Wszystko o:

alergia na gluten

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

celiakię (in. choroba trzewna) wciąż obowiązuje nakaz jego eliminacji z diety. Zarazem u osób z alergią na gluten (to nie to samo, co trwała nietolerancja, jak w przypadku celiakii) lekarze niejednokrotnie dopuszczają jego spożywanie, gdyż białka zawarte akurat w owsie nie powodują silnej reakcji

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

produktów bezglutenowych, przekonując, że mąka orkiszowa nie zawiera glutenu. To nieprawda. Orkisz szkodzi osobom z chorobą trzewną (celiakią), inną nietolerancją pokarmową czy alergią na gluten. Gluten z orkiszu jest łatwiej przyswajalny, ale to cecha którą mogą docenić jedynie osoby zdrowe, w ogóle gluten

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

pieniądze. Poza emolientami na rynku dostępne są także syndety o działaniu analogicznym do emolientów. G Gluten - rodzaj białek zawartych w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, także zanieczyszczonym owsie), uważany za sprawcę ok. 10% alergii pokarmowych. Zarazem sprawca dużo poważniejszej nietolerancji

Celiakia to nie wyrok

Celiakia to nie wyrok

diagnoza. W przypadku osoby z celiakią wszystkie te objawy spowodowane są obecnością glutenu w diecie. U chorych na celiakię gluten zaburza proces trawienia, wchłaniany przez jelita niszczy jego ściany. Ta mieszanka białek roślinnych występuje w ogromnej większości produktów, przede wszystkim w tych

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa

Dołącz do nas na Facebooku! Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego zazwyczaj ma związek z nadprodukcją przeciwciał typu IgG . Ich nadmiar sprawia, że organizm aktywuje reakcje obronną i zaczyna zwalczać własne zdrowe tkanki. Wzmożone wytwarzanie przeciwciał łączy się z

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

Sprawdź, co cię uczula

Sprawdź, co cię uczula

, zatkanym i swędzącym nosem, drapaniem w gardle, suchym kaszlem, dusznością, zapaleniem spojówek, częstymi długo trwającymi i opornymi na leczenie infekcjami dróg oddechowych, czasem - skórną wysypką . - Alergia pokarmowa (uczula zwykle białko mleka krowiego, jaja, soja, cielęcina, wołowina, podroby, ryby

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

czterech popularnych u nas zbóż: pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Nie jest alergią pokarmową, chociaż niekiedy może dawać podobne do niej objawy. Nie wiadomo do końca, dlaczego jedne osoby są nadwrażliwe na gluten, natomiast inne nie. Prawdopodobnie skłonność do celiakii można odziedziczyć po przodkach

Alergia od A do Z

Alergia od A do Z

- na białko zbóż (gluten). Z alergią pokarmową walczy się dietą eliminacyjną i u 90 proc. dzieci mija ona do końca 3. roku życia. Alergia wziewna - uczulenie na alergeny przedostające się do organizmu drogą oddechową. Powoduje alergiczny nieżyt nosa (sezonowy lub całoroczny) objawiający się wodnistym

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

... Kukurydza to ceniony element diety osób chorych na celiakię lub rezygnujących z glutenu z innego powodu (alergia, czasem zespół Aspergera). Sprawdza się na śniadanie (w postaci płatków), umożliwia przygotowanie bezpiecznych wypieków (mąka kukurydziana jest dość łatwo dostępna), może być dodatkiem do niemal

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Nietolerancja amarantusa?

grupy roślin o małych cechach alergizujących, stąd polecany jest osobom z problemem alergii czy nietolerancji na gluten (amarantus nie zawiera glutenu).Dodatkowo - obróbka termiczna stosowana jest przy wielu produktach w celu zmniejszenia/ usunięcia czynników alergennych. Mimo takich cech, nie

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Re: skaza? alergia? gluten?

. Hydroizolaty też potrafią uczulać przy silnej alergii na mleko. Twoje dziecko je już gluten więc może też dostać mleko sojowe.

Re: alergia na gluten - objawy

jedna lub 2.czasem 3ale baaardzo rzadko.czasem jak spi to zaplacze, popuszcza gazy i spi.ale ma 13m-cy.zabkuje od 6m-ca.zawsze jak ma spuchniete dziasla to i humor gorszy, kupka tez sie zmienia, jest taka inna.a moze to alergia?moze zaczne podawac krople espumisan?

Re: Alergia na gluten?

Jestesmy po badabaniach i mam pare pytan - jak dlugo czeka sie na wyniki? - czy alergia tez "wyjdzie" w badaniu - dziecko 11 mcy po normalnej ekspozycji na gluten jadlo go juz bez ograniczen, ale pare dni przed badaniem tak sie zlozylo ze nie mialo go w diecie. Czy to wplynie na wyniki

Re: Alergia na gluten

Witam, zawsze bierze się pod uwagę reakcję pacjenta, a nie tylko sam wynik badań, jeżeli nie ma objawów alergii nie ma potrzeby rezygnować z glutenu w diecie. Pozdrawiam serdecznie

Re: Alergia na gluten?

Proszę zgłosić się z dzieckiem do lekarza pediatry, który rozstrzygnie czy dziecko ma alergię na gluten (co wykażą badania specjalistyczne IgE),czy też cierpi na celiakię. Obie choroby często są mylone, a mają inny przebieg i etiologię. W przypadku opisanych przez Panią objawów wg mnie są "

Re: Alergia na gluten?

A jak wyglądają stolce? Nie zmieniły się? Może być alergia pokarmowa a może być zakażenie, wyprysk grzybiczy. Warto byłoby na początek zmniejszyć ilość pokarmów alergizujących. Jeśli chodzi o diagnostykę w kierunku celiakii to aby była wiarygodna dziecko musi otrzymywać gluten przez min. 6 tyg

Alergia na gluten?

produktów - żółtko, nabiał, gluten. Ze skóra wszystko ok, raczej nie ma probelmów gastrycznych. Ja jako niemowlę miałam uczulenie na gluten, ale u mnie była biegunka nieustająca, osłabienie, bardzo ewidentne oznaki. Pomyślalam, ze może zrobię mu badanie z krwi na alergię na gluten? Jak długo zatem dziecko

Alergia na gluten

Pani Doktor, mój 14-miesięczny synek miał zrobone testy alergiczne (ma chropowatą skórę na nogach rączkach i buzi - co w efekcie okazało się, po wizycie u dermatologa, rogowaceniem okołomieszkowym - ale najpierw odwiedziłam alergologa) i wyszła alergia na gluten (test IgG specyficzne ELISA

alergia na gluten - jakie stolce?

Nie mieszkam w Polsce, a tutejsza opieka lekarska pozostawia wiele do życzenia. Niedługo będę w kraju na wakacjach, chciałabym w tym czasie zrobić synowi - 1,5 roku - badania (przypuszczam, że może mieć alergię na gluten). Czy przy alergii na gluten stolce są zawsze rzadkie? Czy mogą być na

Re: Wege i alergia na gluten- czy tego nie zawiel

ze swojego doświadczenia osoby unikającej glutenu mogę powiedzieć, że więcej zbóż/ziaren go nie ma niż ma ( jem ryż, kukurydzę, kaszę gryczaną, jaglaną, ziemniaki, płatki owsiane ( alergii nie mam) i amarantus w przypadku twojej przyjaciółki polecam szczególnie amarantus ( szkarłat) który jest nie

Alergia

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji określanych mianem alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu

Alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe – alergeny, które dostają się do organizmu razem z pokarmem i mogą prowadzić u niektórych osób do wystąpienia objawów alergii. Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: jaja, owoce morza, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, zboża, mleko. JajaAlergia na jaja

Celiakia

bezglutenową.Zdarza się, że u jednego pacjenta współistnieją zarówno alergia pokarmowa na gluten, jak i celiakia. Alergia może być przejściowa, więc po jej ustąpieniu przywraca się dietę glutenową, która nadal szkodzi osobom z celiakią. Stąd rozpoznanie alergii na gluten zdaniem specjalistów nie powinno zwalniać

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - alergia na gluten

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!