Wszystko o:

żelazo w jakich produktach

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w naszym ciele. Jako składnik hemoglobiny (białka wchodzącego w skład czerwonych krwinek) i mioglobiny (białka obecnego w mięśniach) jest niezbędne w procesach

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc. Pomidor kontra ogórek Czy zestawienie ogórka z pomidorem to zabójcze połączenie

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

jest bezpodstawne. Liczne badania wskazują, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste, w tym chleb, rzadziej cierpią z powodu nadwagi czy otyłości. - Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z istotnych korzyści chleba pełnoziarnistego, który zawiera błonnik, witaminy z grupy B, magnez i żelazo

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

produktach, tutaj Jeśli dbasz o dietę bogatą w żelazo i jesteś zdrowy, niedokrwistość raczej ci nie grozi. Gdy jednak anemię już masz, bez "wspomagania" problem będzie się nasilał. Zatem, zapobiegawczo lub przy podejrzeniu lekkich niedoborów żelaza i witamin z grupy B, zadbaj, by w menu nie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

ilością kawy. - Większość produktów w naszej diecie, oprócz warzyw i owoców, jest kwasotwórcza. W tym zboża, kasze, poza jaglaną, nabiał, mięso, niezdrowa żywność. Amarantus jako jeden z niewielu produktów zbożowych jest zasadotwórczy - zaznacza. Choć dla ścisłości: formalnie amarantus nie jest zaliczany

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

, podrobów (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj. Żelazo występuje także w produktach pochodzenia roślinnego. Trzeba jednak pamiętać, że żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) organizmowi znacznie łatwiej przyswoić. Niehemowe w sporych ilościach zawarte jest w zielonych warzywach, w roślinach strączkowych, w

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może "wyprodukować" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat. Nie tylko w kuchni Jako składnik spożywczy karob doskonale sprawdza się jako zamiennik czekolady. Nie dość, że jest od

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

: Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość ). Po mak mogą za to śmiało sięgać osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. weganie, w których diecie może brakować wymienionych wyżej minerałów.   Mak kryje w sobie również sporo magnezu oraz witaminy z grupy B

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

również w niektórych innych schorzeniach, w tym chorobach autoimmunologicznych, np. chorobie Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), rzadko występującej alergii na gluten, a także stanach zapalnych jelit czy zespole jelita drażliwego (IBS). Produkty spożywcze pozbawione glutenu są zwykle

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

67,8 mg). Tej ostatniej najwięcej jest w główce warzywa. Można w nich znaleźć także beta-karoten, wapń, fosfor oraz witaminę A (najwięcej jest jej w zielonych szparagach ok. 700 μg). Witaminy to nie jedyne dobro siedzące w tych warzywach. Dzięki zawartości żelaza oraz potasu wzmacniają

Jakie produkty dodadzą mi energii?

W związku z taką nieokreśloną pogodą za oknem zauważyłam, że częściej jadam słodycze aby dodać sobie energii i "przeżyć' kolejny dzień. Najchętniej bym tylko spała, czy leżała w łóżku. Mam problemy ze wstaniem z łóżka rano do pracy. Chciałabym wiedzieć jakimi produktami w diecie mogła bym dodać

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

odpowiada za magazynowanie żelaza. Wydaje się, że 2-tygodniowa kuracja była niewystarczająca i objawy jakie u Pani występują mogą być z tym związane. Warto się też przyjrzeć czy w normie są hormony tarczycy, ponieważ niedoczynność może powodować osłabienie, senność oraz nadmierne wypadanie włosów.

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

... Ale badania to wykluczyły. Okazało się, że mam za niski poziom żelaza. A pozostałe wyniki idealnie w normie. Lekarka zasugerowała mi spróbowanie diety bezpszenicznej. Spróbowałam - fakt, nie czuję się napompowana, ale waga dalej ani drgnie. Co więcej, jak tylko zrobię jakiekolwiek małe odstępstwo od

Do jakiego lekarza się udać?

niespecyficzne zmiany, które lekarzowi wydały się być obrazem choroby niedokrwiennej serca, zostałam przewieziona do szpitala, gdzie powtórzono EKG oraz wykonano badania krwi (w tym w kierunku zawału). Lekarz stwierdził jedynie anemię mikrocytarną i zalecił zażywanie żelaza. Obraz EKG ocenił jako nieodstający od

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Mleko kokosowe dla 8 miesięcznego dziecka

Jeśli dziecko jest efektywnie karmione piersią na ma potrzeby podawania mleka roślinnego. Nie wiem na jakim etapie w rozszerzaniu diety jesteście ale w tym wieku dla malucha ważne są zwłaszcza produkty zasobne w żelazo. Warto wiedzieć co jest w składzie takiego mleka (jeśli przyrządzone

żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej?

Bardzo proszę powiedzcie mi które produkty są bogate w żelazo. Córka miała początki anemii lekarz przepisał jej FERRUM LEK, dziś odebrałam kontrolne wyniki, jest już lepiej ale wynik w dolnej granicy normy. Gdzie szukać żelaza, poradźcie proszę!

plamki wokół ust po jajku

Dziewczyny moja córka ma niski poziom żelaza, początki anemii i lekarz zalecił podawanie produktów bogatych w żelazo. Zalecił jajko całe co drugi dzień tak więc zrobiłam córci dwukrotnie jajecznicę na parze i wokół jej ust pojawiły się czerwone plamki, które zniknęły po pół godzinie. Czy mam

Re: żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej

- żółtko jaja, ale nie takie z marketu, polecam od gospodarza, jeśli to możliwe - czerwone mięso, wątróbka - Wspomagająco brokuły i inne zielone warzywa (kwas foliowy) - potraw z dużą zawartością żelaza nie łączyć z wapniem - łączyć wit.C z żelazem

Re: żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej

Szpinak, sałata, buraki i wszelkie czerwone warzywa, sok z pokrzywy. Ferrum lek może być kiepsko przyswajalny jak te wszystkie syntetyczne suplementy. Żelazo z jedzenia też jest kiepsko wchłanialne ( inaczej wszystcy już byśmy je przedawkowali ). Być może córka ma problemy z jego wchłanianiem

Re: żelazo- w jakich produktach jest go najwięcej

zielone warzywa, duzo w groszku. Zelazo wchłanai sie dobrze w obecności vit C- osobiście polecam naturalną,ale taka jako suplement ciężko znaleźć.

Re: Niedokrwistość anemia, rozmowa z pediatrą

Milanak, a jaki poziom żelaza ma twoja córka? jakieś 2 tyg. robiłam swojej badania i wyszło, że ma 52 a norma to od 60. Mi pediatra powiedziała, że mimo iż jest poniżej normy, mamy nie brać żadnych lekarstw tylko wzbogacić dietę produktami z żelazem( mięsko, żółtko, bataty, brokuł).

Równanie reakcji

chemicznych wchodzących do reakcji, a po jego prawej stronie znajdują się wzory powstałych z nich produktów.Równania chemiczne mogą mieć charakter stechiometryczny lub tylko charakter ogólny. W pierwszym przypadku w równaniu występują przed wzorami liczby określające proporcje molowe w jakich reagują

Wenera 13

misjiZadaniem misji było przede wszystkim wykonanie analizy próbek gruntu oraz wykonanie barwnych zdjęć powierzchni planety. Chodziło o stwierdzenie z jakich materiałów składa się powierzchniowa warstwa Wenus. Lądownik został wyposażony w urządzenie do pobierania próbek i do szybkiej ich analizy chemicznej

Skały księżycowe

. Lądowniki misji Apollo używały do wydobywania skał rozmaitych przyrządów: młotów, grabi, łopatek i szczypiec. Większość tych próbek została przed zebraniem sfotografowana, co miało pomóc odtworzyć później warunki, w jakich zostały znalezione. Umieszczano je w specjalnych torbach w tzw. Specjalnych

Masło klarowane

przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina

Witamina B3

asparaginianową (AST) oraz aminotransferazę alaninową (ALT). Biosynteza oraz chemiczna syntezaWątroba może syntetyzować niacynę z aminokwasu tryptofan. Synteza niacyny z tryptofanu zależy od enzymów które wymagają witaminy B6, ryboflawiny, a także enzymów zawierających żelazo. Średnio, 1 mg niacyny

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!