Wszystko o:

żelazo w jakich produktach

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w naszym ciele. Jako składnik hemoglobiny (białka wchodzącego w skład czerwonych krwinek) i mioglobiny (białka obecnego w mięśniach) jest niezbędne w procesach

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

krwionośnych. Kiepsko widzisz po zmroku? Co robić? ABC witamin Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pomidor z ogórkiem, herbata z cytryną. Jakich produktów nie powinno się łączyć? Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news Szpinak przez lata uchodził za znakomite zielone źródło  żelaza. Niestety, to mit. Zasługuje

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc. Pomidor z ogórkiem, herbata z cytryną. Jakich produktów nie powinno się łączyć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

żelazie, w tym tabela zawartości w produktach, tutaj Jeśli dbasz o dietę bogatą w żelazo i jesteś zdrowy, niedokrwistość raczej ci nie grozi. Gdy jednak anemię już masz, bez "wspomagania" problem będzie się nasilał. Zatem, zapobiegawczo lub przy podejrzeniu lekkich niedoborów żelaza i witamin z

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

jest bezpodstawne. Liczne badania wskazują, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste, w tym chleb, rzadziej cierpią z powodu nadwagi czy otyłości. - Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z istotnych korzyści chleba pełnoziarnistego, który zawiera błonnik, witaminy z grupy B, magnez i żelazo

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

ilością kawy. - Większość produktów w naszej diecie, oprócz warzyw i owoców, jest kwasotwórcza. W tym zboża, kasze, poza jaglaną, nabiał, mięso, niezdrowa żywność. Amarantus jako jeden z niewielu produktów zbożowych jest zasadotwórczy - zaznacza. Choć dla ścisłości: formalnie amarantus nie jest zaliczany

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

także: Cukrzyca: wszystko, co trzeba o niej wiedzieć Jakie korzyści daje jedzenie rzeżuchy? Podobnie jak inne zielone warzywa poprawia samopoczucie. Dzieje się tak ponieważ obfitują w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Doskonale sprawdzi się w diecie przyszłej

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

, podrobów (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj. Żelazo występuje także w produktach pochodzenia roślinnego. Trzeba jednak pamiętać, że żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) organizmowi znacznie łatwiej przyswoić. Niehemowe w sporych ilościach zawarte jest w zielonych warzywach, w roślinach strączkowych, w

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości. Produkty te odrywają także dużą rolę w powstawaniu próchnicy zębów. Po dziewiąte - Mniej soli! Sód zawarty w

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

rozkładowi wskutek działania bakterii jelitowych . Nie dostarcza kalorii. Drzewo zaczyna owocować po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może "wyprodukować" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat. Nie tylko w kuchni Jako

Jakie produkty dodadzą mi energii?

W związku z taką nieokreśloną pogodą za oknem zauważyłam, że częściej jadam słodycze aby dodać sobie energii i "przeżyć' kolejny dzień. Najchętniej bym tylko spała, czy leżała w łóżku. Mam problemy ze wstaniem z łóżka rano do pracy. Chciałabym wiedzieć jakimi produktami w diecie mogła bym dodać

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

odpowiada za magazynowanie żelaza. Wydaje się, że 2-tygodniowa kuracja była niewystarczająca i objawy jakie u Pani występują mogą być z tym związane. Warto się też przyjrzeć czy w normie są hormony tarczycy, ponieważ niedoczynność może powodować osłabienie, senność oraz nadmierne wypadanie włosów.

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

... Ale badania to wykluczyły. Okazało się, że mam za niski poziom żelaza. A pozostałe wyniki idealnie w normie. Lekarka zasugerowała mi spróbowanie diety bezpszenicznej. Spróbowałam - fakt, nie czuję się napompowana, ale waga dalej ani drgnie. Co więcej, jak tylko zrobię jakiekolwiek małe odstępstwo od

Do jakiego lekarza się udać?

niespecyficzne zmiany, które lekarzowi wydały się być obrazem choroby niedokrwiennej serca, zostałam przewieziona do szpitala, gdzie powtórzono EKG oraz wykonano badania krwi (w tym w kierunku zawału). Lekarz stwierdził jedynie anemię mikrocytarną i zalecił zażywanie żelaza. Obraz EKG ocenił jako nieodstający od

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: depresja i bezsenność a choroba hashimoto

witaj,mogłabyś mi napisać jaki jest dobry preparat żelaza w aptece? jaki powinien być prawidłowy wynik ferrytyny przy hashimoto,czy jak ja mam dolną granicę normy to trzeba żelazo uzupełnić czy wystarczy zjadać produkty bogate w ten składnik?pozdrawiam Cie serdecznie

Re: nowy wątek senciaka

Tak się głośno zastanawiam. Żelazo biorę sobie do obiadu ale ponieważ bardzo często do obiadu spożywam(lam) kefir albo jogurt to jako iż są to produkty mleczne nie powinnam brać tego żelaza. Zastanawiam się czy mogłabym coś zmienić. Poproszę o radę zatem. Rano hormon, valsartan i o 10.00 wapń

żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej?

Bardzo proszę powiedzcie mi które produkty są bogate w żelazo. Córka miała początki anemii lekarz przepisał jej FERRUM LEK, dziś odebrałam kontrolne wyniki, jest już lepiej ale wynik w dolnej granicy normy. Gdzie szukać żelaza, poradźcie proszę!

Re: żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej

- żółtko jaja, ale nie takie z marketu, polecam od gospodarza, jeśli to możliwe - czerwone mięso, wątróbka - Wspomagająco brokuły i inne zielone warzywa (kwas foliowy) - potraw z dużą zawartością żelaza nie łączyć z wapniem - łączyć wit.C z żelazem

Re: żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej

Szpinak, sałata, buraki i wszelkie czerwone warzywa, sok z pokrzywy. Ferrum lek może być kiepsko przyswajalny jak te wszystkie syntetyczne suplementy. Żelazo z jedzenia też jest kiepsko wchłanialne ( inaczej wszystcy już byśmy je przedawkowali ). Być może córka ma problemy z jego wchłanianiem

Re: żelazo w jakich produktach???

tak, tylko wbrew powszechnym przekonaniom jest go mniej, niz w produktach, ktore wymienialam na poczatku

Równanie reakcji

chemicznych wchodzących do reakcji, a po jego prawej stronie znajdują się wzory powstałych z nich produktów.Równania chemiczne mogą mieć charakter stechiometryczny lub tylko charakter ogólny. W pierwszym przypadku w równaniu występują przed wzorami liczby określające proporcje molowe w jakich reagują

Wenera 13

misjiZadaniem misji było przede wszystkim wykonanie analizy próbek gruntu oraz wykonanie barwnych zdjęć powierzchni planety. Chodziło o stwierdzenie z jakich materiałów składa się powierzchniowa warstwa Wenus. Lądownik został wyposażony w urządzenie do pobierania próbek i do szybkiej ich analizy chemicznej

Skały księżycowe

. Lądowniki misji Apollo używały do wydobywania skał rozmaitych przyrządów: młotów, grabi, łopatek i szczypiec. Większość tych próbek została przed zebraniem sfotografowana, co miało pomóc odtworzyć później warunki, w jakich zostały znalezione. Umieszczano je w specjalnych torbach w tzw. Specjalnych

Masło klarowane

przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina

Witamina B3

asparaginianową (AST) oraz aminotransferazę alaninową (ALT). Biosynteza oraz chemiczna syntezaWątroba może syntetyzować niacynę z aminokwasu tryptofan. Synteza niacyny z tryptofanu zależy od enzymów które wymagają witaminy B6, ryboflawiny, a także enzymów zawierających żelazo. Średnio, 1 mg niacyny

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!