Wszystko o:

150 na 100 ciśnienie

Eliza Dolecka

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

Puls za szybki, tętno zbyt wolne, nieregularne - taki stan często niepokoi, o czym świadczą choćby liczne pytania do lekarzy w naszym serwisie. Większość zmian rytmu pracy serca jest fizjologiczna - reaguje ono na stres, wysiłek, zmienia się z wiekiem. W pewnych sytuacjach jednak to ważny sygnał informujący o naszym stanie zdrowia. Zaburzone tętno wymaga wyjaśnienia, najlepiej u specjalisty kardiologa.

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

To, że są bardzo zdrowe każdy z nas wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Cała prawda o łososiu

Ma piękne pomarańczowo - różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, na dobre zadomowił się na naszych stołach i stał się niekwestionowanym rybim królem.

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

100 g produktu Świeży pomidor, w zależności od odmiany, zawiera od 3 do 7,5 mg likopenu. To niewiele więcej niż arbuz (ok. 3,8), czerwony grejpfrut - ok. 3,4 czy papaja 3 mg. Zarazem: pasta pomidorowa może mieć już nawet 150 mg likopenu (w zależności od technologii: czasem tylko 5 mg), keczup: ok. 9

Zespół metaboliczny (MS)

Zespół metaboliczny (MS)

mg/dl, zaś u mężczyzn 40 mg/dl - wysokie ciśnienie tętnicze (lub leczone nadciśnienie tętnicze) - poziom glukozy mierzonej na czczo jest równy lub wyższy niż 100 mg/dl Nałożenie się na siebie wszystkich tych czynników sprzyja rozwojowi zmian w obrębie układu krążenia, które bez odpowiedniego leczenia

Mikrodermabrazja, czyli skuteczne oczyszczenie skóry

Mikrodermabrazja, czyli skuteczne oczyszczenie skóry

filtrem 50+. Po około 2 tygodniach można się już cieszyć widocznymi efektami zabiegu. Ceny zabiegów mieszczą się w następujących przedziałach: mikrodermabrazja korundowa: 120-180 zł mikrodermabrazja diamentowa: 90 - 150 zł mikrodermabrazja tlenowa: 100 - 150 zł   Dr n. med. Ewa Żabińska (na zdjęciu

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

(mężczyźni - 102 cm; kobiety - 88 cm); stężenie triglicerydów - 1,7 mmol/l (150 mg/dl); stężenie cholesterolu frakcji HDL: mężczyźni < 1,0 mmol/l (40 mg/dl); kobiety < 1,3 mmol/l (50 mg/dl); ciśnienie tętnicze 130/85 lub leczenie nadciśnienia tętniczego; glikemia na czczo ? 5,6 mmol/l (100 mg/dl

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

, gdyż dużo w nich cukru (prawie 18%) i, nawet jak na owoce, zawierają sporo kalorii: ok. 70 kcal w 100 gramach. Alergicy obawiają się właściwości uczulających winogron... Jeść więc czy nie jeść? A jeśli tak, to po co? Woda potrzebna zimą Z badań przeprowadzonych przez Millward Brown SMG KRC wynika, że

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

. Czekamy :) Jesz i chudniesz! Sprawdzone, przyjemne sposoby oszukania zmysłów i żołądka Partner - materiał Garnek do gotowania szparagów... Samsung RB36J8855S4 Dieta garstkowa. 140 przepisów na... Porcja frytek o wadze 100 g dostarcza około 330 kcal, czyli niewiele mniej

Kofeina: stawia na nogi, ale może zaszkodzić. Wiele zależy od genów

Kofeina: stawia na nogi, ale może zaszkodzić. Wiele zależy od genów

oraz leków przeciwbólowych – przepisywanych na receptę i tych dostępnych bez recepty. Dołącz do Zdrowia na Facebooku!   Spożycie kofeiny wśród osób dorosłych w Europie szacuje się na 200 mg dziennie (od 100 do 400 mg). Jej źródłem są głównie: kawa, herbata i napoje energetyzujące. Zgodnie z

Co oznacza podwyższone MAP?

Co oznacza podwyższone MAP (średnie ciśnienie tętnicze)? Jako normę podaje się 75-100 mg Hg i przy obniżonym to problem anestezjologiczny, są procedury, itd. A jak ktoś ma MAP 123 mg Hg? Kto powinien to leczyć, czy w ogóle trzeba i co to oznacza? Średnie ciśnienie tętnicze w przybliżeniu przelicza

Dysfunkcja trzustki?

100(norma 0-112)i glukoza 101 (norma 60-99), HDL-42(norma pow.40), cholesterol 227, trójglicerydy239(norma-do 150), kreatynina 1,09(0,60-0,90). Czy te objawy wyniki wskazują na dysfunkcję trzustki? Proszę o pomoc. Starsza pani -lat 63.Przedstawione przez Panią objawy oraz wyniki badań laboratoryjnych

Zastawka, a wysoki puls

Mam 75 lat. Miąłem wymieniona zastawkę mechaniczną. Od dłuższego czasu mam bardzo wysoki puls do 120. Miałem też wysokie ciśnienie, ale po przyjmowaniu lekarstw ciśnienie spadło, puls pozostał wysoki. Co mam zrobić?W pierwszej kolejności należy znaleźć przyczynę tachykardii czyli czynności serca

Interakcja leków

do 110. M.Interakcja może wystąpić przy łączeniu propranololu i fluoksetyny poprzez nasilenie działania hipotensyjnego czyli nadmiernego obniżenia ciśnienia tętniczego. Obniżenie się tętna jest jednym z działań propranololu. Prawidłowe tętno wynosi poniżej 100 na minutę czyli nie ma powodów do

Arytmia i co dalej?

. Zauważyłem, że alkohol może te "ataki" wywoływać. Raz podczas sikania rano też mnie złapała i to w dodatku z bardzo szybkim pulsem - myślę, że w granicach 150/min. Czasami są okresy, ze ta arytmia znika ( Gdy jest ta arytmia - jak mam jakiś okres z atakami - Holter wykazał około 2000 dodatkowych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ból po lewej stronie ,sor ,badania krwi

Szef na urlopie oto jakie mam ciśnienie od czwartku jak mierze WRZESIEŃ 17 CZWARTEK 21 150 60 85 AUTOMAT WRZESIEŃ 17 CZWARTEK 21 130 70 95 RECZNY WRZESIEŃ 18 PIĄTEK 8 120 70 75 RECZNY WRZESIEŃ 18 PIĄTEK 20 130 70 90 RECZNY WRZESIEŃ 19 SOBOTA 19 150 80 95 AUTOMAT WRZESIEŃ 19 SOBOTA 19 140 70 100

Re: pomiar cisnienia ciśnieniomierzem

To jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze ;) Mój mąż ma nadciśnienie, ale długo nie chciał się do tego przyznać ;) tzn. mierzył ciśnienie na domowym i zawsze miał ponad 150/100, a w gabinecie idealne! Ja się denerwowałam, a on swoje, że wszystko idealnie! Niestety po ok. dwóch latach takiej

Re: Skaczące ciśnienie

Skacze mi od ponad 2 godz do granic 150-160/100-105.Czekam na męża i jadę do szpitala.Poprzednia ciąża przez ciśnienie w 37tygodniu była rozwiązana(cc)

Re: Ucisk w mostku- POMOCY

... brak sił. Udało mi się umowić (prywatnie) do innego kardiologa. Najpierw wizyta (150zł), skierowanie na echo (100zł) i spirometrie (100zł) no i znowu wizyta (150zl). No chyba ze najpierw pulmonolog? Są lepsze i gorsze dni, zazwyczaj z rana jest w miarę tzn nie uciska aż tak bardzo ale pozniej jak juz

złe wyniki po ciąży pomocy!!!

Witajcie, Mam hashimoto od 5 lat. Przed porodem brałam euthyrox 88 (TSH 1,14, FT4 1,49), a potem w ciąży dawka była systematycznie zwiększana do 162,5/150 naprzemiennie, pod koniec ciąży 150/125. Jestem 8 tygodni po porodzie, od porodu na dawce 100 euthyroxu mam wyniki: TSH <0,005 FT3 3,11 (2

Re: Duphaston- starania a owulacja

Hej Dziubaskku :) Jestem już po wizycie i Mała jednak jest spora, a 2 tyg temu lekarka musiała źle obliczyć wagę (wtedy było 3 kg), a dziś mierzyła dokładnie i waży 3800 g :) Ale pojawił się u mnie problem z ciśnieniem.. Na wizycie miałam mierzone 2 razy i miałam 150/100 i 145/85.. Tak więc musze

czy ciśnienie 150/100 w wieku 40 lat to problem?

lekarka zaleciła mi zrzucenie nadwagi (10 kg ) i ścisła dietę. Nie przesadziła trochę? Dodam że czuję się w miarę dobrze.

Re: Tyroksyna a krwawienie z nosa?

. "Stara" morfologia ( jeszcze ważna wg lekarza) : WBC: 6,36 (4,00 - 10,0) RBC: 4,77 (4,00 - 5,20) HGB: 13,4 ( 12,0 - 16,0) HTC: 40,6 (36,0 -46,0) MCV: 85,1 (80,0 - 98,0) MCH: 28,1 (27,0 - 34,0) MCHC: 33,0 (31,0 - 36,0) RDW: 14,0 ( 11,5 -14,0) PLT: 305 ( 150 -400

Re: Obrzęk naczynioruchowy. Chciałam się pożalić.

Powiem na własnym przykładzie, zmiana trybu życia zmniejsza globalnie moje ciśnienie o 20 punktów, cóż to da, gdy ciśnienie wyjściowe wynosi 150/100 a przy byle stresie wędruje do 180? Dzięki zmianie diety, zrzuceniu wagi i ruchowi biorę jeden lek na ciśnienie zamiast dwóch i to w o połowę

Re: podwyższone ćiśnienie po porodzie.

Tak, miałam tak. Najgorzej było tydzień po porodzie, ciśnienie dochodziło do 150/100. Normalnie jestem raczej niskociśnieniowycem, w ciązy nie miałam tego typu problemów, więc się przestraszyłam. Konsultowałam to z dwoma kardiologami, w tym ze specjalistką od zaburzeń ciśnienia krwi, i dowiedziałam

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!