Wszystko o:

150 na 80 ciśnienie

Eliza Dolecka

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

Puls za szybki, tętno zbyt wolne, nieregularne - taki stan często niepokoi, o czym świadczą choćby liczne pytania do lekarzy w naszym serwisie. Większość zmian rytmu pracy serca jest fizjologiczna - reaguje ono na stres, wysiłek, zmienia się z wiekiem. W pewnych sytuacjach jednak to ważny sygnał informujący o naszym stanie zdrowia. Zaburzone tętno wymaga wyjaśnienia, najlepiej u specjalisty kardiologa.

Cała prawda o łososiu

Ma piękne pomarańczowo - różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, na dobre zadomowił się na naszych stołach i stał się niekwestionowanym rybim królem.

Zespół metaboliczny (MS)

Choroby układu naczyniowo-sercowego to jedne z częściej rozpoznawanych i groźniejszych schorzeń zaliczanych do grupy cywilizacyjnych. One też, wśród przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych, od wielu lat zajmują miejsce na podium. Zdaniem badaczy istnieje pewien zespół cech, które decydują i znacznie zwiększają ryzyko ich rozwoju. Szacuje się, że w Polsce z tzw. zespołem metabolicznym żyje blisko 10 milionów osób.

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

głowy . Jedzenia śledzi powinni unikać przyjmujący niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego Więcej o zaletach śledzia przeczytasz tutaj . Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

większości pacjentów leczonych na nadciśnienie i zagrożonych powikłaniami w układzie krążenia, uznaje się wartości średnie poniżej 135/85 mm Hg w ciągu dnia i 120/70 mm Hg w nocy oraz poniżej 130/80 mm Hg w ciągu całej doby. Poza wartościami samego ciśnienia tętniczego przy obliczaniu ryzyka epizodu sercowo

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Dołącz do nas na Facebooku! Drugi raz, by potwierdzić, że mamy wysokie ciśnienie, już nie pójdziemy, bo nie mamy czasu, zapominamy. Do kolejnej wizyty w przychodni może nas zmusić bardzo zły wynik pierwszego pomiaru lub gorsze samopoczucie. Ale liczenie na to, że organizm ostrzeże nas w porę, jest

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Po pierwsze - Różnorodność W codziennym jadłospisie należy uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

, waży ok. 100 g. Jego wartość kaloryczna to 80-90 kcal. Niby niemało jak na warzywo, ale mnóstwo produktów, których nikt nie obwinia za negatywny wpływ na naszą sylwetkę, dorównuje mu kalorycznością, a nawet przewyższa. Choćby: serek tofu (125 kcal w 100 g), awokado: 160 kcal, kolba kukurydzy: 110 kcal

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Pamiętajmy, że czynniki ryzyka nie oznaczają, że będziemy mieć udar mózgu. Oznaczają, że ryzyko powstania udaru wzrasta wielokrotnie i należy temu natychmiast zapobiegać. Oto katalog przyczyn ryzyka udaru mózgu: - nadciśnienie tętnicze krwi - prawidłowe optymalne ciśnienie tętnicze krwi wynosi 120/80 mmHg

Aktywność fizyczna - dobierz ją do swoich celów. Która pasuje do twoich?

Aktywność fizyczna - dobierz ją do swoich celów. Która pasuje do twoich?

jest taka, że im więcej ważysz, tym gorzej. A dokładnie? Gdy biegasz, na twoje stopy spada nawet trzykrotnie więcej kilogramów niż pokazuje wskazówka wagi. Przy wadze 50 kg będzie to więc 150 kg, przy 80 - odpowiednio 240. Sam przyznasz, że to całkiem sporo. Z tego względu jeśli masz problem z dużą

"Przelewanie" w głowie

Od lutego mam dziwne niecykliczne "przelewanie" w głowie (jakby ktoś polał na czubek głowy lepki syrop, który spływa wzdłuż uszu, szyi ,ramion). Trwa to kilka sekund, powtarza się przez 10-15 min. Wydaje mi się, że w tym momencie podwyższa się ciśnienie(~150/96/ tętno 80 - pomiar robiony w czasie

Ból barku promieniujący do głowy.

Mam 80 lat. Od paru dni boli mnie bark i głowa z tyłu po prawej stronie. Ból nasila się przy wstawaniu, podczas leżenia nie jest taki silny. Ból ten ustępuje a po paru minutach pojawia się znowuż. Ciśnienie mam w normie. Nigdy nie miałam takich objawów czy to jest poważne ? Bardzo proszę o

Serce hiperkinetyczne

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 nieraz trochę wyższe 140/90, ale puls w granicach 100-105. Po wysiłku wyższe. Miałam robione badania na tarczycę. Wyszło dobrze, natomiast echo serca wykazało, że moje serce jest hiperkinetyczne. Nie dostałam żadnych leków. Pani doktor powiedziała, że taki

Serce hiperkinetyczne, a wysoki puls

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 czasami trochę wyższe, ale puls mam zawsze wysoki. Przed wysiłkiem 90-95, po wysiłku 110-120. Miałam robione echo serca i okazało się ze mam serce hiperkinetyczne. Proszę napisać, czy powinnam być zaniepokojona wysokim pulsem?Czynność serca nie przekraczająca

Czy picie dużej ilości wody może powodować problemy z sercem?

osobom zdrowym wypijanie 30 ml płyny na każdy kilogram masy ciała. Stąd przy masie ciała np. 80 kg, ilość płynów wypijanych w ciągu doby powinna wynosić 2,4 litra. Nadmiar wody może być szkodliwy w przypadku: - wypijania dużej ilości wody o małej zawartości elektrolitów - powoduje zaburzenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Mój bardzo dziwny przypadek

Rano mam ciśnienie w normie albo wręcz niskie. Wieczorem od normalnego do (sporadycznie) 140/90. Lekarz uparł się, że muszę brać leki na obniżenie ciśnienia, bo wieczorem jest za wysokie. No to biorę w minimalnej dawce. I faktycznie - wieczorem spada do 120/80. Tyle że w dzień często skacze do 100/150

naucz się gugla obsługiwać, qwardian,...

...a co do nadzwyczajnych procedur w ruchu drogowym: 4-tonowy opancerzony wóz jadący 150 km/h publiczną drogą. Wystarczy? To na początek. Jeśli opony wytrzymują utratę ciśnienia przy prędkości 80 km/h, to z prezydentem RP w środku jeździ się 80 km/h. Jasne? Inaczej kończy się jak w Smoleńsku

Re: Ból po lewej stronie ,sor ,badania krwi

Szef na urlopie oto jakie mam ciśnienie od czwartku jak mierze WRZESIEŃ 17 CZWARTEK 21 150 60 85 AUTOMAT WRZESIEŃ 17 CZWARTEK 21 130 70 95 RECZNY WRZESIEŃ 18 PIĄTEK 8 120 70 75 RECZNY WRZESIEŃ 18 PIĄTEK 20 130 70 90 RECZNY WRZESIEŃ 19 SOBOTA 19 150 80 95 AUTOMAT WRZESIEŃ 19 SOBOTA 19 140 70 100

I wylądowałam na Izbie Przyjęć

Od wczoraj słabość, do tego wczoraj cał dzień bolała mnie głowa, ale ciśnienie miałam 110/78 tetno 80. W nocy wybudziło mnie walenie serca i zawroty tak zjazd jak przy szybkim zjeżdzie windą. Dzisiaj od rana było mi strasznie zimno - może nawet nie zimno tylko byłam cała zdrętwiała, czułam walące

Matka Kurka błądzi, bo jej argumenty...

...są podawane dla przypadku, w którym opona zostaje przebita i natychmiast się rozlatuje. Moim zdaniem opona została uszkodzona wcześniej, a rozleciała się wskutek przekraczania dozwolonej prędkości dla przebitej opony. Czysto smoleński scenariusz. Kontrolka ciśnienia pewnie się i paliła, ale

Re: naucz się gugla obsługiwać, qwardian,...

konwertować 490 milimetrów na cale)... > Jeśli opony wytrzymują utratę ciśnienia przy prędkości 80 km/h... Zaryzykuję stwierdzenie, że w wózku widlastym istniałoby spore ryzyko takiego scenariusza, -- Przywrócił sam Najwyższy znaki zwycięstwa Polakom Insygnia na pieczęci majestatycznej Przemysła

Re: druga ciąża po gestozie

ma .ow Ja w drugiej ciąży mierzyłam ciśnienie bo często bolała mnie głowa. Do tego miałam do 24 tyg. już 3 opryszczki. Mój lekarz zbagatelizował to je ja od 2 miesięcy mierzyłam ciśnienie i miałam przeważnie zawsze ponad 150 tak przez miesiąc. Dwa tygodnie przed tym jak wylądowałam już w szpitalu i

Wysokie ciśnienie u niskociśnieniowca

Pani Kasiu, Dziewczyny, Mam pytanie jak należy interpretować wzrost ciśnienia w ciąży (34tc). Ciężarna przez całe życie miała ciśnienie 90/40, i przy 120/80 czuła się już źle. Teraz, na końcówce ciąży ciśnienie podniosło jej się właśnie do 120-130/80-90. Lekarze ignorują, a my się zastanawiamy, czy

Re: Tyroksyna a krwawienie z nosa?

. "Stara" morfologia ( jeszcze ważna wg lekarza) : WBC: 6,36 (4,00 - 10,0) RBC: 4,77 (4,00 - 5,20) HGB: 13,4 ( 12,0 - 16,0) HTC: 40,6 (36,0 -46,0) MCV: 85,1 (80,0 - 98,0) MCH: 28,1 (27,0 - 34,0) MCHC: 33,0 (31,0 - 36,0) RDW: 14,0 ( 11,5 -14,0) PLT: 305 ( 150 -400

Historia mojego życia.

. Łyknęłam cirrus ( zatoki, alergia) łeb mi rozsadzało w nocy ciśnienie. Skład: laktoza. No ale w skutkach ubocznych jest też wzrost ciśnienia. Łykam ketonal duo 150 - nie zmniejsza bólu a zwiększa. Sład laktoza. Jem mizerię ( śmietana) głowa rozsadza. Czy to możliwe? Czy moja autosugestia? Od dziś

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!