Wszystko o:

10 najzdrowszych produktów

Paulina Zduniak

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Drugi pod względem popularności w naszym kraju olej słonecznikowy to cenne źródło witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. Do czego będzie najlepszy?

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

Zazwyczaj lekarze i dietetycy zachęcają do spożywania warzyw surowych i jak najmniej przetworzonych. Pomidory, ze względu na zawartość likopenu, to wyjątek. Cennego składnika przybywa bowiem po podgrzaniu i dodaniu tłuszczu

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Makowe nasiona to nie tylko pyszny farsz do makowca. Są pełne witamin i minerałów, a wytłaczany z nich olej ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. Mak należy jednak spożywać ostrożnie i z umiarem, gdyż jest ciężkostrawny, a nawet może wywołać groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny.

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

produkcie) Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? W surowych ogórkach (podobnie jak w innych warzywach dyniowatych, np. w kabaczku lub patisonie) występuje enzym (askorbinaza), rozkładający witaminę C. By zapobiec jej stratom, nie łącz świeżych ogórków z warzywami bogatymi w tę

Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu

Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu

oczyszczanie organizmu z toksyn, a także pomoże usunąć wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Chlorofil uznawany jest również za naturalny odświeżacz do ust (czytaj także: Nieświeży oddech? Wprowadź te produkty do diety! ).     Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

Uniwersalnymi, najzdrowszymi przekąskami są warzywa i owoce. Z warzyw najłatwiej jest przetransportować do pracy pokrojone na kawałki: marchewki, paprykę (w różnych kolorach!), kalarepę, seler naciowy, rzodkiewki czy całe pomidorki koktajlowe. Owoce możemy wybierać sezonowe, a przez cały rok

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

prosta. Składa się na nią 10 grup produktów bogatych w witaminy, minerały, substancje odżywcze i tłuszcze, które pozytywnie oddziałują na nasz mózg. Choć łączy ona dwie popularne od lat diety tzn. DASH i Śródziemnomorską, różni się od nich w kilku zasadniczych kwestiach - wyjaśnia neurolog.   1

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

9 lat obserwacji zmarły 682 kobiety i 451 mężczyzn. Osobom, które przeżyły zawał serca częściej udawało się przeżyć co najmniej dziewięć lat, jeśli ich dieta zawierała dużo błonnika. Każdemu zwiększeniu spożycia błonnika o 10 gramów towarzyszył spadek ryzyka zgonu o 15 proc. w okresie objętym

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

dziewczęta od 10 do 12 roku życia - 40 g chłopcy i dziewczęta od 13 do 15 roku życia - 50 g chłopcy i mężczyźni od 16 roku życia - 65 g dziewczęta i kobiety od 16 roku życia (także w czasie ciąży i laktacji) - 55 g Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

nas kojarzy się również ze środkiem wspomagającym odporność. To prawda, ale uwaga - bogatych w nią produktów lepiej nadmiernie nie podgrzewać, jeśli nie chcemy, żeby się z nich "ulotniła". A zatem - jeśli mamy zielony jęczmień w proszku, rozpuszczajmy go w letniej lub chłodnej wodzie albo

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Nadmierny apetyt, napady głodu

kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

W ciągu ostatnich 2 lat przytyłam 10 kilo - moja wina, trochę się zaniedbałam. Na początku roku okazało się, że jestem w ciąży, potem poroniłam - więc te ostatnie 2-3 kilogramy (z 10) zrzuciłam na hormony. Pół roku temu postanowiłam wziąć się za siebie: w 98% odstawiłam słodycze, nie jem fastfoodów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dla Zdrowia*

Podobne wiadomości czwartek, 4 wrzesień, 2014 - 10:22 Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca niedziela, 15 grudzień, 2013 - 21:08 Opracowano listę najzdrowszych dla mózgu produktów żywnościowych czwartek, 24 październik, 2013 - 10:03 Jak prawidłowo rozpoznać niedobory witaminowe? wtorek

Re: czy zrobiłam krzywdę - nietolerancja pokarmow

Co to znaczy "powinno już"? To są teorie, które szkodzą alergikowi. Moja dzisiaj 10-letnia córka jak miała rok jadła ok. 8 produktów, jajko w naleśnikach/cieście zjadła jak miała kilka lat. Do dziś nie je "czystych" jajek w żadnej postaci. I jest najzdrowszym dzieckiem wśród

Buszujący w pszenicy

tylko z literatury medycznej, sięgnął również do genetyki rolniczej, która w ciągu ostatnich 50 lat tradycyjną pszenicę zamieniła w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny i wydajny, ale praktycznie bez związku z pierwowzorem. nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Czytalam

Te cudowne orzechy

Przeczytaj też 10 sposobów na przyspieszenie metabolizmu Szkodliwe E-dodatki do żywności Co jeść, by nie dać się jesiennej chandrze? Najpopularniejsze są włoskie i laskowe, ale w sklepach możemy kupić też orzechy ziemne, brazylijskie, pistacjowe, nerkowce. Które są dla nas najzdrowsze? Już

Karob, co to jest?

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Karob to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.Znany jest on również pod bardziej popularną nazwą: chleb świętojański. Te wysuszone i zmielone strąki mają

Re: do fanów i znawców szpinaku

Szpinak jest jednym z najzdrowszych produktów, pełen ważnych superskładników odżywczych. Zawiera: luteinę (karotenoid), beta-karoten, kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, witamin cały alfabet, polifenole, betainę (obniża poziom homocysteiny we krwi), glutation (przeciwutleniacz), koenzym Q10

Zdrowsze (trochę) frytki i chipsy dzięki GMO

Frytki i chipsy – znienawidzone i uwielbiane jednocześnie. Wszyscy wiedzą, że nie są to najzdrowsze składniki naszej diety ale ich spożycie zdecydowanie nie maleje, a można odnieść wrażenie, że wręcz wzrasta Czy jest sposób na to by produkty te uczynić choć trochę mniej szkodliwymi dla

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

teoretycznie z automatu jesteś zdrowsza. Moim zdaniem dieta bazująca na sezonowych warzywach i owocach, kaszach, jak najmniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem jest najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy to mięso ciepłokrwiste, czy

Dieta paleo vs pełne ziarno i strączkowe

Mam pytanie dotyczące produktów ze zbóż pełnoziarnistych i roślin strączkowych. Chcialabym aby Pani ekspert się tu wypowiedziała. Czytając o diecie paleo natknęłam się na informacje, że zboża i straczkowe nie są zdrowe, bo utrudniaja wchłanianie ważnych substancji w jelitach. Strączkowe mają jakieś

Re: Pani Doktor, jak to rozumieć?

Witam! Można podawać naturalne, rodzime produkty np. kasza gryczana, jęczmienna w 9-10 miesiącu życia, pochodzące najlepiej ze sklepów z ekologiczną żywnością, po dokładnym wypłukaniu kaszki, rozgotowaniu jej i w ilości 1-2 łyżeczek/!/ dodanej do zupki. To tak samo jak gotowanie zupek z warzyw