Wszystko o:

10 najzdrowszych produktów

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

9 lat obserwacji zmarły 682 kobiety i 451 mężczyzn. Osobom, które przeżyły zawał serca częściej udawało się przeżyć co najmniej dziewięć lat, jeśli ich dieta zawierała dużo błonnika. Każdemu zwiększeniu spożycia błonnika o 10 gramów towarzyszył spadek ryzyka zgonu o 15 proc. w okresie objętym

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

dziewczęta od 10 do 12 roku życia - 40 g chłopcy i dziewczęta od 13 do 15 roku życia - 50 g chłopcy i mężczyźni od 16 roku życia - 65 g dziewczęta i kobiety od 16 roku życia (także w czasie ciąży i laktacji) - 55 g Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

. Który kolor najzdrowszy? Zielona królowa - sałata maślana (masłowa, głowiasta) To z całą pewnością jeden z popularniejszych gatunków sałaty. Charakteryzuje się nie tylko łagodnym smakiem, ale i strukturą (ma bardzo miękkie i delikatne liście) przez co nie powinna być przechowywana zbyt długo. Wraz z

Europejskie fast foody szkodzą mniej od amerykańskich?

Europejskie fast foody szkodzą mniej od amerykańskich?

10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc. Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

reumatoidalne zapalenie stawów (jako zdrowa przekąska, o działaniu oczyszczającym), lub mają zszargane nerwy (zawarte w nich witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy). Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Gruszki, głównie ze względu na kształt, są zaliczane do owocowych afrodyzjaków

Nowalijki: samo zdrowie?

Nowalijki: samo zdrowie?

. Warto przy tym pamiętać, że utrata cennych składników zależy nie tylko od czasu zbiorów, ale i sposobu przechowywania produktów, a ostatecznie: przygotowywania posiłków. Nie warto zatem demonizować. Młode warzywa też są zwykle zdrowe, chociaż troszkę mniej. Azotowi zabójcy? Prawdziwym problemem może być

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

inne, w tym zwierzęce, źródła tłuszczu. W XX w. olej lniany, wyparty przez tańsze oleje, nieco odszedł w zapomnienie. Dziś mimo utrzymującej się stosunkowo wysokiej ceny - olej lniany jest 3 lub 4-krotnie droższy od rzepakowego - obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania tym produktem

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

: Zboża i produkty zbożowe - które są najzdrowsze? ). Aby zmniejszyć ich zawartość, wystarczy na przykład poddać dany produkt obróbce termicznej. Czytaj także: Czas na strączki Lista produktów, w których znajdziemy najwięcej cynku (wartość przybliżona w 100 g produktu): Produkty zbożowe - otręby pszenne

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Truskawka - nadchodzi jej czas!

górnych dróg oddechowych. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Sprawny mózg to znacznie większa szansa na sprawne ciało, więc truskawki to naturalny eliksir młodości. Truskawka, która ma więcej witaminy C od niejednego przereklamowanego cytrusa

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Nadmierny apetyt, napady głodu

kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

W ciągu ostatnich 2 lat przytyłam 10 kilo - moja wina, trochę się zaniedbałam. Na początku roku okazało się, że jestem w ciąży, potem poroniłam - więc te ostatnie 2-3 kilogramy (z 10) zrzuciłam na hormony. Pół roku temu postanowiłam wziąć się za siebie: w 98% odstawiłam słodycze, nie jem fastfoodów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Nie wolno smazyc na oliwie z oliwek??

Ja uważam że do smażenia szkoda używać oliwy z pierwszego tłoczenia, chyba że jest ona rafinowana, ale najzdrowsza jest spożywana ta z pierwszego tłoczenia na zimno Zielonynurt.pl Ten i inne produkty BIO możesz kupić w sklepie zielonynurt.pl , mam kod rabatowy 10zł wystarczy wpisac nr- M0142404 w

Re: A niby dlaczego?

Ja uważam że do smażenia szkoda używać oliwy, chyba że jest ona rafinowana, ale najzdrowsza jest spożywana ta z pierwszego tłoczenia na zimno Zielonynurt.pl Ten i inne produkty BIO możesz kupić w sklepie zielonynurt.pl , mam kod rabatowy 10zł wystarczy wpisac nr- M0142404 w trakcie robienia

Re: Dla Zdrowia*

Podobne wiadomości czwartek, 4 wrzesień, 2014 - 10:22 Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca niedziela, 15 grudzień, 2013 - 21:08 Opracowano listę najzdrowszych dla mózgu produktów żywnościowych czwartek, 24 październik, 2013 - 10:03 Jak prawidłowo rozpoznać niedobory witaminowe? wtorek

Re: czy zrobiłam krzywdę - nietolerancja pokarmow

Co to znaczy "powinno już"? To są teorie, które szkodzą alergikowi. Moja dzisiaj 10-letnia córka jak miała rok jadła ok. 8 produktów, jajko w naleśnikach/cieście zjadła jak miała kilka lat. Do dziś nie je "czystych" jajek w żadnej postaci. I jest najzdrowszym dzieckiem wśród

Buszujący w pszenicy

tylko z literatury medycznej, sięgnął również do genetyki rolniczej, która w ciągu ostatnich 50 lat tradycyjną pszenicę zamieniła w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny i wydajny, ale praktycznie bez związku z pierwowzorem. nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Czytalam

Te cudowne orzechy

Przeczytaj też 10 sposobów na przyspieszenie metabolizmu Szkodliwe E-dodatki do żywności Co jeść, by nie dać się jesiennej chandrze? Najpopularniejsze są włoskie i laskowe, ale w sklepach możemy kupić też orzechy ziemne, brazylijskie, pistacjowe, nerkowce. Które są dla nas najzdrowsze? Już

Karob, co to jest?

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Karob to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.Znany jest on również pod bardziej popularną nazwą: chleb świętojański. Te wysuszone i zmielone strąki mają

Zdrowsze (trochę) frytki i chipsy dzięki GMO

Frytki i chipsy – znienawidzone i uwielbiane jednocześnie. Wszyscy wiedzą, że nie są to najzdrowsze składniki naszej diety ale ich spożycie zdecydowanie nie maleje, a można odnieść wrażenie, że wręcz wzrasta Czy jest sposób na to by produkty te uczynić choć trochę mniej szkodliwymi dla

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

teoretycznie z automatu jesteś zdrowsza. Moim zdaniem dieta bazująca na sezonowych warzywach i owocach, kaszach, jak najmniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem jest najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy to mięso ciepłokrwiste, czy

Re: do fanów i znawców szpinaku

Szpinak jest jednym z najzdrowszych produktów, pełen ważnych superskładników odżywczych. Zawiera: luteinę (karotenoid), beta-karoten, kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, witamin cały alfabet, polifenole, betainę (obniża poziom homocysteiny we krwi), glutation (przeciwutleniacz), koenzym Q10