Wszystko o:

albuminy normy

kaole

Albuminy

Albuminy

Ten rodzaj białka stanowi ok. 60 proc. białka całkowitego występującego w osoczu krwi. Podstawowym i najważniejszym zadaniem albumin jest regulacja ciśnienia panującego w naczyniach krwionośnych oraz utrzymywanie właściwego nawodnienia.

Białko całkowite

Występujące w organizmie człowieka białka odpowiadają m.in. za transport substancji odżywczych oraz wpływają na odporność. Określenie ich stężenia konieczne jest przy diagnozowaniu chorób tarczycy lub układu pokarmowego.

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Niezwykłe właściwości resweratrolu znane były już w starożytności. Miał on nie tylko wspomagać działanie układu krążenia, ale i stać się remedium na upływający czas. Mimo upływu lat, choć udowodniono jego szczególne właściwości to nadal budzi wiele wątpliwości. Zatem czym jest resweratrol i co tak naprawdę potrafi?

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

pod uwagę brany jest przede wszystkim poziom kreatyniny w osoczu (tzw. klirens kreatyniny, bez tego nie jest możliwe określenie GFR), mocznika oraz albumin. Istotny jest także wiek, płeć i rasa pacjenta (tzw. eGFR, czyli szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej). Aby wynik był jeszcze

Wapń - badanie i norma

Wapń - badanie i norma

Norma 8.8-10.5 mg/dl (2.2-2.6 mmol/l) Wzrost Zwiększenie stężenia wapnia we krwi obserwuje się w: Nowotworach złośliwych (z zajęciem lub bez układu kostnego) Pierwszorzędowej i trzeciorzędowej nadczynność przytarczyc Sarkoidozie Zatruciu witaminą D Chorobie Paget'a Nadczynność tarczycy

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

korzystać z toalety. - Oczywiste jest, że "twardej" normy tu nie ma - każdy z nas ma inny organizm i u każdego funkcjonuje on trochę inaczej. Można jednak przyjąć, że skoro przeciętnie każdego dnia wypijamy ok. 1,5 litra płynów i wydalamy 1,5 litra moczu, to z toalety korzystamy 3-5 razy dziennie

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

; Powyżej normy -stany zapalne, choroby zakaźne, choroby tkanki łącznej, tzw. kolagenozy, choroby nerek, ciąża, choroby nowotworowe.  Poniżej normy - choroby wątroby, ciężkie zakażenia po zabiegach operacyjnych.  Badania białek Białko całkowite Norma - 6-8 g/dl Albuminy Norma

Dwie przyczyny cukrzycy dziecięcej

w momencie urodzenia do ukończenia czterech pierwszych tygodni życia pozostawały w normie. Po ukończeniu trzeciego roku życia tempo wzrostu dzieci z wszystkich trzech badanych grup wyrównało się. - Większość dzieci, które brały udział w badaniu, przez pierwsze dwa miesiące życia była karmiona

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Gródka lub polip

25(5-37) ggt36(8-61) białko calkoite 7.77(6.40-8.30) elektroferza białek w surowict: Albuminy 53 (52-65.1) a1-GLO 2.3(norma ) a2 glo 11.1 (norma) B1-glo 8,7(norma) b2-GLO 5.6 Norma G-glo19.3 norma albuminy beta 4.11 norma a1 glob 0.18 norma a2 glob 0.86 norma b1-glob0.68 norma b1-glob0.68 norma b2

podwyższone ALP u 6 latka

Odebrałam dziś wynik krwi mojego 6letniego synka. Wynik który mnie niepokoi to podwyższone ALP :308,7 U/l (norma <269). Pozostałe wyniki tzw."wątrobowe" są w normie:ALT 12,7 U/l (norma<39); AST:25 U/l (norma 47); GGTP:11IU/l (norma 8-61); Albumina :48,8 g/l (norma38-54);Bilirubina

Re: Wynik biopsji BLAGAM o opinie!!

,00 % 5 7 N Beta2 7,00 % 3,20 6,50 H Albuminy 41,03 g/l 40,2 47,6 N Alfa-1-globuliny 3,38 g/l 2,1 3,5 N Alfa-2-globuliny 6,92 g/l 5,1 8,5 N Beta 1 5,50 g/l 3,40 5,20 H Beta 2 5,50 g/l 2,30 4,70 H Gamma-globuliny 16,27 g/l 8,0 13,5 *bilirubina w normie *aspat alat ok 90 *ggtp ok 60 *fosfotaza w normie

AntyHCV (+), HCV RNA kiedyś (-) teraz (+)

dodatnie. HBS i anty HBS w porządku (antygen HBs niereaktywny, przeciwciała są prawie 500IU/I - byłem szczepiony na B po wykryciu HCV). Wyniki obecne: GGTP 141 (norma 8-61) i ALT 44 (norma poniżej 41). Reszta wygląda OK (AST 26 U/I, ALP 57 U/I, Albumina 50g/l, Bilirubina 0,6 mg) I teraz pytanie - jak to

FIP? wyniki badań

~ AlAT 60,0 U/l norma 10 - 107 ~ ALP 29,0 U/l norma 7 - 107 ~ Glukoza 107,0 mg/dl norma 100 - 130 ~ Kreatynina 1,5 mg/dl norma 1,0 - 2,0 ~ Mocznik 37,0 mg/dl norma 25 - 70 ~ Białko całkowite 76,0 g/l norma 60 - 80 ~ Albuminy 34,0 g/l norma 27 - 39 ~ Amylaza 1442,0 U/l norma 433 1600 ~ Na razie mam

Re: do psiar - pies pije więcej wody niż zazwycza

Znam tylko wyniki badań, ale nie rozmawiałam jeszcze z lekarzem, więc nie wiem jak je interpretować. Pies ma nieco zwiększoną hemoglobinę. Poziom albuminy jest niski 3,24 (norma 3,3). Podobnie z fosforem 1,1 (norma 1,3), natomiast poziom wapnia podwyższony. Chyba dopiero jak porozmawiam z lekarzem

Re: Prośba o pomoc - złe wyniki, bezsenność, lęki

No i chyba sprawa przesądzona- siostra miała miesiąc temu badane anty tpo-wyszło 3krotnie powyzej normy, tak jak kiedyś u mnie na początku choroby.... Jestem oburzona postwą naszego rodzinnego, który znając mój przypadek zignorował tak wysokie przeciwciała u siostry nie robiąc jej usg, gdyż miała

Proteinogram

Uprzejmie proszę o interpretację wyniku proteinogramu. Czy wartości podwyższone w tym wypadku mają jakieś znaczenie? Proteinogram: Albuminy % - 56,4(norma 60-71) L Alfa-1 globuliny % - 2,20 (1,40-2,70) Alfa-2 globuliny % - 12,10 (7-11) H Beta globuliny % - 13,3 (8-13) H Gamma globuliny % - 16

Re: hashimoto i nie wiem

. Zrobiłam między czasie badania 25.06.2015r wit. B12- 418,40 (norma 191-663)- 48% ferrytyna- 64,66 ( norma 13-150)- 37.7% wapń całkowity 2,56 (norma 2,1-2,55) wapń korygowany 2,39( norma 2,1-2,55) albumina 49 (35-50) ALP- fosfataza alkaliczna) 51 (norma 38-126) Czuję się tragicznie po prostu. Straszanie

Re: Czy komuś NIE potwierdziły się badania Fibrot

FibroTest bada 6 parametrów: • haptoglobina, • alfa-2-makroglobulina, • GGT, • bilirubina, • apolipoproteina A1, • AlAT. Dwa z nich masz w normie, a trzeci zapewne nieco tylko podwyższony. Dodatkowo albuminy masz w normie, krzepnięcie w normie – to

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!