Wszystko o:

10 najzdrowszych produktów

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię? Dla pięknej skóry Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

prosta. Składa się na nią 10 grup produktów bogatych w witaminy, minerały, substancje odżywcze i tłuszcze, które pozytywnie oddziałują na nasz mózg. Choć łączy ona dwie popularne od lat diety tzn. DASH i Śródziemnomorską, różni się od nich w kilku zasadniczych kwestiach - wyjaśnia neurolog.   1

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

9 lat obserwacji zmarły 682 kobiety i 451 mężczyzn. Osobom, które przeżyły zawał serca częściej udawało się przeżyć co najmniej dziewięć lat, jeśli ich dieta zawierała dużo błonnika. Każdemu zwiększeniu spożycia błonnika o 10 gramów towarzyszył spadek ryzyka zgonu o 15 proc. w okresie objętym

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

źródła żelaza (z tabelami zawartości w produkcie) Najlepsze źródła wapnia (z tabelami zawartości w produkcie) Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? W surowych ogórkach (podobnie jak w innych warzywach dyniowatych, np. w kabaczku lub patisonie) występuje enzym (askorbinaza

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

nas kojarzy się również ze środkiem wspomagającym odporność. To prawda, ale uwaga - bogatych w nią produktów lepiej nadmiernie nie podgrzewać, jeśli nie chcemy, żeby się z nich "ulotniła". A zatem - jeśli mamy zielony jęczmień w proszku, rozpuszczajmy go w letniej lub chłodnej wodzie albo

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

produkty zbożowe, które są najzdrowsze? Wszystko dla osób na diecie bezglutenowej Nie bądź przedwcześnie wapniakiem pamiętaj o wapniu Mikroelementy bez których nie da się żyć Partner - materiał Musli z amarantusem i malinami

Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu

Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu

oczyszczanie organizmu z toksyn, a także pomoże usunąć wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Chlorofil uznawany jest również za naturalny odświeżacz do ust (czytaj także: Nieświeży oddech? Wprowadź te produkty do diety! ).     Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

, ryż ma jeszcze jedną zaletę. Należy on do zbóż bezglutenowych, a zatem może być spożywany przez alergików oraz osoby na diecie bezglutenowej (np. chorujące na celiakię). Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?   Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

JABŁKA - 10 powodów, dla których warto je jeść

JABŁKA - 10 powodów, dla których warto je jeść

zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach. Chociaż ilościowo błonnika w jabłkach jest sporo (średnio 2 g w 100 gramach produktu), nie są to ilości imponujące w porównaniu do

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

na kamicę nerkową (śliwki działają moczopędnie) i reumatoidalne zapalenie stawów (jako zdrowa przekąska, o działaniu oczyszczającym), lub mają zszargane nerwy (zawarte w nich witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy). Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Gruszki , głównie ze

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Nadmierny apetyt, napady głodu

kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

W ciągu ostatnich 2 lat przytyłam 10 kilo - moja wina, trochę się zaniedbałam. Na początku roku okazało się, że jestem w ciąży, potem poroniłam - więc te ostatnie 2-3 kilogramy (z 10) zrzuciłam na hormony. Pół roku temu postanowiłam wziąć się za siebie: w 98% odstawiłam słodycze, nie jem fastfoodów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dla Zdrowia*

Podobne wiadomości czwartek, 4 wrzesień, 2014 - 10:22 Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca niedziela, 15 grudzień, 2013 - 21:08 Opracowano listę najzdrowszych dla mózgu produktów żywnościowych czwartek, 24 październik, 2013 - 10:03 Jak prawidłowo rozpoznać niedobory witaminowe? wtorek

Re: czy zrobiłam krzywdę - nietolerancja pokarmow

Co to znaczy "powinno już"? To są teorie, które szkodzą alergikowi. Moja dzisiaj 10-letnia córka jak miała rok jadła ok. 8 produktów, jajko w naleśnikach/cieście zjadła jak miała kilka lat. Do dziś nie je "czystych" jajek w żadnej postaci. I jest najzdrowszym dzieckiem wśród

Buszujący w pszenicy

tylko z literatury medycznej, sięgnął również do genetyki rolniczej, która w ciągu ostatnich 50 lat tradycyjną pszenicę zamieniła w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny i wydajny, ale praktycznie bez związku z pierwowzorem. nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Czytalam

Te cudowne orzechy

Przeczytaj też 10 sposobów na przyspieszenie metabolizmu Szkodliwe E-dodatki do żywności Co jeść, by nie dać się jesiennej chandrze? Najpopularniejsze są włoskie i laskowe, ale w sklepach możemy kupić też orzechy ziemne, brazylijskie, pistacjowe, nerkowce. Które są dla nas najzdrowsze? Już

Karob, co to jest?

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Karob to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.Znany jest on również pod bardziej popularną nazwą: chleb świętojański. Te wysuszone i zmielone strąki mają

Zdrowsze (trochę) frytki i chipsy dzięki GMO

Frytki i chipsy – znienawidzone i uwielbiane jednocześnie. Wszyscy wiedzą, że nie są to najzdrowsze składniki naszej diety ale ich spożycie zdecydowanie nie maleje, a można odnieść wrażenie, że wręcz wzrasta Czy jest sposób na to by produkty te uczynić choć trochę mniej szkodliwymi dla

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

teoretycznie z automatu jesteś zdrowsza. Moim zdaniem dieta bazująca na sezonowych warzywach i owocach, kaszach, jak najmniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem jest najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy to mięso ciepłokrwiste, czy

Re: do fanów i znawców szpinaku

Szpinak jest jednym z najzdrowszych produktów, pełen ważnych superskładników odżywczych. Zawiera: luteinę (karotenoid), beta-karoten, kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, witamin cały alfabet, polifenole, betainę (obniża poziom homocysteiny we krwi), glutation (przeciwutleniacz), koenzym Q10

Walka z cholesterolem

rzepakowy Traktujesz go po macoszemu? Błąd! To jeden z najzdrowszych olejów! Ma korzystny skład kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (10 razy więcej niż oliwa z oliwek!). Są one nieocenione w walce z LDL. Zawiera fitosterole – związki, które wspomagają utrzymanie cholesterolu we krwi na prawidłowym

Dieta paleo vs pełne ziarno i strączkowe

Mam pytanie dotyczące produktów ze zbóż pełnoziarnistych i roślin strączkowych. Chcialabym aby Pani ekspert się tu wypowiedziała. Czytając o diecie paleo natknęłam się na informacje, że zboża i straczkowe nie są zdrowe, bo utrudniaja wchłanianie ważnych substancji w jelitach. Strączkowe mają jakieś

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!