Wszystko o:

75 g glukozy normy

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

materii, a także warunkują nasze ogólne zdrowie, gdyż pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Glukagon kontroluje również przemianę cukrów, tłuszczów i białek. Cały proces reguluje somatostatyna, wytwarzana w komórkach Delta, która w razie potrzeby hamuje wydzielanie insuliny i glukagonu

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

zostać powtórzone) Krew pobrana w dowolnym momencie: 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca (badanie musi zostać powtórzone)  Krew pobrana dwie godziny po wypiciu 75 g glukozy (test obciążenia glukozą): glukoza poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l) -wynik prawidłowy 140-199 mg

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

lat 30 g dziennieChłopcy i mężczyżniOd 11 lat do 14 lat 40 g dziennieOd 15 lat 18 lat 50 g dzienniePowyżej 19 lat 70 g dziennieDziewczęta i kobietyOd 11 lat do 14 lat 45 g dziennieOd 15 lat 18 lat 50 g dzienniePowyżej 19 lat 55 g dziennieKobiety w ciąży 65 g dziennieKobiety karmiące 75 g

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

wcześniej niewykrytą. Niestety, jaki mamy typ cukrzycy, możemy się dowiedzieć dopiero po sześciu tygodniach od porodu, gdy ponownie wykonamy test obciążenia glukozą. Jeśli była to cukrzyca ciążowa, wszystko wraca do normy, a jeśli cukry nadal są wysokie, to znaczy, że mieliśmy do czynienia z regularną

Polka na badaniach

Polka na badaniach

) lub powyżej -cukrzyca (wynik musi zostać powtórzony dwa razy) Krew pobrana w dowolnym momencie:200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca (wynik musi zostać powtórzony dwa razy) Krew pobrana dwie godziny po wypiciu roztworu 75 g glukozy (test obciążenia glukozą): poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l

Czego nie widać

Czego nie widać

obciążenia 50 lub 75 g glukozy. I na liście rutynowych badań zaczynamy się zbliżać do końca. A cytologia? Jest na liście badań zalecanych. Jeśli nie była robiona w okresie ostatnich kilku miesięcy, powinno się ją wykonać. Ale jeśli była pobrana kilka miesięcy wcześniej, to nie

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Dlaczego dostałam leki na cukrzycę?

po obciążeniu 75 g po 2 godz, 26,5 , prolaktyna na czczo 15,59 ng/ml (norma 4,79 - 23,3), prolaktyna po godzinie 82,95, testosteron na czczo 34,19 ng/dl (norma 6 - 82). Dostałam Glucophage 750 1 x dziennie. Oprócz tego jeszcze Calperos 500 i magnezin 500 co 2 dni i witamine D devicap w kroplach

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

jeszcze wynik krzywej glukozy

GLUKOZA: NA CZCZO 73 mg/dlL normy 70-99 1h i po 75g glukozy 87 mg/dl normy <180 po 129min po 75g glukozy 84 mg/dl normy <140

Re: prosze o normy 75g glukozy

Normy w moim szpitalnym laboratorium przy obciążeniu 75g glukozy: na czczo 70-115 mg/dl po godzinie do 180 mg/dl po 2 godzinach do 140 mg/dl Czyli prawie tak samo. Niewielkie różnice zdarzają się. Dlatego każde laboratorium podaje własny zakres obowiązujących norm. Pozdrawiam

Jakie normy przy glukozie 75g

Dziewczyny napiszcie jakie sa normy przy badaniu glukozy na 75g, bo ja ostatnio zrobiłam badanie i nie wiem czy jest ok. strasznie sie naszukalam w sieci o tej glukozie, wszyscy o tym pisza ale nikt konkretnie nie podaje jakie sa normy dla kobiet w ciazy przy tym badaniu. do lekarza nie moge sie

hipoglikemia???

) Wcześniej zdarzało się od wielu lat, ale bardzo delikatne. aktualne wyniki: glukoza na czczo: 81 mg/dl (norma: 66-109) glukoza po 1h (po obciążeniu 75g glukozy) 104 mg/dl glukoza po 2h (po obciążeniu 75g glukozy) 60 mg/dl insulina na czczo

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

A tak na marginesie, krzywa cukrowa jest ok? Obciążenie 75g glukozy, wyniki: glukoza (na czczo) 77 mg/dl (zr 60-99) glukoza 1h po ob 116 mg/dl (nie podano) glukoza 2h po ob 107 mg/dl (nie podano) Wydawało mi się, że cukier bez względu na obciążenie powinien być zawsze w normie...

TSH i inne wyniki

: 211 — 911 Wolna trijodotyronina (FT3): 3,29 pg/mL normy: 2,30 — 4,20 Wolna tyroksyna (FT4): 1,13 ng/dL normy: 0,89 — 1,76 glukoza na czczo: 89 mg/dL normy: 70 — 99 Glukoza (Po 1h po 75 g glukozy): 115 mg/dL Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy): 86 mg/dL normy: < 140

Wyniki: insulina i anty-tg

Wlasnie sprawdzilam kolejne wyniki. Czy mozecie cos na ich temat powiedziec. Bede bardzo, bardzo wdzieczna :-) P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18): 21,6 U/ml normy: < 60 Insulina (L97): 5,30 mU/l normy: 3,00 — 25,00 Insulina (L97) (Po 1h po 75 g glukozy): 51,20 mU/l Insulina (L97

Re: Jakie normy po obciążeniu 75g glukozy?

tego akurat jestem pewna..po 2 godzinach norma to 140. tak samo jak po godzinie 50 g glukozy. U mnie tez na wyniku wyszlo, ze niby za wysoko, bo laboratoria maja dziwnw normy, ale lekarz uspokoil- po 75 g tez norma jest 140!!!!Wiec sie nie martw. -- "to, co w życiu ważne w sobie masz od lat

Re: Jakie normy po obciążeniu glukozą 75g?

Potwierdzam normy Ja mialam na czczo 90 , po godzinie 167 przy 50 g a przy 75g: 95, 156 i 124 i uznano ze jest ok (tzn lekarz specjalista), ale mam powtorzyc badanie w 32 tygodniu. o cukrzycy, z tego co wyczytalam na stronach WHO, mowi sie o wynikach powyzej 200. Mozesz najwyzej miec

Re: wyniki glukozy

Mnie ginekolog skierował na badanie glukozy 50 g, potem powiedział że po 30 tygodniu będe mieć to badanie glukozy 75 g. W sumie zdziwiona jestm, bo żadna z moich kolezanek nie miała tej glukozy 50 g.... Jakie wyniki są w normie ??