerna tabela na końcu: tam zawartość wapnia w warzywach, pieczywie, orzechach, etc.), chociaż jest to bardziej skomplikowane. Taki wapń bywa też gorzej

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

codziennej aktywności fizycznej 3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem. 5. Mięso spożywaj z umiarem. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców

M jak mleko

M jak mleko

pozostałych w wieku powyżej 3 lat, którym picie mleka może szkodzić, większość ma po prostu kłopoty z trawieniem laktozy (cukru obecnego w mleku). Te dzieci mogą jeść produkty z mleka fermentowanego (kefir, jogurt, maślankę, sery), w których laktozę rozkładają bakterie. Poważniejszą sprawą jest alergia na

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

zawarte w niej węglowodany, o których na następnej stronie. Czytaj także: Wszystko o celiakii Co wiemy na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia? TAK Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To bezcenne paliwo dla mózgu

Alergia na nabiał?

U mojej córki stwierdzono nietolerancję na białko mleka krowiego. W pierwszym miesiącu życia -wodniste tryskające stolce po Bebilonie- zmiana na Nutramigen i natychmiastowa poprawa, późniejsze prowokacje różnymi mlekami modyfikowanymi nie będącymi hydrolizatami -powrót zielnych biegunek. Dziś

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Uczulenie na masło orzechowe?

zwłaszcza u dzieci mleko krowie, białko jaja kurzego lub soję. Reakcje anafilaktyczne mogą mieć różne nasilenie, jednak nie leczone zawsze zagrażają życiu. Niestety, nie można przewidzieć ciężkości anafilaksji w przypadku alergii na pokarmy.

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ciemieniucha na czółku

iść w parze z alergią na nabiał ale nie musi. Jak sama piszesz twoja córka ma objawy po zjedzeniu NABIAŁU. A laktoza jest wyłącznie w nieprzetworzonym, słodkim mleku. Nie ma jej w jogurcie, śmietanie, żółtym, białym serze.

Re: Od kiedy jogurt naturalny?

Ja swojej trójce podawałam wszystko wcześniej jak i jogurty tak i mleko. Jak nie ma wskazań do alergii to ja bym podała. U mas pierwszy jogurt był w okolicy 7mca a roczniak jadł już wszystko normalnie z nami.

Re: 11-miesięcy - nie chce pić mleka modyfikowane

Roczniak nie potrzebuje mm. Mleko mamy a jak nie ma to przetwory krowiego i już. Jeśli nie ma alergii to jogurt, twaróg, sery. Naleśniki. Placuszki. Budyń. słodkich kaszek bym unikala bo to wysoko przetwarzone jedzenie którego nie powinno się spożywać. A jszczególnie w wieku niemowlęcym.

Re: Biorezonans BICOM-doświadczenia własne

O 5 dni syn pije mleko, je jogurty. Nie zauważyłam żadnych objawów alergii/azs. Od wczoraj w jego diecie pojawiło się masło. Na razie jest ok. -- Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.

Re: Problemy ze snem i bole brzuszka tylko w nocy

Odstaw mleko, szczególnie to wieczorne, jeżeli nie chcesz rezygnować na razie całkiem z nabiału, to ogranicz i podawaj tylko kwaśny (np. jogurt). Podaj probiotyk, ew. jakieś krople na wzdęcia. Skoro uważasz, że je dużo nabiału, to może za dużo i faktycznie ma alergie, ew. nietolerancję laktozy. Jak

Do mam na diecie bezmlecznej - kiedy prowokacja?

? Kefir,jogurt czy od razu mleko krowie? Jak to było u was? Dziękuję za informację.

Re: Biorezonans BICOM-doświadczenia własne

Póki co na stałe do jadłospisu syna weszły - dotychczas praktycznie całkowicie wykluczone (z wyj. rozcieńczonego mleka) - jajka, masło, serek wiejski, jogurty, mleko (na razie, chyba z powodu 10-letniego przyzwyczajenia jeszcze nieznacznie rozcieńczam wodą). Niewielkie pogorszenie (robi się strupek

Re: Śluz w kale u 20 mies. dziecka!!!

A mleko, jogurty itp. dziecku nadal dajesz? Bez diety nie masz co spodziewać się poprawy. To, że jeden test nie potwierdził uczulenia na mleko nie oznacza, że alergii nie ma i że została ona wykluczona. Odstaw krowę całkowicie.

Re: Blogi ze zdrowym jedzeniem co polecacie?

piegoosek napisała: > niestety i stety mleko (i jego przetwory) jest najlepszym dostarczycielem wapni > a.. wiec nie do konca daruj dzieciom; moim zdaniem lepiej darowac te modyfikowa > ne mleka, bo maja wiecej chemii niz to warte.. Darowałabym samo mleko, nie przetwory, jogurty i sery

Re: mleko sztuczne

Na dłuższy sen nie ma sensu, serio. Budzi się, żeby sprawdzić, czy jesteś. Ot, lęk separacyjny. Po co rozpychać żołądek? Kiedy sprawdzałaś ostatnio mleko krowie? U siebie czy u córy? Małej możesz spróbować dać jogurt naturalny, kefir, ser biały, żółty. Do dyspozycji masz też przetwory kozie i owcze

Mleko

zagęszczania mleka opanowali już w XIII wieku Mongołowie. Wykorzystanie mleka zwierząt domowych przez ludziZ powodu nietolerancji laktozy początkowo w historii ludzkości mleko wykorzystywano tylko do wytwarzania produktów zawierających mało laktozy takich jak masło, jogurt, sery. Przypuszcza się, że mutacja

Jogurt

Jogurt (z tur. yo?urt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez 4–7 godzin w temperaturze 42–45 °C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków

Alergia

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji określanych mianem alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa – zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. EtiopatogenezaRozwój choroby zależy zarówno od czynników dziedzicznych (atopia), usposabiających do ujawnienia się objawów

Laktoza

, co może prowadzić do występowania objawów nietolerancji laktozy.Objawy takie nie pojawiają się po spożyciu takich produktów mlecznych jak np. zsiadłe mleko, kefir, jogurt czy sery, w których na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych obecność laktozy jest znacznie ograniczona, gdyż ulega

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.