Wszystko o:

żelazo w jedzeniu

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

PAP, miko

Polskim dzieciom brakuje witaminy D i mikroelementów

Polskim dzieciom brakuje witaminy D i mikroelementów

Polskie dzieci cierpią na niedobór witaminy D, wapnia, żelaza i magnezu, za dużo zaś jedzą tłuszczów i sodu - twierdzą naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony oraz jak do nich nie dopuścić?

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Mimo że są bardzo zdrowe i wciąż dostępne próżno szukać ich w przeciętnej kuchni. A szkoda! Dostarczają nie tylko bezcennych witamin czy minerałów, wspierają także walkę np. cukrzycą, nadciśnieniem. Co takiego w sobie mają i dlaczego warto wprowadzić je do menu?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

zubożają składu mineralnego. Ważne i dobrze przyswajalne Woda w organizmie człowieka pełni szereg funkcji: przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu i pomaga wydalać produkty przemiany materii. Transportuje hormony i enzymy, reguluje temperaturę ciała. Wraz z wodą dostarczamy organizmowi

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

dotyczy, gdyż nie mając odniesienia, uznają, że wszystko jest w normie. Jesz i nie wchłaniasz Niedobory witamin i żelaza to przede wszystkim skutek złej diety (chociaż przewlekłe miesiączki także prowadzą do niedoborów). Niedożywienie i restrykcyjne kuracje odchudzające to jednak nie wszystko. Czasem

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

zawartości żelaza i wapnia krew prawidłowo krąży, a kości mają prawidłową gęstość, co chroni je przed osteoporozą. Czytaj także: Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń - szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych Choroby, w których dieta jest lekiem Orzeszki brazylijskie - nie tylko

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Osoby, które zmuszano do jedzenia szpinaku, z powodu bogactwa witamin, mogą odetchnąć z ulgą. - Szpinak od czasu do czasu należy zjeść, ale nie należy go gloryfikować jako wspaniałego źródła żelaza - powiedziała dr hab. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

towarzyszące menopauzie, np. uderzenia gorąca. Ze względu na wysoką zawartość białka, żelaza i wapnia, maca przyda się również osobom, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. wegetarian i wegan.   Jedzenie macy nie dla każdego jest jednak korzystne. Uważać powinny przede wszystkim osoby z

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

to tylko teoria i nie ma badań, które by jednoznacznie potwierdziły jej skuteczność. Dieta makrobiotyczna zakłada nie tylko zmianę sposobu jedzenia, ale w pewnym stopniu i życia. Trzymanie się takiego menu przez lata może mieć bardzo przykre konsekwencje. Jej największą wadą jest bardzo niewielka

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

ograniczyć pieczywo w codziennej diecie swoich dzieci, próbując uchronić je przed nadwagą. Jak wskazuje Sharon Natoli, specjalistka w zakresie żywności i żywienia, dyrektor Food & Nutrition w Australii, wyniki badań są jedynie potwierdzeniem tendencji żywieniowych, które obowiązują w społeczeństwie. W dobie

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Anemia i co dalej

zostały. Lekarka zleciła aby jeszcze przez 2 tyg. przyjmować żelazo. Objawy po tym czasie nie ustąpiły i są do dziś. Co może być przyczyną tych objawów i jak je leczyć?Do takich objawów może dochodzić jeżeli występuje niedokrwistość równocześnie z niedoboru kwasu foliowego oraz witaminy B12. W przypadku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak mi się to udało?

. żółte czy czerwone. Wątróbka drobiowa to świństwo i same hormony. Uważaj na żelazo w tabletkach. Może Cię po żelazie boleć żołądek i kręcić się w głowie. Żelazo w tabletkach najlepiej wchłania się na czczo, ale ja np. nie mogłam brać na czczo, musiałam brać przy jedzeniu, żeby złagodzić skutki uboczne

Re: Jak mi się to udało?

minor.revisions napisała: > > Odżywianie i nadwaga ma niewiele wspólnego z utratą żelaza, > > Owszem ma. Ma jak się totalnie nie je mięsa i nie zastępuje się go innym jedzeniem. Mam na myśli normalnie jedzenie, a nie głodowanie. Jeżeli się normalnie je, to nie ma powodu aby

niski poziom żelaza a niechęć do jedzenia

Witam , mój 19 miesięczny synek ma poziom żelaza 29. Lekarka przepisała mu ferrum lek, ale on zawiera śmietankę, a synek ma alergię na białko mleka. Jak mogę mu uzupełnić żelazo? Synek jest niejadkiem , nie lubi obiadów, a szczególnie mięsa. Jadłby tylko makaron i ziemniaki oraz zupę dyniową

Re: Niedobór żelaza

Jeszcze zapomniałam dodać a nie wiem, czy wiesz, IPP które zapewne brałaś upośledzają wchłanianie również żelaza. Może wystarczyć, że je odstawisz.

Re: Interpretacja wyników badań - niedoczynność?

ja bym zaczęła suplementację, byle nie przesadzić, bo przyjmowanie żelaza nie jest jedzeniem witaminek.

Re: Wysokie TSH u 2-letniego dziecka

A ja dodam, że ma też alergię i to najpewniej na mleko krowie(wysokie kwasochłonne w rozmazie, za niskie żelazo, niechęć do jedzenia produktów mlecznych, mały apetyt, niska waga, sucha skóra). Sprawdź czy w preparatach z żelazem, które dostawał nie było w składzie śmietany/mleka, to by wyjaśniało

Re: Wyniki badań.

Czy łykanie żelaza zafałszuje wynik morfologi lub na niego wpłynie? Chciałabym wrócić do łykania żelaza, które odstawiłam na 2 tyg przed badaniami ale nie wiem czy przed morfologią jest sens. Na razie jem mnóstwo wątróbki bo ma dobrze przyswajalne żelazo ale mi już bokami wychodzi.

Re: Żelazo - co jeść?

wapnia), rano zjadałam płatki owsiane (mają więcej żelaza niż szpinak, który zresztą ma żelazo w postaci mało przyswajalnej dla organizmu)a do płatków łyżeczka otrębów pszennych (bogate w żelazo, a przy okazji regulują sprawy jelitowe). Nie jestem zwolenniczką jedzenia zbyt dużej ilości otrębów, lepiej

Re: Czy to przedawkowanie żelaza u 8 m-go dziecka

Na pewno nie przedawkowałaś żelaza, to jest malutka dawka, a przyswajanie jeszcze słabsze. Przy takiej dawce poprawa morfologii następuje po 2-3 miesiącach, nie ma szans na przedawkowanie. Może córka robi się po prostu senna po jedzeniu, senne dzieci potrafią się zachowywać jak pijane.

Re: zaniedbana kobieta

black_halo napisała: > Niekoniecznie. Kuzyn mojego faceta ma fatalne zeby chociaz myje dba itd. Podobno zczernialy po jakims antybiotyku a wygladaja jakby we wszystkich byla prochnica. Żelazo też bardzo niszczy zęby. Dlatego jak się bierze leczniczo żelazo w płynie, należy podawać je

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!