Wszystko o:

żelazo witamina c

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

jednak, że całe pokłady żelaza zawarte na przykład w fasoli trzeba spisać na straty. Wystarczy połączyć ją z czerwoną papryką, kopalnią witaminy C, by zwiększyć przyswajalność żelaza, a dodatkowo zafundować sobie doskonałą kurację antyutleniającą. Wszystko o papryce Poznaj zalety roślin strączkowych W

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

od ok. 12 od 20 kcal (w niemal 90 proc. sałata składa się zwody). Dodatkowo stanowi ona bogate źródło takich substancji odżywczych, jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy czy potas. Jeden listek sałaty to także porcja witaminy A, E, D, C oraz B. Obecność karotenoidów, polifenolokwasów czy flawonoidów

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

miedzi aktywują szpik do produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy. W małym ziarenku ciecierzycy znajdziemy beta-karoten, czyli witaminę A, witaminę C (silny przeciwutleniacz) oraz witaminy z grupy B tj

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

przeciętnej osoby. Dlaczego witamina C jest dla nas taka ważna? Nie tylko zwiększa odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, odgrywa rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych, jest niezbędna w

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Aktywne składniki Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Spośród wszystkich uprawianych owoców ma jej najwięcej (w 100 g jest jej 1400-2500 mg). Dodatkowo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo oraz śladowe ilości fosforu i wapnia. Opis Acerola to nieduże drzewo lub

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

łodydze poświęca się najwięcej uwagi. Jest nie tylko nisko kaloryczny (16 kcal/100g), ale i bogaty w witaminy. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę E, A i C. Ta ostatnia wzmacnia odporność, jednak niemal całkowicie ginie w bardzo wysokiej temperaturze. Zawiera także niezbędne dla naszego organizmu

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

cytryna W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B i witaminy C  oraz związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Warzywo to ma też sporo błonnika (ok. 2 g w 100 g, porównywalnie do buraków). Oczywiście, daleko papryce do takich rekordzistów, jak awokado, bób czy korzeń

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

zjemy. Aby poprawić wchłanianie żelaza, najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Jej obecność może nawet kilkukrotnie zwiększać wykorzystanie żelaza, zatem posiłek zawierający ten mikroelement warto np. wzbogacić o świeże owoce i warzywa lub popić szklanką soku. Pogorszenie

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

sporo witamin i minerałów, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika (2,1 g w 100 gramach owocu) i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla serca. Podobnie jak śliwki służą osobom z kamicą nerkową i infekcjami dróg

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

na 100 g), a raczej zawartych w nich witamin: C, A i co najmniej kilku z kompleksu B. To, oczywiście, znowu nie są jakieś olbrzymie ilości, ale na pewno nie do pogardzenia. Pół kilograma czereśni pokryje przeciętne zapotrzebowanie na witaminę C. To tak dużo do zjedzenia? A co z bólem brzucha? Zdrowe

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

witamin C, która zwiększa wchłanianie żelaza, a której dobrym źródłem są warzywa i owoce (stąd polecam surówki i sok z owoców do posiłku). Nie zaleca się picia herbaty, kawy i czerwonego wina do posiłków, które ograniczają wchłanianie żelaza.

Talasemia: i co dalej?

: nadmierne nagromadzenie żelaza w organizmie, epizody zakrzepowo-zatorowe, uszkodzenie wątroby, zaburzenia hormonalne (m.in. rozwój cukrzycy). Nawiązując do Pani pytania leczenie łagodnych postaci talasemii ogranicza się do odpowiedniej diety i suplementacji witaminami C i E. Dopiero w cięższych

Anemia i co dalej

zostały. Lekarka zleciła aby jeszcze przez 2 tyg. przyjmować żelazo. Objawy po tym czasie nie ustąpiły i są do dziś. Co może być przyczyną tych objawów i jak je leczyć?Do takich objawów może dochodzić jeżeli występuje niedokrwistość równocześnie z niedoboru kwasu foliowego oraz witaminy B12. W przypadku

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Szybka porada morfologiczna

Lekka anemia. Podawaj witaminę C do obiadu (zwiększa wchłanianie żelaza), pestki dyni, orzeczy nerkowca, i jeśli córka nie jest wege to mięso.

Re: Mity, które mają się dobrze - znacie?

- szpinak zawiera duzo żelaza. - witamina C, wapno, rutyna i inne rutinoskorbiny pomagają w leczeniu przeziębien

Re: jakie owoce lubicie najbardziej ?

"zawierają spore ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i fosforu oraz witamin: A, B1 ,B2 i C" i to wszytstko w tych małych owockach :)

Re: Słodycze

roza_am napisała: > A nie, ja się w tym konkretnym przypadku nie martwię o wapń, tylko o żelazo i o > gólny budulec. Z żelazem sprawa jest dość prosta: żelazo jest wszędzie, tylko mało i trudno dostępne. Wchłania się natomiast wyłącznie w obecności witaminy C. Rozwiązaniem anemii nie jest

Czy tak mogę podnieść moją ferrytynę?

Ja także zażywam żelazo na noc, ale po zjedzeniu winogron czy jakiegoś innego owocu z witaminą C. Jaką dawkę żelaza w mg powinnam dostarczać organizmowi. Na razie łykam / bez recepty/ ASCOFER dwie tabletki / jedna to 23,2 mg jonów żelaza/. Lekarz rodzinny zlecił mi badania żelaza / 14

Re: Ascofer - żelazo+witamina C

Polecam, mam niedoczynność i ostatnio po wynikach morfologii (hemoglobina przy dolnej ganicy) zaczęłam brac Ascofer. Jest to żelazo + witamina C. Pamietaj że np. żelazo powinno sie brać conajmniej po 2 godzinach po Euthyroxie (patrz ulotka).

Re: Ta zla pieczarkowa!

Dlaczego pieczarka ma większą wartość niż leśny grzyb? Tu na przykład borowik: W zestawieniach porównawczych wartości odżywczych popularnych produktów borowik suszony zajmuje pierwsze miejsce pod względem zawartości fosforu, witaminy B2, witaminy B3, pod względem zawartości żelaza ustępuje tylko

Re: nienawidze soku z buraków....

kwaszony barszcz z powyższego przepisu smakuje dobrze. dodaj do listy sok z pokrzywy, pokarmy bogate w żelazo popijaj czymś z witamina c, unikaj nabiału

Re: Żelazo

Dzidzi zaszkodzi bardziej anemia aniżeli przyjmowanie żelaza w tabletkach , ja od 6 miesiąca przyjmuję żelazo ( Tardyferon ) i wyniki krwi mam idealne , aby żelazo się wchłonęło musisz przyjmować także witaminę C bez tej witaminy efektu nie będzie.

Re: niski poziom żelaza co robić?

Lekarz z pewnością zapisze odpowiedni lek do suplementacji żelaza, bo jego poziom jest niziutki. Oprócz leku należy zwiekszyć podaż posiłków zawierających żelazo, polecam czerwone mięso, jajka, warzywa. Pamiętaj,że żelazo lepiej się wchłania w obecności witaminy C i warto też zadbać o jej podaż.

Witamina A

Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy.Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki

Witamina B3

Witamina B3 (witamina PP; ATC: A 11 HA 01, C 10 AD 02) – wspólna nazwa na określenie dwóch związków: kwasu nikotynowego (niacyny, czyli kwasu 3-pirydylokarboksylowego, pochodnej pirydyny) i amidu kwasu nikotynowego (nikotynamidu). Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny

Rutyna/Witamina C

Rutyna/Witamina C - lek o skojarzonym działaniu witaminy C i rutyny stosowany w stanach niedoboru tej witaminy.Lek często jest łączony z wapniem, cynkiem, selenem i bioflawonoidami.Zaleca się nie stosować leku jednocześnie z sulfonamidami. Nazwy handlowe leku Cerutin Novorutin C Rutinacea Complete

Witamina P

Witamina P (citryn) – mieszanina ok. 30 organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów. Występuje m.in. w skórkach cytrusów, czarnych jagodach i papryce. Wspomaga działanie witaminy C. Witamina P została odkryta w roku 1936 w soku z cytryn i ekstraktach z węgierskiej czerwonej papryki

Witamina E

. Wszystkie pozostałe badania dowodzą, że żaden z antyoksydantów, w tym i witamina E podawana jako suplement ludziom zdrowym jak i tym po zawale nie powoduje redukcji prawdopodobieństwa ponownego przebycia choroby wieńcowejSesso, H.D., et al (2008). "Vitamins E and C in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!