Wszystko o:

alergia na mleko jogurt

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Michał Podkalicki

Alergia, nietolerancja czy po prostu nadwrażliwość na mleko?

Alergia, nietolerancja czy po prostu nadwrażliwość na mleko?

Jeśli występują u Ciebie niekorzystne objawy po spożyciu mleka krowiego na pewno podejrzewasz u siebie alergię. Nie zawsze jest to jednak takie proste, jakby mogło się wydawać.

Pij tylko mleko?

Latem truje. Zimą, gorące z miodem, chroni przed przeziębieniem... Prosto od krowy dostarczy potrzebnych białek, witamin i minerałów... Jest najlepszym napojem dla człowieka w każdym wieku... Na pewno nieraz słyszałeś podobne opinie. Tylko czy są prawdziwe? Ile naprawdę wiemy o mleku?

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Systematyczne jedzenie żywności z probiotykami, tj. kulturami bakterii, które są składnikiem prawidłowej mikroflory jelitowej, może regulować ciśnienie krwi - wynika z analizy badań, którą publikuje pismo "Hypertension".

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

też bananach i mniejszych ilościach zbożach. Probiotyki w dużym stopniu występują w jogurtach, kefirze, maślankach i innych przetworach mlecznych fermentowanych oraz w kwaszonej kapuście czy ogórkach. Ważną też kwestią są alergie i nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty spożywcze. Osoby

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

znajduje się źle tolerowany cukier). Wówczas mleko można zastąpić napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym). Bez nabiału też da się zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia (patrz: obszerna tabela na końcu: tam zawartość wapnia w warzywach, pieczywie, orzechach, etc

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

ze strawieniem produktów mlecznych tj. ser, jogurt czy śmietana. Laktoza zawarta w mleku – to na nią część z nas ma nietolerancję. Może się ona pojawić wraz z upływem lat, gdyż wraz z wiekiem tracimy enzymy pozwalające skutecznie ją strawić. Możesz rozpoznać nietolerancję po odbijaniu się albo

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

następnej stronie. Czytaj także: Wszystko o celiakii Co wiemy na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia?   Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów TAK

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Produkty mleczne stanowią stosunkowo dobre źródło wapnia odpowiedzialnego za mineralizację kości i zębów. W zupełności wystarczy, jeśli spożyjemy ich 2 porcje. Co to oznacza w praktyce? Jedną porcję stanowi przykładowo: - serek wiejski lekki (120 g) - szklanka mleka półtłustego - kubek jogurtu

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

korzystny wpływ na zdrowie. Są to probiotyki, występujące w jogurtach, maślance czy mleku acydofilnym. Zgodnie z badaniami, podawanie dzieciom Lactrobaacillus acidophilus lub Bifidiobacterium animalis może pomóc w pokonaniu gorączki, kataru, a nawet kaszlu. Jeśli twoje dziecko nie pije mleka ani nie

Alergia na nabiał?

U mojej córki stwierdzono nietolerancję na białko mleka krowiego. W pierwszym miesiącu życia -wodniste tryskające stolce po Bebilonie- zmiana na Nutramigen i natychmiastowa poprawa, późniejsze prowokacje różnymi mlekami modyfikowanymi nie będącymi hydrolizatami -powrót zielnych biegunek. Dziś

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Uczulenie na masło orzechowe?

zwłaszcza u dzieci mleko krowie, białko jaja kurzego lub soję. Reakcje anafilaktyczne mogą mieć różne nasilenie, jednak nie leczone zawsze zagrażają życiu. Niestety, nie można przewidzieć ciężkości anafilaksji w przypadku alergii na pokarmy.

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Z cyklu: co szkoły wymyślają

Młoda ma alergię na mleko krowie. Ja też go nie piję. Mleka koziego nie pije, tylko jogurty i serki. Od biedy zostawały jeszcze litrowe mleka sojowe - ale soczki x 9 sztuk były zdecydowanie tańsze niż 9 kartonów takiego napoji. -- - Get me Agent Hill. - Communications array damaged. - What's not

Alergia na bialko

Moja corka ma alergie na bialko. Czy wiecie moze w jakich sklepach w Krakowie kupie mleko migdalowe albo kokosowe? Albo jogurty z migdalow albo soj? Dziekuje!

Re: czy można - angina - pilne

Znam również taki przypadek, dziecko ze stwierdzoną, przy pomocy testów, alergią na mleko. Ciągle choruje na uszy. Laryngolog kazał odstawić mleko i przetwory, niestety rodzice nie postępują według zaleceń, ponieważ uważają, że mleko jest niezbędne w diecie. Dziecko ciągle chore, antybiotyk za

Re: soczki i przeciery owocowe , obiadki w słoicz

Nie kupuje "dziecku", tylko nam. Jak kupuje cebule, marchew I kilo miesa na gulasz, to nie wyliczam, ze 100g zje dziecko. Owoce tez kupuje hurtem dla wszystkich. Jedyne, co kupuje specjalnie dla dziecka to jogurty bezlaktozowe I mleko sojowe/ migdalowe, bo niestety mlody ma alergie na nabial. Ale

Re: 13 miesięczne dziecko-karmienie

testy z krwi na alergię na mleko, coś tam wyszło podwyższone i idziemy do lekarza z tym. Zobaczymy

Re: zmiany w wynikach testów alergologicznych

dlaczego wielu osobom radzisz zrezygnowanie z mleka i przetworów, u nas syn nie ma alergii na mleko, nigdy nie było nawet cienia wątpliwości, nie ma kłopotu z układem pokarmowym i ze skórą. W testach nie wychodzi nic z pokarmówki oprócz lekko białko jaja. U nas jest typowa alergia wziewna, więc

Re: Ulewanie u 11 miesięcznego dziecka

Na alergiach sie nie znam. Ale jako laika dziwi mnie, ze skoro synek jest uczulony na mleko krowie i gluten, produkty te nie zostaly wyeliminowane z jego diety. Patrzac logicznie-gdybym ja jako dorosla osoba wymiotowala np po zjedzeniu jogurtu z pewnoscia przestalabym go jesc. Dlatego moim zdaniem

Re: Opieka nad dzieckiem - porządkuję czy gmatwam

, dziecko w pokarmie matki nie otrzymuje wprost alergenu ani tego konkretnego białka. Ps. Nie ma czegoś takeigo , jak uczulenie na "nabiał". Może być osobne na jaja, osobne na pewien rodzaj mleka, np. krowiego. Np. mleko krowie przerobione (jogurty, sery) oddziałuje inaczej, niż tzw. świeże. Moje dzieci

Re: Co najlepsze jest

Jeśli się dobrze zastanowię, to podstawą mojej diety jest białko krowie i żadnej alergii na nie nie zauważyłem, no chyba, że źródeł procesów starzenia się i wiążacego się z tym rozczarowania życiem doszukiwać się w nadmiernym spożywaniu mleka, masła, twarogów, serów na naturalnej podpuszce

Re: Czterolatki w zerówce

Ale z jakimi zaleceniami, chodzi ci o alergie i uczulenia? To zeby cos ugotowac tym dzieciom trzeba az DIETETYCZKI????? Widze ze dzieci dostaja jakies proste rzeczy typu mleko, papka, owoc, jogurt, naprawde musi to nazdzorowac dietetyczka????