Wszystko o:

alergia na gluten

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów Magiczny proszek? Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Bezglutenowej przybliżą na czym polega menu bez glutenu oraz co właściwie oznacza i gdzie szukać symbolu przekreślonego kłosa na produktach bezglutenowych. Podczas Dni Alergii, każdy zwiedzający będzie mógł wykonać bezpłatne testy i skonsultować się ze specjalistami z dziedziny alergologii, dermatologii i

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

glutenie, na które nie ma dowodów Polski owies nie jest jednak czysty (zanieczyszczenia to inne zboża), stąd w przypadku osób chorych na celiakię (in. choroba trzewna) wciąż obowiązuje nakaz jego eliminacji z diety. Zarazem u osób z alergią na gluten (to nie to samo, co trwała nietolerancja, jak w

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

prastarym typem pszenicy. Niewiedza na temat orkiszu bywa też groźna. Sprzedawcy czasem wprowadzają w błąd osoby szukające produktów bezglutenowych, przekonując, że mąka orkiszowa nie zawiera glutenu. To nieprawda. Orkisz szkodzi osobom z chorobą trzewną (celiakią), inną nietolerancją pokarmową czy alergią

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

również w niektórych innych schorzeniach, w tym chorobach autoimmunologicznych, np. chorobie Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), rzadko występującej alergii na gluten, a także stanach zapalnych jelit czy zespole jelita drażliwego (IBS). Produkty spożywcze pozbawione glutenu są zwykle

Mleka roślinne - dobra alternatywa dla mleka krowiego?

Mleka roślinne - dobra alternatywa dla mleka krowiego?

pochodzenia zwierzęcego, a więc przede wszystkim wegetarianie (zwłaszcza weganie). Przyda się także tym z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego), choć obecnie bez trudu można nabyć mleko krowie bezlaktozowe. Skorzystają z niego również osoby z alergią na białka mleka krowiego, czyli tzw. skazą białkową

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

- rodzaj białek zawartych w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, także zanieczyszczonym owsie), uważany za sprawcę ok. 10% alergii pokarmowych. Zarazem sprawca dużo poważniejszej nietolerancji: celiakii, choroby trzewnej. O ile z alergii na gluten można "wyrosnąć", o tyle celiakia jest chorobą

Sprawdź, co cię uczula

Sprawdź, co cię uczula

, zatkanym i swędzącym nosem, drapaniem w gardle, suchym kaszlem, dusznością, zapaleniem spojówek, częstymi długo trwającymi i opornymi na leczenie infekcjami dróg oddechowych, czasem - skórną wysypką . - Alergia pokarmowa (uczula zwykle białko mleka krowiego, jaja, soja, cielęcina, wołowina, podroby, ryby

Celiakia to nie wyrok

Celiakia to nie wyrok

diagnoza. W przypadku osoby z celiakią wszystkie te objawy spowodowane są obecnością glutenu w diecie. U chorych na celiakię gluten zaburza proces trawienia, wchłaniany przez jelita niszczy jego ściany. Ta mieszanka białek roślinnych występuje w ogromnej większości produktów, przede wszystkim w tych

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa

Dołącz do nas na Facebooku! Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego zazwyczaj ma związek z nadprodukcją przeciwciał typu IgG . Ich nadmiar sprawia, że organizm aktywuje reakcje obronną i zaczyna zwalczać własne zdrowe tkanki. Wzmożone wytwarzanie przeciwciał łączy się z

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Nietolerancja amarantusa?

grupy roślin o małych cechach alergizujących, stąd polecany jest osobom z problemem alergii czy nietolerancji na gluten (amarantus nie zawiera glutenu).Dodatkowo - obróbka termiczna stosowana jest przy wielu produktach w celu zmniejszenia/ usunięcia czynników alergennych. Mimo takich cech, nie

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ekspozycja na gluten KP- alergia?

to ty tez nie jesz glutenu??a powiedz mi jak doszliscie do tego ze jest alergia na gluten bo wiem ze testy z krwi to nie wyjda u takich maluchow...

Re: Ekspozycja na gluten KP- alergia?

Ja bym odstawila. Po czekała aż zniknie i potem spróbowała znowu nie podając w tym czasie nic nowego. Teraz nowe wytyczne mówią ze gluten podaje się tak jak inne rzeczy. My mamy alergie na gluten.

Pól roczny malec z alergią na krowie ml. i gluten

Witam, mój synek ma alergię na krowie mleko oraz gluten. Podaję mu mleko Bebilon 2 mleko zastępcze, apteczne. Kupiłamjuż wiele rodzai kaszek bezmlecznych i bezglutenowych i po każdym podaniu synkowi, pojawia się wysypka. Już nie wiem co mu podawać. Je obiadki gotowane przeze mnie, deserki tez, ale

Alergia na gluten - nie wiem co podawać. pomóżcie

Okazało się ze jest alergia na gluten u córki i martwię się strasznie i mam nadzieje ze to minie ale w związku z tym mam pytanie co jej podawać do jedzenia. Ma 8 miesiecy i słabo je cos innego niż mleko z piersi ale chcę próbować różności aby poznawała smaki. Tylko juz pomysłu brak. Kasza jaglana

Re: Alergia na gluten - nie wiem co podawać. pom

To masz dokładnie to samo co u nas - nabiał i gluten i chyba jajko też. U nas na śniadanie rządzi jaglanka na zmianę z płatkami ryżowymi i gryczanymi z owocami świeżymi lub ze słoiczka. Innych pomysłów też nie mam:( moja mama testuje aktualnie różne możliwości pieczenia chleba bezglutenowo

Re: Alergia na gluten - nie wiem co podawać. pom

dostaje "normalną ludzką" kaszkę z owocem, gotuję jaglaną, kukurydzianą, płatki owsiane (robi Glutenex), płatki gryczane, dodaję najczęściej gruszkę, ale też mrożone truskawki (o dziwo zero alergii), maliny, śliwkę czy co tam akurat mam gotuję dość luźną i blenderuję. Jak mi nie smakuje to traktuję

Ekspozycja na gluten KP- alergia?

Witajcie! Od ok. tygodnia podaję mojej córce karmionej piersią gluten, córcia ma skończone 6 miesięcy dokładnie. Zauważyłam na rączce i dwóch nóżkach kilka suchych, czerwonawych plamek. Nie wiem dokładnie czy pojawiły się zaraz po podaniu glutenu, czy później. Czy to może być objaw nietolerancji

Re: Ekspozycja na gluten KP- alergia?

forum.gazeta.pl/forum/w,570,156225139,,gluten_przechodzi_do_mleka_.html?v=2

Re: Ekspozycja na gluten KP- alergia?

No wlasnie ja do końca nie mogę sobie przypomnieć kiedy pierwszy raz zobaczyłam plamkę na ręce i połączyć tego z glutenem. Ale nie podawałam żadnych nowości w tym czasie, same warzywa ktore juz jadła. Odstawie i zobaczymy. Dzieki za odpowiedzi!

Alergia

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji określanych mianem alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu

Alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe – alergeny, które dostają się do organizmu razem z pokarmem i mogą prowadzić u niektórych osób do wystąpienia objawów alergii. Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: jaja, owoce morza, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, zboża, mleko. JajaAlergia na jaja

Celiakia

bezglutenową.Zdarza się, że u jednego pacjenta współistnieją zarówno alergia pokarmowa na gluten, jak i celiakia. Alergia może być przejściowa, więc po jej ustąpieniu przywraca się dietę glutenową, która nadal szkodzi osobom z celiakią. Stąd rozpoznanie alergii na gluten zdaniem specjalistów nie powinno zwalniać

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - alergia na gluten

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!